2012 m. lapkričio 22 d., ketvirtadienis

Įspūdžiai iš "Kartą Pietų Amerikoje" knygos pristatymo ir M. Starkaus knygų apžvalga

Kai atėjau į "Kartą Pietų Amerikoje" pristatymą "Panoramos" prekybos centre, buvo be dvidešimt šešta valanda vakaro (pristatymo pradžia buvo numatyta šeštai valandai) ir jau buvo tik stovimos vietos mažoje sausakimšoje "Pegaso" knygyno erdvėje, nes virš šimto žmonių (daugiausia merginos) laukė su kngyomis rankose. Aš dėl to nė kiek nesutrikau ir įsitaisiau sėdėti ant kilimo. Čia netgi savotiškai faina, visi sėdi ant kėdžių, o tu esi kažkuom išskirtinis. Bet labai paslaugios knygyno darbuotojos bėgiojo ir nešiojo naujų sėdimų variantų, todėl pagarbiai savo sėdimąją perkėliau ant to, ką mano močiutė vadina "pufikas".

Gerbiamas prelegentas Martynas Starkus buvo kiek netikėtai, bet, tikiuosi, maloniai nustebintas susirinkusiųjų gausos. Galimai kiek paveiktas skaitlingos auditorijos dėmesio, atsakinėjo į susirinkusiųjų klausimus smagiai, įdomiai ir su humoru. Sėkmės pakylėtas, Facebook'o draugams pažadėjo surengti pristatymą ir Kaune (o ir Klaipėda jau bangas kelia). Paskui sėdo dirbti riešu, tai gerai, kad buvau įsitaisiusi netoliese, autografą gavau trečia ar ketvirta, nes eilė driekėsi net iki knygyno durų.


Na, o apie ką gi jis ten rašo, išreikšdamas savo "sielvartą, liūdesį ir nerimą"?




Pirmoji M. Starkaus knyga patekusi į mano godžias letenėles buvo iš tiesų jo antroji knyga- "Tuk tuk Indija". Ir knygynuose jinai jau buvo spėjusi gerokai, oi gerokai pasibūti. Kadangi mėgstu papildyti knygų lentyną kelionių literatūra, šią nusipirkau, nes daugumoje visas kitas jau buvau skaičiusi arba jų anotacijos buvo nykios ir neįdomios (čia kažkoks nekomplimentas gavosi?). Aprašomas keliavimo būdas yra kardinaliai priešingas manajam-nors aš irgi stengiuosi per kuom mažiau laiko aplėkti kuom daugiau lankytinų vietų, bet jų pademonstruotas tempas man yra žiauriai per greitas. Tačiau man patiko kaip dirbama komandoje, susitinkama su vietiniais gyventojais, patiriami kultūriniai ir gastronominiai nuotykiai. Nors Indija didelė ir nevienalytė, knygoje pateikiamas pasakojimas padeda susidaryti bendrą įspūdį apie šią tautą. Sąžiningai atlikusi kratą didžiuosiuose Vilniaus knygynuose, pirmosios ir labai išliaupsintos "Šilko kelias" knygos jau neberadau-tiražas išparduotas. Bet graudentis nelabai buvo kada, nes netrukus pasirodė naujas tiražo leidimas. Šioje knygoje komanda stengiasi įveikti dalį legendinio Šilko kelio. Kadangi šios kelionės metu kertamos daugelio šalių sienos, tai ir nuotykiai bei įspūdžiai irgi įvairiaspalviai. Galbūt šitoji knyga man patiko kiek mažiau, nes kiekvienai šaliai duodama palyginus mažai dėmesio, o dėl laiko stokos praleidžiami lankomi objektai yra, deja, neišvengiamybė. Ir štai pagaliau neseniai šonu į mano knygų lentyną gulė "Kartą Pietų Amerikoje".  Knygoje yra du skyriai, nes likimas lėmė taip, kad komandai teko grįžti ir užbaigti tai, ką pradėjo. Turbūt labiausiai įtraukianti knyga, parodanti žmogaus gyvenimo trapumą. Kita vertus, tik the winner takes it all, ar ne? Man labai patiko, kad šioje knygoje keliautojai neliko abejingi lietuviškoms šaknims, ir čia turiu omenyje ne tik gardžiųjų cepelinų virimą (kitas gerbiamas prelegentas Vytaras Radzevičius yra puikus virėjas, jeigu nemeluoja knygų puslapiai), bet ir Kazimiero Šlapelio atminimą.

Vienas iš DUK autoriui yra "ar galiu su jumis kitą kartą"? Nors aš dabar ir iš Černobylio grįžusi ir turėčiau nieko nebijoti, bet nuolatiniai automobilio gedimai ir remontai, jau tapę komandai duona kasdiene, manęs nežavi. Per pristatymą nuskambėjo klausimas, ar moteris komandoje ką nors pakeistų. Provokacinis klausimas, į kurį atsakymo nereikia. Taip, mums tinka ne bet koks krūmas, mums reikia dviejų rankšluosčių, norime įsidėti ir drėkinamąjį, ir maitinamąjį kremus, o kartais dar labai norisi šokolado kur nors visiškai tam netinkamoje vietoje... Argi čia viską išvardinsi?

Tikėkimės, kada nors mano knygų lentynoje šonu guls ir meiliai susiglaus "Mylių Amerika" bei "Pagaminta Kinijoje", o jau esamų knygų ieškokite didžiuosiuose šalies knygynuose. Taipogi, galite tapti Starkaus ir Razevičiaus kelionių draugais Facebook'e: https://www.facebook.com/TVkeliones

Su meile,

Kūtvėla






P.S. O toliau, bendru gerbėjų spėjimu, Australija?




Komentarų nėra: