2012 m. spalio 22 d., pirmadienis

Trys Vilniaus dienos

"Gerai didieji turizmo ekspretai, pasiūlykite programą žmonėms atvykstantiems į Vilnių 3 dienoms neišeinant iš miesto. Žmonės atvyko su low costais." tarė žmogus iš vieno forumo.

Iššūkis! Dievinu iššūkius!

Pradėsiu nuo low cost paaiškinimo-pigių oro linijų bendrovės. Šiaip iššūkio autorius nekonkretizavo, ar jomis atvyksta visai mažo biudžeto turistai ar ir pinigingi turistai, mėgstantys pataupyti (ir dėl to esantys pinigingi,  kas galėtų paneigti?), todėl imsiuosi vidutinio statistinio turisto asmens ir neatsižvelgsiu į skrydžių laikus. Šiaip aš pati esu Vilniaus fanė, esu baigusi gidų kursus, todėl tikrai žinau, kad mes tikrai turime kuo didžiuotis ir tai yra ne tik cepelinai, alus, krepšinis ar Gedimino pilis.

Pimoji diena Vilniuje.  Išsimiegame, papusryčiaujame. Kokią 10.00 jau galime eiti po miestą dairytis. Į UNESCO paveldą įtrauktas mūsų senamiestis yra nepaprastai gražus. Siūlau prisijungti prie ekskursijos po jį, kuri paprastai trunka 2,5-3 val., ir supažindina su pagrindinių miesto objektų atsiradimu ir įdomesniais jų ir jų gyventojų biografiniais faktais.

Kaip tai padaryti?
* Galima pasinaudoti mano, kaip gidės, paslaugomis: Guided Vilnius Tours with A Local (English)
* Galima nusipirkti vieną iš Vilniaus TIC siūlmomų ekskursijų: Vilnius TIC sightseeing tours (English)
* Galima Vilniaus TIC išsinuomuoti audio gidą ir savo tempu atrasti Vilniaus senamiestį: Vilniaus TIC Audio Guide Rental (English)

Šios ekskursijos gali kainuoti 25-150 LT intervale (grupėje bus pigiau nei individualiai), bet pavertus eurais, suma tikrai nėra didelė. Bet yra variantas ir visiškai nemokamai:

* Yellow Free Tours: Vilnius (English) tik už arbatpinigius

* In Your Pocket guide for Vilnius (download free, English) vartant knygelę.



Po 3 valandų bastymosi paprastai prasimuša vilko apetitas, todėl skirsiu 1 valandą laiko papietauti kuriame nors iš restoranų, tiekiančių tradicinius lietuviškus patiekalus.Esu girdėjusi gerų atsiliepimų apie Marceliukės klėtis, bet jinai yra Tuskulėnų g. Senamiestyje siūlau Čili Kaimas arba Forto Dvaras. Čili Kaime būna dienos pietų pasiūlymai, dėl Forto Dvaras nesu tikra.

Toliau galima grįžti prie labiau patikusių objektų ir aplankyti juos iš vidaus, nes pažintinės ekskursijos metu į objektų vidų neinama. Kadangi jau kokia 14.00 valanda, užteks laiko arba užeiti į visas atidarytas bažnyčias arba į kokius 2 senamiestyje esančius muziejus jų darbo laiku. Bažnyčių lankymas-kol kas nemokamas (Bernardinuose už fotografavimą prašo palikti porą litų), muziejų kainos 6-8 LT. Arba galima tiesiog vaikščioti po senamiesčio gatveles ir dairytis suvenyrų. Po poros valandų bąstymosi galima prisėsti puodeliui kavos ar bokalui alaus kurioje nors iš senamiesčio kavinukių. Aš asmeniškai rekomenduoju Ponių Laimę esančią Stiklių g. nes jų turimas Pompadour tortas-tai kažkas nerealaus. Ir tegul negąsdina Jūsų gatvės pavadinimas- kavinės kainos labai padorios.

Priklausomai nuo sezono, jau gal ir temsta. Galima pasivaikščioti po apšviestą Vilnių nuo senamiesčio, per Gedimino prospektą, iki Žvėryno cerkvės. Gedimino prospekte galima prisėsti vakarienės. Rekomenduoju arba kiniečių restoraną Kinų Rožė arba indišką restoraną Radharanė. Kainos tikrai nesikandžioja.

Naktinis gyvenimas-ne mano stiprioji pusė, laukiu Jūsų rekomendacijų. Šiaip siūlau ieškotis savo nakvynės vietos ir eit užtarnauto poilsio. Gal dar turėsit laiko sezono metu senamiestyje užkopti į Šv. Jonų bažnyčios bokštą? (8 LT) O gal dar vyksta Burbuliatorius?

Antroji diena Vilniuje. Išsimiegam, papusryčiaujam. Šiandienos maršrutas: Užupis-Antakalnis.

Stačiatikių soboro (Dievo Motinos Ėmimo į Dangų katedros) aplankymas. Stabtelėjimas prie Undinėlės, Užupio meno inkubatoriaus aplankymas (galima įsigyti Užupio Konstitucijos kopiją ir tapytą akmenuką su angelu, bendroj sumoj apie 10 LT), jeigu dar neišalkote-puodelis kavos ar arbatos Užupio kavinėje prie Vilnelės, pamedituojant šniokščiant upelei. Toliau trąsa veda pro Tibeto prekių parduotuvę-kultūros centrą prie Užupio angelo, Užupio Konstitucijos įvairiomis kalbomis iki Bernardinų kapinių. Pačios kapinės tikrai vertos aplankyti. Turintys daugiau sveikatos gali užkopti į kalną netoli Vilniaus Užupio gimnazijos pastato ir pasižiūrėti Vilniaus panoramą arba pasistiprinti Tores restorane ir taipogi pasižiūrėti panoramą (galbūt Tores kainos nebus labai tinkamos low cost keliautojams, bet tai tikrai nėra vienintelė maitinimo įstaiga Užupyje). Tada einant tiesiai keliu po kurio laiko išsimušama ant gatvės, kuria galima neskubant ateiti iki Šv. Petro ir Povilo bažnyčios (arba pasinaudoti viešuoju transportu). Prie jos paprastai būna moterėlės su suvenyrais, galima įsigyti knygelę apie bažnyčią- labai rekomenduoju, nes autorius ją parengė kaip gidą po bažnyčią ir jos meną. Netoliese yra maža kepyklėlė, kur galima nebrangiai gauti puodelį kavos ir bulkutę. Palei Nerį grįžtama į senamiestį. Jau bus kokia 15.00 dienos. Jeigu iki šiol maitinotės tik kava, arbata ir užkandžiai, o kojoms jau reikia pailsėti, skiriu 1 valandą pietums. Tuomet galima pasidomėti, kokius nemokamus renginius galima rasti Vilniuje šiam vakarui: koncertai, parodos, etc.: Vilniaus renginių mozaika

Alternatyvus variantas: užsukite į Vilniaus TIC arba Tolerancijos centrą ir pasirinkite informacijos judaistikos tema, skirkite dieną žydų kultūros paveldui Vilniuje. Sezono metu sinagoga irgi atvira lankytojams. Mėgstantiem žygius, galiu patarti praleisti dieną vaikščiojant po Verkių Kalvarijas. O gal patiks medinė Žvėryno architektūra?

Trečioji diena Vilniuje. Išsimiegam, papusryčiaujam. Šiandien vaikščiosime po muziejus.



Bažnytinio paveldo muziejus: vertas vien dėl puikiai sutvarkytų rūsių. Jeigu turisto netraukia religija kaip pati tokia, muziejus vertas aplankyti vien dėl auksakalystės meno. Darbo laikas antradieniais-šeštadieniais 11.00-18.00. Galima išsinuomuoti audio gidą.

Lietuvos banko pinigų muziejus: (lankymas nemokamas) yra vienas iš moderniškiausiai įrengtų muziejų Vilniuje. Daugiau pasiskaityti galite paspaudę ant nuorodos.


Genocido aukų muziejus: vienas žinomiausių objektų tarp turistų. Būna vedant ekskusiją po senamiestį paklausia, ar tuoj jį prieisime. Pirmadieniais ir antradieniais nedirba, kitomis dienomis dirba 10.00-18.00 (sekmadieniais iki 17.00). Labai rekomenduotina turistams, kuriems gyvenimas Sovietų Sąjungoje atrodo kažkokia romantika.

Nacionalinė dailės galerija: puiki tiek nuolatine, tiek kilnojama paroda. Nuolatinėje parodoje rodomi būtent lietuvių menininkų XIX a. darbai. Nesuklysiu pasakydama, kad pirmą kartą ten praleidau geras 3 valandas. Darbo laikas antradieniais, trečiadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais 12.00–19.00 val., ketvirtadieniais 13.00–20.00 val., sekmadieniais ir prieš valstybines šventes 12.00–17.00 val. Dienomis prieš valstybines šventes - valanda trumpiau nei įprasta. Nedirba pirmadieniais, ir valstybinių švenčių dienomis.

Čia išvardinau tuos muziejus, kurie gali sudominti turistą iš užsienio. Tegul man bus atleista, bet nemanau, kad etnografinio pobūdžio muziejai turi stiprią turistinę trauką. Šių muziejų lankymas nėra pats pigiausias (orientuokimės iki 50 LT), bet jie tikria verti kiekvieno išleisto lito. 1 valandą pietums skiriu maitinimo įstaigose kažkur tarp Genocido aukų muziejaus ir Nacionalinės dailės galerijos (ar bus apetitas, kitas klausimas). Jeigu pradedama lankyti muziejus nuo 11.00, pabaigiama bus (su pietų pertrauka) kažkur 19.00. Siūlau kultūrinimąsi pakeisti čilinimusi ir praleisti vakarą kokiame padoriame vyno rūsyje.

Visas tris dienas galima vaikščioti pėsčiomis arba naudotis visuomeniniu transportu; gyventi galima nebrangiuose hosteliuose su pusryčiais; maitintis mieste galima tikrai nebrangiai. 

O va šit kaip va ir va kaip. Gal turit kitokių pasiūlymų?

Su meile,

Vilniaus Kūtvėla

Atnaujinta 2012-11-22: http://www.vilnius-tourism.lt/wp-content/uploads/2012/06/3-dienos-Vilniuje.pdf Vilniaus TIC pasiūlymas.


Komentarų nėra: