2016 m. kovo 24 d., ketvirtadienis

Ar Basanavičiaus paminklas Vilniuje bus blogiau nei PayPal deklaracija?

Prieš porą dienų mūsų proto bokštai, dirbantys su svetimais finansais, sumanė reikalauti iš Lietuvos gyventojų PayPal deklaracijos. Į patį PayPal nesikreipė, nes a) žinojo, koks bus atsakymas b) nerado kontaktų, kaip ir dauguma deklaruoti bandžiusių sąžiningų piliečių, nes tas PayPal taip jau veikia. Ir dar -kaip galima deklaruoti sąskaitą, kuri neturi numerio? Šis klausimas mūsų proto bokštams nekilo. Ir, pasirodo, visa tai yra skirta terorizmo prevencijai, sako gerbiamas ministras R. Šadžius. Mano žiurkėnas turėjo KIKA kortelę, tai turbūt irgi labai įtartinas padaras. Gerai, kad nesulaukė tos dienos, kai ir ją greitai reiks deklaruoti. Bet kadangi mūsų žmonės ne Šiaurės Korėjoje gyvena, tai kaip mat pakėlė tokį vėją, kad net proto bokštai susvyravo.

Tačiau viena bėda-ne bėda, sako turtingas lietuvių folkloras. Nors PayPal deklaraciją atidėjo iki metų galo ir atrodė, kad baisiausia jau praeity, Vilniui iškilo pavojus turėti dar vieną baisų paminklą. Jau turime "karalių bačkoje" (Mindaugą), "aklą kunigaikštį, nerandantį arklio" (Gediminą), tuojau turėsime ir "nuo skydo nučiuožusį senatorių" (Basanavičių)*. Kadangi šio paminklo statybos išlaidas prisiima privatus rėmėjas, tai situacija pasidarė panaši kaip su ES fondais- "nepanaudosi, tai reiks grąžinti".

Aš nesakau, kad paminklo Jonui Basanavičiui nereikia. Aš sakau, kad mums nereikia dar vieno baisaus paminklo ir mirusios miesto erdvės. Vienas Lukiškes jau turime, iki šiol normalaus sprendimo nerandame. Buvo svarstytos dvi vietos, kur galėtų būti pastatytas šis visuomenę skaldantis paminklas: aikštelėje prie Filharmonijos arba Sirvydo skvere. Žinant, kaip pas mus paminklai numarina aplinką, tai yra mirties nuosprendis bet kuriai pasirinktai vietai, tai dabar tik kyla klausimas, kurios iš jų mažiau gaila. 

"Atsižvelgusi į diskusijose dalyvavusių vilniečių, Lietuvos architektų sąjungos ir Lietuvos dailininkų sąjungos atstovų argumentus, darbo grupė pasiūlė paminklą Dr. Jonui Basanavičiui statyti istorinėje Vilniaus dalyje, senamiestyje, priešais Lietuvos nacionalinę filharmoniją, – nes ši miesto erdvė tiek istoriniu, kultūriniu, tiek ir urbanistiniu, architektūriniu požiūriu yra glaudžiausiai susijusi su visuomenine ir politine Jono Basanavičiaus veikla."- šaltinis Vilniaus miesto savivaldybė (visuomenės informavimo data 2016.03.23).

Wait, what????

P1510189
Čia kažkas labai glaudžiai siejasi su Basanavičiumi.

P1510194
A, jūs apie tai? Bet ši plyta šaligatvyje įmūryta visiems mindžioti, tai čia taip vertinate 1905 m. įvykius?
1905 m. Seimo, kurio vienu svarbiausių veikėjų vadinamas Jonas Basanavičius, metu buvo nutarta reikalauti Lietuvos autonomijos, o santykius su kaimyniškomis Rusijos šalimis paremti ant federacijos pamatų. Trumpiau tariant ir verčiant dabartinėmis aktualijomis, sukurti tokį Krymą Lietuvoje. 1905 m. Seimas nereikalavo atkurti nepriklausomos Lietuvos respublikos. Šaltinis: 1905 m. Vilniaus Seimas (PDF). Atsiprašau, jeigu kam kiek netikėta. Ir atsiprašau, bet nemanau, kad tokiai veiklai paminėti reikia pastatyti keistą paminklą. Kodėl neužtenka tos plytos šaligatvyje?


P1510195
Istorinė nuotrauka į archyvus- greitai čia bus paminklas Basanavičiui.
Mūsų valdininkai vis mėgsta pakalbėti, kad vairuotojai automobilius galėtų palikti miesto prieigose ir nemokamai naudotis visuomeniniu transportu, tik vis rankos iki šio projekto nepriauga. Dabar bus panaikinta automobilių stovėjimo aikštelė (kuri iš tiesų tai tikrai senamiesčio nepuošia), bet kur reiks dėti automobilius? Studijos apie "Park and Ride" Vilniuje galimybes išvados liūdnos- tokioje sistemoje dalyvautų tik 20 proc. eismo dalyvių (Šaltinis: Vilnius Park and Ride, English, PDF file), bet yra viena būtina sąlyga- tokia sistema privalo veikti.

Netoliese- Sirvydo skveras. Vienintelis privalumas, jeigu čia būtų pastatytas paminklas Basanavičiui, būtų šito šabakštyno sutvarkymas. Nes dabar kažko imtis a) brangu b) žydų kvartalas, bus bėdos.


P1510196
Sirvydo skveras- Antrojo pasaulinio karo metu sugriauto Vilniaus vieta.

P1510200
Šopeno rožė.

P1510202
Suoliukai Sirvydo skvere. 

P1510208
Fontanas Sirvydo skvere-irgi privačių rėmėjų dovana.
"[...] Lietuvos nacionalinio muziejaus ir Lietuvos Respublikos kultūros ministro siūlytas K. Sirvydo skveras akivaizdžiai stokoja urbanistinio ir architektūrinio pagrindimo."- teigia Vilniaus savivaldybė. Nes kam rūpi kultūros ministro nuomonė?

P1510209
Netoli esantys Signatarų namai nėra pakankamas architektūrinis ir urbanistinis pagrindas Basanavičiaus paminklui.
Eikime lėtais žingsneliais, kad viskas būtų aišku: mes nenorime pastatyti paminklo "tautos patriarchui" kaip galima arčiau tos vietos, kur buvo pasirašytas Nepriklausomybės aktas, aiškiai sakantis, kad "Lietuvos Taryba, kaip vienintelė lietuvių tautos atstovybė, remdamos pripažintąja tautų apsisprendimo teise ir lietuvių Vilniaus konferencijos nutarimu rugsėjo mėn. 18-23 d. 1917 metais, skelbia atstatanti nepriklausomą demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniuje ir tą valstybę atskirianti nuo visų valstybinių ryšių, kurie yra buvę su kitomis tautomis", nes mums labai tinka autonominiais ryšiais su okupantu susaistyta valstybė?

Manau, kad tiesiog buvo neapgalvotai nueita lengviausiu keliu: "„Tačiau vietos priešais filharmoniją dar neatsisakyta, nes K. Sirvydo skvere – nemenkas problemų kamuolys. Pirmiausiai Lenkijos ambasada čia planuoja statybas ir yra gavusi tam visus leidimus. Be to, dar 2003 m. Kultūros ministerija buvo suplanavusi, kad skvere ant išlikusių pamatų reikėtų atstatyti buvusius pastatus – dalį Vilniaus žydų geto ir architekto Lauryno Stuokos-Gucevičiaus namą. Šie planai lyg ir primiršti, tačiau oficialiai jų niekas dar nepanaikino. Nėra atsakymo ir dėl to, kaip derėtų pasielgti su prancūzų Vilniui dovanotu fontanu priešais Prancūzijos ambasadą. Jis moraliai jau pasenęs, bet tai – dovana“,– aiškino R. Vaitkus." Šaltinis: Paminklą J. Basanavičiui apraizgė intrigos ir nesutarimai.

Nesu architektūros specialistė, bet ar atkurti siūlomiems pastatams turime išlikusius originalius planus, ikonografinės medžiagos? Net jeigu tokie atstatymai ir galimi (UNESCO nesupyks?), tai paminklas Basanavičiui tikrai nebus dramblio dydžio ir tikrai tilps naujai formuojamame kvartale. Be to, kodėl būtent paminklo reikia? Užpaminklinti jau visas erdves baigiam. Gal tiesiog sutvarkykime Sirvydo skvero fontaną, pavadinkime jį Basanavičiaus vardu, pasodinkime kelis bulgariškų rožių krūmus ir padarykime normalius suoliukus. Sukurkime erdvę, kad žmonės čia norėtų ateiti.

Atiduokite Vilniaus senamiestį žmonėms. 


Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Bulgariška-Rožytė


* Savo FB paskyroje įraše apie šį sprendimą Vilniaus meras R. Šimašius minėjo, kad paminklui sukurti visgi bus skelbiamas konkursas. Tai jau net nežinau, gerai tai ar blogai.

Komentarų nėra: