2012 m. balandžio 26 d., ketvirtadienis

Fotografuoti muziejuose draudžiama?

Šiandien nusprendžiau pasigilinti į fotografavimą muziejuose. Panaršiusi internete, radau porą diskusiją stimuliuojančių puslapių. Viename jų komentatorius Jan Bloncove sako, kad mes jau gyvename nebe informacijos amžiuje, o rekomendacijos amžiuje ir cituoja matytą plakatą: "You never go anywhere, unless someone tells you about it". Socialinė media (social media) kaip Facebook, Twitter, Pinterest ir panašiai leidžia žmonėms dalintis savo gyvenimu, pomėgiais, kelionėmis. Nuotraukos gali įkvėpti kitus žmones keliauti ir aplankyti naujas vietas, o turizmas, kaip visi suprantame, yra pajamos. Prisimenu, kaip Šventosios širdies bažnyčioje Paryžiuje ir Gento katedroje (kas galėtų paneigti jų muziejinę vertę) nebuvo galima fotografuoti- didelis nusivylimas. Abidvi puikios kaip saldus sapnas, bet įspūdžio perteikimui vaizdu-neprieinamos. Suprantama, pamaldų metu pliauškinti su blykste žmonėms į veidus yra tikrai smerktinas dalykas, bet supratingi turistai elgiasi kukliai, nuima blykstes, palaukia iki pamaldų pabaigos, ir išvis elgiasi kukliai. Toliau buvo diskutuojama, kodėl yra draudžiama fotografuoti muziejuose. Štai sąrašas galimų priežasčių:

·         Blykstė blukina paveikslus ir gobelenus, etc.
·         Kai kurie eksponatai yra skolinti ir muziejus neturi jų autorinių teisių.
·         Muziejus turi autorines teises ir nenori dalintis.
·         Dauguma nuotraukų neturi nuorodų, kaip darbo pavadinimas ir autorius.
·         Lankytojai nepirks atvirukų, albumų, etc.
·         Lankytojai sukels nuotraukas į Internetą ir kiti žmonės jas pamatys ir nenorės apsilankyti muziejuje (nes eksponatus jau matė nuotraukose arba jie tokie baisūs, kad matyti nenori).
·         Lankytojai su fotoaparatais taikosi gero kadro ir sukelia spūstis, o grūstis „užknisa“ meną labiau tylumoje vertinančius lankytojus.

Kol kas neprisimenu atvejo, kad bučiau norėjusi fotografuoti Lietuvos muziejuose, bet kai kuriuose aiškiai pakabintos nuorodos, kad to daryti negalima. Nors geriau pagalvojus, A. Puškino literatūriniame muziejuje nuostabūs siuvinėti sienų apmušalai ir medžio baldai tikrai verti būti pateikti geriau, nei dabar muziejaus tinklalapio foto-galerijoje.

Angliškai skaitantiems, pateikiu nuorodas į šio straipsnelio įkvėpimą:


Ar susidūrėte su fotografavimo muziejuose problema / neproblema? 

Su meile,

Kūtvėla


4 komentarai:

Anželika rašė...

Deja, ir Lietuvos muziejuose daug kur neleidžia fotografuoti... Kelis kartus bandžiau išsiaiškinti kodėl, bet konkrečių priežasčių taip ir nesužinojau.
O A. Puškino literatūriniame muziejuje nusipirkau kelis litus kainavusią knygelę, tuomet leido fotografuoti ;)

Ele Pranaityte rašė...

Kai kuriuose muziejuose už fotografavimą prašomas atskiras mokestis. Galbūt visuose galima fotografuoti susimokėjus ir užsiklijavus lipduką-leidimą ant aparato, kaip Rundalėjė, Latvijoje. O šiaip darbuotojai tai turbūt patys nežino, kodėl negalima fotografuoti, nes jiems taip liepia ir tiek.

vyr rašė...

Stambule Hagijoj Sofijoj neleidžia fotografuoti freskų su blykste. Stovi sargybinis :) Rokiškio dvare neleido fotografuoti, bet fotografavau vis tiek, nes iš paskos gi nėjo prižiūrėtojos :) Šiaip jei jau kažkas spaudžia smegenis dėl fotografavimo, tai tikrai, gali imti mokestį gi. Nors muziejai gi dauguma ir taip iš mūsų pinigų išlaikomi + bilietus perkam.

Ele Pranaityte rašė...

Tai mes daug ką išlaikom- ligonines, pensininkus, mokytojus...dabar pasirodo ir muziejus :-)Tokį komentarą radę muziejininkai iškarto pasakytų kiek dirba ir kiek uždirba, tai iš gėdos nors po stalu lysk būtų. Nors faktas yra- biudžetinės įstaigos gi! O padaryti "no flash" ir imti po 3 LT už aparatą manau būtų tikslinga. Juk straipsnio esmė ir yra, kad garsas apie lankomas vietas sklinda pasiutusiu greičiu ir Internetu, per tokius dienoraščius kaip mano, ir nuotraukos- muziejams nemokama reklama.

Oi, kiek prirašiau :-)