2012 m. gegužės 7 d., pirmadienis

Rygos cerkvės

Latvijoje daug liuteronų tarp latvių ir pravoslavų tarp rusų gyventojų, Romos katalikai sudaro mažumą. Turėjau galimybę apsilankyti keliose Rygos cerkvėse. Labai gražūs interjerai; dvelkia smilkalai. Mačiau tokius kranelius, iš kurių galima prisipilti švęsto vandens arba nusipirkti jo plastikiniame buteliuke. Nustebau, kad labai daug vyrų užeidavo pastatyti žvakutę priešais ikonas, atrodo, moteriškas užsiėmimas yra tas pamaldumas. Kitą kartą reiks nepamiršti įsimesti skarelę į kelionės krepšį.

Kristaus gimimo stačiatikių katedra yra neobizantinio stiliaus ir tikrai labai graži. Jinai laikoma ir viena didžiausių ortodoksų bažnyčių Baltijos šalyse. 1884 metais buvo užbaigta jos statyba, o varpus jai dovanojo Rusijos caras. Sovietmečiu čia buvo įrengtas planetariumas. Šiuo metu bažnyčia yra vis dar tvarkoma nuo nuniokojimo.





Apreiškimo Dievo motinai cerkvė stovi per gatvę nuo sovietmečio simbolio Mokslų akademijos pastato. Bažnyčia buvo pirmąkart nugriauta 1812 metais naikinant viską, kas galėjo tapti prieglobsčiu Napoleonui. 1818 metais buvo pastatyta šioji bažnyčia. Nors išorė yra labai reikalinga paramos, bet vidus nuostabiai gražus. 



Pardauguvoje esanti Švenčiausios Trejybės cerkvė. Jinai padarė man labai stiprų įspūdį pro šalį važiuojant autobusu, todėl išlipau ir grįžau pažiūrėti. Atrodo tikrai labai gražiai. Viduje vyko pamaldos. Dvasininkas meldėsi iš už anapus ikonostaso, o choras labai gražiai giedojo.

Tai vat, šiek tiek buvo ir kitokios architektūros paįvairinimui. Kas jau kas, bet cerkvės tikrai sudėtingas objektas fotografavimui, tai jau nepykit už nevykusius kadrus.

Su meile,

Kūtvėla

Komentarų nėra: