2013 m. sausio 22 d., antradienis

"Po pranašautos mirties muziejai žengia į prisikėlimą"

Taip vadinasi "15 min" straipsnis. Labai geras straipsnis, man patiko, sukėlė įvairių minčių. Kviečiu padiskutuoti.

"Kompiuterizacijos eroje reikalavimai muziejams auga kaip ant mielių, todėl užrašai „eksponatų neliesti“ tiesiog nupurto," sakoma straipsnyje. Negaliu nesutikti. Daugelyje muziejų pasaulyje ekspozicijos yra liečiamos. Štai Londono Britų muziejuje salėse yra nustatytos valandos, kada darbuotojas atneša eksponatus ir apie juos pasakoja. Eksponatus galima ir pačiupinėti. Tai vadinama EyeOpener Tour. Jie yra nemokami, trunka 30-40 min. ir vyksta visą dieną. Detaliau: Free Tours and Talks at the British Museum Kadras iš vieno muziejaus Stokholme, asmeninis foto archyvas:

Prašome LIESTI.
Viktorijos ir Alberto muziejus, Londonas.
"Rugsėjo pabaigoje duris atvėrė restauruotos Medininkų pilies ekspozicija. Žmonės plūstelėjo į pilį ir nusivylė: kam įdomu žvelgti į už stiklo sudėliotus iečių antgalius ar, tebūnie labai vertingus, tačiau užkardytus sidabro dirbinius, trumpai aprašytus sunkiai įžiūrimu šriftu? Tokios ekspozicijos ne žadina, o atgraso nuo noro lankytis muziejuose,"- rašoma straipsnyje. Na, šitoje vietoje aš netgi pasišiaušiau. Nesutinku! Mano manymu, Medininkų pilies muziejus yra vienas nuostabiausių atradimų. Jis bus galingas konkurentas Trakams, nes ir bilieto kaina perpus mažesnė, ir atstumai atvažiuoti tokie patys, be to, Trakuose visi jau bent šimtą kartų buvome. Medininkų pilies darbo laikas yra populiariausia tema, atvedanti lankytojus į mano dienoraštį, o atidarymo šventės aprašymas yra labiausiai skaitomų straipsnių penketuke.

Medininkų pilies lankymo laikas
Medininkų pilies atidarymo viduramžių šventė
 
O dėl neįskaitomo šrifto, siūlau apsilankyti pas okulistą. Kažkodėl straipsnyje kritikavo eksponatus, bet pamiršo paminėti, kad Medininkų pilies muziejus pritaikytas neįgaliems lankytojams- yra liftas. Ir norėčiau sužinoti, kas tie nusivylusieji ekspozicija- čia žurnalisto nuomonė ar buvo atlikta lankytojų apklausa? Vienintelis minusas, kurį ten matau- a.a. Brazausko medžioklės trofėjų kolekcija, kadangi aš asmeniškai nepritariu tokiam "sportui".
"Todėl susidaro įspūdis, kad kai kurie muziejai šiandien skirti ne plačiajam vartotojui, bet specialistams – ekspertams ir istorikams“. Tokia yra prof. J. Černevičiūtės nuomonė ir aš visiškai pritariu gerbiamai profesorei. Jinai pateikia pavyzdį, kaip galima skaitmeniniu būdu pritaikyti retus spaudinius vartymui. Juk teisybę sako. Žmogus kadai Mėnulyje išsilaipino, bet pirmosios lietuviškos knygos interaktyviai pavartyti mes iki šiol negalime. 

"Muziejininkai nuryja karčią kritikos piliulę ir teisinasi: pinigų vos užtenka būtiniausioms išlaidoms, o apie eksponatų įsigijimą tegalima svajoti. Kai kurie vos galą su galu suduria, girdi, iš savivaldybių gaunamų lėšų vos užtenka darbo užmokesčiui, pastatams išlaikyti ir komunalinėms paslaugoms,"- rašoma straipsnyje. Šia tema jau esu rašiusi savo nuomonę straipsnelyje Muziejų spindesys ir skurdas , kur rėmiausi Delfi portalo straipsniu, kad dėl krizės muziejuose lankosi mažiau lankytojų. Jeigu paskaitysite mano straipsnelį pamatysite, kad ne tik krizė kalta.

"Tačiau, nepaisant priekaištų, Pinigų muziejus tapo svarbiu objektu kultūros žemėlapyje, pamėgtu ir pripažintu lankytojų,"- rašoma straipsnyje. Tikrai taip ir ne kitaip. Pinigų muziejus yra pavyzdys visiems muziejams kaip reikia dirbti. Esu parašiusi apie savo apsilankymą šiame muziejuje: Pinigų muziejus: čia dirba ne tik pinigai, bet ir lankytojai

" Itin lankytojų mėgstamas „Siauruko“ geležinkelis,"- paminėta straipsnyje. Man  asmeniškai teko išbandyti kelionę siauruoju Aukštaitijos geležinkeliu ir jos aprašymas taip pat tebėra labiausiai skaitomų straipsnių penketuke. Man padarė įspūdį ne tik aplankytos vietos, bet ir pats faktas, kad tokiomis kelionėmis padedama vietiniams gyventojams užsidirbti, pinigėliai lieka vietiniame biudžete, o ne tik išvežiojami turistai iš taško A į tašką B kaip turistiniais autobusais Trakuose- tik Salos pilis ir kibinai. Kelionė Aukštaitijos siauruoju geležinkeliu buvo pritaikyta pėstiesiems ir dviratininkams.

"„Vienas muziejus, norėdamas padidinti eksperimentinių parodų lankomumą, susitarė su garsaus dienraščio redaktoriumi, kad šis imtų rašyti „blogą“"- mini straipsnis. Labai gaila, kad straipsnio autoriai nepaminėjo koks tai būtent muziejus. Mano spėjimu tai gali būti Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, nes Facebook'e jų naujienos dažnai ateina straipsnio apie kokį radinį forma.

Pilnas "15 min" straipsnis : Po pranašautos mirties muziejai žengia į prisikėlimą

Su meile,

Kūtvėla Muziejytė
 

Komentarų nėra: