2013 m. rugsėjo 9 d., pirmadienis

Bernardinų sodas Vilniuje: akimirkos ir įspūdžiai iš atidarymo.

Šį gražų rugsėjo savaitgalį žmonių jūra tvino išimtinai viena kryptimi- į Bernardinų sodą. Vieni ėjo smalsumo vedami, prisimindami savo jaunystės laikus ir dramblių fontaną bei "gazirofkę už 3 kapeikas", kiti ėjo piktumo vedami pasižiūrėti "kaip viskas išvogta", dar kiti tiesiog ėjo savęs parodyti ir kitų pažiūrėti. Pirmiau už mane suskubo pasižymėti visi didieji internetiniai portalai. Jų archyvuose pasikuitus galima rasti straipsnių su negatyviom potekstėm, bet jau atidarymo reportažai -tai kaip kvapą gniaužianti saulutės nulaižyta apsnigta Jungfrauhoch viršūnė. Bernardinų sodą atidarė Vilniaus meras A. Zuokas (čia tas niekadėjas politikierius, kurio kadencijos metu Vilnius vis puošiamas iki nukritimo, kurgi tai matyta, kad politikas gera darytų?), o palaimino brolis iš Bernardinų bendruomenės-taip sakant, ir žemiškoji, ir dangiškoji valdžios sudalyvavo atidarymo ceremonijoje. Kad geriau susigaudyčiau savo mintyse ir įspūdžiuose, pasidariau šiam projektui SWOT analizę: Strenghts, Weaknesses, Opportunities, Threats.

Bernardinų sodas atidarymo dieną.



Pradėkime nuo Strenghts, t.y. stipriosios pusės. Pirmas įspūdis, kurį palieka parkas, yra nuostabiai puikus: suoliukai, fontanai, augmenija, gaivuma nuo Vilnelės, sočios ir išpopintos antys. Gal ir Martynas sugrįš? Taigi, privalumai:
  • rakinamas naktį. Internetų komentaruose perskaičiau, kaip rauda žmogus, kuris "žiemą vidurnaktį galėjo su šunimi pasivaikščioti išeiti", o dabar va bus rakinama. Tai dėl to gi ir rakinama, ponas. Ir dar kad bomžai nenakvotų ir nešnerkštų. 
  • fontanai. Nebereikės Kūtvėlai kuistis į Druskininkus arba, dar baisiau, Veisiejus pasižiūrėti muzikinio fontano. Po to, kai fontanus Vilniaus centre užpylė žemėmis ir apsodino pomidorais, miestui tikrai reikėjo dar vieno fontano. 
P1240141
Muzikinis fontanas Bernardinų sode. 
  • šachmatų staliukai intelektualiam laiko praleidimui. 
P1240146
Šachmatų staliukai dešinėjė. 
P1240147
Inkorporuotas metalas (?) figūroms. 
  • augalija. Šiemet sodo atidarymas pasivėlino dėl archeologinių kasinėjimų ir užsitęsusios žiemos, todėl dauguma augalų atsiskleis tik kitąmet, bet ir šiandien, saulėtą ir šiltą rugsėjo dieną, buvo gražu. Augalai parinkti mūsų klimate augantys, nieko išradingo ar egzotiško, bet puikiai atrodantys.
P1240089
Šilokas. Bitutės patenkintos. 
P1240092
Hortenzija. 
P1240094
Įspūdingai kėpsanti agava-egzotikos elementas. 

P1240096
Vienuolyno sodas su vaistažolėmis. 

P1240098
Mėta. 

P1240103
Vandens baseinėlis su augmenija-originalus sprendimas. Galbūt bus žuvelių ar varlių? 

P1240153
Kuklūs augaliukai, bet gražiai geometriškai pasodinti. 
  • atidengti pastatų fasadai. 
P1240120

P1240122

P1240117

P1240178

P1240175
  • erdvės vaikams. Sakoma, ten ir danga speciali, minkšta, kad vaikai neužsigautų. Arčiau bijojau ir eiti, tiek ten tų vaikų buvo, būtų mane sutrypę. 
P1240161

P1240159
  • yra privažiavimas viešuoju transportu. 
  • yra geriamo vandens fontanėliai. 
Tiek su stipriąja puse. Pereiname prie Weaknesses, t.y. silpnosios pusės.
  • WC. Jis mokamas (1 LT), vienas visame sode ir drieksis garantuotos eilės. Kiek ten kabinų nežinau, nes neatstovėjome. Mano kompanionė pasakė, kad jeigu prispirs ją reikalas, padarys už krūmo, ir tegul ją areštuoja. Žinau, kad negražu. Gerai, kad WC yra, blogai, kad eilės. 
  • nėra kavinės. Atidarymo metu buvo pastatyta šėtra, kur plastikiniuose puodeliuose davė kavos. Informacija dėl kavinės prieštaringa, vieni šaltiniai sako esant jau tenais kavinę ir būsiant antrą, o kiti šaltiniai sako plane nebuvus numatytos tokios įstaigos iš viso. Jeigu ta kavinė ir yra tokia palatkė, kur plastikiniuose puodeliuose pardavinėja kavą, tai šitas reikalas yra mano akyse žlugęs, kad juos kur Užkalnis griebtų.
  • nėra vietos piknikams. Sodo projektuotojai buvo džiūgavę (nebent man jau visiška šizofrenija ir aš viską išsigalvoju), kad miestiečiai galės ant žolės (nes ana bus speciali, greit auganti) sėdėti ir piknikauti (nusileidimas prie Vilnelės tam per status), bet nei nuorodų, nei pačių pikniko zonų neradome. Didelis minusas, jeigu šio dalyko nebus. 
  • dviračiai. Kolkas likau nesupratusi, ar šie dviračiai prie įėjimo yra palikti savo savininkų ir jie vaikšto po sodą, ar bus galima ir sode važinėtis. Dviračio juostų sode nėra, o-žinant dviratininkų įžūlumą - yra pastovi rizika pakliūti jiems po ratais (dviratininkai, aišku, sakys, kad pėstieji yra nagli landūnai) ir visą laiką reiks dairytis pro petį ar neatlekia koks pedalminys išsprogusiomis akimis.  
P1240112
Dviračių stovai. 
  • šunys. Šunų santykis su žmonėmis atidarymo dieną buvo maždaug 1 šuo ir 5 žmonės. Gerai, kad kai kurie šeimininkai su maišeliais vaikščiojo tam atvejui, jeigu jų Brisius ko nors užsimanytų, bet šiaip šis sodas neturėtų būti skirtas šunims vedžioti, nes ne viskas jau taip idealiai nusigramdo (pikniko zonoje įsėst į šuns kaką visai nefaina būtų). 
  • ne visi pastatai atidaryti, matosi statybos darbų vagonėliai, celofanai kažkokie. Toks vaizdas, kad kaip tiems studentams per egzaminą-vienos nakties pritrūko. 
  • nėra informacinių nuorodų. Jos ateityje bus, tam pasiruošta, bet atidarymo dieną jų nebuvo. Toks nedadarymo vaizdas man tikrai akis badė. Mačiau, kad kai kurie žmonės nešiojosi popierinius Bernardinų sodo planus, turbūt dalino per atidarymo pradžią ir užteko jų tik keliems laimingiesiems. Tiesa, yra stendai, bet pažymėti raudonu tašku "Jūs esate čia" matyt pritrūko ES lėšų ar tiesiog sveikos nuovokos.  
P1240085
Kur mes? Paburkime iš kavos tirščių. Šis planas kabo prie centrinio įėjimo į Bernardinų sodą. 
  • neaiškus archeologinių radinių likimas. Kasinėjimo metu rastas XVII a. vid. statiniai, išlikusios gynybinės sienos liekanos. Radiniai unikalūs tuom, kad archeologai teigia nežinoję šioje teritorijoje gyvenus žmones. Radiniai konservuoti ir užkasti. Sode nėra nė žymos, kur jie buvo, kažkur internetuose minima, kad dabar ten vienuolyno sodas atkurtas. Sodo projektuotojai teigė nenorėję palikti šių liekanų rodymui, nes sumažėtų sodo teritorija žmonėms naudotis laisvai. Gal jie ir teisūs, bet nors informacinį stendą pastatytų. 
  • muzikinio fontano darbo laikas lieka neaiškus. Ar jis visą dieną pagal muziką straksės? Kelintą valandą bus šviesos šou? Einame į palatkę, perkamės kavos, buriame toliau. 
Tiek su silpnosiomis vietomis, jų daugiau negu norėtųsi. Pereiname prie Opportunities, t.y. galimybių. 
  • įtarimą kelia keletas medžiu apkalinėtų būdelių prie įėjimo vartų (įėjimai yra trys, kiek spėjome pamatyti). Manau, kad su laiku tai bus bilietų kasos. Tai cyps visi internetuose, kad "sodas turi būti viešas", nes yra "už mūsų pinigus padarytas". O aš asmeniškai manau, kad turėtų būti mokamas bent 1 LT nuo galvos, šeimoms būtų galima įsigyti šeimų bilietus metams. Gal net ateityje su ta pačia "Vilniečio kortele" atsiskaityti (juk už mašinų stovėjimą jau galima?). 
  • viename iš didesnių pastatų, kuris kažkuom man primena būsimą žiemos sodą (galbūt?) būtų galima padaryti nuolatinę nuotraukų parodą iš sodo istorijos. Va mano mama turi nuotrauką, kur jinai šalia Stalino paminklo nufotografuota. Juk tai-irgi mūsų istorija, mūsų paveldas. 
  • suvenyrų kioskas arba mažas knygynėlis irgi būtų reikalingas.  
  • artimiausias rimtas konkurentas- Vingio parkas arba Kairėnų botanikos sodas yra pakankamai toli. 
  • gidavimo paslaugos. Buvo pasiūlymas (ne iš sodo projektuotojų) nemokamai pagidauti per atidarymą, bet jis mane pasiekė totally last minute. Be to, jau tiek radus lėšų sodo sutvarkymui prašyti nemokamai pagidauti vietoj to, kad sukrapščius po tą 100 LT gidui už profesionalią ekskursiją...No comments. 
Ir, pabaigai, pereiname prie Threats, t.y. grėsmių.
  • darbo valandos 7h-22 h. Kažkodėl sodo uždarymo valanda labai daug sukėlė nepasitenkinimo internetuose. Nematau sodo darbo valandų tarp silpnųjų pusių, bet šviesiuoju metų laiku galbūt ir galima būtų prailginti darbo laiką.
  • šiukšlinės. Jų yra ir tai negerai. Taip taip, gerai perskaitėte. Nėra šiukšlinių-nešiukšlini-sodas nemoka už šiukšlių išvežimą-lėšas skiriame kam nors auginti. Nėra šiukšlinių-šiukšlini-video kameros tave stebi-prie išėjimo viešosios tvarkos pareigūnas operatyviai duoda baudą (tokią, kad šiukšlinti ilgai nesinorės). 
  • ką veikti ilgais žiemos mėnesiai, kai augmenija bus po sniegu? 
Tai štai, kol kas su SWOT analize tiek. Dar įkeliu pora nuotraukų iš atidarymo dienos.

P1240086

P1240110

P1240115

P1240139

P1240145

P1240148

P1240166


Bernardinų sodo darbo laikas 7 h-22 h. Artimiausia viešojo transporto stotelė "Bernardinų sodas" (buv. "Sereikiškės").

Projekto vertė buvo18 mln litų, 10 mln litų skyrė Europos Sąjunga. 

Ar jau buvote atkurtame Bernardinų sode?

Su meile ir kaip visada susivėlusi Jūsų,

Kūtvėla Rododendraitė

Komentarų nėra: