2014 m. vasario 4 d., antradienis

Kelionė į Izraelį: kas liko už kadro.

Vyšnia ant torto tapęs skyrelis, nuo kurio galbūt ir reiktų pradėti skaityti Kūtvėlos sapaliones, pristato Jums naudingas smulkmenas ruošiantis kelionei į Šventąją Žemę.

Skrydis Wizzair oro kompanijos lėktuvu man kainavo 308 LTL į abi puses. Papildomai susimokėjau už registruotą lagaminą, gavosi 484 LTL į abi puses su vienu registruotu bagažo vienetu ir vienu rankiniu bagažo vienetu. Akcijas seku Urkis Travel portale.

Apgyvendinimas- kiekvienam pagal kišenę. Man teko skaityti keliautojų pasakojimus, kad sumokėję kaip už gerą gaudavo baisiai nušiurusius viešbučių kambarius. Tel Avive hostelių nėra labai daug, bet atsiliepimai ir apie juos labai prasti, o vienviečio kambario kaina kraupina. Aš tris nakvynes Tel Avive buvau užsisakiusi per AirBnb portalą. Už tris naktis vienviečiame kambaryje sumokėjau 75 EUR (įskaitant portalo komisinį mokestį). Tel Avivo kainomis it's a steal. Jeigu norėsite konkretesnės informacijos kur tiksliai gyvenau, klauskite e-paštu, bet ir panaršius portale tikrai galima rasti gerų variantų. Jeruzalėje keturias nakvynes buvau užsisakiusi labai geras rekomendacijas turinčiame Abraham Hostel Jerusalem už maždaug 270 LTL bendrabučio tipo kambaryje. Jų pusryčiai, tiesa, kiek skystoki, bet čia pat yra nedidelis supermarketas, kepykla ir turgus. Užsakiusiems apgyvendinimą per hostelio tinklalapį suteikiamas kuponas nemokamam gėrimui jų bare ir 10 proc. nuolaida užsakomoms ekskursijoms su Abraham Tours.

Viešasis transportas Tel Avive ir Jeruzalėje gerai išvystytas, nors tramvajus galėtų važiuoti ir dažniau. Į autobusus įlipama per priekines duris ir žymimas arba perkamas bilietas. 90 min. trukmės bilietas kainuoja 6.90 šekelių. Patariu turizmo informacijos centre arba kioske įsigyti detalų miesto planą Tel Avivui ir sekti maršrutą pirštu, nes autobuso stotelės pranešamos maždaug "esame gatvėje Etsel, susikirtimas su gatve Lekhi". Jeruzalėje viskas paprasčiau, nes senamiestyje transportas negalimas. Jeruzalėje naudingiausi maršrutai būtų tramvajus (centrinė autobusų stotis, senamiesčio vartai, Yad Vashem Holokausto muziejus; yra tik viena linija), 75 mikroautobusas (stabdomas ranka kai pamatomas) į Alyvų kalną, 7 autobusas iki Izraelio muziejaus, 28 autobusas į Ein Kerem. Susisiekti su Tel Avivu galima patogiai iš centrinės autobusų stoties arba užsisakyti šerutą nuo durų iki durų.

Lankytinos vietos-neišsemiama tema. Čia ras ką veikti turistai, keliautojai, piligrimai, sveikatinimosi ieškantys ar tiesiog pasiilgę saulės. Bažnyčios nemokamos, išskyrus keletą pavienių atvejų, 8-15 šekeliai. Muziejų lankymas žymiai brangesnis, siekia apie 50 šekelių (36 LTL), todėl pasistenkite turėti su savimi nuolaidas suteikiantį pažymėjimą (ITIC labai daug kur priimamas).

Kalba. Angliškai ir rusiškai kalbantys neturėtų patirti nepatogumų. Gatvės pavadinimas labai dažnai bus nurodytas anglų kalba, todėl orientuotis žemėlapyje nebus sudėtinga.

Maistas įvairus, kaip ir kainos. Rekomenduoju paragauti falafelio, humuso ir kitų šiame regione gaminamų patiekalų, ypač skanios datulės. Yra daug supermarketų (yra jogurto ir karštu vandeniu užpilamų makaronų), kepyklėlių, turgaviečių (saugokitės sukčių pardavėjų). Daug kur galima atsiskaityti bankine kortele. Būkite pasiruošę maisto atsargų penktadienio popietei-sekmadienio rytui, nes šabo metu religinguose miestuose maisto nusipirkti nebus galimybės. Vanduo iš fontanų negeriamas, bet iš po krano neturėtų sukelti problemų (gėriau pati); abejojantiems geriau pirkti vandenį buteliuose.

Suvenyrai iš Izraelio? Geriausi suvenyrai yra prisiminimai ir nuotraukos. Lauktuvėms vežami kosmetikos produktai su Negyvosios jūros dumblu, žvakutės, pridegtos prie Kristaus kapo, Šventosios žemės žiupsnelis stiklo buteliuke, Jordano upės vanduo, įvairūs aliejai, armėniškos keramikos dirbiniai, žaisliniai kupranugariai. Papuošalų, skarų, ir t.t.-devynios begalybės turguose, bet būtina derėtis, kaina krenta net iki trečdalio užsiprašytosios. Geriausia suvenyrus pirkti Vakarų Krante, ypač Betliejuje- kainos ir kokybės santykis žymiai geresnis, pasirinkimas įvairus, pardavėjai nepresekioja pirkėjų.

Pinigai- Izraelio šekelių bankai Lietuvoje neturi, bet pinigų išsigryninti galima bankomatuose arba išskeisti atsivežtus EUR ar USD valiutų keityklose. Blogiausias keitimo santykis yra Ben Guriono oro uoste, todėl ten keiskitės nedaug pinigų, tik būtiniems reikalams. Jeigu neplanuojate pirkti daug suvenyrų, skrydis ir apgyvendinimas apmokėti, planuokite išsikeisti apie 50 EUR dienai. Vakarų Krante atsiskaitoma Izraelio valiuta, imami EUR ir USD.

WC paslaugos išdėstytos strategiškai svarbiose vietose ir, išskyrus vienus patogumus ant Alyvų kalno, yra nemokami.

Ką būtina pasiimti: be paso, bilietų, pinigų, išmaniojo telefono, fotoaparato ir patikimo gido, reiktų turėti patogią avalynę, vandens buteliuką, skrybėlę, losjoną nuo saulės, megztinį arba lengvą striukę (pravers ir atšalus vakare, ir pliskinant saulei dieną). Lankantis religijai svarbiose vietose niekur nebuvo privaloma vilkėti sijoną ir dengtis galvą, bet dėl šventos ramybės moterys gali pasiimti lengvą ilgą sijoną ir skarelę. Naktimis būna pakankamai vėsu, todėl plonas treningas nakčiai vietoj naktinių marškinių ir puskojinės tikrai pravers.

Saugumo lygis šalyje tikrai aukštas. Daug patikrinimų įeinant-muziejai, restoranai, kai kurios lankytinos vietos. Tačiau kareiviai su automatais tikrai nestypso ant kiekvienos sankryžos, nors miestuose vaikšto mažais būreliais. Keliauti savarankiškai nėra jokių problemų, galbūt tik paprašys asmens dokumentų ir paklausinės. Aš rekomenduočiau naudotis kelionių agentūromis, jeigu turite mažai laiko ir norite daug pamatyti-ne paslaptis, kad esate priklausomas nuo skrydžių tvarkaraščio. Aš jau esu aprašiusi dvi keliones su Abraham Tours, kuriomis likau tikrai patenkinta.

Bendri pastebėjimai. Moterys, kurios gyvena Izraelyje, bet nėra žydės arba tik iš dalies giminės, stengiasi rengtis taip, kaip čia priimta: tamsūs ilgi, trijų ketvirčių sijonai, ilgomis rankovėmis palaidinukės, tamsios ir nepermatomos kojinės, uždara avalynė. Jos nedengia galvos skara, kaip tai daro ypatingai religingos ištekėjusios žydės. Juvelyrikos dirbiniai-nuosaikūs, beveik nepastebimi. Kai Lietuva ir Izraelis tapo sujungti pusketvirtos valandos tiesioginiu skrydžiu, maniau, kad tai bus geras būdas pritraukti turistų iš Izraelio. Pabuvusi ten supratau, kad to nebus. Šiaurės Jeruzalės laikai praėjo ir nebegrįš. Žydai kuriasi savo naujoje Tėvynėje, kuria ten šeimas, gyvena savo gyvenimą, paremtą tikėjimo normomis, kuria savo pasaulį ir jiems to užtenka. Vilnius daugeliui jų yra senelių ir prosenelių gimtasis miestas, bet ne daugiau. Keliavimas mūsų krašte jiems sukeltų nepatogumų, nes neturime pakankamai košerinio maisto restoranų, šabo metu jiems būtų gana sudėtinga, jų architektūrinis, istorinis, kultūrinis paveldas yra visiškai arba beveik visiškai sunaikintas. Yad Vashem Holokausto muziejuje yra tiltas, dedikuotas išnykusiam pasauliui ("vanished world")-labai tikslus apibūdinimas.

Išlaidų suvestinė:
*skrydis į abi puses su vienu vienetu rankinio bagažo ir vinu vienetu registruoto bagažo: 484 LTL
*apgyvendinimas: apie 530 LTL
*oro uosto traukinys: 12 LTL
*Tel Avivas-Jeruzalė autobusu: 14 LTL
*šerutas į oro uostą: 46 LTL
*viešasis transportas Tel Avive ir Jeruzalėje savaitei: 123 LTL
*ekskursijos su Abraham Tours: 234 LTL už Vakarų Kranto ekskursiją, Masados saulėtekio ekskursija man buvo suteikta mainais į reportažą, papildomai buvo 21 LTL išlaidų į Masados tvirtovę, bet pavyko nemokamai praeiti į Ein Gedi (tiek pat), Negyvosios jūros procedūros mums buvo įskaičiuotos į eksursiją.
*lankytinos vietos: Tel Avivo meno muziejus ir Izraelio muziejus 0 LTL (pavyko praeiti nemokamai), Yad Vashem Holokausto muziejus ir dauguma bažnyčių yra nemokami, visi kiti mokami lankytini objektai su įėjimo mokesčiu, auka, žvakutėmis kainavo 40 LTL. Žvakutės Prisikėlimo bažnyčioje-15 LTL už nemažą pluoštą, bet paieškojus turguje galima gauti ir pigiau.
*maistas pagal čekius, kurios pavyko iššifruoti: 160 LTL
*knyga "Love in Israel", pirkta oro uoste- 52 LTL, knyga apie Jeruzalę-40 LTL, knyga apie Holokaustą: 53 LTL.
*suvenyrai lauktyvėms: 110 LTL
*kitos, niekur nepriskirtos išlaidos: 15 LTL.

Viso: 1928 LTL (netikėtai brangiai kainavo viešasis transportas, knygos ir lauktuvės).

Apie Izraelį rašo:

Tiesiog šiaip sau: Izraelis
100 dienų avantiūra Azijoje: Jeruzalė
Juozapas.lt: Izraelis – Tel Avivas, Jėruzalė, Negyvoji jūra ir Masada 

Jeigu žinote dar panašių nuorodų, brūkštelkit žinutę, mielai įtrauksiu.

Su meile,

Kūtvėla

2 komentarai:

Jutin Just-Justin rašė...

Aciu uz toki issamu aprasysyma. Tiesiog nuostabu taip viskas nuosirdziai aprasyta.

Ele Pranaityte rašė...

Dėkui už gerą žodį!