2013 m. balandžio 4 d., ketvirtadienis

"Ar iš balos tas gražumas" nuotraukų paroda jau Vilniuje

Besirūpindami buveinių baliniams vėžliams bei varliagyviams atkūrimu, Lietuvos gamtos fondo darbuotojai sumanė surengti nuotraukų parodą. Paskelbus konkursą, per dvi savaites buvo gauta daugiau nei 300 nuotraukų (2 iš jų-mano). Tačiau paroda negali būti guminė, ir visgi galiausiai buvo atrinktos dvidešimt kelios nuotraukos (manosios nepateko, matyt, nepanaši į varlę buvau:-) ). Pagrindinė parodos idėja yra atkreipti visuomenės dėmesį į tokių padarų grožį (ne veltui ši paroda ir vadinasi "Ar iš balos tas gražumas"). Jau nekalbant apie tai, kad tokie gyvūnai dar yra įdomūs bei naudingi. Dauguma pasaulio roplių bei varliagyvių rūšių yra ant išnykimo ribos. Lietuvoje ropliams ir varliagyviams saugoti yra išskirta apie 100 ha. Didelė saugoma teritorija yra Lazdijų rajone, Metelių regioniniame parke. Lietuvoje gyvena 13 varliagyvių rūšių, iš jų 8 yra saugomos pagal ES direktyvas, iš tų 8 net 5 yra Lietuvos Raudonojoje knygoje. O Dzūkija yra šiauriausias Europos regionas kur natūraliai gyvena baliniai vėžliai, tenais vadinami "geležine varle" ir kažkada, pasak vietinio gyventojo, buvę dydžiu sulig kepure. Balinio vėžlio patelė padeda iki 15 kiaušinių gegužės mėnesį, rudenį išsiritę vėžliukai žiemoja ir pavasarį ropoja instinkto vedami prie vandens. Ne visi, deja, sėkmingai.

P1200095
Čia kad visiems būtų aišku kada įkurta gamtos mokslų katedra.


P1200084
Autorius: Tomas Kizas.

P1200082
Autorius: Marius Karlonas.

P1200080
Autorė: Nomeda Vėlavičienė.

553005_10151415284713246_417368727_n
Vasssilisssa Gražiausssiausssioji :-)
Parodos atidaryme dalyvavę žmonės noriai fotografavosi prie parodos eksponatų. Praeiviai taip keistai nužvelgdavo :-) Dabar steigiasi ir Lietuvos herpetologų draugija. Tikiuosi įstoti. Tada laukite reportažų iš balų ir melioracijos griovių. Gal žinote, kur graibštus nebrangiai parduoda?

Parodą apžiūrėti galite VU Gamtos mokslų fakultete, esančiame Čiurlionio gatvėje, Vilniuje. Paroda yra koridoriuje, todėl baladotis į užrakintas duris neteks. Morališkai nusiteikite, jeigu norėsite užkąsti kavinėje-jums į akis žvelgs stumbro iškamša.

Su meile,

Kūtvėla Varliakojytė

P.S. Čia buvo mano konkursinė nuotrauka iš reportažo apie Varnikų pažintinį taką:


Komentarų nėra: