2012 m. gegužės 31 d., ketvirtadienis

"Mama Afrika" renginys Vyno Klube

Šiandien turėjau galimybę sudalyvauti kultūriniame pažintiniame vakare ir daugiau sužinoti apie keliones po Afriką. Kad mane užplūdo meilė šiam kontinentui jau esu užsiminusi anksčiau. Klausant pasakojimų apie šį kontinentą vaišinomės Pietų Afrikos vynu. Taigi, šis reportažas irgi dvejopas: faktinis ir degustacinis.

Skolinta iš http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/African_continent-en.svg

Pradėsiu nuo degustacinės dalies. Vynus aš skirstau gurmaniškai: labai skanūs, skanūs ir neskanūs.


Renginio metu ragavome dviejų vynų. Pirmasis buvo baltas vynas pavadinimu Twiga Hill iš chenin blanc vynuogių. Kilo ši vynuogių rūšis Prancūzijoje, Luaros slėnio regione. Jeigu tikėti internetiniais šaltiniais, šios vynuogės Pietų Afrikoje prisodinta dvigubai daugiau negu visoje Prancūzijoje. Atkreipiant dėmesį, kad Indija, Kinija, Meksika, JAV ir dar daugiau šalių laisvai telpa Afrikos dydžio ribose, toks palyginimas nebestebina.

Skolinta iš http://boingboing.net
Antras to paties pavadinimo vynas buvo raudonas ir pagamintas iš merlot bei  ruby cabernet vynuogių. Jeigu tikėti susirasta informacija, ruby cabernet vynuogės išvestos karštam Kalifornijos klimatui, o merlot yra Bordo (Bordeaux) vynuogė. Dabar jau esu pamokyta, kad taurę reikia pakreipti 45 laipsnių kampu ir žiūrėti į patį vyno kraštelį prieš šviesų paviršių-tenais turi matytis spalvos skirtumas. Taip pat paaiškino apie taninus- jų yra kauliukuose ir todėl vyne gali būti kartumo. Na, o Stellenbosch yra vienas iš didžiausių Pietų Afrikos vynuoges auginančių regionų. 1971 metais įrengtas vyno kelias dabar traukia daugybę turistų. Abudu vynus įvertinčiau kaip skanius.

Dabar pereinu prie kultūrinės pažintinės dalies. Buvo daug pasakojama apie Rytų ir Pietų Afrikos šalis. Aš paminėsiu tik keletą įdomiausių faktų.

Nakuru ežeras Kenijoje garsėja flamingais. Esu mačiusi dokumentinį filmą apie flamingus "The Crimson Wing". Per renginį sužinojau, kad flamingai iš tikrųjų yra balti, o rožiniais arba oranžiniais tampa priklausomai nuo to, ką valgo. Pietų Afrikoje turistams patinka fotoaparatais "medžioti" taip vadinamą Didįjį Penketą, o tai yra liūtas, leopardas, buivolas, raganosis ir dramblys. Labai keistu pavadinimu Ngorongoro krateris Tanzanijoje yra gyvenamas įvairios gyvūnijos. Ugandoje suskaičiuojama pusė pasaulyje gyvenančių gorilų. Pietų Afrikos "sodo kelias" yra kalnuota vietovė iš vienos pusės ir jūra iš kitos. Daug komplimetų sulaukė Cape Town. Gerosios Vilties kyšuluys taip pat netoli. 


Deja, brakonieriavimas yra skaudi problema net ir saugomose teritorijose. Pasaulyje vis dar tikima, kad daug, jeigu ne visos, mirtinos ligos yra išgydomos milteliais iš raganosio rago.

Po pristatymo buvo D.U.K. atsakymų dalis apie saugumą, vizas, apgyvendinimą, transportą, etc. Jeigu ne brangūs skrydžiai ir dideli atstumai bei vizos į kai kurias šalis, Rytų ir Pietų Afrika (pabrėžiu, ne Centrinė Afrika) pasirodė esanti visiškai civilizuota, rami, turistų mėgstama, jūros gėrybėmis ir vynu vaišinanti gamtos ir gyvūnijos karalystė.

Už įdomiai praleistą vakarą dėkoju Go Africa  ir Vyno Klubas  kolektyvams. 

Su meile,

Kūtvėla 


Komentarų nėra: