2014 m. rugpjūčio 15 d., penktadienis

Kur atostogauti pigiau, Lietuvoje ar užsienyje? Paryžius.

Perskaičiau G+ socialiniame tinkle komentarą apie atostogas Lietuvoje ir Ventės ragą, kuriame pati neseniai lankiausi. Nors nesu azartiška asmenybė, mane užkabino  gerb. p. Ritos komentaras:

"[...]viską sudėjus, 5 žmonėms trijų dienų vojažas LT yra pigesnis, nei savaitgalis 2 asmenims Paryžiuje." Tas "viską sudėjus" gavosi 2,300 LTL transportui, nakvynei, maistui ir muziejams.

Laikausi Lietuvos Banko nustatyto kurso 1 EUR = 3,4528, o apvalinant žiūrėsim į trečią skaičių po kablelio. Taigi, dviejų asmenų kelionei į Paryžių savaitgaliui turime nei daug, nei mažai- 666 EUR ir 13 centų.* Mano tyrimo tikslas yra įrodyti hipotezę, kad už tokią sumą dviem asmenim praleisti savaitgalį Paryžiuje yra pigiau, nei penkiems asmenims tris dienas ilsėtis Lietuvoje.

Ką gi, Paryžius- ne ofisas Pašilaičiuose, pėsčias nenueisi. Vairuoti tokį kelią įmanoma, bet kelionė labai prailgsta ir iš savaitgalio kelionės tampa savaitės kelione, todėl automobilį paliekame garaže. Pigiausias variantas būtų keliauti autobusu**. Tačiau kelias nuo to ne ką sutrumpėja, nors į abi puses dviem asmenims toks vojažas kainuotų po 711 LTL ( po 205, 25 EUR). Tačiau Paryžiuje lieka tik viena diena, todėl savaitgalis nesigauna. Panašu, kad teks skristi. Wizzair turi išvykimą iš Vilniaus šeštadienį ryte, bet grįžimas tik antradienį. AirLituanica siūlo dviems asmenims skristi Vilnius-Paryžius-Vilnius rugpjūčio 22-24 d. už 2,542 LTL, kas jau viršija man patikėtą visos kelionės biudžetą. Tačiau taisyklė, kad keliones reikia planuoti iš anksto dar neatšaukta ir štai, spalio 10-12 d. du asmenys skrenda į Paryžių ir grįžta už 582 LTL (168, 55 EUR). Registruotas ir rankinis bagažas įskaičiuoti į kainą. Taip, spalio 10 d. yra penktadienis ir skrydis yra rytinis. Nuoširdžiai manau, kad skirsti šeštadienį ir grįžti sekmadienį yra nesąmonė. Tomis pačiomis datomis Wizzair grįžimą taiko tik antradieniais. Lieka patikrinti Ryanair. Kaunas-Paryžius-Kaunas variantas dar be registuoto bagažo (nors ar jo reikia savaitgaliui?) mokant kreditine kortele dviems asmenims kainuoja 683,40 LTL (197, 93 EUR), bet tik spalio 10-13 d. o tai reiškia, kad teks numuilinti dar vieną darbo dieną, kas nelabai realu. Atsižvelgiant į tai, kad kauniečiams atvykti į Vilnių ir vilniečiams-į Kauną traukiniu kaina panaši, 18-20 LTL į vieną pusę, oro uostas neturi įtakos skrydžiui, bet renkamės AirLituanica variantą dėl didesnės galimybės gauti laisvą penktadienį (šeštadienį skrydžio nėra).

wizzairparis
Kainos rastos AirLituanica tinklalpyje 2014-08-14. 


Ką gi, skrydį jau turime. Iš Šarlio de Golio oro uosto dar reiks atvykti į Paryžių. Oro uosto tinklalapyje išvardinta nemažai variantų, todėl reikia žiūrėti, kur gyvensite. Traukinys jungia oro uostą su priemiesčiais, o autobusas veža iki centro, todėl užsimokame po 10 EUR už autobusą iki Paris Opera, 1 zona.

Prie skrydžio už 168, 55 EUR  pridedame 20 EUR transferą ir gaunasi 188, 55 EUR. Mums lieka 477, 58 EUR.

Kadangi buvo pageidavimas įtraukti transportą ir muziejus, skiriame lėšų įsigyti Paris Pass. Du suaugusiems skirti 48 val. pasai, su kuriais yra nemokamas viešasis transportas ir muziejai, kainuos 234 EUR. Tai-brangus malonumas, bet: "Visiting these 7 popular attractions would cost you €139, on top of that metro Travelcards for central Paris cost over €19 for 2 days, together that’s a cost of €158. With a 2 day Paris Pass you would save at least €41!" Šaltinis: Paris Pass: How it Works.

Taupesniems galima pasiūlyti įsigyti Paris Visite viešojo transporto kortelę 1-3 zonoms dviems dienoms už 38,80 EUR ir už muziejus mokėti atskirai. Kadangi esame Paryžiuje tik savaitgaliui, todėl nereikia daryti muziejų maratono, užteks dviems asmenims apsilankyti apsilankyti Luvre (32 EUR), Versalyje (50 EUR) ir Orsy (22 EUR). Muziejai kainuos 104 EUR dviems asmenims, transportas dviems dienoms 38.80 EUR, ir gauname 142, 80 EUR (trečią dieną transporto reikės tik į oro uostą, o jis bus mokamas atskirai). Kadangi Versalis yra 4 zonoje, geriausia pirkti bilietą Paryžius-Versalis už 4 EUR, dviems žmonėms pirmyn ir atgal tai atsieis 16 EUR, ir gauname 158,80 EUR. Taigi, palyginus su Paris Pass, sutaupome 75, 20 EUR.

Bet įsivaizduokime, kad esame muziejų gerbėjai, ir pirkime brangųjį variantą. Taigi, iš 477,58 EUR atimame 234 EUR už Paris Pass ir lieka 243, 58 EUR pragyvenimui.

Taigi, kur mes gyvensime? Lėšos truputį ribotos, tai ieškome paties ekonomiškiausio varianto.

parishotel
Kainos rastos Booking.com tinklalpyje 2014-08-14. 

Na, be pusryčių ir patogumais teks dalintis, bet karūna nuo galvos nenukris. Šalia metro. Lieka 133, 58 EUR pavalgyti ir suvenyrams. Jeigu jaučiate įtampą su finansais, atsisakome Paris Pass varianto, perkame Paris Visite+ mokame už kelis muziejus ir prie 133, 58 EUR prisidedame sutaupytus 75, 20 EUR, ir mūsų biudžetas Paryžiuje išauga iki 208, 78 EUR dviems asmenims .

Bet mes Paryžiuje, todėl išlaidaukime. Liekame su 133,58 EUR.

Čia prisiminiau, kad 20 EUR reikia laikyti kelionei į oro uostą. Taip iš 133,58 EUR lieka 113, 58 EUR arba dalinkime iš trijų, kad sužinotume dienos vidurkį: 37,86 EUR dviems asmenims dienai. Bet su nepasitenkinimu suvokiu, kad sekmadienis yra prarasta diena, nes turime ankstyvą skrydį, todėl normaliai pasimaitinti reiks tik dvi dienas, ir mūsų vidurkis pakyla iki 56, 79 EUR dviem asmenims dienai.

Laimei, planuojame ne nusileidę Paryžiuje, o namie ir turime iki spalio mėnesio dar gražaus laiko. Peržiūrėkime apgyvendinimą. Būna, kad hosteliuose pasitaiko neblogų variantų. Šiuo metu už 3 naktis dviviečiame kambaryje su bendrais patogumais ir be pusryčių mes mokame 110 EUR. Ar pavyktų šią sumą sumažinti? Deja, Hostelworld tinklalpyje pigiausias dvivietis kambarys trims naktims mūsų pageidaujamoms datoms be pusryčių su savais patogumais (Eurohotel St Denis) yra 136, 90 EUR. Taigi liekame prie Booking.com varianto.

Muziejams aplankyti turime penktadienio antrą dalį ir visą šeštadienį. Versaliui buvau paėmusi patį brangiausią bilietą, kuris leidžia aplankyti visą milžinišką kompleksą. Mažiname apetitą, ir pasiliekame tik pagrindinius rūmus, taip sutaupome 20 EUR, kuriuos dedame prie 113,58 EUR ir turime 133, 58 EUR.
Pagal skrydžio laikus, maitinimui priskiriame 2 pusryčius, 2 pietus ir 2 vakarienes. Jeigu tai pasirodys kiek įtempta, prisiminkime, kad transporto ir muziejų sąskaita galima sutaupyti 75,20 EUR ir pridėkime dar 20 EUR, kuriuos neseniai paėmiau nuo Versalio biudžeto ir turime nebe 133, 58 EUR, o 228, 78 EUR pravalgymui.

Pusryčiaujame prancūziškai: raguolis ir kava kepyklėlėje : 10 EUR dviems. Vadinasi, 20 EUR už du pusryčius.

Pietaujame: kadangi penktadienis yra darbo diena, naudojames kompleksiniu dienos pasiūlymu ir pietaujame už 30 EUR dviems. Šeštadienį pasimsime kavinėje salotas, kokį mėsos pyragą, ar lietinį, užsisakysime po taurę namų vyno. Duodu tiek pat, 30 EUR dviems, manau, pakankamai dosnu. Vadinasi, 60 EUR.

Vakarienė, žinoma, bus brangesnė. Juk Paryžius, ir ne blusas gaudome. Salotos, pasta ar mėsos patiekalas, desertas, vyno grafinas dviems, gali siekti 80 EUR dviems. Vakarienės dvi, taigi 160 EUR.

Vaisiams, ledams, kavai šen bei ten duodu 30 EUR (sultys prie Notrdamo katedros bus 8 EUR).

Skaičiuojame: 270 EUR. Mums trūksta 41,22 EUR. Vadinasi, arba vakarienė bus kuklesnė, arba ledų nepirksime, o tuos 75, 20 EUR būtinai reikia paimti nuo muziejų ir transporto. Be abejo, maistą perkant supermarkete ir gyvenant sumuštiniais bei išsinešimui skirtu maistu, biudžetas maistui gali būti ir kuklesnis. Bet aš gera. Gera ir dosni, o duodanti ranka neskursta***. Paieškai naudotas tinklalapis: http://m.thefork.com/en

Suvenyrams nelieka nė euro. Be to, atrodo, kad autobusas į/iš oro uostą vietoje 10 EUR žmogui dabar kainuoja 11.60 EUR, nors oro uosto tinklalpyje kaina nurodyta 10 EUR. Taigi, gali būti, kad einame stipriai į minusą: prie mums maistui trūkstamų 41,22 EUR pridedame 6.40 EUR oro uosto bilietų pabrangimą ir gauname minus 47, 62 EUR.

Klausimas, kur dar galime nurėžti išlaidas? Mums reikia 50 EUR, kad neprasiskolintumėme. Žinoma, galima nevalgyti :-) Žiūrime, ką turime.

Biudžetas: 666,13 EUR.
Būtinos išlaidos: skrydis 168,55 EUR + viešbutis 110 EUR = 278, 55 EUR.
Lieka: 387,58

Valgymas, transportas, muziejai. Ko atsisakysime?

Valgykime. Juk Paryžius: 270 EUR.
Lieka: 117, 58 EUR.

Transportas: imkime Paris Visite 1-3 zona dviems dienoms dviems asmenims: 38,80 ir oro uosto autobusas: 46.40 EUR= 85,20
Lieka: 32,38.

Taigi, lankytinoms vietoms turime 32,38 EUR dviems žmonėms. Visiškai neturime ką atidėti nenumatytiems atvejams. Sumą galima padidinti valgant ne restoranuose, o perkant maistą supermarketuose ir stiprinantis parke ant suoliuko, bet iš studentų dietos jau laikas išaugti. Versalio ir Orsy atsisakysime-vieno dėl atstumo, už kurį dar papildomai teks mokėti, nes išeina iš 3 zonos ribų, kito dėl ribotos tematikos, ir pasiliekame Luvrą už 32 EUR dviems asmenims. Taigi, esame 0,38 EUR pliuse :-) O juk Paryžiuje yra daug nemokamų malonumų: Hostelworld: 15 Things to Do for Free in Paris.

Blogos naujienos- mūsų išsirinktas viešbutis yra 6 zonoje, todėl transportas stipriai brangsta. Labai sunku buvo internete iškuisti, kuriai Paryžiaus zonai jis visgi priklauso, todėl iš pradžių skaičiavau tik apgyvendinimo kainą. Deja, vėl einame į minusą.

Taigi, grįžtame prie klausimo, kuris ir privertė mane, Kūtvėlą, įžeidinėti jus, mielas Skaitytojau, pinigais. Kokie šlykstūs žmonės tie vertelgos, pasakė baronienė Danglar. Ar galime du žmonės praleisti savaitgalį Paryžiuje pigiau nei penki žmonės tris dienas Lietuvoje? Atsakymas: ne. Ilsėkimės, mielieji, Tėvynėje. 

Su meile ir kaip visada susivėlusi, Jūsų

Kūtvėla Parisienaitė

*Nesu bankas, todėl 3 LTL komisinis nepriskaičiuotas.
** Ecolines, tikrinta rugpjūčio 23-25 d. reisai.
*** Donate mygtukas blogo dešinėje viršuje, dėkavoju.


Komentarų nėra: