2013 m. sausio 28 d., pirmadienis

Kūtvėlos manifestas

Bijau pasiklysti terminologijoje. Čia kaip pasakyti, kad apelsinas ir mandarinas yra tas pats. Na, abu citrusai, tai lygtais koks skirtumas? Bet šiandien ne apie vaisius, o apie kitokius "fruktus": apie digerius, arba tiksliau- urban explorerius. Digeriai, kiek supratau, daugiau požemiais domisi.

Urban exploration (often shortened as urbex or UE) is the exploration of man-made structures, usually abandoned ruins or not usually seen components of the man-made environment. Photography and historical interest/documentation are heavily featured in the hobby and, although it may sometimes involve trespass onto private property, this is not always the case and is of innocent intention.

Tai tik vienas iš apibrėžimų, bet pakankamai taiklus. Žmonės siekia įsigauti į visuomenei neprieinamas vietas, pasižiūrėti, nufotografuoti. Tikiuosi, jie yra padorūs ir nepalieka tenais daugiau negu rado. Vienas iš tokios ekspedicijos tikslų- viešinti surinktą medžiagą, "kad apleisto pastato savininkui gėda būtų". Gėda tiems, kurių gėdą šuo suėdė? Jeigu mūsų teisėsauga su grafičių dergliotojais nesusitvarko, KAM rūpi kieno nors gėda?

Aš nesakau, kad "gėda pelėda" sakyti negalima, ir kad negalima baksnoti nosimi į balutę-kai prisidirbti, tai reikia ir atsakyt. Bet Robinas Hudas buvo tik kartą istorijoje ir tai- kažkur saloje, todėl palikime teisingumą vykdyti tiems, kam pridera. Aš nesu prieš viešumą, aš esu prieš tam tikrus urban exploring metodus. Taip, aš esu didelė bailė ir nebijau to prisipažinti,- yra dalykų, kurių aš niekada neišdrįsčiau padaryti: 

Aš esu prieš nuosavybės naikinimą: apsauginių tinklelių pjovimą, etc. Aš gerbiu tų žmonių, kurie tas apsaugas sudėjo, darbą.
Aš esu prieš kvailą riziką gyvybę: laipiojimas stogais, etc.
Aš esu prieš nesankcionuotą įėjimą: lipimai per stogo skyles, etc. Jeigu užrakinta, vadinasi- UŽRAKINTA. 


Aš pasisakau už žodžio laisvę ir laisvą spaudą. Aš pasisakau už nuotraukų skelbimą, jeigu jos nepažeidžia niekeno orumo ir teisės į privatų gyvenimą. Jeigu nėra duodamas leidimas lankytis objekte, ten lankytis ir tuom didžiuotis viešinant surinktą medžiagą man neatrodo pati geniauliausia mintis, net jeigu ir vardan didesnio visuomenės gėrio. Bet galbūt aš klystu. Turiu savo privatų fotoalbumą, kuriame sudėtos nuotraukos iš kelionių, dėl kurių tinkamumo skelbti aš abejoju. Kai kurios taip ir neišvys eterio šviesos. Todėl, kad kai esi žurnalistas (blogeris-irgi žurnalistas, jeigu ką), turi galvoti, ką darai ir ką rodai. Todėl iš mano dienoraščio skaitomų dienoraščių skilties buvo pašalintos kai kurios nuorodos.

Aš nesu šventoji. Bet man irgi ne tas pats.

Kaip visada Jūsų susivėlusi,

Kūtvėla

P.S.- dabar aš, pasak kai kieno, "gyvenimu nusivylusi". Nu tai apie ką mes čia galime diskutuoti, jeigu žmonės iškart pereina į asmeniškumus, lygtais mano asmeninis gyvenimas ir lipimas pro stogo skylę kažkaip susiję?  



Komentarų nėra: