2012 m. balandžio 22 d., sekmadienis

Yamadori paieškos

Savaitgalį turėjau unikalią galimybę sudalyvauti yamadori paieškose. Paklausite, kas tai, gal koks negirdėtas grybas, kad jo reika ieškoti ir dar gerai kastuvu apsiginklavus? Ne, tai susiję su japoniškais miniatiūriniais medeliais bonsai.






Kol kas sunku pasakyti, kaip kilo bonsai, bet dėl vieno fakto yra sutarta- jų tėvynė yra Kinija, kur juos tada vadino punsai. Esu skaičiusi legendą, kad vienas kinų imperatorius užsimanė turėti tikslią savo valstybės žemėlapio kopiją su kalnais, miškais, upėmis, pilimis...Tai išgirdę, valdiniai turbūt susiėmė už galvos ir užsiplikė stiprios žalios arbatos, bet imperatoriaus juk nevalia neklausyti, ne? Taip, sukurti miškų imitacijai, ir prasidėjo nepakartojama bonsai (bon- plokščias padėklas, sai-augalas) istorija. Vėliau keliaujantys budistų vienuoliai, sakoma, pristatė bonsai Japonijoje, kur šis užsiėmimas buvo pakylėtas ir ištobulintas iki meno formos. O yamadori yra medelis, kurio formavimą jau pradėjusi gamta. Dažniausiai jie randami atšiauraus klimato vietovėse arba po ekstremalaus potyrio kaip gaisro ar miško kirtimo. Tokie medeliai dažnai yra silpni, neišsivystę, pažeisti ir, kaip čia mandagiau pasakius, turi augimo sutrikimų, o bonsai augintojai tokius medelius atsargiai iškasa, parsineša ir persodina; sustiprėjus medeliui jis pradedamas formuoti.

Tai štai, šeštadienį 9.30 susitinkame prie geležinkelio stoties, kur pakeleiviais paimami neturintys savo transporto, ir tada važiuojame 6 automobilių kolona link susitikimo vietos prie Juodšilių, netoli kur prasideda įdomioji ekspedicijos dalis.

Kastuvo išbandymas prieš imantis darbo. Ar tinkamas?


Šioje nuotraukoje matote, kaip mūsų ekspedicijos vadovas Jogaila rodo pavyzdinį yamadori tyrinėjimą: antžeminė dalis turi būti įdomi ir turėti ką pasiūlyti ateityje formavimui, šaknų sistema turi būti patogi iškasimui bei geram prigijimui. Pirmajame sustojime bus randami kadagių medeliai. Po paaiškinimo ir demonstracijos visi pabyrame po mišką ieškoti savojo medelio. Deja, aš tiktais "paparacinu" procesą, nes neturiu nei balkono, nei sodo, o bute auginti tokį medelį visai netinkama mintis.


Netikėtai geras radinys! Šiaip man kadagys-krūmas kaip krūmas, dar verboms tinka, tai kiti ekspedicijos dalyviai geriau sugebėjo įžiūrėti tame krūme potencialą, kaip pavyzdys-šis kadagys nuotraukoje. Atrodo nieko ypatingo, nudžiūvęs kamienas ir tiek, bet pasirodo bonsai formavime jis gali būti labai įdomi ir vertinga detalė; kiti žmonės specialiai vargsta sukurdami dirbtiną tokį darinį, o čia - jau gamtoje rastas. Entuziazmas dabar prilygsta lyg aukso gyslą radus.

Nuodugniai patikrinus šaknų sistemą, šitas medelis irgi gauna pritarimą ir tampa kandidatu į bonsai
Gražiai iškastas medelis su reikalingu kiekiu savos žemės bei samanų drėgmei sulaikyti keliauja į maišą pervežimui.


Pasimatuojame vazoną. Tinkamas.
Procesas vyksta autoritetingai komisijai akylai stebint

Taigi, pirmajame sustojime buvo kadagių medelių pasirinkimas. Antrajame sustojime, dideliame kirtime, buvo galima rasti lapuočių medžių bei spygliuočių. Tačiau antrajame sustojime daug laiko reikėjo sugaišti, kol visgi buvo rasti tinkami medeliai. Dar ir šilagėlių pamatėme:



Kol kiti ieškojosi medelių, aš grybavau:


Tai-bobausiai. Jeigu nežinočiau, praeičiau kaip pro šungrybį. Taigi, lauksiu patarimų, kaip jie vartojami gastronomijoje.

Po nedidelio pasitarimo dėl tolimesnės darbų eigos, skirstomės po namus.

Dėkoju Jogailai iš http://www.bonsaivilnius.lt/ ir visiems dalyvavusiems šios dienos išvykoje už puikiai praleistą laiką.

Su meile ir  sveiko miško oro prisikvėpavusi,

Kūtvėla Kadagytė



3 komentarai:

Violaine rašė...

Man yra tekę klausytis Jogailos Mackevičiaus paskaitos. Žmogus daug žino ir įdomiai apie tai pasakoja.

Vyšniųpieva rašė...

http://ekologija.blogas.lt/nacionalinis-maisto-ir-veterinarijos-rizikos-vertinimo-institutas-informuoja-vartotojus-del-valgomojo-bobausio-vartojimo-19772.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Ekonaujienos+%28Ekonaujienos%29
...išsamiai aprašyta, tik nepaminėta, kad bobausiai - tikras skanėstas.

Ele Pranaityte rašė...

Tiesą sakant, grybas ypatingo kažko nepaliko įspūdžio. Mama susirado internete receptą, patroškino, skaniai gavosi, bet kad oooooi būtų, tai ne. Gal aš ne gurmanė :-)