2012 m. gruodžio 15 d., šeštadienis

Ką parsivežti iš Talino?

Estiški suvenyrai mums nepasirodys kažkuom unikalūs: alkoholinis gėrimas Vana Tallinn (ne deficitas ir mūsų parduotuvėse), gintaro dirbiniai (o gintaras tai gabenamas iš Lietuvos, Lenkijos, Kaliningrado), molinukai, mezginiai, lino dirbiniai, geležies dirbiniai, medžio dirbiniai...Kaip danguje, taip ir ant žemės. Tačiau geriau paieškojus, galima rasti ir grynai estiškų suvenyrų, apie tai ir bus šis reportažas.


Marcipanai.


P1170881

Marcipanas žinotas dar Viduramžiais. Senieji Hanzos miestai Talinas (tada-Revalis) ir Liubekas iki šiol nesutaria, kas gi pirmieji išrado marcipanus, kurie pradžioje buvo naudojami grynai medicininiais tikslais. Iš pradžių marcipanus Estijoje gamino vaistinėse, tame tarpe ir Talino rotušės aikštės vaistinėje, kuri pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėta 1422 metais.  Legenda sako, kad marcipanus išrado vaistininko mokinys. Vaistinėje esantį muziejų galima nemokamai aplankyti (beje, ten yra ir veikiantis skyrius). Įdomu, kokiems negalavimams gydyti daktaras skirdavo preparatus iš sudeginto ežio...??? Adresas: Raekoja plats, 11. O pačių marcipanų paskanauti galima seniausioje Taline (nuo 1864 m) veikiančioje kavinėje Maiasmokk (Pikk 16) arba Kalevo marcipanų kambaryje (irgi Pikk 16). Daugiau informacijos: www.kalev.eu

Dėmesio naudojantiems Talino miesto kortelę: su šia kortele Jums priklauso nedidelė dovanėlė iš marcipanų kambario ir nemokamas puodelis kavos arba arbatos šalimais esančioje kavinėje. Tai buvo turbūt pati skaniausia ir kvapniausia Earl Gray arbata kokią tik man yra tekę gerti.



Vaisių vynas.



P1180074

Juodųjų serbentų vynas. Bus įdomu palyginti su mūsų kraštuose gaminamais vaisvyniais. Galima rasti supermarketuose RIMI Taline. Kaina: 3, 76 EUR.

Kama.

 P1180072

Kama miltai yra sveikas ir natūralus produktas iš Estiškų grūdų. Juose yra daug ląstelienos ir mineralų bei vitamino B. Miltai padaryti iš ryžių, kvečių, miežių ir žirnių mišinio. Juos galima užpilti pasukomis ar jogurtu. Galima įsigyti supermarketuose RIMI Taline. Kaina: 1, 40 EUR.

Atvirukai.



P1180071

Be tradicinių senamiesčio vaizdų, už kuriuos gali nė kiek nesidrovėdami prašyti po 3 EUR už vieną atviruką, galima rasti ir tokių įdomesnių atvirukų, kurių popierius darytas rankomis naudojant senąsias technologijas. Kregždė- Estijos nacionalinis paukštis.

Domino.


P1180070

Šis domino yra paremtas tradiciniais estiškais ornamentais vietoje įprastų taškų ar vaisių paveikslėlių. Jis buvo sukurtas "Department of Estonian Native Crafts at the University of Tartu Viljandi Culture Academy", sunkiai išverčiamas pavadinimas. Man patiko pati esmė, kad galima panaudoti tradicinius raštus. Instrukcijoje rašo, kad senieji raštai turėjo magiškų galių apsaugoti žmones nuo blogio, bet dauguma raštų prasmių šiandien jau yra pamirštos. Kaina: 12 EUR.

Dance Macabre žaidimas.

 P1180069

P1180067

"Mirties šokis" yra vienintelis Europoje likęs Viduramžių tokio tipo paveikslas, esantis Niguliste bažnyčios muziejuje. Iš originalaus kūrinio šiandien yra išlikę tik 13 figūrų. Paveiksle pavaizduoti įvairūs žmonės, susikibę rankomis su Mirtimi- ar būsi Popiežius, ar piemuo, galiausiai vis tiek teks išeiti. Kaina: reprodukcija ant skirtuko knygoms 0,45 EUR, žaidimas 18 EUR.

Paveikslas yra Niguliste bažnyčios muziejuje. Šiuo metu tai jau nebėra veikianti bažnyčia, joje įkurtas bažnytinio meno muziejus. Tuo metu, kai aš lankiausi, buvo paroda "Ars moriendi"- "Menas mirti". Muziejaus lankymas 3,50 EUR, su Talino miesto kortele- nemokamas. Darbo laiką ir adresą  galite pasitikslinti www.ekm.ee

Ikonėlės.


P1180066

P1180065

P1180064

Labai gražioje Aleksandro Nevskio vardo cerkvėje yra nebloga religinių prekių parduotuvėlė. Ikonėlės su įvairiais šventaisiais kainuoja nuo kelių iki keliolikos eurų. Šios mano pirktos nedidelės, bet labai dailios ikonėlės kainavo po 2, 60 EUR. Kadangi cerkvės lankymas nemokamas, galima šiek tiek simboliškai atsidėkoti nusiperkant įkonėlę ar pastatant žvakutę. Adresas: Lossi plats 10, Toompea kalva.

Kalėdų mugės metu: įvairūs suvenyrai.

 P1180077

Labai dailus eglutės žaisliukas iš stiklo su vidun patalpintu arkliuku. 1 vnt/ 5 EUR.

Ką manote apie estiškus suvenyrus?

Su meile,

Kūtvėla Marcipanaitė

2 komentarai:

Psyko rašė...

Na o vyriškos giminės atstovams turėtų patikti estiškas Saku alus, kurio neparvežti lauktuvėms būtu nusikaltimas :)

Ele Pranaityte rašė...

Prisipažystu, alaus negeriu, todėl šia tema diskutuoti negaliu. Tiesa, esu paskanavusi Guiness alaus, man patiko. Dėkui už papildymą :-)