2012 m. birželio 7 d., ketvirtadienis

Taupau svajonei...

Dažnai skundžiamės, kad gyvenam nuo algos iki algos, o 3 dienos iki algos vėl einame pas kaimynę skolintis 100 LT. Arba aktyviai lankome mamą. O kai pajamos neplanuojamos, ypač dirbantiems laisvai samdomais darbuotojais, kaip aš, tai planuoti taupymą nėra lengva. Bet visgi patarimų, kur galima sutaupyti, nemaža. Pabandysiu apžvelgti dažniausiai pasitaikančius patarimus. Taupau, žinoma, kelionei.


Skolinta iš hhttp://en.wikipedia.org/wiki/Piggy_bank



1) Pirmiausia rekomenduotina kurį laiką vesti namų ūkio biudžetą ir sekti, kur išeina daugiausia lėšų ir ar jos tikrai yra būtinos. Reikės rinkti čekius ir naudotis kalkuliatoriumi, bet rezultatas gali būti to vertas. Kai suseksite "juodąsias biudžeto skyles", bus lengviau nukreipti tas lėšas prasmingiau.

2) Parduokite nereikalingus daiktus. Reikia pripažinti, kad tai lengviau pasakoma, nei padaroma. Paduoti skelbimą į Parduodu skyrelį arba dalyvauti Blusturgyje kainuoja 1-10 LT. Ar pavyks parduoti daiktus pelningai, kitas klausimas.

3) Parduokite neskaitomas knygas. Šitą verslo operaciją paprastai pavyksta įgyvendinti lengvai ir pelningai. Galite pasidomėti Mint Vinetu arba knygynas Keista. Pagal knygos įvertinimą, galite gauti nuo keleto iki keliolikos litų. Be akivaizdžios finansinės naudos, apsivalysite nuo nereikalingų ir vietą užimančių daiktų. 

4) Atsisakykite kabelinės televizijos. Sutaupysite nuo 25-29 LT per mėnesį, apie 300 LT per metus. Esu metus laiko gyvenusi su 2 kanalais (LNK ir LRT). Reikia pripažinti, kad gyvenimas be Travel Channel ir National Geographic pradžioje buvo sunkus, bet paskui adaptavausi. Arba atsisakykite televizijos visiškai, jeigu vertinate nuolatinės neigiamos informacijos srauto nebuvimą. Be to laidas, serialus bei filmus galima rasti internete. Štai Elžbietos II 60-ties metų soste jubiliejaus proga laivų flotilės paradą Temzės upe per BBC internetinę svetainę. 

5) Kelionei atsidarykite taupomąjį indėlį banke. Skirkite nors 10 LT per dieną, savaitės pabaigoje turėsite 70 LT. Perveskite 70 LT per savaitę ir per metus turėsite 3640 LT (52 savaitės x 70 LT). Plius, bus priaugęs nedidelis procentas už santaupas. Be abejo, kelionę reikia planuotis iš anksto, kad gautumėte geriausius pasiūlymus ir išankstinio pirkimo nuolaidas. 

6) Turėkite atskirą indelį baltiems centams. Jų visada piniginėje susikaupia pakankamai daug. Kai indelis bus pilnas, galite išsikeisti į stambesnes kupiūras ir papildyti kelionės indėlį. Bankai dabar ima mokestį už monetų įskaičiavimą net ir į savo sąskaitas, todėl geriausia naudotis savitarnos bankomatais. Centus pasikeisti į bankotus geriausia Lietuvos banke, nes jie neima komisinio mokesčio.

7) Peržiūrėkite savo mobiliojo ryšio sąskaitą. Palyginkite kitus tos pačios įmonės siūlomus planus ir ką siūlo konkurentai. Ar tikrai naudojatės pigiausiu planu pagal savo poreikius? 

8) Tas pats patarimas galioja dėl interneto plano. Ar žinote, kad galite sustabdyti savo interneto planą tam tikram laikui ir nemokėti už paslaugas? Tai verta turėti omenyje kur nors ilgiau išvažiuojant. Galite interneto atsisakyti ir naudotis nemokamai viešosiose bibliotekose.

9) Automobilis yra būtinybė ar ne? Kai sakau "automobilis", turiu omenyje tą kainą, kuri susideda iš kuro, nusidėvėjimo, priežiūros, stovėjimo mokesčių, draudimo, serviso...Paskaičiuokite, ar ne pigiau būtų kasdien naudotis visuomeniniu transportu arba daugiau vaikščioti pėsčiomis. O gal turite dviratį ir galite juo daugiau naudotis? 

10) Nevalgykite pietų kavinėse. Taip, pietaudami kavinėse Jūs didinate vartojimą ir padedate atsigauti po krizės, bet net ir dienos pietūs kainuos apie 15 LT. Tokia suma yra kiek daugiau nei dienos norma sutaupyti 3640 LT kelionei. Pietus atsineškite iš namų arba grįžkite pietauti namo. Palyginimui, dienos sriuba kavinėje netoli mano darbo yra 4,50 LT. Indelis sriubos iš parduotuvės kainuoja panašiai ir jo užtenka 4-5 porcijoms.

11) Drabužiai. Tai yra vienas pirkinių tipas, kurio sunku atsisakyti, nes drabužiai yra reikalingas daiktas. Tačiau jeigu norite išleisti 300 LT naujos mados suknelei su firmos ženklu, sutaupyti kelionei efektyviai bus sunku, jeigu ne neįmanoma. Siūlau pasidairyti vėlgi Blusturgyje arba dėvėtų rūbų parduotuvėse. Jų standartas stipriai pakilo ir dabar galima nebrangiai rasti tinkamos aprangos už prieinamą kainą. Bet net ir prieš pirkdami pigiai, paklauskite savęs, kiek kartų ir kur šis rūbas bus dėvimas. Dažniausiai pigūs pirkiniai ir kainuoja daugiausiai, nes prisiperkama krūva marškinėlių, o nesudėvima nė pusė.

12) Ieškokite nemokamų pramogų. Gera paieškos sistema yra Nemokami Vilniaus renginiai ; pasidomėkite, ar muziejai taiko nemokamo lankymo dienas.

Na, patarimų sutaupyti nemažai, bet svarbu ir padidinti esamas pajamas.

1) Susiraskite papildomo darbo savo srityje. Gal galite padirbėti savaitgaliais ar švenčių dienomis? Žinau, kad nesinori, bet jeigu pinigų nespausdinate ir neauginate pinigų medžio, nelabai yra kur dėtis.

2) Susiraskite aplamai papildomo darbo. Gal galite surinkinėti tekstus kompiuteriu? Išnešioti skrajutes? Pavedžioti šunis?

3) Pakalbėkite su vadovu apie algos padidinimą arba priedą. Tai yra delikati tema ir reikalauja taktiškumo ir apdairumo. Patarčiau pasiskaityti patarimus, kaip pradėti kalbėti su vadovu apie algos padidinimą .

4) Susiraskite geriau apmokamą darbą. Oi, nemeskit į mane sportbačio, žinau apie krizę, darbai nesimėto, bet jeigu dirbate už minimumą ir ariate viršvalandžius, tai pokyčius galite inicijuoti tik pats. Gal pradėkite savo verslą?

Na, visai analitinis ekonominis straipsnis gavosi :-) Kol kas genialių minčių tiek. Laukiu patarimų ir pasiūlymų komentaruose.

Su meile,

Kūtvėla


   




Komentarų nėra: