2015 m. lapkričio 24 d., antradienis

Rygos šviesų festivalis-pavyzdys, kaip nereikia organizuoti renginių.

Ryga man seniai nebepatinka. Nepaisant strateginės oro uosto padėties ir bendro turistinio žinomumo, šis miestas man asmeniškai yra negražus, nušiuręs, pilnas skurdo kišenių ir neverslumo. Vienintelis dalykas, kuriuo Ryga dar gali tikėtis privilioti turistų, yra renginiai, nes tokio atstumiančio senamiesčio dar reikia paieškoti. Tiksliau, Ryga buvo toks miestas, nes po šių metų "Staro Riga" festivalio daug žmonių Latvijos sostinę dar ilgai apeis ratu.

Viskas prasidėjo palyginus neblogai- mano mėgstama autobusų įmonė Lux Express paskelbė bilietų išpardavimą iš pusę kainos. Kadangi "Staro Riga" šviesų festivalis surinko net kelis autobusus turistų iš lietuviškų kelionių agentūrų, tai teikė vilties, kad renginys vertas dėmesio. Labai trukdė kelionę planuotis informacijos anglų kalba stoka, nes organizatorių tinklalapis yra tik latvių kalba. Susirašiau su Rygos turizmo informacijos centru, kuris padėjo man gauti-pagaliau!- renginio žemėlapį. Renginio žemėlapis man buvo svarbus, nes reikėjo tiksliai žinoti būsimų iliuminacijų vietas. Žemėlapis buvo...latvių kalba. Dabar, jau po visko, man kilo mintis, kad renginio organizatoriai nesiėmė priemonių jam reklamuoti už Latvijos ribų dėl to, kad iš anksto žinojo būsimą fiasko.

Iš Lietuvos išvažiavau lyjant, bet Rygos oro prognozė nuteikė optimistiškai. Reisą vykdė jau minėtos įmonės Lux Express autobusas (ne jo mažesnysis kuklesnis keistasis pusbrolis Simple Express, su kuriuo netrukus riedėsiu į Poznanę), todėl sėdynės buvo labai patogios, galima buvo nemokamai gauti kavos ar arbatos visos kelionės metu, veikė nemokamas bevielis internetas, o kelionė nejučia prabėgo žiūrint filmus asmeniniuose kompiuteriuose (ausines galima įsigyti iš vairuotojų).

P1480618
Naujasis Kūtvėlos kelionių partneris- Ursulijus Lepečkojauskas, gimimo vieta-Kinija. Face of Lifjūeinija souvenir market.
Rygoje nakvynę iš pradžių buvau užsisakiusi viešbutyje, vienviečiame kambaryje su pusryčiais už €25, bet paskui pakeičiau į kuklesnį užsakymą hostelyje, moterų kambaryje, už €8. Nesigailiu- Ryga, tokia, kokia ji buvo šį kartą, neverta didesnių išlaidų. Hostelis Seagull Gareth yra netoli stoties ir nuo jo visai čia pat senamiestis, todėl renginiui jį ir pasirinkau. Hostelis kaip hostelis, kažkokių ypatingų pretenzijų neturiu- gavau kavos, buvo bevielis internetas, švari patalynė. Tiesa, mano deimantų ir naftos saugojimo kamera buvo sulūžusi, bet čia pat ją sutvarkė. Mano kambariokės parėjo tik apie šeštą valandą ryto, nusiavė batus, išbėrė iš kišenių monetas ant grindų, ir smigo miegoti. Dar virtuvėje buvo toks neaiškus tipas, kuris pasakojo, kad gyvename vieną kartą ir reikia viską išbandyti. Jeigu gaučiau po deimantą kiekvieną kartą, kai tokią nesąmonę man pasako vyras hostelyje, tai būčiau milijonierė, o žiurkėnas Cepelinas sysintų į aukso drožles vietoje medžio pjuvenų.

Saugiai užrakinusi saugojimo kameroje savo pižamą, dantų šepetėlį ir šlepetes (ne paslaptis, kad hosteliuose gyvena kuklių pajamų žmonės, maža ko jie neturi, aš tai nevogčiau svetimų šlepečių, kojų nagų grybelis toks jau dalykas, bet už kitus atsakyti negaliu), išėjau ieškoti to, dėl ko atvažiavau. Renginio metu neveikė jokie informaciniai taškai, žemėlapiai buvo pateikti stenduose prie iliuminuotų objektų ir aprašyti tik latvių kalba, nebuvo aišku, ar pastatas apšviestas renginio proga ar tiesiog nakčiai, kai kurios senamiesčio gatvės buvo tamsios nors pirštu į akį durk. Iliuminacijos programoje nurodytų dalykų, patilčių ir autobuso stotelių truko nuo 18.00 val. iki 23.00 val. ir programoje buvo išvardinta daug visko, bet atsispausdintas iš kompiuterio žemėlapis latvių kalba buvo per smulkus ir neinformatyvus, todėl daugiausia vaikščiojau sekiodama didesnius žmonių srautus. Iš visų mano aplankytų programoje nurodytų objektų man įsiminė vos keletas, o didžioji dalis buvo labai prastai surengti. Net mūsų Vilniaus Kalėdos be traukinuko man pasirodė būsiančios jaukesnės.

Turbūt nereikia stebėtis, kad daugiausia smalsuolių sutraukė Laisvės paminklas, ant kurio buvo rodoma šviesos ir garso instaliacija. Man šis renginio objektas irgi patiko labiausiai. Galima sakyti, atpirko visus nesklandumus ir po šitos instaliacijos jau buvo galima tiesiog be žemėlapio klaidžioti po Rygos senamiestį, nes geriau nemaniau rasianti. O kai Kūtvėla teisi, jinai teisi.

P1480626
Laisvės paminklas, Ryga, Latvija.

P1480632
Latvijos vėliavos spalvos.

P1480641
Šviesos festivalis Rygoje.

P1480645
Šviesos žaismas Rygoje.


Kadangi normalaus renginio žemėlapio nebuvo kur gauti, tai daugelio iliuminuotų objektų reikšmė ir svarba taip ir liko už mano supratimo ribų, nes informaciniuose stenduose pateikiama informacija indoeuropiečių prokalbės latviškąja atšaka man buvo tokia pat informatyvi kaip kad būtų pateikta išmirusia prūsų kalba.

P1480652
Žvakutės ant blėkų. 

P1480654
Iliuminuotas klaikios architektūros pastatas. 

P1480661
Šviesos kubas kairėn.

P1480662
Šviesos kubas dešinėn.

P1480666
Kai kurios iliuminacijos-ne kūtvėloms suprasti.
P1480679
Širdis Rygai.

P1480692
Rugiagėlė ant fasado.

P1480693
Geometriniai motyvai.

P1480704
Bažnyčia apšviesta tokiu voratinkliu.

P1480707
Lazeriukais galima pašviesti ir patiems.

P1480710
Kurmių pasaka.

P1480713
Šiam paveikslėliui paaiškinti man trūksta fantazijos.

P1480733
Instaliacija iš žvakučių-Brailio raštas.

P1480735
Sustojimas prie Brailio rašto žvakučių.

P1480739
Laisvės paminklas Rygoje.

P1480754
Vienas man patikusių apšvietimų- fontanas.

P1480759
Apšviečiamas fontanas.

P1480773
Ant šviesą keičiančių kvadratų buvo galima užlipti.

P1480777
Mane sudomino, kodėl visi rikiuojasi į eilę, tai ir aš prisijungiau.
P1480782
Lazerių labirintas- reikia eiti neliečiant lazerio, kitaip gausite dūmų uždangą.

P1480791
Rygos šviesų festivalis.

P1480796
Labiausiai vaikams patikęs objektas.

P1480805
Rygos kavinės turi ką pasiūlyti, ir tai džiugina mano širdį.

P1480810
Apšviestas fasadas. 

P1480813
Istorijos knyga.

P1480839
Šviesos instaliacijos ant miesto senųjų mūrų.

P1480863
Lazeriai raižo Rygos dangų kitoje upės pusėje.

P1480870
Ursulijus Lepečkojauskas atsisveikina su Ryga. 
Po pusryčių viename bistro netoli hostelio sėdau į Lux Express autobusą ir žiūrėjau "Madagaskaro pingvinus" iki pat Vilniaus. Prieš šią kelionę galvojau, kad reiktų siūlyti tokią idėja Vilniaus merui, tai jis turbūt asmeniniu dekretu uždraustų Kūtvėlai į užsienius važinėtis ir visokias naujas madas grįžusiai skiepyti, bet dabar matau, kad mums puikiai užtenka Kultūros nakties.

"Staro Riga" renginio minusai:
  • renginio reklamos nebuvimas
  • renginio informacijos anglų kalba nebuvimas
  • renginio metu prie objektų pateiktas žemėlapis ir informacija- tik latvių kalba
  • renginio žemėlapis (latvių kalba) atsirado vos pora dienų prieš renginį organizatorių tinklalapyje
  • miestas nepakankamai apšviestas
  • patys objektai nesužavėjo, šiame reportaže parodyti objektai buvo vieni geriausių
Iš gerosios pusės- Rygoje vis dar susikalbėsite rusiškai (pun intended), senamiestis mažiau nušiuręs nei prieš metus, susisiekimas Lux Express autobusais nesudaro vargo, pastebėjau atsiradus daugiau elegantiškų kavinaičių. Siūlau pažiūrėti "Staro Riga" šviesų festivalio video. Šiemet renginio kuklumas aiškinamas -neoficialiais šaltiniais- kad pernai Ryga buvo Europos kultūros sostinė, todėl gavo finansavimą renginiui, o šiemet tik partneriauja su UNESCO, todėl ir renginys kuklesnis. 


Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad šiuo metu "Staro Riga" šviesų festivalio internetiniame tinklalapyje yra ir angliška versija. Tuo metu, kai aš ieškojau informacijos apie šį festivalį, jos dar nebuvo. Bet, kaip sakoma, geriau vėliau negu niekada?

Beje, Delfi irgi parašė apie šį renginį. Man įdomu, ar pavyktų kada gauti statistiką, kiek lietuvių pabuvojo tame renginyje? Ar patys buvote šiame renginyje Rygoje? Ką manote apie tokį renginį Vilniuje? Gal matėte Klaipėdos apšvietimus?

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Šviesiašventaitė

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Visai atsitiktinai radau šį atsiliepimą. Nesusilaikiau nepakomentavęs ir nepateikęs savo subjektyvios nuomonės :) Šiais metais į Staro Riga važiuosiu jau ketvirtą kartą ir nė sykio nenusivyliau minėtu renginiu. Čia matyt su kokiu nusiteikimu yra važiuojama ir ko tikimasi. Taip, Staro Riga festivalyje Jūsų niekas už rankos paėmęs po senamiestį nevedžios ir nieko nepasakos. Informacijos apie renginį buvo pakankamai, kad net kelias dienas prieš renginį buvo galima susidėlioti optimalų objektų lankymo maršrutą. Tai nėra sudėtinga net ir niekada nebuvus Rygos senamiestyje - užtenka su Google street view iš vakaro porą kartų virtualiai praeiti maršrutą ir savarankiškai nuvažiavę tikrai nepasiklysite. Negana to, specialiai šiam festivaliui buvo sukurta programėlė išmaniesiems telefonams. Dėl mažo apšvietimo taip pat paprieštarausiu, apšvietimo galėjo būti dar mažiau – būtų ryškiau matęsi šviesos instaliacijos. Be Jūsų paminėtų objektų, man labai patiko šviesos instaliacijos ant Šv. Gertrūdos bažnyčios bei Latvijos geležinkelio istorijos muziejuje. Lenkiu galvą šio festivalio organizatoriams, Klaipėdos ir Vilniaus šviesų festivaliai kol kas nė iš tolo neprilygsta Staro Riga.

Ele Pranaityte rašė...

Na, menas toks dalykas, vieniems patinka, kitiems ne. Man žymiai, žymiai labiau patiko Klaipėdos šviesų festivalis. Ar teko jame lankytis?

Iki Šv. Gertrūdos bažnyčios nenuėjau. Turėtų būti graži.