2011 m. lapkričio 27 d., sekmadienis

Dėl turizmo informacijos centrų ir traukinių/tarpmiestinių autobusų bendradarbiavimo

Ir taip galvoju ir kitaip, bet traukinių ir autobusų maršrutų kitur nei jų stotyse ar internetinėse jų pačių svetainėse nesu mačiusi. Aišku, kam ji reikalinga? Visi žino, kur rasti traukinį ar tarpmiestinį autobusą. Bet esmė ne tame.

Būtų labai puiku, jeigu turizmo informacijos centrai bendradarbiautų su geležinkelio ir autobusų stotimis ir parengtų informacinės ir reklaminės medžiagos kelionėms po Lietuvą. Aš visai neturiu omenyje spausdintinos reklamos (miškas mums nepadėkos), bet skirti tam vietos nuosavuose internetiniuose puslapiuose visai įmanoma, jau nekalbant apie Facebook.

Tikslai:
* sukurti patrauklius maršrutus vienos dienos kelionėms Lietuvoje naudojantis traukiniu arba autobusu: žmonės nenaudos automobilio ir mažiau kenks gamtai, patys galės atsipalaiduoti ir keliauti ir nereikės sėdėti sutelkus dėmesį į kelią, ir t.t.
 * sudaryti sąlygas atsirasti maršrutams dabar retai jungiantiems arba išvis nejungiantiems galimos turistinės traukos vietas (pabandykit susirasti kaip nuvažiuoti iš Vilniaus į Pašilių stumbryną arba Akmenės krašto muziejų ir suprasit ką turiu omenyje). Taip papildomai galės atsirasti poreikis ir maitinimo įstaigoms ar nakvynės vietoms.
* padidinti bilietų pardavimą traukiniams ir tarpmiestiniams autobusams. Padidėjus šių organizacijų pajamoms iš keleivių vežimo, jos privalės daugiau skirti dėmesio keleiviniam transportui gerinti, pvz. bilietų pirkimas internetu.
*paskatinti žmones domėtis Lietuvoje esamais kultūros ir meno objektais palengvinant jų pasiekiamumą.

Tai kol kas tiek. Prašom išsakyti ir savo nuomonę.


3 komentarai:

MariukasM rašė...

TIC'ais naudojuosi tik tais atvejais, jei nespėju paruošti namų darbų prieš atvykdamas į mane sudominusią vietą. Jų tinklalapiai dažniausiai tinka tik pradinei informacijai gauti, nes daugumoje atvejų yra sukurti standartiškai už kažkada gautas PHARE lėšas. Vienintelė išimtis buvo gyvai pabendravus su Rokiškio TIC darbuotojomis.

Ele Pranaityte rašė...

Tai išeina, iš kažkieno lėšų išlaikomi 'darmajiedai'? :-)

Vytautas rašė...

Iš autobusų ir traukinių kompanijų kažkokio ženklaus patobulinimo vargu ar verta tikėtis, nes viešasis transportas (išskyrus tarptautinį ir aviaciją) visada buvoi nuostolingas, net ir sovietmečiu, kai automobilizacijos lygis buvo bemaž triskart mažesnis. Naujo maršruto ar naujos bilietų platinimo sistemos paleidimas yra ekonominė rizika, kuri praktiškai iš anksto yra pasmerkta nuostoliams (nes kaip ir minėjau, VT yra chroniškai nuostolingas). Daugelis traukos objektų prie to prisitaiko skatindamos potencialius lankytojus atvykti pėsčiomis/dviračiu (jeigu netoli) arba asmeniniu automobiliu/jau esamu VT. Beje, muziejų ir daugelio panašių įstaigų veikla taip pat nuostolinga (dotuoja valstybė arba savivaldybė), todėl jos irgi mažai dėmesio skiria sklaidai, nes padidėjęs lankytojų srautas nebent atsvertų reklamai išleistas lėšas.
Kai kurios valstybės (pvz Skandinavija, Singapūras, Kolumbija) tai bando spręsti mažindamos mokesčius (pvz PVM) viešajam transportui, papildomai apmokestinamos asmeninius automobilius, apmokestindamos greitkelius, miestuose dalį gatvės arba kelias visas gatves skirdamos tik VT. Esmė ta, kad didinamas VT patrauklumas ir mažinama automobilizacija. Savo ruožtu nekomercinių traukos objektų dotacija tiesiogiai priklauso nuo lankytojų skaičiaus, tačiau neretai jie patys neblogai užsidirba iš gretutinės veiklos (edukacinės programos, atrakcionai, maitinimas, etc.).