2012 m. sausio 24 d., antradienis

Muziejai reabilituojasi!

Tik paurzgiau postu "Muziejų spindesys ir skurdas" ir jau žiūrėk kitas Delfio straipsnis: http://pramogos.delfi.lt/culture/sostineje-rengiamasi-steigti-zaislu-muzieju.d?id=54595981

Negaliu susilaikyti nepastebėjusi, kad šiam muziejui steigtis įtakos galimai ir teigiamai galbūt turėjo neseniai išleista knyga apie Valdovų Rūmų radinius, o konkrečiau-žaislus. Kol kas dar nesu šios knygos varčiusi, bet labai tikiuosi artėjančios Knygų Mugės metu tai padaryti. "Seniausieji Lietuvos žaislai" bus pristatyta sausio 26d., 17.00-19.00, LDM Taikomosios dailės muziejuje. Kaina įsigyjant kaip tokio tipo knygai yra tikrai daugiau negu padori-50LT.

Pratęsiant žaislų muziejaus temą, lieka paapgailestauti, kad neturėjau pakankamai laiko (kad jas kur tas organizuotas autobusines keliones) aplankyti Niurnbergo žaislų muziejuje. Skaitančiam angliškai duodu nuorodą: http://www.museums.nuremberg.de/toy-museum/index.html

Ta pačia proga traukiu dienos švieson daugiau tokių kultūrinių institucijų (ar pagalvojote, kad ta Jūsų nudrengta lėlė iš vaikystės numesta rūsyje dabar visiškas "vintažas" ir net gal muziejinis dalykas?):

1. Pollocks Toy Museum. Londonas.
2. The Toy Museum of NY. Niu Jorkas.
3. Penang Toy Museum. Malaizija.
4. Birghton Toy and Model Museum. Braitonas.
5. Toy Museum Prague. Praha.
6Musée National de Monaco. Monakas.
7. Tartu Toy Museum. Tartu.
8. Istanbul Toy Museum. Stambulas.
9. Japan Spinning Top Museum. Nagoja.
10. Toy Museum. Helsinki

Na, reikia pripažinti, tokių muziejų dešimtuką nesunkiai susiradau internete, tai tikrai nedrįstu abejoti jų populiarumu ir edukacine verte. Tegyvuoja žaislai!

O dabar laikykitės: Banned Toy Museum. Jis yra Kalifornijos valstijoje JAV. Šiame muziejuje eksponuojami žaislai, kurie buvo dėl vienų ar kitų priežasčių uždrausti. Tai štai blogųjų, baisiųjų, kenksmingųjų žaislų dešimtukas, kuriuos dovanodami savo atžaloms paminsite visus moralinius principus ir dar rizikuosite savo, šeimos ir visuomenės sveikata ir gerove.

10 vietoje yra Barbė, vilkinti matadoro uniforma. Matadoras yra tas kraugerys, kuris kankina bulių arenoje (garbė Viešpačiui aukštybėse bent jau dalyje Ispanijos šis kraugeriškas "sportas" uždraustas) ir tai nuliūdino daug Barbės gerbėjų. Jų buvo daug, tame tarpe ir aktorė Alicia Silverstone, ir jie rašė laiškus kompanijai Mattel, kad nutrauktų šio žaislo gamybą.

9 vietoje yra Air Pirate komiksas. Atrodo, kad Disnėjaus komikso herojai (kaip Peliukas Mikis) buvo nupiratauti ir nupaišyti suaugusiųjų versijoje (aga, iškrypeliai). Disnėjus padavė teisman, žinoma.

8 vietoje yra Snacktime Kid Cabbage Patch lėlė (kuom čia dėtas kopūstas???). Vėl Mattel išradimas. Šios lėlės žandai judėjo baterijos pagalba ir įtraukdavo vaiko plaukus ar pirštus. Žiauru. Ir tik 8 vieta. Kas bus toliau?

7 vietoje yra Clackers. Du burbuliukai ant dvieju virvučių sujungtų ant žiedo. Besidaužydami vienas į kitą jie suduždavo, paberdami šukes kur tik galėjo. 1985 metais visiškai uždrausti.

6 vietoje yra Belt Buckle šaunamasis ginklas. Mattel gaminamas (ar dar yra labiau susimovusi kompanija?) žaislas atrodė nekenksmingas, kol žaislinės kulkos neužsidegdavo ir nesukeldavo kūno nudegimų.

5 vietoje yra Sky Dancers. Ojei, Dangaus Šokėjai, kažkada rodė jų animaciją Lietuvoje. Ir kuom gi jie nusikalto? Barbės įkvėpti žaislai sukasi ant propelerinio mechanizmo, kurio sukimosi metu sparnai nieko nenutuokiančius vaikučius apakindavo, išmušdavo dantis, subraižydavo veidą; yra užregistruotas nežymus smegenų sukrėtimas.

4 vietoje yra Battlestar Galactica raketų leidyklė. Užstrigdavo vaikučiams gerklėje. Be komentarų.

3 vietoje yra Yo-yo vandens balionai. Patys balionai pagaminti iš degios medžiagos, o jų laidas apsivydavo vaikams aplink gerklę.

2 vietoje yra vejos strėlytės (dartai). Perveria kiaurai. Užregistravus 7,000 sužeidimų buvo susirūpinta.

1 vietoje puikuojasi Atominės energijos laboratorija. Naudoja tikras radioaktyvias medžiagas kaip uranas. Čia geras reklaminis variantas-autentiškos medžiagos, ką?

Ypatingo paminėjimo nominacijoje kiurkso dvi Kempiniuko Plačiakelnio adresų knygelės dėl daugybės švino spiralėje, vandens taškiukai Aqua Dots dėl pastovaus prarijimo ir jo sukeliamų simptomų, valkatos figūrėlė iš filmo "Dick Tracy" dėl valkatų įžeidinėjimo ("Jį užuodi prieš pamatęs") ir Teletabis Po už keiksmus ( kaip "Įkąsk man į s****ę").

Eisiu, peržiūrėsiu savo vaikystės žaislus, kažkaip įdomu pasidarė.

Kūtvėla

Komentarų nėra: