2015 m. gegužės 19 d., antradienis

Ar žinojote, kad Birštono kurorte nei karto neapsilankyti yra tiesiog nemandagu?

Praeitą savaitę Kūtvėla kartu su kolegomis žurnalistais lankėsi Birštono savivaldybės administracijos ir Birštono turizmo informacijos centro surengtame infoture. Kadangi kvietimai buvo vardiniai, tai Kūtvėla net pasipūtė kaip pelė ant kruopų, kad ją čia taip įvertino. Organizatorių parūpintas autobusas mūsų delegaciją prie Forum Palace turėjo paimti 7.00 val. ryto. Tą rytą kėliausi taip anksti, kad net mano naktibalda žiurkėnas pasipiktino, sučirškė, šmurkštelėjo į savo lizdelį ir apsikamšė visus plyšius, netgi salotos lapelio nepriėmė iš rankos. Prisipažinsiu-pasijutau šiek tiek atstumta savo augintinio. Bet rytinė kava autobuse, apdairiai paruošta organizatorių, padėjo nuginti liūdnas mintis šalin. Beje, ar kada nors susimąstėtė, koks vertingas dalykas kelionėse yra šiukšlių maišas? Jis yra įdedamas į kuprinės vidų ir apsaugo daiktus nuo lietaus. Mums buvo priminta pasiimti maudymosi kostiumėlį, baseino šlepetes ir rankšluostį. Infoturo išvakarėse oras buvo toks prastas ir lietingas, kad netgi rimtai svarsčiau su tuo maudymosi kostiumėliu ir keliauti tą dieną.

oras
Čia Jums kalba lietuviškas oras.
Kelionė iki Birštono truko apie 1,5 val. Birštono kultūros centre užsiregistravome, gavome dalyvio korteles, ir kava su pyragėliu pasistiprinome prieš renginio pradžią. Lygiai 9.00 prasidėjo pristatymai su skaidrėmis.

P1410641
Kavos pertraukėlė.
Infoturo informacinę-teorinę dalį atidarė Birštono merė Nijolė Dirginčienė. Pasirodo, Birštone yra suskaičiuoti visi medžiai, ir jų santykis su gyventojais yra 1:1. Todėl, sakė gerbiama merė, jeigu medis nukertamas, iš karto sodinamas naujas, nes žaluma yra miesto vizitinė kortelė. Dar sužinojau, kad Birštonas yra bene saugiausia Lietuvos savivaldybė. Be to, šis kurortas neturi gėlo vandens, nes yra pastatytas ant mineralinių vandenų, todėl gėlas vanduo į birštoniškių namus atiteka vamzdžiais iš kitur. Dar gerbiama merė akcentavo, kad Birštonas sako "NE" apleistiems pastatams. "Man gražiausias papuošalas yra kranas,"- juokavo Birštono merė.




Toliau sveikinimo žodį susirinkusiems tarė neseniai Turizmo departamento direktore tapusi Jurgita Kazlauskienė. Turizmo departamento direktorė nėra naujokė kurortų klausimais, nes aštuonerius metus vadovavo Lietuvos kurortų asociacijai. Turizmo departamento direktorė gyvena Birštone, bet važinėja į darbą Vilniuje, nes neketina atsisakyti gyventi šiame puikiame kurorte. Gerbiama direktorė papasakojo ir kaip kilo mineralinio vandens garinimo bokšto Birštone idėja.

Tada prasidėjo pristatymai su skaidrėmis. Pirmasis pristatymas buvo apie investicinius Birštono savivaldybės projektus 2007-2014 m. Per tuos metus buvo vykdomi 47 projektai, kuriems iš įvairių finansavimo šaltinių buvo pritraukta 29 mln EUR. Iš tokių man labiausiai įsiminusių galiu paminėti:
  • Centrinis Birštono parkas (1,6 mln EUR). Parkas pritaikytas poilsiui ir turizmui. 2014 m. šis projektas LR Ūkio ministerijos buvo pripažintas geriausiu ES turizmo projektu Kauno rajone.
  • Kurhauzas (1,5 mln EUR). Šis projektas 2014 m. buvo tarp trijų geriausių ES lėšomis atliekamų projektų Lietuvoje (kiti du- Kretingos dvaro ir Jurbarko savivaldybės projektai). 
  • Dviračių takai (2 mln EUR). Šiuo metu Birštone yra 11 km dviračių takų, bet planuojama šį skaičių padidinti iki triženklio. 
  • Mineralinio vandens garinimo bokštas (0,5 mln EUR). 
Tai šitus dalykus galima atvykus pačiupinėti. Bet yra visa eilė projektų, kurie šiuo metu dar tik yra vykdomi, todėl gerbiamos merės gražiausiu papuošalu pavadintas kranas nuo Birštono toli nenusisuka. Birštonas vysto tokias idėjas, kaip:
  • Kneipo takų kompleksas prie Kurhauzo.
  • Istorinio Birutės šaltinio sutvarkymas.
  • Sporto kompleksas su alpinizmo sienute.
  • Lynų kelias per Nemuną.
  • Tiltas per Nemuną.
  • Apžvalgos bokštas, nuo kurio matysis aštuonios Nemuno kilpos, 45 m.- aukščiausias Lietuvoje. 
Man asmeniškai labai imponuoja lynų kelias per Nemuną ir apžvalgos bokštas. 

Toliau kalbėjo Birštono sanatorijų atstovai. Sanatorijų estafetę pradėjo sanatorijos "Versmės" direktorius Antanas Danys. Ši sanatorija buvo atidaryta 1968 m. Šiandien joje yra 430 vietų ir dirba 200 darbuotojų, iš jų- 81 darbuotojas su medicinos kvalifikacija. Sanatorija "Versmė" siūlo dviejų tipų paslaugas: reabilitacija (dirbant su Ligonių kasomis) ir sveikatinimasis. Metinė apyvarta siekia apie 3,5 mln EUR, o per metus apsilanko apie 9,000 žmonių. Šaunus pasiekimas yra tai, kad 2012 m. šioje sanatorijoje naudojamam mineraliniui vandeniui ir purvui suteiktas sertifikatas, pripažįstantis šiuos dalykus gydomaisiais. Mums primygtinai rekomendavo išbandyti "Šreko" procedūrą. Tada mes, dorų drovių lietuviškų žurnalisčių grupelė, ne nenutuokėme, kas tai yra ir kur mus tai nuves...Ponas Danys patarė būtinai pasiimti fotoaparatus, o jeigu neturime, tai sakė pats ateis ir nufotografuos. Bet labiausiai man patiko, kad pristatymo metu, kalbai pasisukus apie neišvengiamas renovacijas, buvo rodomos vizualizacijos ir tvirtai sakoma : "Taip turėtų atrodyti ir atrodys". 

Tada susirinkusiems prisistatė sanatorijos "Tulpė" direktorė Liucija Patinskienė. Ši sanatorija buvo atidaryta 1926 m. Šiandien joje naudojamas mineralinis vanduo "Vaidilutė" su bromu be šios sanatorijos yra naudojamas tik keturiuose kurortuose pasaulyje ir ypatingai tinka moterims bei odos susirgimams gydyti. "Kai nėra galimybės plėstis, lieka tobulėti,"- kalbėjo ponia Liucija. Iš tiesų, Birštono geografija yra ribota, juk neokupuosi kokių Prienų, todėl reabilitacijai ir sveikatinimuisi reikia ieškoti naujovių, tobulinti metodikas. Kadangi Turizmo įstatymas kalba apie natūralius gydomuosius veiksnius, "Tulpėje" yra siūlomi hidrodviračiai. Ar žinojote, kad po vandeniu žmogaus svoris sumažėja iki 12 kartų? Šios sanatorijos išskirtinumas yra tai, kad ji siūlo reabilitaciją žmonėms su hemofilija. Ateityje yra planuojama plačiau naudoti sapropelį- Lietuvos ežeruose esantį dumblą. Literatūros mėgėjai turbūt žino, kad Balys Sruoga parašė "Dievų mišką" šioje sanatorijoje, o dabar čia lankytojams siūloma biblioterapija. 

Prie skaidres rodančio projektoriaus žengė ir bene naujausios sanatorijos Birštone "Eglė" direktorius Artūras Salda. Pirmasis šios sanatorijos kompleksas iškilo Birštone 2013 m. Čia gali apsistoti 450 žmonių, kuriais rūpinsis virš 70 specialistų. Šios sanatorijos išskirtinumas yra tai, kad viskas yra po vienu stogu- apsiavei šlepetes, užsimetei chalatą, ir gali drąsiai šmirinėti po visą pastatą, netgi ant stogo užlipti. Tokiam tinginiui kaip Kūtvėla ši mintis ypatingai patiko. Kalbant apie stogą, čia ne koks kreivas Kūtvėlos humoro jausmas- ant stogo sezono metu veiks Saulės terasa su panoraminiu vaizdu ir kavine. Lankytojų patogumui "Eglės" sanatorija siūlo ir elektromobilį. Smalsuolius traukia žalioji gyvų augalų siena, o tėveliai su vaikais įvertins vaikų kambario naudingumą. Norintys įvertinti gintaro gydomąją galią gali apsilankyti gintaro SPA- šis projektas 2014 m. buvo apdovanotas Lietuvos metų gaminio aukso medaliu. Šiai sanatorijai priklauso ir keturi mineralinio vandens gręžiniai. Visas kompleksas galės vienu metu talpinti iki 800 svečių.

Toliau kalbėjo "Royal SPA Residence" SPA centro vadovė Ramunė Skurkienė. Toliau nuo ir taip nešurmulingo Birštono įsikūrusi rezidencija irgi turi nuosavą mineralinio vandens gręžinį ir dvi biuvetes. Čia apsistojusių žmonių gyvenimas teka lėtai pagal Kneipo filosofija paremtas procedūras. "Vanduo gydo viską"- sakė XIX a. vokiečių dvasininkas Sebastijanas Kneipas. Holistinis sveikatos gerinimas pagal jo filosofiją remiasi vaistažolių terapija, harmonija, subalansuota mityba, judėjimu ir vandens terapija, nes taip yra stiprinamas organizmas, grūdinamas kūnas ir siela, stiprinama imunitetinė sistema. Šioje rezidencijoje organizmo grūdinimas šaltu mineraliniu vandeniu prasideda iš pat ankstyvo ryto. Tokiam miegaliui ir šalčmiriui kaip Kūtvėla ši mintis tai visiškai nepatiko, bet paskui ilgas SPA centro siūlomų paslaugų sąrašas pakėlė nuotaiką. Iš tiesų, netgi pasimečiau, kiek čia pas juos procedūrų galima gauti! You name it- they've got it.

Sanatorijų prisitatymus užbaigė būsimos sanatorijos "Vytautas Mineral SPA" SPA centro direktorė Gintarė Vaitkienė. Pats sanatorijos pastatas dar kurorto papuošalų kranų glėbyje, bet kylantis stogas žada tapti Birštono vizitine kortele- jis bus stiklinis ir su specialiu apšvietimu. Turbūt nereikia nei sakyti, kad ir ši sanatorija turi nuosavą mineralinio vandens "Vytautas" gręžinį. Čia bus 350 vietų. SPA centre bus galima rinktis iš medicininio, klasikinio ir profilaktinio SPA procedūrų. Šio SPA centro išskirtinumas bus atskiros zonos moterims ir vyrams, nes juntamas poreikis iš lankytojų pusės turėti daugiau privatumo. "Vytautas Mineral SPA" siūlys lankyti sveikos gyvensenos akademijos užsiėmimus (streso valdymas, svorio kontrolė...). Ir pabaigai - klausimas pačiai VLKK: kaip į lietuvių kalbą taisyklingai verčiamas anti-ageing? Nes čia bus siūloma senti lėčiau. Sanatoriją planuojama atidaryti 2015 m. rudenį.

Po kavos pertraukėlės informacijos sklaidą apie Birštoną perėmė Birštono turizmo informacijos centro direktorė Rūta Kapačinskaitė, kuri mus ir sugėdino, kad nesilankyti Birštone yra tiesiog nemandagu! Juk statistika iškalbinga: 2014 m. Birštonas priėmė 50, 300 svečių, kas yra net 40 % augimas lyginant su 2013 m. Birštonas gali didžiuotis būdamas pačiu lietuviškiausiu kurortu, nes net 80 % lankytojų yra lietuviai. Kalbant apie turistus iš užsienio, Birštoną myli Vokietija, Rusija, Latvija, Izraelis ir Baltarusija. Šio reportažo rengimo metu Birštonas gali pasiūlyti apie 2,000 lovų. Manau esant reikalinga paminėti, kad sanatorijos irgi reabilituojasi, nes vis daugiau žmonių nebebijo to sovietinio paveldo pavadinime ir nebemano, kad sanatorijos tai tinka tik pensininkams ir ligoniams,- juk jose galima sveikatintis ir ilsėtis tam, kad nesusirgtumėm! "Visi sėdime internete, tiesiog Birštono kurorte skatiname tai daryti lauke",- dar sakė TIC direktorė. Pasidžiaugėme, kad po studijų jaunimas grįžta į Birštoną ir kuria verslą, o taip atsiranda stiprus bendruomeniškumo jausmas. Birštone kuriasi nedideli, jaukūs, boutique hotel koncepciją atspindintys viešbučiai.

Biršono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis savo pristatymą pradėjo pabrėždamas, kad ne "vien mišiomis ir atlaidais gyvi" čia žmonės, bet tuo pačiu pasidžiaugė ir labai aktyviu klebonu, kurio iniciatyva sutvarkyta Nemajūnų bažnyčia, rengiami meno plenerai. "Kultūra irgi gydo,"- sakė šio centro direktorius. O kultūros Birštone netrūksta: čia yra vienas didžiausių vitražų Lietuvoje, stengiamasi surengti bent vieną džiazo koncertą per mėnesį, parodų erdvėje jau suplanuotos parodos iki lapkričio pabaigos. Birštonas bendradarbiauja su įvairiais partneriais, tokiais kaip Pažaislio muzikos festivalis, o šios partnerystės dėka birželio mėnesį Birštone bus flamenco pasirodymas. Muzika ir Birštonas yra sinonimai, nes čia groja tik gyvas garsas, be jokių fonogramų. "Gyvenimas per trumpas prastai muzikai,"- tvirtino Birštono kultūros centro direktorius. To įrodymas- Yamaha C7X  fortepijonas, kurį įsigijo Birštonas, ir kurį Lietuvoje iš viso turi tik keturios savivaldybės. Dar Birštonas yra miestas be taksi ir šviesoforų, kur net ir šuo loja lėčiau, o Birštone gyvenantis Martynas Gaubas iš garsaus Kinijoje vykstančio sniego skulptūrų festivalio grįžo su aukso medaliu.

P1410650
V. Švarlis, "Lietuva".
Pristatymų ciklą pabaigė oreivių klubo "Audenis" pilotas Žydrūnas Kazlauskas. Jau penkeri metai iš eilės pastebima tendencija, kad Lietuva įsitvirtina oreivystėje: mes esame iš karto po JAV, Liuksemburgo ir Prancūzijos pagal oro balionių skaičių žmogui. "Audenis" turi sukaupęs 25-rių metų oreivystės patirtį. Kuom gi Birštonas yra patrauklus oreivystei? Labai paprasta: draugiški žemės savininkai, nėra daug dirbamos žemės, gera kelių infrastruktūra, iki FL95 nėra jokių oro erdvės apribojimų (nebūtina įspėti įvairias valstybines organizacijas), yra tik keletas draudžiamų zonų, gausu apgyvendinimo įstaigų. Kokie šie parametrai yra svarbūs rodo nesena istorija su seru Richardu Bransonu, kai ant pievos virš karvių galvų praskridęs nutūpė jo oro balionas, bet karvių šeimininkė nebuvo sužavėta. Na, o jeigu nepavyktų pakilti oro balionu iš Birštono, netolimuose Pociūnuose yra alternatyvus oro uostas. Lietuvos oreiviai yra Europos ir pasaulio čempionatų prizininkai: 2013 m. marijampoliečiai tėvas ir sūnus Rokas ir Rimas Kostiuškevičiai tapo Europos karšto oro balionų čempionato nugalėtojais. Tai buvo pirmas atvejis, kai tokio lygio varžybose ant garbės pakylos lipo tėvas ir sūnus. 2016 m. Birštone vyks Pasaulio moterų karšto oro balionų čempionatas. Jeigu varžybose paprastai dalyvauja 30-35 oro balionai, šiame moterų čempionate dalyvaus apie 60 balionų, nešiančių dalyves iš beveik 40 šalių. Šiemet liepos mėnesį Birštone vyks prieščempionatis, kurio metu dalyvės pasibandys oro sąlygas. Šio reportažo rašymo metu minėtam pasibandymui buvo užregistruoti 35 balionai.

Taip kad iš tiesų, Birštone nesilankyti yra ne tik kad nemandagu, bet tiesiog gėda pelėda, tiesiog rizika būti išbrauktam iš padorios visuomenės tarpo. Nuleidusi galvą, nudelbusi akis, pakampėmis slapstydamasi (nes tai buvo pirmas Kūtvėlos apsilankymas šiame kurorte!) nutursenau pietų, po kurių mūsų laukė infoturo praktinė-pažintinė dalis.

P1410645
Trinta sriuba. 

P1410647
Karštas patiekalas. 
Po pietų mūsų žingeidi delegacija buvo sulaipinta į autobusą ir nuvežta į "Royal SPA Rezidence", kuri yra šiek tiek už Birštono. Čia mūsų laukė praktinis Kneipo filosofijos išbandymas.
P1410651
Royal SPA Residence, Birštonas.

P1410654
Labai jauku.

P1410655
Žuviukas akvariume.

P1410657
Ruošiamės gerti Kneipo arbatėlę. T.y. į šaltą vandenį įmerkti abi rankas! 

P1410683
Tiek merkėme, kad tiško vanduo per kraštus.

P1410663
Kneipo takeliai. 
Kneipo takeliais reikia vaikščioti basomis, nes tada paduose esantys taškai masažuojasi. Eiti reikia lėtai, zigzagais, nesukčiaujant ant raudonų plytų. Prisipažinsiu-labai keista patirtis. Labai savotiška. Kaip pirmam kartui, tai dar ir gana nemaloni, bet padai taigi mano negrūdinti. Tačiau labai gudriai viskas sugalvota-sveikatinimosi priemonės sukurtos gamtos. Tai parodo, kad kartais reikia mokėti naudotis tuom, ką turime, o ne bandyti dar kartą iš naujo išrasti ratą. Sugrįžti prie tikrųjų vertybių irgi yra sveika.

P1410666
Kūtvėla išbando Kneipo takelius.

P1410667
Labai savotiška procedūra.

P1410670
Ouch!

P1410671
Kankorėžiai- švelniausia dalis.

P1410672
Kūtvėla išbando Kneipo takelius Birštone.
Kita procedūra irgi buvo skirta kojoms. Reikėjo šalto vandens baseine apeiti ratą "gandro žingsniu" ir tada apibėgti aplink pavėsinę.

P1410676
Paruošiame kojas procedūrai.
P1410677
Kūtvėla žengia į šalto vandens baseiną, bet nepamiršta ir šypsotis.

P1410681
Garnys, garnys, tur ilgas kojas
Garnys, garnys, tur ilgas kojas
Bėgčiau bėgčiau kad galėčiau
Tokias kojas kad turėčiau
Kaip garnys
Kaip garnys!
P1410682
Šliapt, šliapt...O tada bėgte marš aplink pavėsinę!
Po procedūrų lauke mūsų dar laukė rankų pilingas, pečių masažas, ir nedidelė degustacija.

P1410688
Čia galima įsigyti ekologiškos žolelių arbatos.

P1410689
Žolelių arbata, cukrus ir eterinis aliejus įeina į rankų pilingo sudėtį.
Po pilingo procedūros rankos tapo nuostabiai švelnios. Kaip matote iš sudėtinių dalių, viskas paruošta be jokios chemijos, mano kvapams jautri uoslė neužuodė jokio dirginančio kvapo. Masažo patalpoje du tvirtarankiai jaunuoliai kiekvienam iš mūsų (spėju, pagal indikacijas, nes visiems skirtingai) atliko po trumpą masažą. Manasis buvo kiek skausmingas, bet žinant mano laikysenos problemas, tai nestebina. Tada jau buvo pats laikas prisėsti ir atgauti kvapą. Kai dar pristatymo metu buvo paminėtas žaliasis kokteilis, tai- nuoširdžiai prisipažinsiu-pamaniau, kad nuo tų žaliavalgių niekur nepasislėpsi, net ir Birštone turistai, anot Andriaus Užkalnio, pajus savyje vidinį žiurkėną. Bet čia aš labai klydau! Žaliasis kokteilis buvo tiesiog nuostabus! Būtinai išbandykite.

P1410692
Kūtvėla kelia taurę žaliojo kokteilio į savo Skaitytojo sveikatą ir linki "Royal SPA Residence" kuom didžiausios sėkmės! 

P1410694
Matote, kokiose elegantiškose taurėse patiekiamas tas žaliasis kokteilis? 

P1410698
Kneipo arbatėlė. Ją galima būtų pervadinti Leipo arbatėle, nes visi kolegos žurnalistai ir aš jau buvome nuleipę nuo įspūdžių.

P1410699
Kūtvėla gaivinasi Kneipo arbatėle. 

P1410701
Mūsų šaunusis autobusas ir labai fainas vairuotojas.
Įlipome į autobusą, o TIC direktorė Rūta ir sako :" Kolegos žurnalistai, pakelkite rankas į viršų". Viskas, pamaniau, areštuos už Kneipo filosofijos nesilaikymą ir deportuos iš Birštono. Bet ne, viskas baigėsi gerai, nes liepė pasižiūrėti, ar visi turi savo santuokinius žiedus. Mat, rankų pilingo metu reikėjo tuos žiedus nusimauti, o paskui iš tos palaimos po procedūros kai kas pamiršo juos užsimauti. Jau pradėjome byrėti po pirmos porcedūros, o kas bus toliau? Ir šiaip pasakysiu dabar, kad pabaigoje nepamirščiau- palikite savo juvelyrikas namuose prieš išvažiuodami į Biršoną, nes labai nepatogu žiedus ir auskarus suvaldyti vaikštant po visokias procedūras. Manau, kad prie "Royal SPA Residence" esančias ėdžias lankančioms stirnoms jūs patiksite tokie, kokie esate.

Grįžus į Birštoną mūsų grupę perskėlė į dvi dalis, nes tiek daug žmonių vienu metu procedūroms priimti nėra galimybių, tuo labiau, kad dar ir savi pacientai ateina. Patekau į kamerinę penkių žmonių grupę ir mums vadovauti pasiliko TIC direktorė Rūta, o kita grupė su jos kolega Karoliu išvyko elektromobiliu. Tada mes pravėrėme "Versmės" sanatorijos duris. Kadangi apie renovacijų poreikį jau buvo kalbėta pristatymo metu, tai daug ir nesiplėsiu šia tema, nors po prabangaus "Royal SPA Residence" ši sanatorija atrodė kontrastingai kukliai. Ateityje jos pastatai irgi žada būti sujungti, kad svečiams nereiktų vaikščioti iš korpuso į korpusą. Bet teisingai žmonės sako- nespręskite apie knygą iš viršelio. Tai, kas atsitiko čia, buvo, galima sakyti, viso renginio vinis. Mūsų laukė procedūra "Šrekas"!

Kadangi kolektyvas buvo moteriškas, visos drausmingai žengėme į moterų rūbinę, kur palikome visus visutėlaičius drabužius, gavome šampūno (norintys apsaugoti plaukus nuo vandens gali gauti dušo kepuraitę) ir užsidarėme dušo kabinose, kur ant kėdžių stovėjo tokie kubiliukai.

P1410702
Šiltas dumblas Jūsų malonumui!
Pirmiausia šampūnu reikėjo išsiplauti galvą, nes kitaip purvas sunkiai pasišalins. Tada reikėjo rankomis semti šiltą purvą ir trinti visą savo kūną-ir plaukus- ir tada palaikyti 15 min. Purvo tai labai daug buvo. Klausiau, ar visą išnaudoti, tai procedūrai vadovavusi specialistė atsakė, kad visą, nes kitaip išpilt reikės. Tai uoliai aš tuo purvu tryniausi, kad nuostolio sanatorijai nebūtų.

P1410704
Procedūra prasidėjo. 
Bet kažkodėl man kilo įtarimas, kad purvas čia ne prie ko, o gydomai veikia ta juoko terapija, kuri tuojaus prasidėjo. Stovi purve kaip paršiukas, tyška viskas po kabiną, kvapelis irgi toks... hmmm... purviškas... O jau kokia fotosesija buvo! Tiek džiaugsmo ir gerų emocijų, kad visas kabinetas aidėjo.

Versme
Čia galėtų būti Jūsų reklama. Susisiekite!
Taip, nuotrauka iš tiesų įspūdinga. Po teisybei, tai nuo to purvo jokie skiriamieji lytiniai požymiai nesimato, bet nesinori, kad šitą tinklaraštį budrusis Gūglas priskirtų suaugusiųjų kategorijai. Be to, gal giminės skaito. Paskui kalbų per visus Lietuvos etnografinius regionus ir devynias užjūrio karalystes neatsiginsiu. Po maždaug 15 min. reikėjo kruopščiai viską nusiplauti duše. Purvas iš plaukų pasišalino be pretenzijų, tik labai sunkiai paskui jau sukietėjusį jį teko krapšyti iš po panagių ir iš ausų, todėl rekomenduoju turėti nagų dildę ir ausų krapštukų (liaudyje kažkodėl užgutėliais vadinamų). Bet kokia kūnui atgaiva! Ir visoms labai patiko efektas plaukams. O dar kai Kūtvėla vadiniesi, tai pirmo svarbumo dalykas ir yra plaukai!

P1410716
Po procedūros mums rekomendavo išbandyti šaltą kavą. 

P1410720
Kūtvėla palaimingai šypsosi prie purvo procedūros kabineto durų.
Sanatorijoje ši patirtis oficialiai įvardinta kaip "Natūralus gydomasis purvas su moliu (savitarna, iki 20 min.)". Pasidomėjome kaina. Gal čia lankytojams paskui paskutinius triusikėlius kasoje numauna (excuse the pun)? Taigi, perkant atskiras procedūras "Šrekas" kainuoja 6, 95 EUR, o sanatorijos klientams ir pacientams, norintiems papildomų procedūrų prie jau turimo kelialapio, ji kainuoja 4, 63 EUR. Turbūt sutiksite, kad kaina labai padori, dar ir atsižvelgiant ir į tai, kiek purvo paskui procedūriniame kabinete po mūsų išėjimo reikia išplauti.

P1410721
"Versmės" sanatorijos korpusas, Birštonas.

P1410722
"Versmės" sanatorijos administracinis pastatas. 
Toliau tipenome į "Tulpės" sanatoriją. Tai čia keletas vaizdų pakeliui.


P1410723
"Tulpės" sanatorija.

P1410726
Biuvetė.

P1410727
Birštono Kurhauzas. Vokiškas žodis, reiškiantis poilsio namų šokių ir koncertų salę su bufetu. Architektūros paveldas nuo 2006 m. 

P1410728
Atkuriamas Birutės šaltinis. 

P1410729
Birštonas dailinasi priimti svečius. Čia bus įrengti Kneipo takeliai. 
Bažnyčion mes neužsukome, nes ji buvo uždaryta. Bet labai įdomiai uždaryta- centrinės durys atviros, bet su grotomis, prie kurių galima uždegti žvakutę ir pamatyti bažnyčios vidų. Kai kitos bažnyčios mūsų miestuose ir miesteliuose lankytojus pasitinka iš viso užvertomis durimis (į tave žvelgiu šiuos žodžius rašydama, o didingoji Liškiavos bažnyčia, Lietuvos baroko perle!), tai čia yra tiesiog šviesmečiais pažengęs progresas.

P1410731
Laivukas pasiplaukiojimams.
Birštono turizmo informacijos centras pateikia daugiau informacijos apie galimybę pasiplaukioti Nemunu: Birštono TIC: vandens turizmas. Yra kruizas iš Kauno!

Sanatorija "Tulpė" buvo mums paruošusi dvi procedūras: basieną ir aromaterapiją. Kadangi truputį spaudė laikas ir nesinorėjo netekti nuostabiojo purvo efekto, tai išbandėme tik aromaterapiją. Juk bene paskutinis kartas Birštone? Grįšime! Kad tik karo nebūtų. O po "Šreko" praleistas laikas aromaterapijos kambaryje buvo tiesiog 120 % kaip gerai, labai puikiai papildė purvo procedūros poveikį.

P1410733
Aromaterapijos patalpa sanatorijoje "Tulpė".

P1410735
Eteriniai aliejai. Mes kvėpavome melisa ir arbatmedžiu. 

P1410737
Kūtvėla aromaterapijoje.
Iš pradžių buvo keista, kad tos gėlės plastmasinės. Bet po kurio laiko dingtelėjo, kad aromaterapijoje kitaip ir būti negali, nes kvėpuoti tai eteriniais aliejais reikia, todėl pašalinio kvapo turi būti kuo mažiausiai. Vandenėlis čiurlena, muzika tyliai groja, tyla...Viena kolegė net snaudė. Labai savotiška patirtis. Supratau, kad nemoku ilsėtis tyliai. Vis bėgu kažkur, skubu, aplink triukšmas, bruzdesys...Dabar va uždarė mus į tylos kambarį, tai mintys galvoje tik šokinėja nuo vienos prie kitos, o atsipalaiduoti neina. Sunkus poveikis smegenims, kai supranti, kad nemoki tiesiog dėl nieko nesijaudinti. O jeigu reikia pabūti tyloje su savimi...O kas, jeigu tu pats sau nepatinki (teorinis klausimas, nes Kūtvėla savimi labai patenkinta)? Jeigu "Šrekas" davė peno kūnui, tai aromaterapija davė peno smegenims. Ir šiaip, aš mėgstu eterinius aliejus, tik dėl žiurkėno negaliu jų naudoti, nes jam nepatinka, juk jam, matote, turi būti sudarytos idealios kalinimo laikymo sąlygos...Todėl man šita procedūra ypatingai patiko. Vėlgi, išeidamos pasiteiravome kainos. Ta nuostabiai atpalaiduojanti procedūra "Aromaterapija ir muzikos terapija" perkant pavienes procedūras kainuoja 2, 32 EUR, o paskyrus gydytojui- 2, 03 EUR. Vėlgi, sutikite, labai padorios sumos.

Off topic: arbatmedžio aliejumi pasitepkite nepridengtą odą žygiuose (venkite patekimo į akis) ir uodai jus aplenks trijų kilometrų spinduliu. Išbandyta.

Lengvos kaip debesėliai toliau sklendėme iki elektromobilio. Kai viena mūsų grupės dalis su juo nuvažiavo, mane pradėjo graužti mažas pavydo kirminėlis. Turbūt todėl ir nepavyko visiškai atsipalaiduoti aromaterapijoje. Bet teisybė buvo atstatyta, nes mūsų iki svečių namų "Audenis" nuvežti atvyko mano išsvajotasis, išgodotasis, išpavydėtasis elektromobilis!

P1410738
Raudonasis Kryžius.

P1410739
Sakralinio meno ekspozicija. 

P1410740
Mūsų kurortinis transportas- elektromobilis!
Svečių namai "Audenis" mus vaišino savo garsiaisiais namų ledais. Dar, sakoma, būtina paragauti jų jautienos salotų. Ir išvis "Audenyje" gamina taip skaniai, kad Užkalniui geriau apie tai nepasakoti, nes atvažiuos ir išgrasins ant visos Lietuvos, tai paskui patys neįeisime.

P1410742
Naminiai ledai.
Žinote, čia yra kažkokia mistika. Dar žiemą užsisakiau čia nakvynę liepos pradžiai. Tiesiog jau tada apie Birštoną sklido neįtikėtini pasakojimai, kad jie čia tiesiog stebuklus daro, o svečių namai "Audenis" man pasirodė patys priimtiniausi, nes tiesiog užsimaniau ramaus poilsio pe jokių procedūrų (kurias, kaip teisingai galvojau, visada galiu nusipirkti papildomai). Ką tu ten veiksi Birštone?- stebėjosi visi. O aš sakiau, kad ten yra du pažintiniai pėsčiųjų takai, tai aš jais vaikščiosiu. Ir nieko neveiksiu. Aha. Prisimenate, rašiau apie karšto oro balionių prieščempionatį šiemet Birštone? Tai spėkite, kokiomis datomis jis vyks? Taip, taip, liepos pradžioje. Ir dar laimėjau apsilankymą baseino, sūkurinių vonių ir pirčių komplekse ne bet kur, o "Royal SPA Residence". Tik ten reiks atsargiai, nes automobilio neturiu, o kolegė sakė, kad ten netoli dažnai šernai laukus knisa. Tai va, I can kiss goodbye ramų poilsį :-))).

Ramaus poilsio Birštone galimybių studiją nutraukė atvažiavęs elektromobilis, nes laikas buvo pats laikas apsilankyti paskutinėje sanatorijoje šiandien- Birštono "Eglėje", kur mūsų laukė deguonies terapija, limfodrenažas ir ekskursija. Kadangi iki mineralinio vandens garinimo bokšto atidarymo buvo likę nedaug laiko, limfodrenažo nusprendžiau atsisakyti. Ir skamba kažkaip bauginančiai :-) Bet kitos moterys bandė, sakė patiko.

P1410745
Gyvų augalų siena.

P1410746
Kūtvėla prie gyvų augalų sienos. 

P1410750
Deguonies kokteilis su vaistažolėmis. Atsiliepimai iš bandžiusių- nuo "pykina" iki "juokina". 

P1410754
Kūtvėla išbando deguonies kokteilį. 
Labai keista procedūra, reikia daugiau praktikos, nes trečdalio buteliuko taip ir nesugebėjau įveikti. Kitos moterys sakė, kad reikėjo tiesiog taip išgerti tą likusį kokteilį, betgi tada gal be deguonies būtų? Youtube radau Eglės Sanatorijos įkeltą video, tai dalinuosi, kad daugmaž įsivaizduotumėte, kaip viskas vyksta.


Kainos vėlgi nesikandžioja: perkantiems procedūrą savarankiškai ji kainuoja 2,32 EUR, o sanatorijos klientams, jeigu jie nori papildomų procedūrų prie jau esamo kelialapio,- 1,74 EUR.

P1410757
Sanatorija "Eglė".
Sanatorija yra tikrai didelė, nes viskas yra po vienu stogu. O ant paties stogo bus jau minėta Saulės terasa ir kavinė su panoraminiu vaizdu. Kol jos nėra, esant geram orui galima ir šiaip pasėdėti.

P1410761
Kūtvėla grožisi Nemunu nuo "Eglės" sanatorijos stogo. 

P1410763
Gerai pasiprocedūrinus gera ir pailsėti. Su vaizdu, žinoma. 
Nežinau, kur tie istorikai Gintaro kambario ieško, bet aišku, kad pavėlavo. Birštone kažkas jį surado pirmiau ir panaudojo šitam SPA centrui. Na, bent jau taip pasvajoti tai galima?

P1410764
Procedūros su gintaru.

P1410765
Masažo kabinetas. 

P1410767
Gintaras masažo stale.

P1410768
Gintarinis vanduo. Indas turi būti stiklinis, o gintaro gabaliukus reikia pakrauti saulėje.

P1410770
Labai būtų faina čia sugrįžti!
Kitapus "Eglės" sanatorijos jau prasidėjo mineralinio vandens garinimo bokšto atidarymas, kuriame dalyvavo Birštono politikai, verslininkai, kviestiniai žurnalistai, kurorto svečiai ir pacientai. Atidarymo ceremonijoje kalbėję idėjos bendraautoriai mūsų ilgomis kabomis nevargino, perkirpo mėlyną juostelę, ir skrabalų muzikai skambant naujasis Birštono turizmo objektas buvo atidarytas.

P1410776
Kalba Birštono merė. 

P1410781
Mėlyna juostelė tuoj bus perkirpta. 

P1410787
Mineralinio vandens garinimo bokštas iš vyšnių šakelių Birštone.

P1410793
Čia jis meiliai "Sraige" vadinamas.

P1410803
Daug visokių ertmių.

P1410807
Kūtvėla prie mineralinio vandens garinimo bokšto Birštone.

P1410809
Visuomenei pristatomas naujas Birštono traukos objektas.

P1410812
Keliaujame į "Sraigę!"
Jau pasipylė komentarai: "Sakykite prašau, o tai kai garina mineralinį, tai gaunasispriešingai nei garinant actą?" Tai čia galiu kompetentingai pasakyti, kad garinant mineralinį vandenį ant šakelių matosi kristalai, o acto garinti nebandžiau. Tokio bokšto idėja į Lietuvą atkeliavo iš Vokietijos. Jūros klimatą sukuriantis ir sveikatą gerinantis statinys (įrenginys?) yra vienintelis toks Lietuvoje. Bokštas veiks visą parą, naktimis bus apšviečiamas, o prie jo yra suoliukai atsisėsti. Į bokštą vanduo patenka iš kurorte esančio "Rūtos" gręžinio. Efektas bus jaučiamas net ir esant 50-80 m. nuo bokšto. Šis patyrimas kurorto lankytojams yra visiškai nemokamas.

Štai ir pasibaigė praktinė-pažintinė infoturo dalis. Į numatytą vakarienės vietą Kurhauze atėjome grožėdamiesi Nemunu ir sutvarkyta krantine. Vakarienės metu susirinko visi infoturo dalyviai pabendrauti neformalioje aplinkoje.

P1410816
Promenada palei Nemuną.

P1410818
Kūtvėla Birštone. Pavargusi, bet laiminga.

P1410822
Infoturo Birštone dalyviai. 
P1410824
Kaipgi čia gamta nepasigrožėsi?
P1410831
Vytautas Didysis labai nustebtų, jeigu iš akmens atgytų...Nebepažintų savo buvusio medžioklės dvaro. 

P1410833
"Tulpės" valgykla paruošė skanią vakarienę. Tokią skanią, kad apsakyti sunku. Birštone žmonės žino, kaip maistą gaminti. 
P1410837
Nealkoholinis alus. 
Po skanios vakarienės (nu jau ta žuvis, net dabar rašant seilė nubėgo) autobusas mus visus su geros nuotaikos užtaisu parvežė į Vilnių. Kūtvėla labai dėkoja visiems kolegoms žurnalistams už šaunią kompaniją ir infoturo organizatoriams už galimybę pamatyti savo akimis šį Lietuvos perlą, ir asmeniškai pasižada likviduoti nemandagumą savo pažįstamų ir draugų tarpe. Papildomas ačiū TIC darbuotojams, kurie mus akylai prižiūrėjo ir neleido nuklysti nuo kelio.

Naudingos nuorodos:

Birštono turizmo informacijos centras
Google Play Android: Visit Birštonas aplikacija
Birštono kultūros centras
Makalius keliauja po Lietuvą: to Birštone aš nesitikėjau!

P1410838
Vaivorykštė!
Su meile ir, kaip visada, susivėlusi, kristalais nuo vyšnių šakelių blakstienas pasipuošusi, Jūsų,

Kūtvėla Šrekaitė- Birštonytė


Komentarų nėra: