2012 m. liepos 10 d., antradienis

Vizų baubai ir siaubai

Kai išgirstu žodį "viza", man akyse išdygsta seniai matytas ir giliai įstrigęs vaizdas, kaip ilgiausios eilės driekiasi prie Latvijos ambasados Vilniuje prieš gerą dešimtmetį, berods, ten Rusijos ar Baltarusijos piliečiai vargdavo. O neseniai nutiko toks atsitikimas, paskatinęs mane parašyti šį tą apie vizas, tiksliau, ne pačiai parašyti, bet aptarti dažniausiai pasitaikančius įdomumus keliautojų pasaulyje. 

Pačios populiariausios vizos yra Rusijos ir Šengeno. Rusijos viza dažniausiai gaunama taip:
1.       Susirandate Rusijos ambasadą/konsulatą. Dažniausiai tai yra kitame miesto gale, prireikia 2-3 persėdimų ir paeiti pėstute.
2.       Atvykstate 15 min prieš darbo laiką ir stojate į eilę, dažnai darbo laikas, kad smagiau būtų, koks 9-12 val. dienos kartą per savaitę.
3.       Priėjus prie darbuotojo, paaiškėja, kad keletas dokumentų yra užpildyti negaliojančiuose blankuose, kuriuos atsisiuntėte iš ambasados internetinės svetainės.
4.       (Ginčijatės su darbuotoju, kol gaunate reikiamą blanką. ) pasirinktinai
5.       Praleidžiate didelę dalį dienos, bėgiodami po miestą ieškant kur atsispausdinti reikiamus dokumentus ir rinkdami reikiamus trūkstamus popierius, parašus, antspaudus...
6.       Dienos pabaigoje sėkmingai priduodate pasą ir reikiamus popierius bei sumokate konsulinį mokestį.
7.       Tikitės, kad vizos prašymas bus patenkintas.
8.       Nustatytu laiku atsiimate pasą su viza.
9.       Patikrinate vizą, randate spausdinimo klaidą pavardėje. Iki išvykimo lieka kokios 5-6 dienos. nebūtinas punktas
10.   Kartojate aukščiau išvardintus žingsnius ir dar kartą tikitės. būtinas punktas jeigu aktualus yra 9 punktas

Iš tokių įdomesnių pasiskaitymų šia tema:


Man vis atrodo, kad geriau sumokėti kelionių agentūrai už visą šį vargą ir pasitikėti profesionalais. Tačiau dauguma keliautojų, kurie save laiko būtent keliautojais, o ne kokiais ten turistais, mėgsta viską daryti patys ir ne piniguose laimė. Jiems patinka rašyti žinutes Facebook ir Twitter apie tai, kad ką tik pridavė visus popierius ir kad labai tikisi, o komentuojanti palaikymo komanda rašo palaikančius komentarus ir irgi labai tikisi. Kodėl taip sudėtingai gaunamų vizų, kurių gali ir negauti, atsiimti užsieniečiai dažniausiai ateina tik 3 dienos prieš kelionę, man didi paslaptis.

Pereinu prie Šengeno vizų. Procedūra labai panaši į Rusijos vizos gavimą, yra vienas niuansas- kai kurių šalių piliečiams, pvz. filipienčiams, negali padėti kelionių agentūros, jie į reikiamą ambasadą/konsulatą privalo prisistatyti asmeniškai (tai dar įdomiau, jeigu tenka keliauti į kitą miestą, nes ten, kur gyvenate, nėra reikiamos ambasados/konsulato). Štai, kuom tai gali baigtis nepasiruošusiems: http://www.wearesolesisters.com/2012/07/how-my-spanish-dreams-came-crashing.html Atsakingas darbuotojas akivaizdžiai interpretavo anketos duomenis kaip grėsmę šaliai, o per pokalbį besikreipianti pusė tinkamai nepabrėžė savo neketinimo likti Ispanijoje ir prisidėti prie didelio nedarbo, nors realiai šioje situacijoje nuskriaustas lieka tik Ispanijos turizmo sektorius.

Čia dar pasiskaitymo:

Čia geras žemėlapis, kuriame galime pasitikrinti, į kurias šalis LR piliečiams (ne)reikia vizų ir ta pačia proga paminėkime gerų žodžiu mūsų politikus, nes, kad ir kokie jie bebūtų, bevizis režimas irgi jų nuopelnas: http://keliauk.urm.lt/index.php/titulinis/isvykstantiems/prie%C5%A1-pradedant-kelion%C4%99/vizos

Na, o kokia Jūsų patirtis su vizomis? Kaip manote, kokia yra brangiausia viza pasaulyje LR piliečiams?

Su meile,

Kūtvėla Bevizaitė


Komentarų nėra: