2013 m. kovo 15 d., penktadienis

Vėl Berlynas: kas liko už kadro

Į Berlyną važiavau su konkrečiu tikslu- sudalyvauti ITB Berlin tarptautinėje turizmo parodoje, jos metu užmegzti naudingų kontaktų, sudalyvauti beprecedentiniame šios parodos istorijoje Blogger Speed Dating renginyje, ir šiaip visko daug nemokamai gauti (va ir išlindo yla iš maišo). Jeigu nesate dalyvavęs turizmo parodoje užsienyje, labai rekomenduoju apsilankyti, nes pirmas kartas ir pirmas įspūdis būna nepakartojamas. Pernai kelionių tinklaraštininkai buvo akredituoti į renginį pirmą kartą jo istorijoje, šiemet be akreditacijos buvo ir įvairių jiems skirtų renginių. Kompanijos rengiasi bendradarbiauti su kelionių tinklaraštininkais, tik kol kas dar nežino, kaip tai daroma ir daugumoje vis kėsinasi verčiau prispausdinti daugiau spalvotų lankstinukų.

P1190745
Panamos delegacija.


Kadangi jau žinojau konkrečią kelionės datą, galėjau planuotis iš anksto transportą. Skrydis atkrito iš karto dėl brangumo (apie 600 LT). Jau buvau ne kartą naudojusis Simple Express autobusų akcijomis ir žinojau, kad jie taipogi veža ir į Berlyną. Bet juos apšokavo Ecolines, pasiūlę akcijas bilietams anksčiau. Taigi, į Berlyną važiavau su Ecolines firma už 18 LT pirmyn ir atgal. Tai yra skirtumas, ką? Šiaip standartinė bilieto į Berlyną kaina pas juos yra 117 LT į vieną pusę. Autobusas buvo dviaukštis, su WC, nakties metu buvo galima gauti nemokamai pledukus, stiuardesė pranešinėjo informaciją, siūlė karštų gėrimų ar užvalgyti (už papildomą mokestį). Sėdynės patogios, atsilošia nemažai, nakties metu galima bandyti pasnausti. Berlyne sustojimas buvo " ZOB" centrinėje autobusų stotyje. Šiaip esu gana patenkinta kelione (už tokią kainą, tai išvis tylėt reikia ir važiuot). Ateičiai pasižadėjau visgi pasidairyti traukinio tokiems atstumams, visgi neinu jaunyn...

Nakvynės klausimas buvo skaudus ir aktualus. Kadangi visas svietas suplūsta šion parodon, hostelių kainos prasideda nuo 18 EUR žmogui dorm tipo kambaryje, ir artėjant parodai kainos vis kyla. Paskutinėmis dienomis žmonės bando gauti nakvynę jau bet kokia kaina, ypač vargšai turistai, kurie net neįsivaizdavo, kad pataikys tokio renginio metu atvykti į Berlyną. Aš čiupau pasiūlymą už 13 EUR gal porą mėnesių prieš kelionę.Gyvenau Hostel Anlema. Šiaip jeigu ketinate jį užsisakyti, rekomenduoju imti privačius kambarius-kiek brangiau, bet išsimiegosite. Hostelis yra netoli metro sustojimo, yra susisiekimas autobusais, netoli yra supermarketas. Palaikoma švara ir tvarka. Rajonas tylus. Tačiau be pusryčių, reikės pranešti atvykimo laiką, patalynės nuoma papildomai pora eurų. Bet jeigu ieškote kur pernakvoti ir nusiprausti po dušu-pats tas.

Transportui po miestą pirkausi dienos bilietus po 6,50 EUR. Bendroje sumoje (28, 80 EUR) paskaičiavau, kad dar pridėjus porą eurų geriau pasiimti Berlin Welcome Card (5 dienoms 31,50 EUR), tai apsimokės lankantis muziejuose. Bet jeigu neketinate lankytinoms mokamoms vietoms skirti daug laiko, tai geriau naudotis dienos bilietais.

Turbūt laikas paliesti ir maisto klausimą. Kadangi daug laiko praleidau parodoje, maitinausi tuom, kas pasitaikydavo degustuojant. O šiaip pigiausia yra nemaži sumuštiniai su kumpiu ir sūriu už kelis eurus, vaisių rinkiniai, salotų rinkinys iš Le Crobar tinklo (mano sudėjimo moteriai vieno indelio už kelis eurus užtenka vakarienei ir pusryčiams). Jeigu neturite laiko blaškytis po rajoną ieškat maisto, geriausiai keliauti į Hauptbahnhof (centrinė traukinių stotis), kur yra daug maitinimosi taškų, arba Galeria Kaufhof Alexanderplatz, kur viršutiniame aukšte yra restoranas "Dinea".

P1190863
Vienos šnicelis (8,95 EUR) ir 0,25l vyno butelaitis (3,95 EUR)
Jau iš anksčiau žinojau, kad WC paslaugos tualetuose būna mokamos (dažniausiai palieki, kiek nori), net jeigu esi tos universalinės parduotuvės klientas. Paslaugumas Galeria Kaufoh patogumuose pritrenkė net ir tokią patyrusią keliauninkę kaip aš- kelios kabinos, klienčių eilutė, o viena moteris stovi prie durų, sveikina, sako "užeikite, maloniai prašom", o kita moteris su  drėgna šluostele ir oro gaivintuvu laukia, kol kabina atsilaisvins, tada greitai įbėga, apšluosto, ir gali naudotis. Išeinant sako "viso gero, dėkui už apsilankymą". Be komentarų. Šiaip labai krenta į akis berlyniečių paslaugumas: rytietiškų bruožų moteris stabtelėjo metro stotyje, kad padėtų dviem turkėms nugabenti vaikų vežimėlį laiptais žemyn. Metro traukinyje prie durų stovintys žmonės jas visada atidarys iš vidaus, jeigu mato, kad yra norinčių įlipti, nors tie žmonės turi rankas ir puikiai duris atsidarys.

Norintys pamatyti, sakoma, didžiausią Berlyno blusturgį, tai gali padaryti savaitgaliais nuo 10. 00 val.

P1190860
Straße des 17. Juni blusturgis.
Toks vaizdas, kad visi Berlyno kailiniai ir porceliano dirbiniai suplaukė į vieną aikštę. Fotografuoti ir filmuoti galima tik gavus pardavėjo sutikimą, kabo apie tai informuojantys skelbimai. Eismas apribotas draudžiamais ženklais, pastatyti kilnojamieji WC, pastoviai vaikšto oranžine liemene apsirengęs žmogus, kuris vis pašluoja, dirba keletas kioskelių su karštu maistu. Sakyčiau, labai rimtai ir atsakingai suorganizuota veikla.

Tai vat, kol kas tų pabirų minčių tiek. Yra klausimų?

Su meile,

Kūtvėla

Komentarų nėra: