2012 m. sausio 29 d., sekmadienis

LDK pilys Baltarusijoje

Apie tai jau lygtais buvau užsiminusi, bet manau, kad šita tema tikrai verta turėti savo (dar vieną) atskirą post'ą. Tai va, medžiaga iš Bernardinai.lt portalo. Jie ten neblogai rašo, galima visokių įdomybių sužinoti.

"Baltarusijos ministrų taryba patvirtino pilių išsaugojimo, konservavimo ir restauravimo programą 2012-2018 metams. Taip tikimasi ne tik išsaugoti istorinį paveldą, tačiau ir pritraukti į šalį daugiau vidaus bei užsienio turistų. Programai įgyvendinti numatoma skirti 131 milijardų rublių (apie 12 milijonų eurų). Per keletą metų planuojama sutvarkyti 38 objektus. Penkiuose bus atidaryti muziejai. Senosios architektūros specialistų duomenimis, dab. Baltarusijos teritorijoje įvairiais laikotarpiais stovėjo ne mažiau 150 pilių. Daugelio išlikusių būklė – nepatenkinama."

Labai gera naujiena, kad yra atsigręžiama į savo paveldą ir skiriama tam lėšų (tikiuosi, pakankamai). Šiuo metu LDK pilys Baltarusijoje yra gana populiarus trumpos kelionės maršrutas, kuris būtų dar populiaresnis, jeigu nereiktų vizų. Penkios pilys yra tradicičkai lankomos tokios kelionės metu: Lydos pilis, Naugarduko pilies griuvėsiai, Radvilų rūmai Nesvyžiuje, Myro pilis, ir Krėvos pilies griuvėsiai. Šiek tiek panaršius internete kelionių aprašymus, aptinku daugiau: Alšėnų pilis (dabar aprgiuvusi), Puslovskių/Kusovų rūmai (apgriauti), Ružano rūmai (griuvėsiai), Gardino pilis.

Smalsu, kas įeina į tuos 38 ojektus. Kol kas naršant internete niekas neaiškėja, bet jeigu kas skaitantis šią žinutę galėtų pasidalinti platesne informacija, būtų labai įdomu.

Kūtvėla

Komentarų nėra: