2013 m. gegužės 27 d., pirmadienis

Vyno Dienos 2013: tiek daug blogo vyno vienoje vietoje dar nesu mačiusi

Intriguojantis pavadinimas, ką? Pati sugalvojau. O bet tačiau čia bus rašoma apie vyną, ir bus rašoma teigiamai, todėl jeigu esate koks nors ten abstinentas arba nepilnametis, tai spauskit čia idant žalos nepatirtumėte savo jautriai asmenybei. Kasmetiniais vyno atlaidais pramintas renginys Šiuolaikinio meno centre šį savaitgalį konkuravo su "Skamba skamba kankliai" ir įkyriu lietumi ir reikia pripažinti, kad renginys, vykęs po stogu, turėjo stiprų konkurencinį privalumą. Kaip ir jo turinys. Lankytojams iškart buvo įteikiamos maloniai nuteikiančios personalinės taurės (su renginio logotipu, o ne kokios ten plastikinės) ir renginio katalogas su vieta pastaboms.

P1210612
Čia- mano grobis. Kažkaip nefotogeniškai ta tuščia taurė atrodo, bet visos genialios mintys ateina paskui. 
Aš tai vyną klasifikuoju gurmaniškai: neskanus, skanus, ir labai skanus. Gal taip someljė kursuose ir nemokina, bet, patikėkit manimi, taip gyventi yra žymiai paprasčiau. Šiandien iš šimtų butelių reikėjo per ribotą laiką (kol sąmonė neatsijungs) išsirinkti sau patikusius vynus, patikimiausias būdas tai padaryti yra, savaime suprantama, ragaujant, o ragauti buvo galima visko, ko tik nori ir paskui dar pakartoti. Ir saugotis, kad neprisisiurbti kaip kempinei jau pačiame pirmame stende. Dar buvo galima išpilti vyną iš taurės lauk, aš tai stengiausi su tuom kovoti, bet po penktos taurės supratau, kad išpilti vis dėlto teks, o tai visas renginys man baigsis net neįtrečdalėjęs.

Be trilypės klasifikacijos, man dar svarbu yra kvapas. Uoslė mano yra duok Dieve, užuosiu jeigu apelsiną kitame kambaryje būsit valgę (čia atsiminti reik tiems, katrie dalintis nemėgstat), ir nuo kvapo sprendžiasi Taip arba Ne patiekalui arba gėrimui. Čia išaiškėjo (vienas someljė atliko abrakadabra su dviem vynais), kad man patinka popsas. Vyno popsas, aha. Čia kai kvapas ir skonis yra visko daug, bet ne subtilu. Norėjau jam priminti, kad subtilumui net per Euroviziją nesiseka, bet ką jau čia su už save geriau žinančiu ginčysies.

Dar visko buvo ragauti. Tai labai skanią nusipirkau sardinietišką duonelę. O prie jos pasiėmiau (vienas pažįstamas griežtai liepia tokiais atvejais rašyti "nusipirkau", kad nesusipratimų nekiltų paskui) užtepėlę iš pievagrybių ir saulėje džiovintų pomidorų. Wine and Smile įmonė vaišino aliejais su baltaisiais ir juodaisiais triufeliais, verti "honorary mention" už originalumą.

Renginio metu buvo keletas edukacinių užsiėmimų, kur buvo ne tik degustuojama, bet ir kalbama apie tai, kas degustuojama.

P1210617
Vyno ir muzikos derinimas.
Iš tiesų, atsikimšęs butelaitį vyno žmogus imi ir užsileidi muziką, čia kaip grietinės prie barščių įsidėti-savaime suprantama. Vyno ir muzikos simbiozė jau seniai prašėsi specialistų dėmesio. Deja, degustacijos metu pilstyti vynai pateko į mano pirmąją kategoriją.

Taigi, štai mano įžvalgios akies, jautrios nosies, ir aštrių skonio receptorių atrinkti vynai.

Vyno Akademija/Mineraliniai vandenys. Carmelle Sauvignon Blanc Comte Tolosan IGP, baltasis sausas vynas, pietvakarių Prancūzija: įvertinau dėl nuostabaus kvapo, vynas sausas, bet nesakau, kad nevertas dėmesio. Lizard Riesling Q.b.A. Mosel, baltasis pusiau saldus vynas, Mozelis. Viso renginio vinis ir vienintelis, kurį pasirįžau įsigyti (teks pėdinti į parduotuvę, nes renginio metu juo neprekiavo) yra Michael Leon Gewurztraminer Alsace A.C., baltasis sausas vynas, Elzasas.

Office City Vilnius/ Bovin Winery. Traminec,  vynas iš Makedonijos. Kol kas tiek tegaliu pasakyti, reiks detaliau pasidomėti. 2010 metai.

Vinophilia. Kaune esanti įmonė (Tilžės g. 41 arba Vilniaus g. 38) prekiauja Ruminiškais vynais. Verti "honorary mention" dėl savo išskirtinumo parodos fone.

VinnY's. Domaine d'Elise Chablis, 2011 metai. Puikiausias Chablis viso renginio metu.

Aspi Winery/Viognier. Viognier White Semi Sweet, 2011 metai. Azerbaidžano vynas, kol kas dar neturi leidimo prekiauti Lietuvoje. Buvo galima užsiprenumeruoti jų naujienas.

Jungent. Golden Mile Sauvignon Blanc, 2010 metai. Triskart sidabro medalininkas iš Naujosios Zelandijos, vertas čia būti paminėtas vien už įžūlumą būti skoniu kitoks, nei likę parodos vynai. Pirmo gurkšnio metu patariu būti atsargiems-akys gali ant kaktos iššokti.

Ispaniški vynai dvelkė neviltimi. Provanso vynai irgi nesužavėjo, kažkiek gaila, nes turiu susiplanavusi kelionę į šį regioną.

Išlaidos šiam renginiui daugiau nei minimalios: 24 LT už 40 LT vertės bilietą per grupinio pardavimo portalą, 14 LT už sardinišką duonelę ir 8 LT už užtepėlę iš pievagrybių ir saulėje džiovintų pomidorų.

Visa čia išsakyta nuomonė yra subjektyviai mano, bet nebūtinai turi sutapti su Jūsų. Ir atsiminkite, kad vartodami alkoholį Jūs rizikuojate savo, savo šeimos ir visuomenės gerove.

Su meile,


Kūtvėla

Komentarų nėra: