2016 m. balandžio 3 d., sekmadienis

Vilniaus "Karas ir taika" arba Kur pirkti sniegą?

Aš dažnai paburbu dėl problemų, susijusių su turizmu Lietuvoje, kartais pabaksnoju pele ir į Valstybino turizmo departamento pusę. Bet! Visada pagirsiu, jeigu pamatysiu mūsų institucijas kuriant ką nors gero ir gražaus. Štai prieš porą dienų sulaukiau kvietimo žiniasklaidai sudalyvauti BBC serialo "Karas ir taika" pristatyme, kurio metu susipažinsime su seriale "vaidinusiomis" Vilniaus vietomis. Tai pasipūčiau kaip pelė ant kruopų kad mane taip vertina ir, žinoma, nuėjau. Tegul nesupyksta BBC, bet vien Vilniuje suskaičiuojama virš dešimt vietų, kur rutuliojasi romano mintis per kameros objektyvą, todėl drąsiai galime -ir turime- tuom garsiai girtis. Maršruto pristatyme Kūtvėlai ir žiniasklaidai dalyvavo Valstybinio turizmo departamento direktorė Jurgita Kazlauskienė, BBC serialo "Karas ir taika" vykdančioji prodiuserė Lietuvoje Lineta Mišeikytė ir gidė Lina Dusevičienė. Maršrutas yra pritaikytas keliauti pėsčiomis, dviračiu ir automobiliu.

P1510290
Turistinio maršruto Vilniuje pagal BBc serialą "Karas ir taika" pristatymas prasidėjo Umiastovskių rūmuose.

P1510228
Umiastovskių rūmai Trakų g.
Šis maršrutas pradeda kino turizmą Lietuvoje. Nežiūrint į tai, kad Lietuvoje buvo filmuota tikrai nemažai, šis maršrutas yra pirmasis turistinis maršrutas, skirtas kino turistui ( žinoma, ir ne tik). Kino turizmas kol kas yra nišinė sritis, todėl džiaugiamės, kad teises rodyti šį serialą įsigijo apie 20 šalių, dalis kurių yra mūsų tikslinė turizmo rinka: "Britų visuomeninio transliuotojo BBC kartu su amerikiečių kompanija „The Weinstein Company“ sukurtą serialą jau žiūrėjo Australijos, JAV, JK, Kanados bei Švedijos žiūrovai. Transliavimo teises taip pat įsigijo Estijos, Belgijos, Danijos, Filipinų, Graikijos, Indijos, Islandijos, Izraelio, Kinijos, Latvijos, Liuksemburgo, Nyderlandų, Norvegijos, Pietų Korėjos, Portugalijos, Prancūzijos, Rusijos, Suomijos, Taivano ir Ukrainos televizijos."  Šaltinis: Valstybinis turizmo departamentas. Lietuvoje šis serialas bus parodytas š.m. birželio mėnesį.




Kuo Vilnius patraukia režisierius? Visų pirma, savo kompaktiškumu : aktorius ryte viešbutyje Senamiestyje išgeria kavos, pėsčias ateina į filmavimo vietą, o netrukus jau skanauja lietuvišką alų viename iš Senamiesčio barų. Visų antra, mūsų graži gamta ir mes turime visus keturis metų laikus, todėl galime filmuoti žiemos scenas. Galiausiai, taip vadinama "gyvoji aikštelė"- mūsų miestas yra autentiškas savo pastatais ir istoriniais įvykiais. Tai yra todėl, kad Vilnius sugeba transformuotis, žiūrovą nukeldamas į Jeruzalę ar Vatikaną. Ne kartą šio pristatymo metu nuskambėjo užsienio režisierių ir aktorių citatos apie Vilnių- tai magiška, užburianti vieta. Savo įspūdžiuose apie Vilnių aktorius Jeremy Irons (taip, čia reklama Artūrui Zuokui) giria mūsų sostinę, o man asmeniškai labiausiai įsiminė ta vieta, kai Jeremy Irons pasakoja, kad jam atėjus pavalgyti su savo augintiniais, pirmiausia jiems būdavo atnešamas dubenėlis vandens, o tik tada garsiajam aktorius paduodamas meniu. Kalbant apie augintinius, seriale parodytas incestas, kruvinos amputacijos ir nuogi vyrai emociniu populiarumu nusileido lietuviškam šuneliui : dviejų metų benamiukas Samba paskutinėje serijoje užgožė visus. Samba filmavimui atkeliavo iš gyvūnų prieglaudos "Penkta koja" ir dabar turi naujus šeimininkus.

Kad Vilnius yra kinui sukurtas miestas ir neatrastas kino perlas liudija Pranciškonų vienuolyno kiemelis, jau tapęs klasikine filmavimo Vilniuje vieta. Seriale "Karas ir taika" vienuolyno pastatas tapo Bolkonskių Maskvos rezidencija. Tiesa, šios rezidencijos vidaus interjere "filmavosi" Trakų Vokės dvaras. Privalumu tapo ir netoliese esantis "Seven Fridays", dėl savo alaus tapęs neoficialiu aktorių štabu.

P1510232
Skubame pas pranciškonus.

P1510234
Bolkonskių Maskvos rezidencija- Vilniaus pranciškonų namai.
Šiemet žiema buvo liesa, todėl filmuojant žiemos scenas kilo sunkumų. Pasirodo, senovinės rogės, net ir tikrų arklių traukiamos, per netikrą sniegą nečiuožia. Nečiuožia, nors tu ką. Filmo kūrėjams teko skambinti miesto valdžiai ir klausti, kur ji deda nuo gatvių nuvalytą sniegą, nes jie norėtų šiek tiek nusipirkti. Miesto valdžia nepardavė (turbūt buhalterė nežinojo, kaip tokias pajamas apskaičiuoti?), bet liepė susimokėti už transportą ir paskui sutvarkyti filmavimo vietą (Rusų g.). Filmavimo ūkyje praverčia ir sugrėbti lapai, kai reikia ką nors užmaskuoti. O štai filmuojant Domininkonų g., kur buvo filmuojamos evakuojamos Maskvos scenos, arkliai ėmė ir užsimanė pakelti uodegas. Po filmavimo atvykusi tvarkymo komanda šitų- tai jau persiprašau gerbiamo Skaitytojo- arkliašūdžių neberado, nes mūsų ūkiškos moterėlės viską buvo susirinkusios savo darželiams tręšti.


P1510269
Sniegas Katedros aikštėje- asociatyvinė foto.
Verta paminėti, kad drabužius serialui sukūrė Edward K Gibbon, o BBC TV blogerė Caroline McCourt aptarė seriale pastebėtus "lavish dresses and intricate jewels". Kita vertus, kostiumų neatitikimai nepraslydo pro mados blogerių akis JAV: The Good, Bad, and VERY Ugly. O dabar Jūsų dėmesiui -kelios įspūdingesnės Vilniaus vietos, kurias 6,3 mln Jungtinės karalystės žiūrovų jau pamatė. Tiesa, turbūt taip ir liko nesupratę, kad ne Maskvą, o Vilnių.

P1510242
Gidė veda mus į žabangus kažkokius...
P1510244
Benediktinių vienuolių kiemelis. Šiame kiemelyje netoli Šv. Kotrynos bažnyčios buvo filmuojama belaisvių rusų egzekucija Maskvoje.

P1510255
Neįžengiami šabakštynai kartais sukuria pridėtinę vertę filmavimo scenoms.

P1510259
Domininkonų g.- čia ūkiškos moterėlės švariai išvalė gatvę.

P1510265
Radvilų rūmai-Bolkonskių rezidencijos galinis kiemas (su paršiukais).

P1510267
Filmavimas vyko Gatvės muzikos dieną, todėl teko paplušėti garso režisieriams.


P1230498
Vilniaus universitetas- Austrijos Karo ministerijos būstinė.
P1180793
Šv. Nikolajaus cerkvė- Mažojo Bolkonskio krikštynų cerkvė Lysyje Gory.

P1510272
Gedimino bokštas- viduramžių bokštas Austrijos Alpėse, kur Kutuzovas ir Bolkonskis aptaria karinius ateities planus.

P1510280
Bernardinų g.- chaosas Maskvoje laukiant Napoleono. Žmonės plėšia namus ir mušasi dėl miltų.

P1510285
Rusų g.-naktis Maskvoje žiemą. Rogės vyksta paimti Natašos Rostovos.

P1510286
Šv. Kazimiero g.- deganti Maskva. Bezuchovas išgelbsti mergaitę iš gaisro, bet netrukus jį areštuoja prancūzai.

Filmavimo sąmata Lietuvoje siekė 7 mln eurų, sako Vilniaus miesto savivaldybė, o viso filmo biudžetas siekė 10 mln svarų sterlingų ("Mirror.co.uk" duomenimis). Tačiau ar pavyks mums pasinaudoti šio serialo populiarumu ir pritraukti turistų į Lietuvą? Tuo abejoja Turizmo įžvalgų autorius. Aš irgi gana skeptiškai žiūriu į ekstazę, kurią platina mūsų žiniasklaida. Tai, kad užsienyje mūsų šalimi susidomėjimas didelis, dar-deja- nieko nereiškia. Štai aš visą gyvenimą domiuosi Japonija, bet kol kas Japonijai iš manęs jokios naudos, nes ten taip ir neapsilankiau, tik Ozo prekybos centre sušius valgau. Panašiai ir su turistais neakivaizdininkais užsienyje- kai Vilniuje, Kaune ir Palangoje leisis čarteriniai reisai su turistais, užsisakiusiais BBC serialo "Karas ir taika" motyvais paremtas ekskursijas, tada bus galima realiai kalbėti apie kino turizmą Lietuvoje. Tik kada tai bus?

Tačiau tokie skeptiški senmergės paburbėjimai nereiškia, kad reikia sėdėti rankas sudėjus. Jokiu būdu! Daugiau informacijos apie patį serialą rasite jam skirtoje oficialioje BBC svetainėje, kur galima pasitikrinti savo žinias apie seriale rodomus įvykius specialiame teste (mano rezultatas buvo 6/10). Akis paganyti į serialui sukurtas brangenybes galima Gems for Tolstoy puslapyje.

Kaip manote, ar BBC pavyko sėkmingai adaptuoti klasika tapusią knygą? Ar norėtumėte pakeliauti tokiu turistiniu maršrutu? Ar manote, kad jo dėka pritrauksime daug užsienio turistų? Rašykite man.

Su meile ir, kaip visada susivėlusi, Jūsų

BBC Kootvaela

P.S. Mieli profesionalūs TV ir radijo žurnalistai, chamiškai grūstis per kitus žmones su savo ištiestais mikrofonais, lyg eitumėte per kokius šungrybius patys būdami dievai, yra neprofesionalu, todėl kitą kartą duosiu atgal taip, kad maža nepasirodys. Ačiū ir geros dienos.

Komentarų nėra: