2013 m. spalio 22 d., antradienis

Kas liko už kadro Kijeve.

Reportažų iš Kijevo seriją pabaigiu jau tradiciniu tapusiu įrašu "Kas liko už kadro".

Kelionė. Į Kijevą skridau su Wizzair kompanija. Skrydis kainavo 258 UAH, administracinis mokestis prisidėjo 160 UAH, taigi galutinė suma, mokėta kreditine kortele, buvo 418 UAH. Tai gaunasi 130 LTL. Be abejo, tai buvo akcijinis pasiūlymas, kuriuo suskubau pasinaudoti. Gera žinia yra tai, kad jeigu skrydį vykdo Ukrainos atstovai, tai pirmas registruotas bagažas iki 32 kilogramų keliauja nemokamai, o į saloną galima buvo įsinešti didesnį rankinį bagažą iki 10 kg. Vienu žodžiu, pigiau grybo gavosi.

Apgyvendinimas. Gyvenau hostelyje The Hub. Visiems rekomenduoju tik atvykus į apgyvendinimo vietą apeiti kvartalą aplinkui ir pasižiūrėti, kas ten yra. Netoli hostelio buvo maisto parduotuvės, paštas, kavinės ir restoranai, autobuso sustojimas; neypatingai toli buvo metro. Šiai kelionei užsisakiau vienvietį kambarį ir nė kiek to nesigailiu. Miego kokybė buvo žymiai geresnė, nei miegant dorm tipo kambariuose. Turėjau net elektrinį šildytuvą. Dušai ir tualetai bendri. Bendra pastato būklė šiek tiek šiurpina, bet priprantama-juk ne amžiams gyventi atsikraustai. Nors dauguma gyventojų ten nuolatiniai-čia pigiau, nei butą nuomotis. Tačiau saugumas šiek tiek šlubuoja-nėra video kamerų, o iš neužrakinto mano naujos pažįstamos kambario pavogė jos piniginę (aišku, jinai ir pati kalta, kad paliko neužrakintą kambarį). 5 nakvynės viemviečiame kambaryje kainavo 365 LTL, plius buvo pridėtas 1 %  miesto mokestis ir 20 UAH paprašė užstato už raktą. Už taksi paslaugas į ir iš hostelio bendroje sumoje sumokėjau 75 UAH ir 35 UAH (10 UAH-apie 3 LTL).

Transportas. Už metro bekontaktę kortelę sumokėjau 7 UAH, o iš viso ją papildžiau už kažkur 60 UAH (apie 30 važiavimų, ne visus išnaudojau). Kortelės papildymui yra specialūs automatai, kur įkišama kortelė ir ekrane parodomas likusių važiavimų skaičius; taipogi, ją galima papildyti norima suma, tik automatas neduoda grąžos ir ima tik vieną banktotą, t.y. jeigu norėsite sumokėti 2 grivinas po vieną banknotą po 1 UAH, to padaryti jums nepavyks.

Miesto įspūdžiai. Kijevas-pirmasis mano aplankytas miestas, kur turėti automobilį būtų būtina. Važiuojant į hostelį pamačiau miesto kamščius ir man tai visai nepatiko. Kad turėti automobilį čia būtina įrodo tai, kad visa erdvė yra skirta automobiliams. Čia jie parkuojami ant šaligatvio, važiuoja šaligatviu paskui pėsčiuosius arba į pėsčiuosius. Kai pradėjau piktintis, mano kelionės draugė pasakė: "Ko tu nori, pas jį trys septyniukės numeryje". Lygtais čia pasiteisinimas tyliai slinkti iš paskos pėsčiajam ir siekti įvaryti infarktą. Nesaugumo jausmas kažkodėl neapleido visą laiką, netgi rankinuką laikiau krepšelyje, kad nesimatytų. Pinigus smulkiomis kupiūromis geriausia nešiotis kišenėje, kad nereiktų išiminėti piniginės. Tiesiog, taip ramiau. Mieste merginos puošiasi ilgaauliais aukštakulniais batais, kur mūsų krašte madingi tarp aplink strypą klubuose besisukančių plikauodegių merginų.

Pinigai. Vilniuje Ukrainos grivinų lengviausia nusipirkti banke prie Geležinkelio stoties. Venkite imti kupiūras po 200 UAH, geriau imkite kupiūras po 10 UAH, 20 UAH ir 50 UAH. 100 UAH atitinka maždaug 30 LTL, o kainos Ukrainoje panašios kaip mas mus, gal keliais litais brangiau. Tačiau jeigu Jums reikės nusipirkti metro bekontaktę kortelę su 10 bilietų, tai teks mokėti 27 UAH, su 200 UAH kupiūra gal būti sunku gauti grąžos. Arba keletas obuolių ir gera kekė vynuogių iš turgelio atsieis 23 UAH, vėlgi su stambia kupiūra bus raukymosi.

Bendra kainų išklotinė. Šiai kelionei buvau sutaupiusi ir skyrusi 1500 LTL

Skrydis: 130 LTL
Nakvynė: 385 LTL (su miesto mokesčiais)
Transportas (taksi Kijeve ir Vilniuje, metro Kijeve ir transportas Vilniuje): 95 LTL
Maistas (kavinės ir restoranai, turgelis, suvenyrai namo): 305 LTL
Lankytinos vietos (ir literatūra): 158 LTL
Bilietas į operą: 25 LTL
Religinės paskirties prekės: 25 LTL
Išlaidos žulikams: 36 LTL
Suvenyrai: 220 LTL
Į kelionę įsidėta pirkinių už (vaistai, pleistrai, maistas): 50 LTL
Kita: 10 LTL

Viso: 1439 LTL.

Tai dar ir grąžos liko. Būtų buvę galima pigiau apsisukti apsistojant keturviečiame kambaryje ir nešiojantis savo sumuštinius pavalgyti parke, taip sutaupant kokius 200-300 LTL, bet jau esu pasižadėjusi keliauti nebe kaip paskutinė backpacker'ė.

Su meile,

Kūtvėla

Komentarų nėra: