2014 m. gegužės 9 d., penktadienis

Burbiškio dvaras-Rundalės rūmai-Pokainių miškas autobusu "Dušegubka".

Pirmąjį gegužės savaitgalį Kūtvėla, kaip ir daugelis padorių Lietuvos gyventojų, išsiruošė į autobusinę kelionę maršrutu Burbiškio dvaras (tulpių žydėjimas!)- Rundalės rūmai- Pokainių miškas. Jau po kelionės Augustavo kanalai-Suprašlis-Balstogė maniau, kad sunku ką nors sugalvoti, norint sugadinti kelionę. Bet yra dar ant Lietuvos firmų, kurios šitu klausimu hit rock bottom and then start digging. Šį kartą labai smalsu buvo pamatyti garsiąsias Burbiškio dvaro tulpes, o dar ir akcija grupinio pirkimo portale pasitaikė. Autobusas buvo iš Kauno, todėl miesto prie Nemuno ir Neries santakos gyventojai kelionę pradėjo 5.30, o mes tik 7.00, labai krikščioniškai. Ir tai buvo bene vienintelis šios kelionės pliusas.

P1310639
Marijos statula ir mitologinis akmuo su Marijos pėda Burbiškio dvare.

Aš nežinau, kaip kelionių firmos gauna autobusus savo organizuojamoms kelionėms, bet šitai kelionei buvo surastas vos judantis metalo laužas su tokiais siaurais tarpais tarp kėdžių, kad priekyje sėdintys keleiviai priplodavo už savęs sėdinčius kėdžių atkaltėmis. Autobusas buvo "paruoštas vasarai", todėl buvo išjungtas šildymas, ko pasekoje kauniečiai šalo kojas iki Vilniaus, o nuo Vilniaus šalome ir mes kartu su jais. Netrukome prikvėpuoti salono vidų ir paaiškėjo, kad į paruošiamuosius darbus vasarai įeina ir kondicionieriaus nebuvimas. Priekinis langas netruko aprasoti, ir ten sėdintys keleiviai dirbo valytuvais su vairuotojo atneštu skuduru. Paskui numojo ranka, kiek gi galima, tai susikaupę lašai pradėjo kapnoti jiems ant drabužių. Vairuotojas sugebėjo ne kartą pasiklysti, išvažiuoti į priešpriešinio eismo juostą, o grįžtant netoli Maišiagalos vėlyvą naktį baigėsi kuras; gidės supratimu tualetai yra tik teorija, kuri praktikoje netaikoma, ir visa programa vykdyta lekiant kaip į gaisrą. Surašiau skundą agentūrai, sutarėme dėl kompensacijos. Čia turbūt užkrečiamas per internetus dalykas, nes neseniai savo patirtimi mus šiurpino Gyvenimo Stebėtojas: Turizmas tai du, maksimum trys įrašu.




Ir štai mūsų autobusas, kuris netrukus pataps žinomas kaip "Dušegubka" (kas nežinot tokio, spauskit čia), oriai ir lėtai prisišvartavo prie Burbiškio dvaro. Šis dvaras minimas nuo XVII a. 28 ha peizažinio tipo parke yra 15 salų, sujungtų tilteliais, ir čia auga tulpės, kurių pažiūrėti suvažiuoja žmonės iš visos Lietuvos (o latviai, kažkada spauda rašė, net svogūnėlius gvelbdavo). Parką puošia skulpt. K. Ulianskio darbai. Iš visų Radviliškio rajono dvarų, Burbiškio dvare buvo sukaupta bene daugiausia meno vertybių. Dvaro savininkas Baženskis (šiai šeimai dvaras priklausė nuo 1819 m.) kartu su jau minėtu skulptoriumi keliavo po Italiją, lankėsi ir kitose Europos šalyse, žymiuose meno centruose. Galbūt šios kelionės metu ir buvo galutinai subrandinta Burbiškio dvaro parko idėja. XX a. pr. šis dvaras matė daugybę mūsų šviesuolių: G. Petkevičaitę-Bitę, J. Basanavičių, P. Vileišį, K. Makušinskį. Čia vykdavo poezijos skaitymo vakarai, kameriniai koncertai, ekskursijos parke. 1941 m. prasidėjus trėmimams, Baženskiai pasitraukė į Lenkiją. Pokario metais dvare buvo užveista veislinių kiaulių ferma. Baženskių paveldėtojas 1992 m. atsisakė teisių į dvarą su sąlyga, kad jis bus naudojamas Lietuvos kultūros reikmėms. Šiandien dvaras ir parkas yra tvarkomi, auginama per 300 rūšių tulpių, rengiamos tulpių žydėjimo šventės. Daugiau apie dvarą galima pasiskaityti čia, darbo valandas ir lankymo kainas rasite čia.

P1310640
Marija pamynusi žaltį.

P1310641
Peizažinio parko tiltai. 
P1310643
Liūtų tilto fragmentas. 

P1310644
Paminklas Adomui Mickevičiui. 

P1310645
Paminklas A. Mickevičiui dailiai apsodintas našlaitėmis.

P1310647
Burbiškio dvaras. 

DSC_1367
Kūtvėla Burbiškio tulpėse. Dėkui Agnei už foto!
DSC_1385
Kūtvėla Burbiškio tulpėse "Daydream". Dėkui Agnei už foto!

P1310648
Burbiškio tulpynai.
P1310651
Rožinės tulpės žiedas. 
P1310653
Tuščia lysvė- šiemet Lietuvos tulpes puola kažkoks piktas virusas. 

P1310654
Geltonžiedė tulpė. 

P1310656
Kaipgi čia neįsiamžinsi tokiame grožyje.

P1310658
Gal žydėsiu, o gal ir ne, dar neapsisprendžiau. 
P1310662
Kūtvėla darbo metu-ar tulpės kvepia? 

P1310663
Skubame žydėti. 

P1310666
Raudonos tulpės žiedas. 

P1310669
Nuostabiai gražios baltos tulpės. Kažkaip retai jų matosi gėlių parduotuvėse. 

P1310671
Burbiškio tulpynai.

P1310674
Tulpių jūra. 

P1310676
Asmenukė. Į saulę, susiraukusi, susivėlusi-tipiška Kūtvėlos būsena nuotraukose. 

P1310677
Taip ir norisi pasivolioti :-)))

P1310679
Čia irgi. 

P1310680
Nuostabiai gražios "Daydream" tulpės. 

P1310681
"Daydream" tulpės.

P1310684
Kūtvėla Burbiškio tulpėse. 

P1310687
Burbiškio dvaras. 

P1310689
Kūtvėla prie Burbiškio dvaro liūto. 
P1310694
Labai daili pavėsinė. 

P1310695
Malonu pasėdėti. 
Labai būtų norėjęsi ilgiau pabūti. Pats parkas labai dailus, tik tos liūtų statulos gal kiek kičinės man pasirodė. Jeigu jau lipdyti liūtus, tai tokius, kaip kad yra prie Karo muziejaus Kaune.

Va čia tai liūtas. 
Taipogi, tos nuostabios tulpės buvo susodintos lysvėmis. Juk čia ne botanikos sodas ar pramoninis auginimas į turgų. Tulpės atrodytų nuostabiai susodintos į klombas geometriniais raštais. Na, bet mes jau lipame į autobusą, kai kas ima skudurą langams valyti, ir riedame Rundalės link. Kad įvažiuojame į Latviją- aišku iš karto, nes kelių būklė tokia, kad norisi nusišauti su agurku. Išsikrapštome iš autobuso ir šitame kelionės žingsnyje išsiaiškiname, kad oro kondicionierius tikrai neveikia. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad kažkokį pūtimą paskui autobusas bandė imituoti, bet angos veikė tik virš kas antros sėdynės, o paskui numirė visos.

Šiemet Rundalės pilies restauracija bus baigta. O viskas prasidėjo dar gūdžiais 1710 m., kai Ana Ivanonvna (kitur-Ionavovna), Petro I brolio Ivano V duktė, ištekėjo už Kuržemės hercogo. Caraitės vestuvės buvo švenčiamos taip, kaip priklauso, ir nuo barokinės šventės apsunkęs laimingas jaunavedys kelionės į savo namus Kuržemėje neatlaikė, todėl Ana Ivanovna į savo naujas valdas įžengė jauna našle. Neilgai trukus, naujoji hercogienė užmezgė santykius su Ernstu Johanu Bironu. Šis favoritas turėjo didelės įtakos Anai Ivanovnai, kuria nesidrovėjo naudotis. Jo įtaka išaugo ir sukėlė prieš jį daug Rusijos didikų, kai Ana Ivanovna buvo pakviesta užimti Rusijos sostą, netikėtai mirus Petrui II ir Romanovų linijoje nebelikus vyriškos lyties įpėdinių. Savo mirties patale Ana Ivanovna paskyrė Ernstą Johaną Bironą Rusijos regentu, bet ne todėl, kad juo pasitikėjo po tiekos metų, o todėl, kad taip bandė jį apsaugoti nuo susidorojimo. Jis po carienės mirties regentavo nei daug, nei mažai-tris savaites, tada buvo suimtas ir nuteistas mirties bausme, kurią visgi pakeitė tremtimi ir konfiskavo visus jo turtus. Tremtyje praleidęs 22 metus, Ernstas Johanas Bironas buvo prisimintas vėl, ir Jekaterina II jį reabilitavo. Taigi, kol dar prie Anos Ivanovnos buvo galimybės naudotis valstybės iždu, Ernstas Johanas Bironas pradėjo statytis Rundalės ir Jelgavos (Mintaujos) rezidencijas. Rundalės pilis buvo statyta dviem etapais-prieš ir po tremties. Šiam projektui buvo pasamdytas architektas Rastrelli, kurios su tėvu jau dirbo prie Žiemos rūmų Sankt Peterburge. Mirus Ernstui Johanui Bironui, rūmus ne kartą lankė nelaimės karų metais, kol sovietinio režimo santvarkos metu apartamentuose buvo saugomi grūdai, įrengta sporto salė, ir vyko panaši destruktyvi veikla, net pats Bironas buvo ne kartą iš karsto išluptas. 1972 m. buvo įkurtas muziejus ir prasidėjo atkūriamieji darbai. Šiuo metu ši pilis yra vienas iš labiausiai turistų lankomų objektų Latvijoje. Muziejaus dabro laiką, bilietų kainas, žemėlapį rasite čia: Rundale Palace.

Čia toks dabar bendras pastebėjimas, kad apie Rusijos carų gyvenimo peripetijas norėtųsi sužinoti daugiau, reiktų gal kokių protingų knygų paskaityti. Va paklaustumėte, kokio ilgio buvo carienės šleifas, tai nepasakyčiau. Tiesiog gėda pelėda. Jau ėmiausiu priemonių neišprusimui šalinti, tikėsimės, buvo antiKūtvėlito apsauga uždėta ir priemonės bus veiksmingos.

P1310700
Rundalės rūmai, Latvija. 

P1310703
Veidrodiniai langai yra skirti šviesai atspindėti. 

P1310704
Puošni lipdyba. 

P1310705
Nuo laiko suskilęs medis laiptų turėkluose. 
Viena iš reprezentacinių salių yra vadinama Auksine sale. Nors šiuose rūmuose ji yra laikoma viena iš gražiausių salių, jos dekore panaudoto aukso, mano manymu, nepakanka pateisinti salės vardui.

P1310711
Lubose ištapytos freskos ir sietynas. 

P1310712
Dailiai ištapytos lubos. 

P1310713
Sienos puošybos elementas. 

P1310716
Lipdiniai ir auksas gražiai dera. 

P1310717
Lubų tapyba Auksinėje salėje. 

P1310718
Lubų tapyba.
P1310720
Auksinės salės interjero detalė.

P1310722
Po šlovingos pergalės.
Dėmesį kreipiau į detales, bet ne į visumą, nes nenorėjau fotografuoti turistų, nedailios nuotraukos gautųsi :-) Didesnėse salėse gūžėsi po dvi tris dideles grupes. Pasidomėjau lankymo sąlygomis, tai grupės dydis negali viršyti 48 asmenų. Čia noriu pastebėti, kad Valdovų rūmuose Vilniuje labai protingai reikalaujama ne daugiau 25 asmenų į grupę su gidu, nes kitaip yra baisūs žmonių srautai, triukšmas ir skuba. Dar reikia pasakyti, kad Rundalės rūmuose kažkokie negeri turistai fotografuodami naudojo blykstes, kas ne tik kad kenkia autentiškiems eksponatams, bet ir blaško kitų turistų dėmesį. Bet dar blogiau buvo tai, kad kai kurie turistai nenusipirko leidimų fotografuoti, bet vis tiek tai darė, nors salių darbuotojos juos ir gėdino.

Toliau sekė nemažai kambarių, kai kuriuose stabteldavome ilgiau nei reikia, kai kuriuos tik pereidavome.

P1310723
Situacija "O ne, ji atsibudo". 

P1310724
Lubų dekoras.

P1310727
Porcelianinės vazos. 
Šokiams buvo skirta Baltoji salė, kurios dekoras iš tiesų pateisina jos vardą. Originaliame plane čia turėjo būti įrengta koplyčia, bet ją nusprendus perkelti į Jelgavos rūmus, architektui atsirado proga pasireikšti iš naujo.

P1310728
Baltosios salės interjero detalė. 

P1310729
Sietynas.

P1310730
Lipdiniai. 

P1310732
Sienų puošyba. 

P1310733
Lubų puošyba.

P1310734
Lipdiniai. 

P1310736
Gandralizdis ir jo šeimininkas. Gyvą versiją matėme ant vieno iš Rundalės pilies kaminų. 

P1310738
Pereiname iš reprezentacinių į privačius hercogo apartamentus. 

P1310739
Mano svajonė-įsiamžinti ant šitų laiptų skaitmeniniu pavidalu-buvo žiauriai sužlugdyta negailestingų turistų srautų. 

P1310740
Krosnis iš koklių. 

P1310741
Smilkalynė. 
Man visoje pilyje labiausiai patinka Rožinis kambarys, skirtas deivei Florai.

P1310744
Rožinis kambarys.

P1310745
Krosnis visu ūgiu. 

P1310747
Kambario sienos papuoštos gėlių girliandomis. 

P1310748
Girlianda. 

P1310751
Deivė Flora ištapyta lubose.
P1310756
Mėlynai rožei sukurti buvo naudotas sidabras. 
Olandiškame kabinete matėme to laikotarpio paveikslų kolekciją.

P1310759
Olandiškojo kabineto interjeras. 

P1310762
Benigna, Johano Ernsto Birono žmona. 

P1310763
Ana Ivanovna, Kuršo hercogienė, Rusijos carienė. 

P1310767
Citrusai vazonuose.
Bene labiausiai intriguojantis kambarys yra hercogo miegamasis.

P1310768
Hercogo lova.

P1310769
Lubų tapyba.

P1310772
Sodų vaizdas pro langą. 

P1310773
Hercogo miegamojo interjeras. 

P1310775
Parketas. 
P1310780
Valgomojo kambario lubų dekoras. 

P1310785
Vidaus apstatymas.
P1310788
Rūmuose gausu portrertų. 

P1310789
Gražus portretas. 

P1310790
Gražus portretas. 

P1310791
Grafikos darbas. 

P1310792
Sienų apmušalai hercogienės sparne. 

P1310795
Drabužių rekonstrukcija pagal portretus.

P1310796
XVIII a. suknelė.

P1310797
Vėduoklė.

P1310799
Laikrodis užsimaskavo sienų apmušaluose.
P1310802
Hercogienės buduaro lipdiniai.

P1310803
Sienų apmušalai hercogienės buduare. 
P1310807
Hercogienės tualetas. 

P1310810
Rundalės pilis ir sodas.

P1310812
Rundalės pilies sodai.

P1310815
Tulpės Rundalės sode. 
P1310816
Rundalės rūmai iš sodo pusės.

P1310819
Rundalės rūmai ir sodas.

P1310821
Va kaip reikia sodinti tulpes.

DSC_1463
Kūtvėlos skrydis virš Rundalės rūmų. 


P1310826
Rundalės rūmų vartai.
Toliau mūsų programoje buvo Pokainių miškas. Kai atvykome vėluodami (oi, tos eilės prie tualetų...po kelionės grįžusi namo be eilės jau sysinti nemokėjau) į mišką, paaiškėjo, kad tai tikrai yra miškas ir reiks vaikščioti bent valandą laiko. Geras tris valandas mes šiame miške ir davėmės, visaip sveikatindamiesi ir semdamiesi išminties. Šventų vietų tyrinėtojai, aiškiaregiai, filosofai, antropologai, liaudies medicinos žinovai čia randa sau peno apmąstymams. Manoma, kad čia kažkada galėjo būti senųjų žiemgalių šventovė. Daugiau apie Pokainių mišką galima paskaityti čia: Anomalinė zona Latvijoje.

P1310832
Spygliuotis ir lapuotis auga kartu.

P1310836
Pokainių akmenys. Be žygio batų-sunku.

P1310839
Vienas iš dviejų ežeriukų. 

P1310842
Auka. 

P1310844
Batas? Pelė? Akmuo, rodantis kelią. 

P1310845
Kairėje didysis akmuo primena besišypsantį delfiną.

P1310849
Susiraitęs ąžuolas.

P1310851
Kas tam medžiui taip šakas suraitė?

P1310855
Septynkamienė liepa. 

P1310860
Senieji ženklai ant Zikurato kalno. 

P1310865
Žiemgaliai čia prašė stiprybės prieš Saulės mūšį. Beje, gavo. 

P1310873
Auka.

P1310874
Maisto gidė patarė neaukoti. 

P1310876
Paveikslėlis iš kelionės reklaminės proklamacijos. 

P1310877
Medžio šaknys auga aplink akmenį.

P1310880
Akmens ir medžio simbiozė. 
P1310883
Pasisemiame stiprybės.
P1310893
Kūtvėla Pokainių miške. 

P1310895
Pokainių miško akmenys. 

P1310896
Pokainių miškas. 
DSC_1506
Gulime akmenų upėje.

DSC_1501
Semiamės stiprybės iš drebulės. 
Toliau sekė ilga ir varginanti kelionė namo. Panevėžyje vairuotojas pasiklydo valandai, paskui pagaliau sustojome į tualetus (jau buvome ant maišto ribos), netoli Maišiagalos baigėsi kuras, vairuotojas išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą. GPS telefonuose turėjo keleiviai, bet ne vairuotojas. Savo lovą Vilniuje pasiekiau lygiai 2.30 ryto, beveik po paros laiko. Pati programa yra gera, bet jos įgyvendinimas šiandien buvo baisus. Čia aš noriu patarti visoms firmoms, kurios samdo autobusus- įsteikite etatą žmogaus, kuris apžiūrėtų autobusus prieš juos išsiunčiant į kelionę, taip sulauksite žymiai mažiau skundų ir žymiai daugiau patenkintų turistų. Tikrai atsipirks, pamatysite.

Į Rundalę planuojame grįžti šiemet savarankiškai, bet laukiame gegužės pabaigos, kai lankytojams atvers restauruotą biblioteką. Yra Ecolines autobusų maršrutai iki Bauskės už labai gerą kainą, o Bauskės autobusų stotis yra prie pat didelio viešbučio. Iš Bauskės autobusų stoties į Jelgavą važiuoja autobusas, kuriuo per 20 min. galima atvažiuoti iki Rundalės pilies sustojimo (0.90 EUR). Kol kas preliminarus laikas- liepos mėnuo. Prašome drąsiai belstis į kompaniją kartu.

Ar teko patiems lankytis šiuose turistiniuose objektuose? Ką manote apie tokias mistines-anomalines vietas kaip Pokainiai?

Linkėjimai Agnei iš Kauno :-)

Su meile ir kaip visada susivėlusi, Jūsų

Kūtvėla Kuriairundalėsniekadnebusperdaugaitė


Komentarų nėra: