2012 m. birželio 25 d., pirmadienis

Pasaulis neteko vėžliuko

Dideliai nusiminusi pranešu, kad kažkur paros laikotarpyje į Vaivorykštės šalį iškeliavo vienintelis Pinta salos išlikęs vėžlys, Galapagų salų simbolis, Vienišasis Džordžas (Lonesome George). Galapagų nacionalinio parko darbuotojai jį rado negyvą jo aptvare. Tiksli mirties priežastis bus nustatyta po skrodimo. Apie netektį buvo pranešta 2012 birželio 24d. 8:00 vietos laiku.

Garbingus daugiau kaip 100 metų nugyvenęs Vienišasis Džordžas buvo rastas Pinta saloje 1972 metais, nors vėžliai tenais buvo laikomi išnaikintais, ir buvo vienintelis likęs tos salos vėžlys (todėl ir gavo vardą Vienišasis). Galapagų salos buvo populiarios tarp jūreivių, sustojančių pasišaudyti vėžlienos (maistui ir apsaugai nuo skorbuto), ir vėliau užvežtos ožkos taip nuėdė salą, kad vėžliams teko badauti, kentė ir nuo kitų naujai įvežtų fermų gyvulių. Nor nors net dvi patelės buvo surastos, visi jų sudėti kiaušiniai buvo bevaisiai. Dar dvi patelės gyveno su Džordžu iki paskutinės jo dienos.

Vienišojo Džordžo biografija buvo akstinas Ekvadoro vyriausybei atstatyti šių vėžlių populiaciją ir imtis saugoti kitas nykstančias rūšis.


Daugiau informacijos apie Vienišąjį Džordžą:

http://www.galapagos.org/newsroom/the-world-loses-lonesome-george/
http://en.wikipedia.org/wiki/Chelonoidis_nigra_abingdoni
http://www.tortoisetrust.org/articles/george.html
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2164196/Lonesome-George-kind-tortoise-known-ambassador-Galapagos-Islands-dies.html

Tinklalapis http://www.galapagos.org/ suteiks daugiau informacijos apie jų veiklą.Taipogi, galite paaukoti https://www.galapagos.org/connect-with-galapagos-2/donate/ jų veiklai palaikyti.

Kelionių tinklaraštininkų bendruomenė taip pat dalinasi savo patirtimi (BUS DAUGIAU).

Galapagų gyvūnija ir apsilankymas Darvino tyrimų stotyje: http://greenglobaltravel.com/2012/01/27/galapagos-islands-day-5-7-photo-gallery/ bei video apie Galapagų vėžlius su išėjusiu Džordžu http://greenglobaltravel.com/2012/01/04/video-galapagos-tortoises-including-lonesome-george/ Už pasidalijimą dėkoju Bret Love iš Green Global Travel.

Kelionė su Galapagos Islands Tours: http://www.llworldtour.com/2006/11/03/galapagos-a-go-go-%E2%80%9Csea-lions-turtles-boobies-oh-my%E2%80%9D/ recenzija apie kelionę ir keletas foto. Už pasidalijimą dėkoju Lisa Lubin iš LL World Tour.

Odė Vienišajam Džordžui: http://careerbreaksecrets.com/12022/jeffs-blog/my-ode-to-george-the-tortoise Už pasidalinimą dėkoju Jeff Jung iš Carrer Break Secrets.

Susigraudinusi,

Kūtvėla

Komentarų nėra: