2014 m. sausio 26 d., sekmadienis

Atvykimas į Tel Avivą ir ką galima nuveikti per 48 valandas: Kūtvėlos nuotykiai Izraelyje prasideda!

Kaip jau minėjau savo pirmajame įraše apie Izraelį, į Tel Avivą skridau kompanijos Wizzair lėktuvu. Čia pakartotinai įdedu nuotrauką, kur Kūtvėla labai gražiai atrodo. Man sekėsi, nes niekas šalia nesėdėjo.

P1260651
Kūtvėla pakeliui į Tel Avivą. 
Izraelis darbštaus, bet neturtingo lietuvio kišenei yra pakankamai brangi kryptis. Pavykus gauti pigų skrydį ir pradėjus ieškotis apgyvendinimo, juokelis apie nakvynę parke ant suoliuko nepasirodė jau toks ir juokingas, o to suoliuko lentas netrukus skausmingai jutau sau ant nugaros. Tiesa, nemažai yra hostelių siūlančių nakvynę bendrabučio tipo kambariuose, bet kainos ir kokybės santykis man visiškai nepatiko, o atsiliepimai apie hostelių tvarką ir švarą šiurpino-moki kaip už aukštos klasės viešbutį Europoje, o gyveni su tarakonais (neatmetu galimybės, kad blogus atsiliepimus palieka konkurentai, bet kiti keliautojai irgi mini žemą viešbučių paslaugų kokybę ir baisias kainas). Galiausiai saliamoniškai nusprendžiau išbandyti Airbnb portalo paslaugas. Man pavyko už labai padorią kainą gauti atskirą kambarį nuomojamame name. Šiame portale dedami skelbimai apie nuomojamus kambarius turistams, galima pasiskaityti atsiliepimus, užsisakyti apgyvendinimą. Išsirinkus kambarį reikia užsiregistruoti ir pasiųsti užklausą būsto savininkui, nes tai nėra tikras viešbutis ir jie turi teisę atsisakyti svečią priimti. Suderinus visus klausimus, atliekamas mokėjimas avansu už visą laikotarpį, kurį šeimininkas gaus per parą nuo svečio atvykimo, sumokamas ir komisinis mokestis portalui už tarpininkavimą. Atšaukimo sąlygos būna nurodytos prie kambario aprašymo.

P1260929
Kūtvėla gyveno čia.


Reikia pasakyti, kad mes, lietuviai žmonės, esame tiesiog apsėsti švaros demono. Jeigu žinome, kad bus svečių, išlaižome visas dulkes, lygtais seniai nematyta teta iš Palomenės tik atvykus gulsis ant pilvo ir tikrins švarą palovyje. Arba išgaudome visus voratinklius tamsiajame kambaryje, nes "ką žmonės pasakys", nors tas dvi savaites ten kybantis voras kryžiuotis Sylvestras liks benamis. O kur dar vonios ir tualeto šveitimas tol, kol plytelėse matai savo atvaizdą ir gali pasidažyti blakstienas. Aš-ne prieš švarinimąsi, aš -už sveiką portą. Taigi, mano šeimininkai Tel Avive arba švarinimusi neserga, arba sėkmingai pagiję. Kambarys buvo kuklus, bet su visais reikiamais baldais (t.y. lova buvo, ir net dvigulė). Langas pilnai neužsidarė, todėl kambaryje buvo girdėti nenustojamas naktinis transporto judėjimas ir buvo pakankamai šalta, gelbėjausi ausų kištukais ir mamos megztomis vilnonėmis kojinėmis. Kambaryje buvo elektrinis šildytuvas ir veikė bevielis internetas. Dušas buvo skylė grindyse priešais klozetą, o vandeniui nubraukti nuo grindų plytelių buvo speciali šluota su kempine. Kadangi ne visi gyventojai uoliai su ta šluota darbavosi, tai tūpimas ant klozeto įrodė, kad kiekviename gamtos prispaustame žmogyje yra dalelė Žmogaus Voro. Kiek teko matyti, visur yra boileriai vandeniui ir priminimai, kad Izraelis kenčia nuo vandens trūkumo, todėl dušintis prašoma kuom trumpiau. Mūsų namuose gyveno katė (arba, kaip dabar sakoma, katas) Katsy, kelių mėnesių rainiukė, kurią būsto šeimininkė priglaudė iš gatvės ir su pipete išmaitino, o viena jau grįžusi namo į Vokietiją turistė priglaus. Šiuo metu Katsy galbūt jau pakeliui į oro uostą, tas mažas mano šlepetes vagiantis stebuklas.

Kartą per savaitę šeimininkė organizuoja vakarienę su savo gyventojais. Padarė du prausbliūdžius vaisių salotų (mano nuomone tai be reikalo, kam gadinti gerą daiktą?), dar ŠioBeiTo buvo, aš atidaviau savo atsivežtą lietuvišką juodą duoną. Norėjau tik pavaišinti po riekelę, kad pačiai nepritrūktų, atnešiau ir pasiūliau paragauti, tai "thank you" pasakė ir nešasi visą kepaliuką. Neįpratę jie matyt maistą savo kambariuose po lova slėpt tam atvejui jeigu jau juoda diena stotų. Mintyse rijau netekties ašaras ir bariau save už žioplumą. Vienas vyrukas labai skaniai pagamino humusą su pievagrybiais ir svogūnais. Prie stalo prasidėjo gurmaniška diskusija apie tai, kurį pieną geriau naudoti verdant brokolių, špinatų ir kalafiorų sriubas-kokoso ar migdolų. Toks užkalnizmas man pasirodė, kad ir aš panorau įsiterpti į tokią intelektualią diskusiją ir pasakiau, kad grybus daktarai nepataria valgyti vakarais, nes gali būti blogai virškinimui. #VeidoPalmė. Stojo trumpa tyla, bet gurmaniškumas nusvėrė blogas manieras ir kalba pasisuko apie botulizmą ir kiekvienas vakarieniautojas rado savo giminėje ką nors, mirusį nuo grybų. Kaipmat pasijutau geriau. (Receptas į labai panašų pateikalą čia, reiks išbandyti : HUMMUS WITH MUSHROOMS & ONION AND ISRAELI SALAD)

Daugiausia laiko praleidau vaikščiodama Tel Avivo paplūdimio promenada nuo jos pradžios iki senojo Jaffa uosto.

P1260658
Sausio mėnuo. 
P1260669
Kūtvėla prie agavų. 

P1260675
Kūtvėla prie palmės. 

P1260677
Varna. Kūtvėla fotografuoja. 

P1260689
Katas, tegul kalbininkai priima už vaistus. 
Katinų promenadoje pilna, nenumesi pagalio į kokį nepataikęs*. Pilna jų ir senajame Jaffa uoste. Sotūs tokie, dideli, šildosi ant saulytės, turistai fotografuoja. Jeruzalėje mačiau kelis katinus, tai perkarę kaip ašakos bastėsi. Tel Avive ne kartą mačiau, kaip žmonės tiesiog nuperka katinams ėdesio-birių chrustikų arba konservų- atidaro ir padeda po nosimi arba supila į dubenėlius. Restorane mačiau kaip aštuoni katinai buvo ratu apsupę staliuką su pietaujančiais turistais ir laikė juos maisto įkaitais, ir joks padavėjas neatbėgo su šluota rėkdamas.

Taigi, promenadoje mačiau visokių įdomybių.
P1260701
1989 m. architekto Leon Gaignebet projektuotas "The Crazy House", artimas A. Gaudi stiliui.

P1260706
Taip žydi agavos.

P1260710
Keistos palmės.

P1260715
Kūtvėla ir keistos palmės.  
P1260735
Daugelyje tokių pastatų yra viešbučiai. 

P1260741
Tel Avivo dangoraižiai. 

P1260782
Falafelis. Mano pirmasis!!!
Čia labai geras filmukas Youtube įkeltas apie Izraelio gatvės maistą (įkėlė IsraeliVibe, autorinės teisės priklauso MFA, Kūtvėla skolinasi su atgaline nuoroda, kaip pageidauja autoriai) Pasižiūrėjau ir kad užsimaniau to falafelio, kaip nežinau kas. Kiekvieną kartą apie jų pagalvojus aktyvuodavosi seilių liaukos. Paragavau keturis falafelius savo kelionės metu, tai skaniausias buvo prie centrinės autobusųs stoties Jeruzalėje, nes jo sudėtyje buvo ir keptų baklažanų, dėl kurių Kūtvėla tiesiog iš proto eina. Į pitos duonelę dedami gruzdinti avinžirnių rutuliukai bei gruzdintos bulvytės, o paskui jau klausiama, kokių daržovių ir padažų tu nori. Kainos svyruoja 10-18 ILS (8-13 LTL). Patiekalas, jeigu taip jį galima pavadinti, labai sotus ir skanus.


Po geros pusantros valandos kulniavimo pasiekiau senąjį Jaffa uostą.

P1260787
Tel Avivo panorama nuo Jaffa uosto. 
Jaffa uostas yra laikomas vienu seniausių uostų pasaulyje. Keliaujantiems Biblijos takais barškinti rožančiumi galima pradėti jau čia, nes iš čia, manoma, buvo statoma Nojaus arka, ir iš čia išplaukė laivas su pranašu Jona, kurį tikėjimo išbandymui prarijo didelė žuvis (vertimai iš Hebrajų kalbos kai kur vietoje didelės žuvies mini banginį, drąsesni pamatavo galimas žiomenis ir pranašauja didįjį baltąjį ryklį). Kritikai gi sako, kad ši istorija yra copy-paste nuo istorijos apie Heraklį, kuris buvo ne toks romus kaip pranašas Jona ir nebadavo tris dienas, o vis atsiriekdavo ir pasikepdavo savosios pabaisos kepenų.

P1260796
Kūtvėla senajame Jaffa uoste. 

P1260813
Izraelio vėliava. Jas jie kelia gausiai.

P1260815
Andromedos uolos.
Graikų legenda pasakoja, kad Andromeda buvo Etiopijos karaliaus dukra. Jos motina gyrėsi, kad dukra yra gražesnė už Nereides, jūros dievo Nerėjo dukras. Norėdamas nubausti karalienę, dievas Poseidonas stojo giminaičio pusėn ir pasiuntė vandenų pabaisą siaubti Etiopijos krantų. Nusiminęs karalius pasikonsultavo su orakulu ir gavo patarimą paauktoti tam jūros siaubūnui savo būtinai nekaltą (t.y. nepažinusią vyro) dukrą Andromedą. Čia verta pastebėti, kad kai kurie orakulai buvo baisūs sukčiai, ir konkrečiai šitam turbūt tiesiog labai nepatiko Andromeda. Daugiau apie Delfio orakulus galite sužinoti čia: Around the World "L"!: Scandalous Facts Behind the Oracle of Delphi in Greece. Bet kas gi kratosi gero patarimo? Ir štai, nuogut nuogutėlė Andromeda grandinėmis pirkaustoma prie uolų, kurias matote aukščiau esančioje nuotraukoje. Kadangi tai buvo tais laikais, kai dievai nusileisdavo iš Olimpo pas žmones, tai uolos šiandin neabejotinai pasikeitusios. O drabužius jai nurengė, matyt, todėl, kad jūros pabaisa neužspringtų kokiais šilkiniais moteriškais apatiniais-juk gaila gyvūno. O ir šiaip vaizdas gražus. Bet didvyris Persėjas nugalėjo jūros pabaisą, išgelbėjo Andromedą ir jiedu susituokė nepaisant to, kad Andromeda jau buvo pažadėta į nuotakas savo dėdei. Vestuvių metu naujasis ir senasis jaunikiai susibarė, ir Persėjas pavertė konkurentą akmeniu jam parodydamas nukirstą Medūzos Gorgonės galvą. Teisėtoje moterystėje Persėjas su Andromeda susilaukė septynių sūnų ir dukters. Po Andromedos mirties jos palaikais pasirūpino deivė Atėnė ir įkėlė ją į žvaigždyną netoli jos vyro Persėjo ir motinos Kasiopėjos. Jos tėvas bei jūros pabaisa taipogi yra tapę žvaigždynais.

Vaikščiojant pakrante netoli kavinės, nuo kurios sutemus atsiveria nuostabus naktinio Tel Avivo vaizdas, svarbu nepraeiti kuklios ir beveik nepastebimos nedidelės bromos su laiptais, kuriais ir pakylama į senąjį Jaffa uostamiestį.

P1260821
Į senąją Jaffą. 

P1260823
Kylame. 

P1260827
Uostamiesčio gatvelės.

P1260833
Architektūros gabaliukas. 

P1260835
Gyvybė visur skinasi kelią, net ir tarp sienos plytų. 
Mažose siaurose gatvelėse įsikūrusios galerijos, parduotuvėlės, kavinaitės. Centrinėje aikštėje yra informacinis centras, nemokami tualetai, keletas maitinimo įstaigų.

P1260838
Laiptai link centrinės aikštės. 

P1260842
Namo numeris. 

P1260848
O kaipgi be pono Katinausko?

P1260851
Jauku čia pasėdėti geru oru. 

P1260863
Jaffa apelsinmedis. 
Jaffa apelsinas greičiausiai šias žemes pasiekė iš Hindustano ar Šiaurės Irako dar XVII a. Kai kurie žydai teigė, kad palestiniečių žemės ūkis buvo labai žemo lygio ir tai jie, žydai, dykynę pavertė oaze. Tai šiek tiek kertasi su faktiniu apelsinmedžio datavimu bei įvairiuose keliautojų atsiminimuose minimais granatais, citrinomis ir figomis, kas visgi rodo ne tokią čia jau dykynę ir buvus. Šiuo metu palestiniečiams likusi citrusų kultūra yra tik Gazos ruože, nes Vakarų krantas nepasižymi šios kultūros derlingumu, todėl beveik išimtinai visas citrusų eksportas yra likęs Izraelio rankose (dalis žemių buvo priglobta pasinaudojus įstatymais dėl šeimininko apleistos žemės. Faktas, kad šeimininkas bėgo nuo mirties, nelabai ką įtakoja). Šaltinis : Jaffa – the Bride of the Sea - more than just an orange.

P1260866
Atidengta ir konservuota kasinėjimo vieta- Liūtų šventykla.
Jaffa vietovė minima dar 15 a. pr.m.e. Egipto faraono Tutmozio III dokumentuose. Prisimenamas toks savotiškas Trojos arklio variantas, kai Tutmozio III kariai pintinėse pasislėpę įsigavo į kanaaitų valdomą miestą. Kasinėjimo metu rasti ir 13 a.pr.m.e. datuojami Ramzio II fortifikacijų likučiai. Tarp vertingų archeologinių radinių yra skarabėjaus amuletas su Amenhotepo III kartušu. Į įkapinius skarabėjus būdavo įdedamas raštelis, prašantis širdies neliudyti prieš savo šeimininką šiam stojant prieš pomirtinį teismą. Šaltinis: Excavations Highlight Late Bronze Age Jaffa. Aukščiau esančioje nuotraukoje matome Liūtų šventyklos likučius. Taip jinai pavadinta dėl surastos liūtės kaukolės. Manoma, kad kadaise čia buvusioje kanaaitų šventykloje ši kaukolė buvo naudojama kaip ritualinis objektas garbinant deivę Astartę.

P1260870
Šv. Petro bažnyčia. 

P1260871
Norų tiltas. Tereikia sugalvoti norą, nusičiupti savo zodiako ženklą (vat nešiokitės visuomet pakabuką su savo zodiako ženklu) ir pereiti per tiltą. Viskas, noras bus išpildytas. Tik va tiltas buvo užrakintas. Neturintiems zodiako ženklo pačiupinėti, yra iš freskų sudėlioti simboliai grindinyje. 

P1260873
Katinams, žinoma, "užrakinta" negalioja. 

P1260884
Fontano fragmentas. 

P1260887
Šviežiai spaustos apelsinų sultys. Labai gardu.

P1260895
Pietų Amerikos indėnų stilistiką primenantis memorialas ir vienintelė bei nepakartojama Kūtvėla.

P1260896
Otomanų laikų patrankos. 
P1260912
Tel Avivo promenados panorama iš Jaffa uosto. 

P1260913
Kai kuriems katinams tenka verstis patiems. 

P1260917
Jaffa atsakymas Vilniaus margučiui.
Jeruzalėje vėliau aplankysiu Marijos Magdalenos cerkvę, bet ir čia galiu papasakoti kas sieja margučius ir Kristaus prisikėlimą. Laikoma, kad pirmas žmogus, kuris pamatė prisikėlusį Kristų, ir buvo Marija Magdalena. Kai kurie tekstai mini Mariją Magdaleną nebuvus puolusia moterimi, o tiesiog moterimi iš Magdalos miesto, galbūt net Miriam vardu, atnešusia Kristui aliejaus indą, o "nupuolė" jinai tik Kontrreformacijos metais. Po Kristaus prisikėlimo Marija Magdalena aplankė imperatorių Tiberijų ir padovanojo jam kiaušinį sakydama: "Kristus prisikėlė". Imperatorius pasakė, kad patikės, jeigu kiaušinis pakeis spalvą. Jam tai tarus, kaip mat taip ir atsitiko. Tiberijui teliko pasakyti: "Išties prisikėlė". Daugiau įvairių su margučiais susijusių legendų galite paskaityti čia : Margučiai, o šitą pasakojimą nusiklausiau nuo rusų grupės gidės Jeruzalėje.

Nuspręndžiau pasibastyti ir po garsųjį Carmel turgų, nes iki sutemstant dar buvo likę nemažai laiko.

P1260922
Dum sum koldūnai, 5 šekeliai už vienetą. Nom nom nom!
Keletas pastabų ketinantiems paturginėti. Visų pirma, turėkite smulkių pinigų, geriausia monetų pavidalu ir kaip pleiskanų venkite 100 šekelių kupono (maždaug 70 LTL, keisdami pinigus reikalaukite ne stambesnių nei 20 šekelių banknotų, tikėkite Kūtvėlos žodžiu, dar padėkosite už patarimą), nes niekada nebus grąžos ir jums įsūdys nereikalingų prekių už visą banknotą. Mano niekingų 6 šekelių vertės datulių maišelis sukėlė turgaus bobai pardavėjai pasišlykštėjimą, buvau žemesnė gyvybės rūšis nei tarakonas (nors datulės būvo labai skanios). Į turgų geriausia eiti jau žinant ko norite, nes tik stabtelėjus pasmalsauti iškart būsite apiprekintas pats to nesuprasdamas. Daugelyje vietų kainos nenurodomos, todėl perkant suvenyrus reikia būti labai atidiems, nes labai dažnai mūsų žmones palaiko rusų turistais ir kaina iš šekelių pavirsta į dolerius, o pardavėjas prisiekinėja duodantis gerą kainą, kol derybų pabaigoje, jau kainą numušus iki trečdalio prašytos (nors tai pardavėjo tėvo rankų darbo vėrinys, tik tas tėvas, sprendžiant iš kokybės, dirba kažkur Kinijoje masinės vėrinių produkcijos fabrike), nusiritama iki "How much do you give?" varianto, nors jau spėjote trisdešimt tris kartus apsigalvoti ir  visai nebenorite pirkti. Turgaus patirtis gali labai išvarginti.

Vakare grįžau į naktinę Jaffą. Tai buvo nuostabu. Visiška tyla ir ramybė, drumsčiama tik vieno kito rusų turistinio autobuso. Lempučių girliandos ir dideli gatvės žibintai suteikė uostui magiško žavesio. Sėdėjau ant vieno namo durų laiptelių ir klausiausi iš vidaus sklidusios pianino muzikos. Paskui į vieną galeriją įviliojo gitara grojantis menininkas. Šalia jo galerijos stovėjo staliukas su dviem kėdem, o ant staliuko buvo butelis vandens ir stiklinė. Užrašas kvietė ištroškusį turistą prisėsti atsikvėpti- va čia svetingumas! Tik mane kiek trikdė galerijoje rodomi ir parduodami erotinio siužeto darbai.

P1260934
Katinas ką tik iš praeivio gavo skardinę konservų. 
Vienas iš žinomiausių Tel Avivo muziejų yra Tel Avivo meno muziejus, kurį aplankiau kitą dieną.

P1260944
Tel Avivo meno muziejus.
Asmeniškai likau nusivylusi šiuo muziejumi. Jie giriasi savo impresionistų kolekcijomis, bet tai yra tik keliasdešimt piešinių, kažkada konfiskuotų iš savininkų per Holokaustą, o dabar padovanotų muziejui arba jo įsigytų. Modernaus meno mėgėjai čia labiau ras ką veikti nei toks klasikos sugadintas padaras kaip Kūtvėla.

Be abejo, kultūringas žmogus turi pasivaikščioti Rotšildo bulvaru.

P1260948
Rotšildo bulvaras. Verkiame dėl dvikalbystės-šekit jums visos trys. Kažkada tai buvo THE place to be

P1260954
Platanais apsodintos alėjos. 

P1260959
Tel Avive nėra mokamo interneto. Naudokitės nemokamai į sveikatą. 

P1260961
Namai Rotšildo bulvare.

P1260963
Bauhaus architektūros pavyzdys. 
2003 m. "Baltasis miestas" buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Bauhaus architektūros stilių Vokietijoje sukūrė 1919 m. Walter Gropius, išaukštindamas paprastą, funkcionalų ir tvarų dizainą. Tel Avive buvo pastatyta apie 4,000 tokių pastatų. Daugiau rasite: http://www.bauhaus-center.com/

P1260964
Gera čia karštą dieną. 

P1260965
Kūtvėla Rotšildo bulvare. 

P1260968
Tel Avivo atsakymas oranžiniams Vilniaus dviračiams. 

P1260979
Stok ant balkonėlio, atsiversk knygelę....:-)

P1260986
Bauhaus architektūra. 
Beminant ratus po Tel Avivą mano trumpomis kreivomis kojelėmis, menkai pusryčių gavęs pilvas vis įkyriau reikalavo savo kalorijų duoklės, teko užsukti į vieną iš padoriau atrodančių kavinių (į restoranus su baltomis staltiesėmis ir užrašais "Please wait to be seated" nesikėsinau, nes pabijojau prasto maisto mažomis porcijomis ir didele kaina). Užsisakiau salotų ir kavos. Salotos buvo gerokai taip sau, su viską sugadinusiu užpilu ir baisiai aštriais ančiuviais. Išgirdus sporgimą, man šakutė žnektelėjo atgal į vištieną ir pievagrybius.

P1270010
Pietaujame.

"Kas čia buvo?" -paklausiau padavėjo, atnešusio man sąskaitą. Ai, sakė jis, rado įtartiną objektą, uždarė gatves, evakuavo žmones, tame tarpe ir iš šitos kavinės, bet tik tuos, kurie nebuvo užsisakę, ir susprogdino tą įtartiną objektą. Po minutės gatvės jau buvo pilnos bruzdančių savais reikalais žmonių. Aš tai pakraupau, nes vieną uniformuotą pareigūną su šalmu su permatomu antveidžiu mačiau pro langą, tik nesupratau, ką jis ten veikia, o kelios minutės prieš sprogimą į kavinę buvo užėję du uniformuoti policininkai. Klausimas tik, kodėl neevakavo kavinės klientų kurie jau kimšo už abiejų žandų? Na, savaime suprantama, kur tu juos paskui sugaudysi, pabirs kaip žydo bitys**, juk nepasakysi "Gal galite dabar atsiskaityti, pageidautina. lygiai arba kortele, nes jus reikia evakuoti dėl įtariamo sprogmens?".

P1270049
Promenadoje pasiėmiau šviežiai spaustų sulčių ir nusifotografavau prie palmių. Apie sporgimą stengiausi negalvoti. 
Nedideliame restoranėlyje prie jūros užsisakiau humuso ir arbatos su mėta. Man labai patinka, kad visur, kur teko lankytis Izraelyje, turi gerą arbatą ir merkia negailėdami įspūdingo dydžio mėtos šakelę. Pasakiškas skonis. Kol laukiau atnešant mano užsakymą, didelė raina riebi katė, tokis žydiškas lietuviškos rainosios patvorinės katės variantas, užsikabarojo man ant kelių ir jos didelės akys man sakė: "Dabar maitink mane". Padavėja paėmė katę ir nunešė toliau, nes ta būtų man visą humusą išlaižiusi. Tada katė pristojo prie netolimais sėdėjusios rusų turistų poros ir kaulijo kavos su pienu.

P1270067
Humusas. 
Tai buvo labai skanus humusas, nes valgiau jį stebėdama saulėlydį. Turistinio sezono metu saulėlydis promenadoje yra toks pat šventas reikalas kaip saulės palydėjimas ant Palangos tilto. Atsirėmusi į minkštas pagalvėles ir gurkšnodama arbatą su mėtomis labai savanaudiškai galvojau apie savarankiškai organizuojamos kelionės privalumus, nes štai aš, Kūtvėla būdama, sėdžiu priešais tokį vaizdą, o jeigu būčiau turistiniame autobuse, tai dardėtume dabar į viešbutį kur nors miesto pakraštyje. Bet penktą valandą kavinės darbuotojai pranešė, kad jie užsidaro. Negaliu jų kaltinti-buvau likusi vienintelė klientė, o lauke temo ir vėso.

P1270073
Saulėlydis viename iš seniausių pasaulio uostų.

P1270077
Saulėlydis. 

P1270079
Vis dar saulėlydis. 

P1270081
Kūtvėla geba vien savo valios pastangomis susivelti. 
Didelio įspūdžio man Tel Avivas nepadarė. Tai yra didelis, modernus miestas su puikiu transportu, įvairiu maistu, gerai angliškai kalbančiais žmonėmis, neblogu valiutos kursu, greitu bevieliu internetu. Man truputį gaila čia sugaištos antrosios dienos, nes nebuvo kokios veiklos nusitverti, tik žioplinėti po jau pažįstamas vietas. Be abejo, gera ir nelekiant iškišus liežuvį pabūti, ramiai sulčių išgerti, save parodyti ir į kitus pasižiūrėti.

Miesto gatvėse galima rasti krūvomis pamestų va tokių reklaminių kortelių. Pasirankiojau įvairių ir vakare grįžusi į nakvynės vietą padėliojau kaip puzlą.

P1260709
Nedoras toks paveikslėlis doroje žemėje.
Jeigu įsigudrinsit skambinti šiai žaviai merginai, tai vienos minutės kaina į Izraelį (jeigu call center tenais, o ne kokiuose Bahamuose) bus apie 3,5 LTL Tele2 abonentams, neužsisakiusiems paslaugos paketo "Mano šalys". Padorų ir religingą mano skaitytoją gali ištikti stabas sužinojus, kad Šventojoje Žemėje prostitucija yra legali. Draudžiama laikyti bordelius ir sąvadauti, bet moterims pačioms save reklamuoti ir parsidavinėti kol kas kliūčių nėra. Daugiau Prostitution: Pray for Israel.

Parkai, vaikų žaidimų aikštelės, gėlynai-viskas iš įvairių, dažniausiai Amerikos žydų, fondų, žmonės funduoja įvairias vietas kaip savo šeimos atminimą arba kaip atminimą giminių, žuvusių per Holokaustą. Tel Avivas nusėtas fundaciniais įrašais arba memorialiniais akmenimis. Geriausi komentarai-įrašai nuotraukose.

P1260716

P1260721

P1260722

P1260724


P1260840

P1260975

P1270020

Gatvės menas Tel Avive:

P1260923
Nuo taginimo...

P1260925
...iki dailės kūrinio. 

P1260927
Iš tolo galima ir patikėti, kad žmogus namą kelia. 

P1270001
Benamio turtas. 
Atskiro įrašo būtų vertas benamių gyvenimas, kurį pavadinčiau "Nematomi žmonės". Jų yra, jie tyliai rausiasi konteineriuose, stumia visokio šlamšto-turto prikrautus vežimėlius, miega ant čiužinių kur tik randa pastogę prisidengdami storu paltu, nes naktys čia šaltos. Jie nieko neužkabinėja, neprašinėja šekelių, ir jų, kiek pastebėjau, irgi niekas neužkabinėja. Jeigu neatkreipsi dėmesio į kažką krutant kokiame užkaboryje, tai ir praeisi kaip pro tuščią vietą.

Greitai prabėgo tos dvi dienos Tel Avive. Rytoj-į Jeruzalę. Pakuotis, praustis, atkovoti šlepetę iš Katsy, ir gult.

Su meile,

Kūtvėla Saulėlydaitė

*Kūtvėla griežtai smerkia bet kokį žiaurumą su gyvūnais. Čia buvo panaudota idiomatinė frazė.
**Tenenuskamba kaip nors antisemitiškai, bet tokia jau ta mūsų tautosaka (nr,62).

Komentarų nėra: