2014 m. rugsėjo 24 d., trečiadienis

Kas liko už kadro Sicilijoje?


Skrydis. Į Siciliją skridau su Ryanair iš Kauno oro uosto. Tai buvo mano pirmas skrydis su Ryanair, su tuo liūdnai pagarsėjusiu turistų siaubu. Prisiskaičiau atsiliepimų internetuose ir drebėjau kaip kiškis, nes rankinio bagažo išmatavimai buvo žiaurūs (55cm x 40 cm x 20 cm). Ypač mane smaugė ta 20 cm riba. Laimei, Ryanair dabar leidžia turėti ir antrą bagažo vienetą (35 cm x 20 cm x 20 cm). Tiesą pasakius, nėra čia ko į kelionę susipakuoti pusę buto. Kita vertus, dar negimė tokia Ievos dukra, kuri nemokėtų į rankinuką susipakuoti pusę buto. Bet mane nuvylė klaidinanti reklama, nes iš tiesų kiti keleiviai vilko į lėktuvo saloną visai nemažus lagaminus, o bagažo matavimo dėžė oro uoste buvo tikrai dosnesnė, nei yra paskelbti reikalavimai. Iš virš šimto keleivių buvau trečias asmuo, keliaujantis tik su kuprine. Kitu du, matyt, irgi pirmą kartą.

Kūtvėla skrenda su Ryanair. 
Anksčiau Ryanair leisdavo sėstis kur nori, bet dabar yra tvarka. Atliekant nemokamą registraciją internetu, vieta yra paskiriama automatiškai, ir baigėsi tos nesąmonės, kai keleiviais paknopstomis lekia į lėktuvą, lyg pusė iš jų turėtų keliauti stovėdami. Jeigu norite konkrečios vietos, registracijos metu galima ją ir nusipirkti.

Tačiau Ryanair nebūtų Ryanair, jeigu ko nors neprigalvotų. Registracija internetu su nemokamu vietos priskyrimu yra neįmanoma, jeigu skrydis yra daugiau nei savaitė po registracijos pradžios. Mano atveju, dvi dienas prieš skrydį, kuris turėjo įvykti rugsėjo 1 d., aš užsiregistravau ir nemokamai gavau vietą tik Kaunas- Trapani reisui. Trapani-Kaunas reisui nemokama vieta negalėjo būti paskirta, bet buvo galima ją nusipirkti- nemokama vieta man galėjo būti paskirta tik nuo rugsėjo 1 d. Kadangi tą dieną jau turėjau išvykti, o spausdintuvo namie šiuo metu neturiu, nusprendžiau susimokėti už vietą ir užbaigti registraciją dabar. Tiesa, yra galimybė atidėti atgalinę registraciją, bet tai nėra aiškiai suprantama per pačią registracijos procedūrą, be to, Palerme būtų reikėję ieškotis, kur atsispausdinti įlaipinimo kortelę. Iš to jaudulio spragtelėjau pele ne ten, kur reikia.

meme19ltl

Kūtvėlos investicija į mokamą vietą. 
Dar apie Ryanair pasakoja, kad jie nuskaito pinigus nuo kortelės sau palankiu kursu. Gudresni keliautojai pateikia patarimų, kaip to išvengti. Mano skrydis kainavo 393.72 LTL Iš tiesų, nuo kortelės buvo nuskaityti 405.39 LTL Vadinasi, 11.67 LTL man kainavo neapsižiūrėjimas. Ką daryti, kad tai nepasikartotų?


Be aprašytų pastebėjimų, mano pirmoji patirtis su Ryanair buvo labai gera. Įlaipinimas buvo sklandus, personalas mandagus, abudu lėktuvai atskrido anksčiau numatyto laiko, skrydžio metu niekas neprisigėrė ir nebandė išlipti iš lėktuvo. Ypač patiko atgalinis skrydis, kuris buvo labai lengvas ir sklandus. Skrydžio metu vyko visokeriopo gėrio pardavimas: maistas, gėrimai, kvepalai, loterija. 

Į Kauno oro uostą iš Vilniaus ir atgal veža Ollex firma. Užsisakinėkite labai iš anksto, nes neliks vietos. Iš Trapanio oro uosto vyksta daug pervežimų, bilietus galima nusipirkti kasoje oro uoste. Į Palermą veža Terravision firma, bilieto kainą į vieną pusę yra 11 EUR. Autobusai yra priderinti prie skrydžių grafiko. 

Apgyvendinimas. Gyvenau "A casa di amici" hostelyje. Už 7 nakvynes šešiaviečiame kambaryje sumokėjau 123 EUR, plius 2 EUR turisto mokestį, kuris nebuvo įskaičiuotas į apgyvendinimo kainą. Mano atsiliepimą galite rasti Trip Advisor portale. Jeigu ieškote nebrangios nakvynės ir neįkyraus aptarnavimo-pats tas. Tačiau čia Italija- vienas galvojama, antras sakoma, trečias daroma. Bet vieta-superinė, visur nueisit pėsčiomis, visoks transportas įmanomas. Šalimais yra keletas maitinimo įstaigų (vienos anksti baigia darba, kitos vėlai jį pradeda, tai galite likti nevalgę-pirmai dienai įsidėkite ko nors iš namų). Tiesą pasakius, keliaviečiame kambaryje hostelyje pigiau kaip už 400 LTL savaitei neapsistosite. 

Maistas. Labai kažko, pasakysiu tiesiai, nesitikėkite. Makaronai, baklažanai, pomdorai, cukinijos, žuvis, salotos, jūros gėrybės, įvairūs desertai, nevisada prinokę vaisiai (citrinų nerasta), pobaisis ir gana neblogas vynas. Produktų nedaug, jie mums neblogai žinomi, o rezultatas kartais maloniai nustebina. 

Oficialiai čia tik užkandis prieš pirmąjį patiekalą. Realiai- sotūs pietūs lieknai, dailiai, ir protingai moteriai. Viso: 10 EUR.
Kalmaras, kuskusas, baklažanai. Papildomai- kapučino kava. Viso: 14 EUR. 
Kas nepatiko, tai toks sąskaitoje atsispindintis coperto, kuris siekia 1-2 EUR asmeniui. Tai yra mokestis už stalo serviravimą, t.y. už popierines servetėles ir leidimą naudotis peiliu ir šakute, na, ir dar kėdės nuoma tam laikui, kol naudojatės jų stalo įrankiais. Baisūs plėšikai banditti lupa 5 EUR asmeniui turistinėse vietose, pasakoja internetai. Tai jeigu jūsų yra keturi asmenys ir kožnam priskaičiuos po coperto, kuris vos įžiūrimomis raidėmis yra užrašytas kažkur ten ant meniu (viskas legalu, net karabinieriai nepadės), tai bus 20 EUR papildomai prie bendros sumos. Ponas Pomidoras iš "Čipolino nuotykių" buvo tiesiog nesavanaudiškumo įsikūnijimas. Šitas bjaurus coperto nėra nei aptarnavimo mokestis, nei arbatpinigiai, kurie dar gali būti mokami papildomai. Kadangi aš čia labai smagiai pasakojau, kaip būtų faina apmokestinti turistų lankymąsi bažnyčiose, tai manau būtų sąžininga įvesti ir tokį mokestį mūsų restoranuose. Surinktos lėšos eitų restorano savininko atostogų fondui, o restorano svečiams šis mokestis nebūtų skaičiuojamas, jeigu jie atsineštų savo stalo įrankius. O tai plauk ten paskui viską, šluostyk. 

Daugiau paskaitymo šia tema:

Walks of Italy. The Dos and Don’ts of Eating in Italy.- mėgstat žuvį? Skaityti privaloma. 

Palerme yra supermarketų ir kelis turgūs, todėl tie, kurie nenori eiti į restoranus, gali maitintis kiek pigiau. Žinoma, labai gelbstėtų galimybė gamintis maistą namie, bet tada reiktų skirti mažiau laiko pažinčiai su miestu, o daugiau laiko apsipirkinėjimui ir maisto gaminimui. Tai nėra blogai, bet pagalvokite, jeigu Jūs išvažiuojate visai dienai į išvyką, o grįžtate vakare apie 20.00 val, tai ar Jums galvoje bus vakarienės ruošimas, o gal tik dušas ir lova? Bet norintiems gamintis maistą patiems, reiktų dairytis hostelio su virtuve arba AirBnB su galimybe naudotis virtuve. Jeigu dar nesate AirBnb narys- Kūtvėla naujiai užsiregistravusiems nariams dovanoja 19 EUR pirmai pradžiai. Registruotis per čia: www.airbnb.com/c/epranaityte

Transportas. Vietinis susisiekimas yra tragiškas. Autobusai važiuoja labai retai, ir niekada nežinai, kiek reikės laukti. Palermas yra labai tinkamas miestas vaikščioti pėsčiomis, bet jeigu norėsite bent keletą kartų per dieną važiuoti autobusu, patariu įsigyti dienos bilietą už 3.50 EUR. Vienkartiniai bilietai kiek pigesni, bet reikia turėti smulkių, jeigu perki iš vairuotojo. Palermą aptarnauja oranžiniai AMAT autobusai; jų kreiva šleiva svetainė čia : AMAT Palermo. Sėkmės naudojantis. 

Tarpmiestinis susisiekimas yra neblogas, jeigu jį pavyksta rasti (kaip kad mano atveju, nesugebėjau rasti autobuso į Agridžentą). Autobusai patogūs, minkštos sėdynės, oro kondicionierius, vairuotojai su kostiumais. Traukinių bilietus nepamirškite pažymėti žaliuose "komposteriuose" prieš sėsdami į traukinį. 

Čia pasižymime traukinio bilietus. 
Eismas Palerme labai savotiškas. Jis niekada nesustoja. Net ir naktį kas nors turi būtinai kur nors važiuoti, todėl pagrindinė problema keliautojui yra miego stoka. Šviesaforai yra, bet į juos niekas nereaguoja, išskyrus didesnes gatves. Pypinama retai, nebent kas įžūliai užvažiuoja ant pėsčiųjų perėjos. Tada už jo stovintys automobiliai signalizuoja tol, kol pažeidėjas arba lėtai prasiskina kelią pro pėsčiųjų minią, arba gėdingai atsitraukia atgal. Kadangi esimas juda nesustodamas, pėstieji turi privilegiją gatvę kirsti kur užsimanę- Vilniuje taip galima užsidirbti 100 LTL baudą Baltupiuose prie IKI. Dabar aš Jus pakoučinsiu, kaip reikia eiti per gatvę Palerme.
  • Atsistojate palei gatvę kur tik širdis geidžia. 
  • Nusižiūrite automobilį, kurį stabdysite (retu atveju, jis pats Jus praleis).
  • Žengiate, lėtai bet ryžtingai, nuo šaligatvio į gatvę priešais atvažiuojantį automobilį.
  • Jūsų ranka, sulenkta per alkūnę 45' kampu, lėtai juda į priekį, kol beveik išsitiesia.Tuo metu, Jūs lėtai judate per gatvę.
  • Automobilis sustoja; Jūs lėtai nueinate iki gatvės vidurio juostos.
  • Kartoti nuo automobilio nusižiūrėjimo iš kitos pusės. Greičiausiai, Jūs jau būsite pastebėtas, ir stabdyti nebereikės-Jus ir taip praleis. 
Nešiotis su savimi ilgą lietsargį-privalumas.

Kalba. Angliškai neblogai susišnekėsite populiariose turistų lankomose vietose ir didesniuose restoranuose bus meniu anglų kalba. Gerai būtų mokėti bent šiek tiek itališkai, kad galėtumėte pasisveikinti, atsisveikinti, padėkoti, paprašyti bilieto ar sąskaitos. Idealiu atveju, išsiaiškinti, kaip valgomas vienas ar kitas vaisius. Patariu turėti italų-anglų pokalbimyną arba atsispausdinus ką nors panašaus iš interneto, nes net ir turistinė vieta negarantuoja susikalbėjimo užsienio kalba. Kas tikrai gali praversti- ieškant neužimto WC patogumo arba įėjus į tuščią parduotuvę: " če nesuno? "(kirtis ant "u")- "Ar čia kas nors yra?". Kadangi Kūtvėla italų kalbą yra mokiusis, tai jai buvo daug progų ausim pakarpyti. 

WC. Tai gali būti problema. Šie patogumai tikrai bus stotyse arba stotis atitinkančiuose baruose mažesniuose miesteliuose, bet jie -labai dažnai- bus mokami, 0.80 EUR. Žinoma, muziejuose jie tikrai bus nemokami, bet pirma gali tekti nusipirkti bilietą. Kai kuriuose miestuose viešų patogumų, net ir mokamų, gali nebūti-Monreale jų, pavyzdžiui, nėra, bet kiekvienas kavinės ar restorano klientas gali naudotis patogumais ką nors užsisakęs. Tai aktualu žinoti, jeigu keliaujate su mažais vaikais arba patiems dažnai reikia. Turėkite su savimi popierinių nosinaičių ir dezinfekato rankoms. 

Punktualumas. Geriau pamirškit. Su esama transporto sistema, kai nežinai, kada bus kitas autobusas, kamščiais, kurie susidaro iš nieko, darbo laiku nedirbančiais muziejais, vėlyvais pietumis- neplanuokite nieko konkrečiai ir venkite jungtinių persėdimų.

Lankytinos vietos. Viskas labai įspūdinga. Lankymo kainos įvairios 5-10 EUR intervale. Sakoma, kad Sicilijai reikia dviejų savaičių ir automobilio. Netiesa- vien Palerme galima būti penkias dienas. Be abejo, ugnikalniai labai traukia turistus, bet tam reikia skirti laiko: Etnai tikrai reikia vienos dienos, Stromboli galima skirti dvi dienas. Visko neišžiūrėsi per dvi savaites. Tik lankytinoms vietoms labai kenkia jų reklamos nebuvimas arba buvimas vien italų kalba. 

Suvenyrai. Teks pasukti galvą. Geriausia yra valgomi dalykai: prieskoniai, aliejai, riešutai, saulėje džiovinti pomidorai, šokoladas, užtepėlės, vynas. Gal bus patikimiau, nei Lietuvoje pirkti iš itališkų gastronomų, kurie, sako, importuoja iš tos pačios Italijos. Tačiau nepigu, ne. Kas nors mielo, sumedžioto blusturgyje.Vėrinys iš koralų, pirktas solidžioje juvelyrinėje parduotuvėje. Receptų knygos (kitokių knygų rasti ne italų kalba bus labai sunku). Keramika labai kičinė ir brangi, bet kartais sublizga auksas pelenuose. Paštu geriau nieko nesiųsti- dvi savaitės laukiu sau išsiųsto atviruko.

Saugumas. Internete nemažai pasakojama apie nesaugius rajonus ir apiplėšiamus turistus, nors pati nė karto nepasijaučiau nesaugiai. Nejaukiai-daug kartų, ypač kai pristodavo elgetos. Rankinę geriau neštis per krūtinę persimetus ir turėti kišenėje šiek tiek pinigų, kad dažnai nereiktų išsiimti piniginės. Kišenvagiai, sakoma, mėgsta spūstis autobusuose. Pasą geriau palikti saugiai viešbutyje, o su savimi turėti tik tai dienai skirtus pinigus. Sutemus, prie judraus eismo nepratusiems lietuviams gera mintis yra prisisegti atšvaitus. 

Išlaidų suvestinė.

*Skrydis: 405.39 LTL+ 19 LTL už vietos pasirinkimą atgaliniame skrydyje = 424.39 LTL
*Kelionė Vilnius- Kaunas+ Kauno oro uostas: 2.20 LTL +18 LTL+6 LTL = 26.20 LTL
*Transferas Kauno oro uostas-Vilnius+ naktinis autobusas Vilniuje: = 35 LTL+2.20 LTL =37.20 LTL
*Apgyvendinimas+ turisto mokestis: 425 LTL+ 7 LTL = 432 LTL
*Maistas: 330 LTL
*Lankytinos vietos: 240 LTL
*Suvenyrai, lauktuvės: 190 LTL
*Transportas Sicilijoje (vietinis + tarpmiestinis): 302 LTL
*Kitos, niekur nepriskiriamos, išlaidos: 35 LTL

Viso: 2016.79 LTL

Labai padorios išlaidos, atsižvelgiant į tai, kad įskaičiuotas skrydis ir apgyvendinimas, o keliaudama aš tikrai daug ką sau leidau.

Taigi, kada Jūs keliausite į Siciliją?

Jūsų mylimiausia susivėlusi tinklaraštininkė,

Kūtvėla Citrinaitė

Komentarų nėra: