2014 m. rugpjūčio 23 d., šeštadienis

Ko mes galime pasimokyti iš lenkų?

Išankstinis perspėjimas: visi fleimerių ir heiterių sapaliojimai bus atspausdinti, perleisti per smulkintuvą ir panaudoti žiurkėno kraikui. Kūtvėla laiko savo pareiga pagirti gerąją patirti ir pasmerkti apsileidimą. Praleidau tris dienas Varšuvoje ir keletas dalykų taip badė akis, kad negaliu nepasidalinti.

Nemokami muziejai. Kartą per savaitę žymiausi Lenkijos sostinės muziejai yra nemokamai lankomi. Kai kuriuose bilietus reikia pasiimti labai anksti, nes jų tiesiog gali nelikti. Štai gražieji Wilanow rūmai sekmadieniais lankomi nemokamai. Bilietų kasa atsidaro 10.20, bet eilėje jau stovėjome 09.45. Nors mes turėjome Warsaw Pass, kuris leidžia eiti be eilės, šiandien pabūgome taikyti šią privilegiją, nes minia mus būtų sutrypusi į miltus. Kasa atsidarė lygiai 10.20 ir turistai pajudėjo. Mūsų bilietas buvo įeiti 11.00, įleidimas kas penkiolika minučių. Patys rūmai lankomi nemokamai, bet už sodus reikia mokėti (5 PLN). Taigi, atėję kokią 15.00 galite nebeįeiti į muziejų, nes tiesiog nebebus bilietų; dėl galimybės susimokėti už apsilankymą nesiteiravome.

Wilanow rūmai Varšuvoje.
Wilanow rūmų sodai.
Sekmadieniais Varšuvoje nemokamai lankoma: Wilanow rūmai, Varšuvos karališkoji pilis, Varšuvos sukilimo muziejus. Nacionalinis muziejus (su Jan Matejko "Žalgirio mūšiu") Jūsų laukia antradieniais. Lazienki parke esančiuose objektuose nemokamai galima lankytis ketvirtadieniais. Be abejo, šios dienos gali keistis, todėl prieš kelionę siūlau informaciją pasitikrinti oficialiose muziejų internetinėse svetainėse. Tai dar net ne visi muziejai, kuriuose galima nemokamai lankytis.

Apželdinimas tautinės vėliavos spalvomis ir visur plevėsuojančios Lenkijos valstybinės vėliavos. Visur, kur tik įmanoma, iškeltos Lenkijos vėliavos, o miestą puošiantys apželdinimai parinkti iš tautinės vėliavos spalvas atitinkančių gėlių. Taip apspangusi buvau, tai nė nenufotografavau.

"Varšuva vis dar gedi",- sakoma ne vienoje knygoje apie Antrąjį pasaulinį karą. Labai daug prižiūrimų paminklų. Čia mes galėtume pasivogti idėją ir apipavidalinti Žaliojo tilto skulptūras taip, kad būtų aišku, kaip prierusobuvogeriau buvo.

P1350814
Fašistų aukoms atminti. 

P1350709
Katynė-negyjanti žaizda.

P1350688
Fašistų aukoms atminti.

P1350702
Mažasis Varšuvos karys.

P1350704
Vaikams, kovojusiems už laisvę ir  žuvusiems per karą, atminti.

P1350834
Jono III Sobieskio pergalei prie Vienos. 

P1350835
Jono III Sobieskio pergalei prie Vienos.

Naktiniai autobusai. Mes atvažiavome į Varšuvą pusę dvylikos nakties, bet tai nesudarė mums sunkumų, nes iš anksto buvau internete susiradusi informaciją apie naktinius autobusus. Tik juos reikia dar ranka stabdyti, nes keleivių nedaug, ir, jeigu niekas neišlipa, autobusas gali ir nesustoti. Naktiniai autobusai kurusoja kas pusvalandį. Dideli, erdvūs, patogūs, su išsamiais stotelių tablo; kai kurie turi bilietų automatus salone. O pas mus vis modernizuoja, modernizuoja kažką, o 43-čio maršruto autobusai iki šiol kaip grabai ant ratų iš Indijos labdaros gauti važinėja.

Varšuvos centrinė stotis. Ji gali būti pavyzdžiu, kaip turi būti organizuojamas darbas ir paslaugos. Mūsų Vilniaus autobusų ir geležinkelio stotys yra morališkai atgyvenusios, ir net mokami tualetai su normaliais unitazais to nepakeis. Kalbant apie tualetus, centrinėje Vrašuvos stotyje jie mokami (2,50 PLN), yra pinigų pasmulkinimo aparatai, parduodamos įvairios higienos priemonės (tamponai, prezervatyvai, popierinės nosinės, etc, etc.), yra patalpa vaikui pervystyti. Bilietus galima nusipirkti ne tik kasose, bet ir bilietų automatuose-o mūsų geležinkelio stotis tik sapalioja apie tai, bet niekas nejuda ("Geležinkelio stotyje ir oro uoste numatoma įrengti bilietų pardavimo automatus, bet užtrukus jų įrengimui, keleiviai bilietus galės įsigyti visose geležinkelių stotyse ir traukinyje iš konduktoriaus."- Alfa.lt, 2008-09-18).Yra bankomatų, bene kiaurą parą veikiančių valgymo įstaigų, šalia labai patogiai išdėstyti viešojo transporto autobusų sustojimai. Liftai, eskalatoriai, laukiamoji salė (tiesa, kiek nepatogi, ir apsauga budri), bagažo saugojimo kameros, informacija apie traukinius lenkų, anglų, rusų ir vokiečių kabomis. Švaru, saugu, tvarkinga. O mūsų pelėsiais apaugusio paveldo nė pirštu negalima paliesti.

Kariuomenė, kuria galima didžiuotis. Kodėl ir mes negalime padaryti tokių plakatų? Kodėl bijome iškelti trisplaves? Ar mums nėra kam Amžinosios Ugnies uždegti-maža partizanų žuvo? Žinoma, baisu gi įžeisti "mažumos jausmus", nes tie verkdami bėgs skųstis Briuseliui arba Peliutkinui. O lenkai, va,- nebijo.

P1350831
Always present-when friends need to be protected from danger.

P1350833
Always present-despite hardship and tiredness. 
Amžinoji Ugnis. Tame tarpe-ir žuvusiems prie Griunvaldo.
Kelionės plečia akiratį. Turime kaimynus, iš kurių galime šio to naudingo išmokti. Bet, kaip visada, pritrūkstame politinės valios. Ne-ge-rai.

Su meile,

Kūtvėla Baisinacionalistaitė


Komentarų nėra: