2013 m. gegužės 12 d., sekmadienis

Minsko nacionalinė biblioteka

"Ji pastatyta and pelkės ir vis smenga", pasakė kažkuris iš mano internetinių pažįstamų. "Kaip ir visas Minskas", pridūrė kitas. Na tai aš, savaime suprantama, suskubau pamatyti šią biblioteką, kol jinai galutinai neprasmego žemės gelmėse. Juk tai -Minsko simbolis, garsinantis šalį pasaulyje. Šis pastatas buvo pastatytas 2002-2006 m. ir jau tapo vienu iš Minsko simbolių ir yra trečia pasaulyje biblioteka pagal turimų knygų rusų kalba skaičių. Daugiabriaunio brilianto formos pastatas pastatytas ant triaukščio pastato, kuriame sutilpo skaityklos 2,000 asmenų ir fondai su 14 milijonų vienetų skaitomos medžiagos. Ant stogo yra apžvalgos aikštelė. Šis pastatas jau spėjo įeiti į pačių keisčiausių pasaulio pastatų Top-50. Palyginimui, naujoji VU biblioteka Saulėtekyje talpina 670 darbo vietų lankytojams ir 1,8 milijono spausdinių. Nykštukas esame, ką?

Tą dieną biblioteka buvo uždaryta, todėl į ekskursiją nepatekau, o paskui kažkaip ir noras praėjo. Bet kadangi pastatas dar naujas, nespėjo jis dar įdomiomis legendomis apaugti ar nuosavą vaiduoklį įsigyti (kokios nors nelaimingos fondų tvarkytojos nelaimingos meilės aukos dvasia neplevena dar po erdvius koridorius), tai pasidomėjau, kokie buvo kitų lankytojų įspūdžiai.

P1200965
Nacionalinė Minsko biblioteka: deimantas Lukašenkos karūnoje.


"Gerai, kad stovi biblioteka kiek toliau nuo centro, nors turbūt ir būdama centre ji ne kažką labiau ten sugadintų, gal kaip tik puikiai pritaptų prie stalinistinės architektūros. Gaila, kad neteko pastato pamatyti naktį, turėtų savotiškai atrodyti mirksintis milžiniškas Lukašenkos žaislas numestas šalia daugiabučių plyname lauke," rašo Archata.  "Stebina ne tik bibliotekos socialinių bet ir komercinių paslaugų paketas. Bibliotekos tinklapyje už papildomą mokestį yra siūloma talpinti reklamine reklamjuostę (angl. banner). Taip pat biblioteka siūlo pasinaudoti išoriniu elektroniniu informaciniu stendu (kuris yra 1485 kv/m) reklaminiai informacijai pristatyti. Vienos minutės kaina apie 70 lt. Būtų įdomu sužinoti, jūsų nuomonę apie tokią bibliotekos paslaugą. Galbūt, tai iš tikrųjų geras būdas bibliotekai užsidirbti papildomų pinigų?" rašo Būk bibliotekininku!  "Vienas naujausių ir turbūt jau vienu iš Minsko simboliu tapusių statinių, Batkos pasididžiavimas - nacionalinė Baltarusijos biblioteka. Deimanto formos, 22 aukštų, nieko sau biblioteka! Užtat apie jos finansavimą teko girdėti visokių gandų - neva tai buvo valdžios reketas iš verslo, visi privalomu būdu turėjo mestis prie bibliotekos pastatymo," rašo 100 dienų avantiūra Azijoje . O man teko girdėti, kad pinigus šiai bibliotekai savanoriškai surinko visos Baltarusijos moksleiviai. Yra visgi legendų apie šį pastatą. Tikrai kitą kartą reiks nueiti į oficialią ekskursiją pasiklausyti teisybės.

P1200966

Šalia bibliotekos pastatytas paminklas Pranciškui Skorinai (1485/1490-154/1551). Jis laikomas baltarusių spaudos tėvu. Gimė Polocke, studijavo Krokuvos universitete, vėliau įgijo ir medicinos daktaro laipsnį. Prahoje jis, padedamas rėmėjų, įkūrė spaustuvę, kur be viso kito atspausdino ir Rusų bibliją- dvidešimt dvi Senojo Testamento knygas. Vėliau persikėlė į Vilnių, kur įkūrė pirmąją spaustuvę LDK. 1522 m. pirmasis spausdintas leidinys buvo "Mažoji kelionių knygelė". Toks kelionių tinklaraštininkų protėvis, taip išeina? Nemažai spausdino ir religinio pobūdžio literatūros. Negalėdamas keisti originalaus teksto (eretikams niekur nebuvo saldu) jis pratarmėse pateikdavo išsamios informacijos apie astronomiją, fiziką, todėl skaityti tekstus būdavo suprantamiau. Po gaisro, kuris sunaikino ir spaustuvę, Skorina išvyko prašyti Karaliaučiaus kunigaikščio Albrechto paramos, bet nebegrįžo, manoma kad gyvenimo pabaigoje dirbo Prahoje karaliaus Ferdinando I gydytoju ir sodininku.

P1200969

P1200971

Pastato fasadas yra išraižytas frazėmis įvairiomis kalbomis (lietuvių neaptikau), tame tarpe ir Fiodoro Dostojevskio citata. Vilniuje, Didžiojoje gatvėje, yra memorialinė lenta mininti, kad 1867 m. tame pastate buvusiame "Hanos" viešbutyje vykdamas į Vakarų Europą buvo apsistojęs šis didysis rusų rašytojas. Teisybės dėlei, reikia pasakyti, kad šis faktas žinomas iš jo žmonos kelionių dienoraščio. Jinai rašo, kad jiedu  vaikščiojo po miestą, matė Lukiškių aikštėje dar nenuimtas kartuves, vakare apsilankė netoliese buvusioje Šv. Nikolajaus sobore (taip tuomet vadinosi į stačiatikių cekrvę perdirbtinta Šv. Kazimiero bažnyčia) ir grįžę į kambarį užsibarikadavo duris baldais, nes Fiodorui Dostojevskiui pasirodė nesaugu. Kitą rytą jie išvyko iš Vilniaus.

P1200973

Apžvalgos aikštelė dirbo. Įėjimas į ją yra bibliotekos "užpakalinėje" pusėje, ne per pačią biblioteką. Už 15,000 BYR (4,60 LT) pasikėlėme liftu į 23 aukštą. Reikia pripažinti, kad įspūdis nuviliantis. Visa apžvalgos aikštelė aptverta stikline siena, fotografuoti per stiklą visiškai nepatogu, o ir žiūrėti taip sau. Nuotraukas dariau aklai iškėlusi fotoaparatą virš stiklo aptvaro.

P1200975

P1200976


P1200982

P1200983

P1200985

Miesto panoramos tai gražios, kas pamatė šias nuotraukas stebėjosi, koks žalias miestas tas Minskas. O štai įkeliu dar vieną nuotrauką su vaizdeliu šalia bibliotekos. Panorama nelabai kokia, bet ką padarysi. Ir čia ne krizės metu sustabdytos statybos, čia dirbama.

P1200984

Patogiausia privažiuoti metro iki stotelės"Vostok" arba 100 numerio autobusu. 22 aukšte yra kavinė.
Oficiali internetinė svetainė čia: Nacionalinė Baltarusijos biblioteka

Su meile,

Kūtvėla


Komentarų nėra: