2012 m. liepos 31 d., antradienis

Dienos kelionė į Vievį

Man seniai rūpėjo, kas ten įdomaus Vievyje. Kaip tik turėjau galimybę sekmadienį tai patikrinti. Trumpas dosjė: miestas ilgai buvo rusų kultūros ir didikų Oginskių įtakoje. XVII a. įsteigta spaustuvė, pirmieji jos leidiniai buvo maldaknygės bažnytine slavų kalba, tame tarpe ir „Slavų gramatika“  – viena pirmųjų bažnytinės slavų kalbos gramatikų (iš jos mokėsi ir Michailas Lomonosovas, pavadinęs knygą „mokslingumo vartais“).


P1130500
Kaip jau esu minėjusi savo ankstyvuose reportažuose, Lietuvoje gero oro laukiant nieko negalima nuveikti (nes tokio oro čia nebūna), todėl reikia naudotis tokiu, koks yra. Savaitgalį karščiui pasiekus +34'C, atsikėliau sekmadienio ryte su vos +20'C ir lyjant. Tokiam atvejui turiu ypatingą žygio uniformą-paprastos raudonos basutės, džinsiniai bridžai, marškinėliai ir megztukas. Kaip anglai sako, žmogaus oda vandens nepraleidžia. Ir skėtis, be abejo. Važiavau geležinkeliu, nes prisiminiau, kad Vievio cerkvė yra netoli, bus pakeliui aplankyti. Man belaukiant, atvyko traukinys Maskva-Vilnius. Man labai patinka stebėti žmones, kurie išlipa iš tokių tolimų traukinių ir galvoti, kur juos tie bėgiai veda...Tuo pačiu galime pasididžiuoti mūsų moderniu oro uosto traukiniu.


P1130492


O štai  mano traukinys į Kauną, kuris stoja visose stotelėse, buvo iš tų geležinkelio klasika tapusių: aukšti laiptai, užkimęs stotelių pavadinimus pranešantis balsas...Ir dar švilpė garvežys ant posūkių. Bet radau 1 latvišką santimą, o tai visai neblogai. Šią savaitę nuolat randu centų.


P1130493

Po gero pusvalandžio išlipu Vievio geležinkelio stotyje. Padarau porą stoties nuotraukų, ir šast prisistato geležinkelio darbuotojas. Klausia, kas tokia ir kodėl fotografuoju. Sako, pridaro visokių nuotraukų, sudeda į internetą...Na, apsidairius aplinkui, tikrai nefotogeniška aplinka, tai įdedu tik atnaujintos geležinkelio stoties nuotrauką.

P1130497


Didelis minusas tas, kad miestas pakankamai toli nuo geležinkelio stoties. Tokiam tropiniam klimate ir augalija už žmogų tuoj didesnė bus, tai einu smilgų apsuptyje simboliniu šaligatviu. Prieinu Vievio landmark- Dievo Motinos ėmimo į dangų cerkvę. Užeinu. Ten keletas žmonių ir pamaldos. Mane rusiškai užkalbina ten dirbanti moterėlė. Siūlo žvakutę pastatyti. Aš iškart susibiedniju-su bridžais, be skarelės...Nu nepagalvojau. Bet moterėlė ištraukia stalčių-skarelę rinkis kokią nori, pasiruošę tokiems atvejams. Tai pasidairau cerkvėje. Šiaip man patinka stačiatikių pamaldos.

P1130502


P1130501


P1130507


Labai gražus statinys, reikia pripažinti. Toliau einu mediniu tiltu per automagistralę iki Šv. Onos bažnyčios. Savo tinklalapyje jie labai gerai padarę, kad paskelbė mišių eigą ir patarimus, kaip elgtis jų metu. Kartais net gėda, kai reikia pamaldose dalyvaut (neina išsisukt) ir tik dairaisi, ką pamaldžios moterėlės daro.

P1130510
Vievio autobusų stotis?

P1130498


P1130518


P1130521


P1130534


P1130533

Šiek tiek daugiau apie bažnyčią galima pasiskaityti čia. Pamaldos jau buvo pasibaigusios ir bažnyčia uždaryta. Na, bent durys ir varteliai buvo užverti. Kažkaip nesvetingai kartais pasitinka tos mažų miestelių bažnyčios, jeigu nepataikai ant Mišių, tai gali ir neįeiti (primenu kelionę į Lentvarį).Stumtelėjau vartelius, neatsidarė, gal košės mažai valgau...Prie bažnyčios yra nedidelės kapinės. Čia ilsisi 1941-1945 metais žuvusių tarybinių karių palaikai. Yra ir memorialas, 2004 metais atstatytas Rusijos ambasados Lietuvoje  lėšomis.

P1130520

Netoli nuo bažnyčios yra nedidelis paplūdimys. Ten prisiglaudžiau lietui įsilijus.

P1130525


P1130531


P1130524

Vievyje yra du muziejai-Kelių muziejus ir Geologijos muziejus. Didelis minusas yra nuorodų į juos nebuvimas. Aišku, iš anksto internete susiradus adresus ir žemėlapius galima susiorientuoti, bet geležinkelio stotyje, toje atnaujintoje taip dailiai, tikrai atsirastų vietos stendui su užrašu "Jūs esate čia" ir tomis keliomis nuorodomis. Juk būtų malonu keliautojui ir miesto svečiui?

Miestelis labai netalentingai padalintas automagistrale. Palei gatvę eina siena ir prie jos paliktas nedidelis šaligatvis, šiuo metų laiku iš visų pusių vešintis augalija, miestelis taip keistai perskeltas perpus ir tik tiltas gelbsti.

P1130549

Pakeliui ir aš kai ką gelbsčiu nuo bato. Šito turto palijus gausiai šliaužiojo.

P1130509


P1130546
1907-1910 m. čia gyveno ir dirbo Lazdynų Pelėda (Sofija Pšibiliauskienė). 1869-1956 m. čia gyveno knygnešys Jurgis Milančius.


Atėjus iki Kelių muziejaus, randu jį užrakintą, bet antrą kartą atėjus už kokios valandos pasiseka ir apsilankau jame. Kas iš tokių įdomesnių dalykų? Pirmiausia, Lietuvos prezidentų portretų galerija. Labai didelė mineralų kolekcija, man labiausiai patiko juodas obsidianas. Skyriuje "Mūsų žaliasis draugas miškas" pristatomi medžioklės trofėjai ir iškamšos (še tau ir draugas). Vairuotojų pažymėjimai, tada vadinti šoferio bilietu, su nurodymais atvykti "šoferio kvotimams". Nemažai lozungų, kaip "Kelias-kiekvieno krašto pasididžiavimas, atspindintis ir ekonomikos, ir kultūros lygį." O štai toks nedidelis netikėtumas: "Statant kelius, pasitaikydavę vietų, kur neįmanoma privažiuoti kitomis transporto priemonėmis, tekdavo imti pagalbon ZAZ-968, kuris dėl savo lengvumo pravažiuodavo geriau nei traktorius". Čia apie zaporožietį taip :-) Didžiausią įspūdį paliko sunkusis autogreideris DZ-98. Šiaip fotografuoti neleido, reikia pildyti prašymą, gauti vizavimą, etc. Apie fotografavimą muziejuose jau esu rašiusi anksčiau. Tačiau radau štai šią nuorodą, drąsiai žvelkit: http://www.miestai.net/forumas/showthread.php?t=12542

O štai į Geologijos muziejų nepatekau. Visų pirma, baisiai lijo. Priėjus reikiamą gatvę, radau ir nuorodą, kurią beveik baigia pasiglemžti Motina Gamta.


P1130536

Muziejaus zonos planas nuterliotas, deja. Užtepiau su Paint nuotrauką, kad nesimatytų ko nereikia. Kas per mada peckioti...

P1130544


Muziejaus durys užrakintos. Yra nedidelis pastatas administracijai, bet nesibeldžiu, nejauku kažkaip. Juk galėtų ant muziejaus durų pakabinti lapuką su nuoroda kur kreiptis norint apsilankyti. Tai pamoka-vykstant toliau nuo Vilniaus, reikia susikontaktuoti su muziejais ir pasiklausti, ar dirbs. Stende yra informacija kur kreiptis dėl ekskursijų, bet kur kreiptis norint savarankiškai ateit?


P1130543
Geologijos muziejaus pastatas.
Tiek apsidairius, jau reikia eit laukt traukinio namo. Deja, vienas pravažiuoja man pro nosį ir kito tenka laukti apie pusantros valandos. 

P1130553
Pakeliui į geležinkelio stotį
Stoties vidus kažkiek primena mokyklą, nes pastatytas žaliasis kampelis iš palmių ir tam tinkamų augalų; ant metalinių geltonų sėdynių vietinis jaunimas pliekia kortomis iš centų. Kasoje dabar pietų pertrauka, bet grįžus darbuotojai, jaunimėlis greit išeina. Matomai, disciplina čia azartinių žaidimų netoleruoja. 

Grįžau ir vos nusiaviau basutes pasidžiauti-prasidėjo audra.

Kelionės išlaidos: apie 20 LT traukinio bilietams, 4 LT Kelių muziejus. Pavalgyti neužsukau, nes iš restorano sklindanti muzika neįkvėpė. Aha, aš išlepinta.

Štai taip. Su meile,

Kūtvėla Sulytauodegaitė

P.S. dabar jau žinau, kad ne garvežys ten buvo, o šilumvežis, ir švilpt priklauso prieš kiekvieną perėją, kad kokio pėsčiojo nenuskintų. O dėl fotografavimo -gavau raštišką leidimą iš vadovybės :P.


2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Garvezys posukiose svilpauja ir dar. Nu ppc- kur garvezy radai?? As irgi noriu! O posukiuose visi traukiniai svilpauja, kad tokius fotografus nenumust. Tarp kitko... fotogigieniskus fotografus gaudo uz ledymo neturint fotkinimus gelezinkelio teritorijoje. Manau to irgi nezinojote?? Tai padaryta kad tokie fotogigieniski fotografai po fotkinimo ka nors negero nesumastytu padaryt. Ziuriuvisai nepasiruose vaziavote....

Ele Pranaityte rašė...

Na, jeigu dėl garvežio suklydau, atsiprašau, traukinių sudedamosios dalys nėra mano stiprioji sritis. Būtų buvę geriau, jeigu būtumėte parašęs konstruktyvų komentarą ir ne anonimiškai. O dėl leidimo aš tikrai nežinojau, nes jau kiek metų keliauju ir fotografuoju, niekur nemačiau drauudžiamų ženklų. Gal galite pateikti nuorodą į tai reglamentuojantį oficialų dokumentą?