2017 m. vasario 8 d., trečiadienis

Kauno skonių ir vaizdų kaleidoskopas.

Taip jau atsitiko, kad į užsienį palėkti paprasčiau (o kartais ir pigiau) nei gimtinę pažinti, tai ir Kaunui kai susistatau programą, tai kaip į turistinę katorgą-nuo aušros iki sutemų, ir vis tiek kas nors lieka neapžiūrėta. Kadagių slėnį ir Pažaislį atidėjau iki to mistinio termino "kai orai atšils" (akys kalendoriuje krypsta į gegužę), o į Sugiharos muziejų eilinį kartą nespėjau (kažin ar kas ten spėja, nes darbo laikas nuo 11.00 val. iki 15.00 val.). Šios dienos išvyka į Kauną turėjo labai konkretų tikslą- pirmiausia papildyti katastrofiškai senkančias baltarusiškos kosmetikos Viteks atsargas. Įsiprašiau į draugiją savo studentei Erikai ir siaubingai atšiaurų vasario rytą išzvimbėme į Kauną. Namų židinį kurstyti palikau savo naują draugą Kristoforą Mikalojų Radvilą Žiurkėną, dar žinomą kaip Kristupėlis. Šiaip jis pas mane toks smirskius yra, kad ir kiek valau jo ūkį, vis tiek aromatas eina. Ištekėjusios studentės ramina, kad visi vyrai smirda, bet mane, netekėjusią panelę ir vis dar ieškančią žmogiškosios padermės antrosios pusės, tai kiek neramina, nes dviejų smirskių viename buto ūkyje nelabai noriu, nebent kuris jų gyventų balkone. Paskui teisinasi anie, kad arbatinukas leidžia, nors mes visi žinom, kaip ten iš tikrųjų buvo.

15826119_10205861377692428_6676379993121260431_n
Kristupėlis.

Viena iš Kauno blogybių yra tai, kad ten vis kas nors naujo atsiranda, tai vilnietis būdamas nespėji lakstyti apžiūrėti. Neseniai Kaune atsidarė pirmoji Lietuvoje portugališka kepyklėlė. Jau nuotraukose iš atidarymo matėsi, kad ten yra tradicinių portugališkų skanėstų, tai kaipmat įtraukiau jų degustaciją į savo pažintinę programą. Meilę mūsų krašte suradęs kepyklėlės savininkas G. Barros įvedė į Kauną tradicinius pyragėlius pasteis de nata. Sakoma, kad juos prieš kelis šimtus metų pradėjo kepti dvi seserys vienuolės iš garsiojo Šv. Jeronimo vienuolyno netoli Lisabonos. Receptas buvo laikomas paslaptyje ir tik XIX a. atidaryta vienuolyno parduotuvėlė, kur už šiuos kepinius gautos lėšos ėjo vienuolyno statyboms. Šis vienuolynas šiandien saugomas UNESCO, o gardėsių vis dar galima nusipirkti,- man tai priminė viešnagę Madride ir ten viename vienuolyne parduodamus seserų kepamus sausainius, bet jų man taip ir nepavyko nusipirkti. O asketas ir atsiskyrėlis Šv. Jeronimas yra žinomas už Biblijos vertimą iš graikų ir hebrajų kalbų į lotynų kalbą, todėl yra laikomas vertėjų globėju. Natas paėmiau dvi- saldų desertinį ir su menkės įdaru, tai saldesnis labiau patiko.

Nata Box, Laisvės alėja 73, Kaunas.

P1560633
Ursulijus Lepečkojauskas ragauja portugališkus skanėstus.
Tada šturmavome baltarusiškus kremus. Šturmavome nesėkmingai, nes norimo produkto nebuvo, bet, laimei, du jo vienetai atsirado kitame Kauno filiale. Su Viteks firmos produktais tai kažkokia humanitarinė katastrofa, nes vilniečiai jų pirkti važinėja į Kauną ir šluoja lentynas. Tai čia ir pravertė man kauniečio kortelė (iš kurios čia kai kas, pirštais nerodysim ir vardais nevadinsim, nepelnytai mano kelionės išvakarėse juokėsi), kurią papildžiau e-bilietais ir visai patogiai autobusu nuvažiavau savo rezervuotų kremų atsiimti. Grįžau vėlgi pro Laisvės alėją ir ten užsukau į dar vieną naujovę- "Knygų ministeriją".




P1560636
Knygų Ministerija.
Šis knygų butikas atidarytas neseniai ir netgi pašventintas kunigo, todėl reikia manyti, kad bus labai dora ir edukacinė susirinkimų vieta. Tokia įdomi koncepcija, kaip stikliniame gaubte išsauganti genius loci, t.ysenojo Kauno atmosferą. Man labai patiko šis interjeras, tik minusas tame, kad tavo pokalbio su draugais kas nors visada klausosi. Netyčia, žinoma, nes ta reikalinga knygų lentyna bus visada kam nors už nugaros. Čia supratau, kodėl Laisvės alėja tokia tuščia- ogi todėl, kad visi čia susirinkę!

P1560637
Ursulijus Lepečkojauskas kiek nuslobo, išgirdęs vyno kainą. Bet niekas su šautuvu nevertė pirkti. 

P1560640
Ursulijus Lepečkojauskas sklaido naujo pirkinio lapus.  Žmona jam jau pasakė, kad taip toli  vieno neišleis. 
Knygų ministerija, Laisvės alėja 29, Kaunas.

Laisvės alėjoje esantis turizmo informacijos centras dirbo, tai užsukome su Ursulijumi Lepečkojausku padėbsoti į senovinius baldus. Dar pasirinkime naudingų brošiūrų kitai išvykai pas tarpukario architektūrą. Gavau netgi Kauno visuomeninio transporto schemą, kur aiškiai matyti Pažaislis!

P1560642
Ursulijus Lepečkojauskas grožisi senoviniais baldais. 

P1560644
Kauno centrinis paštas. Išsiunčiau atviruką katuliui Fricui į Rokiškį. 
Nors kiti aplankyti suplanuoti objektai buvo Kauno senamiestyje, niekaip negalėjau išsivaduoti iš Laisvės alėjos- po pašto dar užbėgau į Tiger aksesuarų parduotuvę kosmetinio krepšelio, o po jos- į Kauno spurginę. Natos natomis, o spurga yra spurga, aš jums taip taip pasakysiu. Didelė dalis asortimento kepama pagal keturiasdešimties metų senumo receptus.

20170207_142813
Ursulijus Lepečkojauskas taigi žino, kas skanu!
Kauno spurginė, Laisvės alėja 84, Kaunas.

Na ir pagaliau, pagaliau pavyko prasibrauti per visokias pagundų žabankles iki Vilniaus gatvės, kur -mano supratimu- prasideda tikrasis senamiestis. Čia akis labai badė aptrupėję pastatų fasadai. Prisiminiau neseniai skaitytą straipsnį, kad Kaunas į fasadus investuos milijoną eurų. Pradėti reiktų nedelsiant ir nuo Vilniaus gatvės, nes čia tiesiog klaikuma.

P1560649
Murzina ir neskoninga.

P1560650
Liūdnai byrantis tinkas.

P1560652
Lentomis užkalinėtos kiaurymės.

P1560655
Nu dar toks ne pats blogiausias variantas.

P1560658
Vilnius pavydi tokių sienos piešinių.

P1560660
Kauno senamiestis.

P1560664
Kauno senamiestis.

P1560667
Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedra bazilika. 

P1560668
Restauravimo informacija.
Vienas didžiausių gotikos architektūros pastatų Lietuvoje neseniai pasipuošė naujomis centrinėmis durimis. Kultūros paveldo specialistai tai vadina analogu neturėjusiu reiškiniu. Projekto autorė- Asta Prikockienė, nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialistė. Duris išdrožė skulptorius Henrikas Ratautas. Viršlangius sukūrė vitražistas Eimutis Morkūnas. Naujoji puošmena kainavo apie 40,000 EUR- tai vienos iš miesto įmonių dovana, tegul ponas Dievas jiems sveikatos suteikia. Net širdis atsigavo žiūrint į tokią grožybę! Katedroje taipogi baigti restauruoti ir vargonai.

P1560674
 Pal. arkivyskupas Jurgis Matulaitis, Šv. paštalai Petras ir Povilas, ir Kauno globėjas Šv. Mikalojus.

P1560676
Gražuolės katedros durys.
Kiti du lankytini objektai buvo vos už poros žingsnių. Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčios fasade prieš porą metų rastos freskos pernai buvo restauruotos. Istoriniai duomenys teigia fasadą buvus tvarkomą netrukus po jos pašventinimo 1772 m., kai galėjo būti ištapytos ir šios freskos. Vėliau tvarkant fasadą po gaisro freskos buvo uždažytos. Šį bažnyčia pradėta statyti 1666 metais, baigta 1720 metais, o bokštai baigti dar po trylikos metų. Tai XVIII a. vėlyvojo baroko sakralinės architektūros kultūros paveldo objektas.

P1560679
Rotušės aikštė šaltą vasario popietę.

P1560682
Freskos bažnyčios fasade.

P1560685
Viršutinė freska vaizduoja Šv. Pranciškų Ksaverą, dešinioji-Šv. Stanislovą Kostką, kairioji- Šv. Aloyzą Gonzagą.


P1560687
Senoji Kauno rotušė.

Dabar čia įkurtas Kauno miesto muziejus. Ekspoziciją sudaro dvi dalys: atkurti interjerai ir archeologiniai radiniai, šiltojo sezono metu nusimato galimybė pakilti į apžvalgos bokštelį. Tiesa, pats muziejus veikiau čia perkeltas nei įkurtas. Statant dar pirmąją rotušę (ši-jau ketvirtoji), miesto burmistras nuo savęs ir savo šeimos atvežė midaus statinę ir auksinį floriną- kad rotušėje visada būtų linksma ir kad miestas būtų turtingas. O nusikaltę kauniečiai vietoj savęs bausmės atlikti, pasirodo, galėdavo atsiųsti žmonas.

P1560690
Kauno miesto muziejus.

Iš Kauno miesto muziejaus tai jau maniau gyva neištrūksiu- buvau vienintelė lankytoja, todėl muziejaus darbuotojai taip man uoliai viską aprodė ir išpasakojo, kad geriau nė būti negali. Dar nupaveikslavo prie reikšmingų eksponatų!

P1560692
Kauno miesto burmistro kabinetas.

P1560694
"Tai, sakote, parašiuko reikia?"

P1560697
Čia buvo priimti karaliai, prezidentai, Dalai Lama ir štai, prašom,-Kūtvėla.

20170207_154225
Paštininko priesaika. 

P1560715
Ča jau, matyt, toms žmonoms, kurios vietoje vyrų bausmes atlikinės....
O jau koklių gražumas tai jau jokiais žodžiais nenusakomas! Man kokliai išvis yra silpnoji vieta, net seilę nutįsusi dėbsojau į vitriną. Dar nemokamai galima gauti koklių piešinių spalvinimui (nes eksponatų išsinešti, deja, negalima) ir senovinių Bonos Sforcos laikų receptų. Kalafiorus tai mėgstu, būtinai išbandysiu ir receptą, o va bebro uodegai nesiryžau- nu ar kaltas tas padaras, kad pats ponas Dievas jam liepė tą medį graužti? Laisvę bebrams!!!

P1560717
Tuščiom rankom neišeisite.

P1560703
Geriamo vandens fontaną  saugo patikimi sargai. 

P1560708
Kauno pilis. 
1361 m. Vygando Marburgiečio kronikoje minimas Kaunas ir jo pilis (Kawen). Tais metais kryžiuočiai surengė žvalgytuves, o 1362 m. kovą jau ir užpuolė sau labai neparankią Kauno pilį. Pusantros savaitės truko apgultis, puolimas su moderniausiomis karo technologijomis truko daugiau nei mėnesį, net ir prasilaužus kryžiuočiams gynėjai, vadovaujami Kęstučio sūnaus Vaidoto, atsilaikė apie savaitę, bet Velykines mišias kryžiuočiai jau klausė ant Kauno pilies griuvėsių; Vaidotas ir beveik 40 gynėjų buvo paimti į nelaisvę, o ši pergalė apdainuota to meto kryžiuočių kronikose. XIV a. pab.-XV a. pr. Kauno pilis buvo atstatyta su keturiais bokštais, bet po Žalgirio mūšo gynybinė reikšmė sumenko (nuo 1404 m. iki 1655 m. prie Kauno kautynių nebuvo), čia reziduodavo valdovai. XVI a. pilis buvo rekonstruota, čia veikė kalėjimas, bet po Tvano pilis pradėjo nykti. Pilies būkle buvo rimtai susirūpinta XX a. Kauno pilies muziejaus filialas atidarytas 2012 m.

P1560710
Rotušės aikštė.

P1560711
Kauno rotušė.

Sužvarbusi užsukau į "Bernelių užeigą" pavalgyti. Barščiai su šilbaravykiais buvo labai taipsau, Kijevo kotletas buvo skanus. Kaina buvo adekvati, tai labai triukšmauti negaliu. Kol pietavau, apdailininkas uoliai kalė medžių šakeles prie palubės. Tada dar bandžiau Ingess pažaisti, bet rankos taip skaudžiai sužvarbo, kad staigiai prireikė arbatos, o tada jau vėjo mėtomos parzvimbėme namo.

P1560714
Ursulijus Lepečkojauskas džiaugsmingai šiurena parsivežtą medžiagą. 
Džiaugiuosi, kad tiek daug pamačiau per vieną nepilną dieną. Kitas vizitas į Kauną planuojamas atšilus orams, nebent kauniečiai vėl ką nors sugalvos iki to laiko. Na, o dabar jau kauniečių eilė apsilankyti Vilniuje. Kviečiame!

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Laisvojisostinaitė



3 komentarai:

Bea rašė...

Kur kartonu buvo užkalta Vilniaus gatvėj, dabar įvarvolino duris, o anksčiau ten buvo mažesnės kiaurymės - normalūs senamiestiniai langai.

Ele Pranaityte rašė...

@Bea: sprendžiant kad "įvarvolino", tai nelabai geros tos durys gavosi?

Bea rašė...

Gal normalios mūsų laikams. Šiaip mačiau nemažai ta proga to pastato nuotraukų, kaip ten viską kaitaliojo laikui bėgant. Durys kairėj, du langai po dešine; durys vidury, po langą iš šonų, durys šonų; durys dešinėj, du langai po kaire; o dabar kažkas įsidėjo tris duris. Dar neaišku, kas įsikurs.