2014 m. birželio 5 d., ketvirtadienis

Undergroundinis Kyoto stiliaus sodas Holland parke Londone.

Holland parko rajonas Londone vilioja pavėpsoti į elegantiškus namus ir prabangias parduotuves. Čia taip pat yra 22 ha dydžio parkas, laikomas vienu iš pačių romantiškiausių parkų vakariniame Londone. Sakoma, kad 2010-2011 m. parke užveisė kiaulių, kurių užduotis yra pamažu savo knyslėmis atkovoti parko teritoriją iš dilgėlių ir kitokių piktžolių. Na, kriuksių aš nemačiau, nes mano planas buvo visame milžiniškame plote susimedžioti nelabai kam žinomą japoniško stiliaus sodą. Apie jį aš pirmą kartą išgirdau Facebook socialiniame tinkle, kai žmonės planavosi kelionę į Londoną ir klausinėjo, ką galima gražaus pamatyti nemokamai. O kadani Japonija yra aplamai Kūtvėlos Achilo kulnas, sausgyslė ir raumuo*, tai šis parkas buvo antru numeriu-po Highgate kapinių- privalomai įtrauktas į kelionės planą. Vienas jo privalumų yra buvimas open 30 min. until dusk, kas gegužės mėnesį gali būti ir aštunta valanda vakaro. Undergroundinis jis yra todėl, kad apie jį žino tik saujelė išrinktųjų ir privilegijuotųjų, jo nėra Lonely Planet knygoje apie Britaniją. Tiesiog juodoji skylė. Kol iki jo atėjau, dar spėjau perkuisti visus pakeliui rastus antrų rankų knygynėlius ir pavarvinti seilę prie prabangių namų, kurių miegamieji tikrai ne spintos dydžio. Dauguma namų, tiesa, apšepę ir tušti, laukia savojo šeicho.

P1320548
Kūtvėla Kyoto sode, Londonas. 




P1320508
Raudonasis klevas. 

P1320524
Tvenkinys su žuvimis. 

P1320526
Kažkas nuostabiai gražaus. 

P1320528
Taip vanduo būdavo tiekiamas einantiems į arbatos ceremoniją rankoms nusiprausti ir burnai prasiskalauti. Tekdavo žemai lenktis. Bet japonai aplamai nėra aukšti, čia Kūtvėlai reiktų trigubai susilenkti. 

P1320532
Akmenys yra viena iš centrinių japoniško sodo kompozicijų. 

P1320534
Kyoto sodas, Londonas. 

P1320540
Akmeninis žibintas kadaise švietė prie budistų, vėliau ir šintoistų šventyklų. Pirmaprade savo forma jis simbolizavo penkis Budizmo kosmologijos elementus: žemę, vandenį, orą, ugnį ir dvasią. Simboliškai tai reiškia, kad po mirties žmogaus fizinis kūnas išsiskaido į šiuos elementus. 

P1320543
Graži kompozicija. 

P1320546
Kaskada simbolizuoja Japonijos kalnų krioklius. Yra žinomos septynios kaskadų variacijos. Pageidautina, kad vandens kaskada būtų nukreipta į mėnulį ir gaudytų jo atspindį, 

P1320545
Kūtvėla prie kaskados Kyto sode, Londonas. 

Čia yra ir lentelė su ištrauka kalbos, kurią 2012 m. gegužės 17 d. pasakė Japonijos imperatorius. Imperatorius padėkojo Britanijos žmonėms už pagalbą, suteiktą per 2011 m. kovo 11 d. įvykius: 9 balų žemės drebėjimas ir jo sukeltas tsunamis įtakojo Fukušimos nelaimę (antrą pagal dydį po Černobylio).




Peace V.

Su meile ir jau dabar susišukavusi, Jūsų

Kūtvėla Raudonaklevaitė

*Paskutiniai du iš trijų neegzistuoja ir yra panaudoti stilistiniais sumetimais. Kūtvėla žmogaus anatomijoje nesigaudo, jinai per anatomijos pamokas mokykloje alpdavo. Porą kartų buvo ir universitete žnegtelėjusi per higienos paskaitas, tai be validolio iš namų neišeina. Fact.

Komentarų nėra: