2012 m. gegužės 7 d., pirmadienis

Faberge darbų paroda Rygos Bourse muziejuje

Iš muziejaus pranešimo spaudai:
Faberge paroda Rygoje leido žvilgtelėti iš arčiau į šį istorinį prekės ženklą, kurios šlovė labiausiai buvo pelnyta Karlo Faberge, dirbusio Rusijos caro dvare. Dirbiniai parodoje rodomi kaip Latvijos ir Rusijos kultūros ministerijų projekto 2010-2012 metams dalis.  Be muziejų rinkinių, čia yra indėlis ir iš privačių kolekcijų. Norėdama lankytojus supažindinti su dirbinių įvairove, paroda demonstruoja gerai žinomus Velykų kiaušinius, juvelyrikos dirbinius, stalo servizus, laikrodžius, cigaretines...Juvelyrikos namus įkūrė Gustavas Faberge 1842 metais Sankt Peterburge. Karlas Faberge perėmė tėvo verslą 1870 metais.  Jo įmonė atidarė filialus Maskvoje (1887), Londone (1903) ir Kijeve (1905). Dirbiniai patraukė caro Aleksandro III akį 1882 metų visos Rusijos meno ir industrijos parodoje ir jis užsakė pirmąjį Velykų kiaušinį kaip dovaną carienei. Karlas Fabergė tapo oficialiuoju rūmų juvelyru ir daugelis Europos karališkųjų šeimų bei aristokrtatų naudojosi jo paslaugomis. Juvelyrikos namai suklestėjo 1882-1895 metų laikotarpyje, kai broliai Karlas ir Agatonas Faberge pradėjo dirbti su Michailu Perkhinu ir pradėjo gaminti taikomosios dailės dirbinius. Šio laikotarpio metu gimė žinomiausi darbai: Velykų kiaušiniai, gyvūnų figūrėlės, gėlės, aukso, sidabro ir brangiųjų akmenų dirbiniai caro rūmams. 1900 metų pasaulinėje parodoje Paryžiuje Faberge išgarsėjo visame pasaulyje. Karlas Faberge turėjo talentą atrinkti meistrus. Jų tarpe buvo ir latvių: Janis Libergs, Teofors Zakalns, Artūrs Talbergs. Parodos eksponatai atspindi konkretų Rusijos istorijos ir meno laikotarpį. Dizaine jaučiama istorinių Europos stilių-gotikos, renesanso, kalsicizmo- įtaka, persipynusi su Persijos, Indijos, Kinijos, Japonijos menu ir įtakota rusų liaudies meno bei Art Neveau. Visa tai, kartu su įstabia atlikimo technika, sukūrė Faberge stilių, kuriuo ir šiandien žavimės. 
Parodos rėmėjai: Rusijos Federacijos ambasada Latvijoje, Rietumu Bankas, Rietumu Banko labdaros fondas ir draudimo kompanija  АльфаСтрахование.





Bourse muziejaus pastatas, Doma laukums, 6.





Skambant klasikinei muzikai, užtamsintoje salėje įspūdingai išpūtęs žandus vaikščiojo apsaugos darbuotojas, o parodos lankytojos apspito eksponatus ir pakuždomis šnibždėjosi. Minkštasuoliai kvietė prisėsti ir pavartyti iliustruotus Faberge darbų albumus. Galima buvo fotografuoti, bet be blykstės. Šiaip, pagal vardo garsumą, tikėjausi įspūdingesnės parodos, nei sutalpinta vienoje patalpoje, bet paskaičius darbų sudedamąsias dalis, eksponatų įvairovę atsvėrė jų kaina.

Žuvis-peleninė, sidabras, 1908-1917 Maskva
Rokoko stiliaus vyno grafinai, 1894 Maskva
Dėžutė-vėžliukas, nefritas, auksas, deimantai; 1898-1903

Miniatiūra princesė Usupova, 1907, auksas, sidabras, šlifuoti deimantai, emalis, perlai.


Oficiali muziejaus internetinė svetainė: http://www.rigasbirza.lv/en/home

Faberge paroda Rygoje veiks iki 2012 gegužės 20d.

Su meile,

Kūtvėla 

Komentarų nėra: