2016 m. lapkričio 17 d., ketvirtadienis

Kas liko už kadro Lvove?

Jau įspūdžiai susigulėjo ir galiu pasakyti, kad ši kelionė man labai patiko. Šiame įraše pateikiu praktiškas pastabas būsimiems keliautojams.

Kelionė. Šio įrašo publikavimo metu iš Lietuvos į Lvovą nuvykti galima dviem būdais.
1) Ecolines firmos autobusu (kelionės trukmė 14-17 val. pagal situaciją pasienyje)
2) Ukraine International Airlines lėktuvais (skrydis trunka apie dvi valandas)

Apgyvendinimas. Lvove yra viešbučių ir hostelių, todėl kiekvienas ras variantą pagal savo kišenę. Aš pasirinkau hostelį dėl savo biudžeto, nes viešbučių kainos man bendrame kainų fone pasirodė išpūstos. Tačiau Lvovas yra labai turistinis miestas, todėl daug autobusų su lenkais ir vokiečiais nakvoja čia, tai ir kainos laikosi. Už septynias naktis bendrame moterų kambaryje mokėjau 25 EUR iš viso, paskui už kelis eurus prasitęsiau paskutinį pusdienį.

Miesto transportas. Mieste važinėja tramvajai ir autobusai. Mokama vairuotojui kiekvieną kartą įlipant. Autobusas kainuoja 4 grivinas ir bilietų nėra, tramvajus kainuoja 2 grivinas ir bilietą reikia pažymėti komposteriu (galima pirkti keletą bilietų ateičiai). Nėra dienos bilietų ar e-kortelių, viskas tik grynais ir smulkiais. Transportas senas ir nuolatos pilnas žmonių, gatvėse baisūs kamščiai. Tarpmiestiniai autobusai-panašaus baisumo. Tačiau nuveža kur reikia ir tai svarbiausia, ar ne?

Kalba. O, vargeli. Tik ukrainietiškai. Labiau turistinėse vietose kalba šiek tiek angliškai arba rusiškai (nenoriai), todėl gali kilti sunkumų. Šiaip kelio klaustis bandžiau rusiškai, man atsakydavo ukrainietiškai ir nepaklaidino. Labai Ursulijus Lepečkojauskas su mūsų trispalve pagelbėjo. Taip kad pasimokykite bendrų frazių ukrainiečių kalba prieš kelionę.

Nemokamas wi-fi. Miesto centras gerai dengiamas nemokamu wi-fi, toliau nuo centro jau sunkiau, visos prieigos su slaptažodžiais. Kavinėse beveik visose yra wi-fi, kartais irgi su slaptažodžiu. Hostelyje-puikus greitis. Jeigu neketinate žaisti Ingress mieste, tai nereikia pirkti naujos kortelės.

Draudimas. Ukraina nėra ES šalis, todėl mūsų turima ES draudimo kortelė negalioja. Aš išsiėmiau kelionės rizikų draudimą ir ramiai sau keliavau. Man pasiūlė tikrai gerą kainą mano pasirinktam rizikų paketui. Jeigu į kalnus važiuosite-verta pagalvoti apie draudimą rimčiau.

Maistas. Labai, labai geras, skanus naminis maistas. Kainos pribloškia savo mažumu- gerai papietauti Chata Puzatoje nekainuoja 2,5 eurų. Mieste pilna skanių desertų, kaip jau turbūt supratote iš nuotraukų. Supermarketuose galima nusipirkti visko, įskaitant karštu vandeniu užpilamus makaronus. Didelis pliusas buvo tai, kad ėjau valgyti ir nežiūrėjau į kainas, o valgiau sočiai.

Pinigai. Vilniuje 1 euras konvertuojamas į 25 grivinas, Lvove- į 28 grivinas. Yra bankomatai, bet išgryninimas už komisinį mokestį, žiūrint kur bankomatas, 20-40 grivinų už transakciją. Daug kur galima atsiskaityti bankine kortele.

Lankytinos vietos. Lvove yra virš 50 muziejų, todėl kiekvienas ras ką pamatyti, orientacinė bilieto kaina- iki 20 grivinų.

SAUGUMO SITUACIJA. Truputį jaučiasi, kad karas. Moterys hostelyje buvo iš Odesos, tai kalbėjomės ir jos verkė. Bažnyčiose yra žuvusių Ukrainos karių nuotraukų, prie kurių degamos žvakutės ir nešamos gėlės. Lyčiakovo kapinėse kasamos šviežios duobės. Geresnių restoranų čekiuose įmušama 1 grivina armijai remti. Asmeniškai nepatyriau jokio nesaugumo vaikštant gatvėmis ar keliaujant. Žinoma, rekomendacijos kaip visur-nevaikščioti sutemus su brilijantais, negerti iki sąmonės netekimo, neiti į neaiškius striptizo klubus ir aplamai naudotis galva.

P1550590
Suvenyrai iš Lvovo.
Ką parvežti namo? Lvove galima nusipirkti gražių indų iš molio, siuvinių iš skiaučių, kavos, šokolado, konjako Šabo, juvelyrikos dirbinių iš stiklo, tualetinio popieriaus su Putinu ar naminukų su mūsų trispalvės maikutėmis. Yra kičo, yra meno, reikia tik pasidairyti, kainos irgi labai priimtinos. 

Išlaidų išklotinė (apvalinant į didėjimo pusę):

Ecolines autobusas: 18 eurų į abi puses (akcija).
Draudimas Ukrainoje: 9 eurai (medicininis ir nelaimingų atsitikimų, asmeninis pasiūlymas).
Apgyvendinimas: 7,5 naktys už 28 eurus, be pusryčių, bendras moterų kambarys. 
Transportas Vilniuje iki stoties ir atgal: 4 eurai, visuomeninis transportas. 
Konjakas Šabo, 5*, 3  vnt po 0,25 litro: 8 eurai.
Transportas Ukrainoje: 4 eurai (iš viso).
Maistas Ukrainoje: 50 eurų (kavinės, supermarketas).
Lankytinų vietų bilietai: 13 eurų.
Ekskursijos: 14 eurų (į Karpatus ir į požeminį Lvovą).
Suvenyrai: 36 eurai.
Bilietas į "Aidą": 4 eurai.
Smulkios išlaidos be čekių: 10 eurų.

Viso: 198 eurai. 

Kūtvėla

4 komentarai:

Trepsim po pasaulį rašė...

Ačiū, labai naudinga informacija. Jūsų reportažas padėjo įtraukti Lvovą į norimų aplankyti nebrangių vietų sąrašą.

Ele Pranaityte rašė...

@Trepsim po pasaulį: tikrai yra ką pamatyti, jeigu domitės istorija, architektūra, daile. Šiaip pirmas įspūdis kaip Gdansko ir Krokuvos hibrido, nenustebino, bet paskui paaiškėjo, kad yra pridėtinės vertės dalykų, kaip kad tos kavos kasyklos. Kainos mūsų kišenei labai įmanomos, maistas skanus.

Anonimiškas rašė...

Kūtvėla, kas yra "Viso: 198 eurai."

Ele Pranaityte rašė...

@Anonimas: šios kelionės išlaidos. Ar blogai suskaičiavau?