2018 m. spalio 29 d., pirmadienis

Kas liko už kadro Kelne?

Jūsų pamėgtoje rubrikoje "Kas liko už kadro?" dalinuosi įspūdžiais iš Kelno.

Skrydis su Ryanair oro linijomis iš Vilniaus buvo tiesioginis, truko apie dvi valandas. Vokietija gyvena viena valanda atgal nuo mūsų. Skrydis vykdomas į Kelno-Bonos oro uostą.

Pervežimas iš Kelno-Bonos oro uosto iki Kelno centro-labai nesudėtingas. Daug tarptautinių ir Vokietijos tolimojo susisiekimo traukinių taipogi užsuka į oro uoste esančią traukinių stotį. Raide S pažymėta traukinio linija veža iš oro uosto į Kelno centrinę traukinių stotį "Hauptbahnhof", tik reikia atkreipti dėmesį, kad tai turbūt nebus galutinė traukinio stotis, todėl informaciniuose terminaluse reikia sekti, kuris S linijos traukinys važiuoja per Kelno centrinę traukinių stotį. Kadangi Kelno-Bonos oro uosto stotyje stoja daug kitų traukinių, kurie irgi važiuoja per Kelno centrinę traukinių stotį, reiktų laikytis savojo S linijos traukinio, nes gali skirtis bilieto kaina. Transporto zuikiams ten skaudžiai finansiškai kailį diria. Bilietą reikia nusipirkti iš bilietų automato, kaina 2.90 eur, bilietas galioja 90 minučių nuo pažymėjimo, todėl žymėti labai neskubėkite, jeigu iki traukinio išvykimo likęs dar koks pusvalandis. Atvykę į Kelno centrinę traukinių stotį, su tuo pačiu bilietu, jeigu dar liko apmokėto laiko, galėsite nuvažiuoti miesto transportu iki savo viešbučio. Traukinys iš Kelno-Bonos oro uosto iki Kelno centrinės traukinių stoties atvyksta per 14 minučių nuo savo išvykimo laiko iš oro uosto.

P1650921
Kelno centrinė traukinių stotis.
Apgyvendinimas Kelne labai įvairus, nuo nebrangių hostelių iki prabangių viešbučių. Aš gyvenau "Smarty Cologne City Center" hostelyje, kuris save pozicionuoja kaip viešbutį arba svečių namus ("boarding house"). Neapsigaukite-tai tikrai hostelis. Buvau užsisakiusi lovą keturviečiame moterų kambaryje. Mūsų kambaryje buvo nuosavas dušas ir WC, siekė nemokamas hostelio bevielis internetas, vieta tyli, personalas mandagus ir paslaugus. Šiaip realiai mokama tik už lovą, o paskui viską reikia nusipirkti papildomai: rankšluosčio nuoma, pusryčiai, įlaipinimo kortelės atspausdinimas...Minusas, kad kambaryje nebuvo rakinamų spintelių, visus savo deimantus irgi brilijantus turėjau rakinti spintukėje virtuvėje, kuri šluotos nemačiusi nuo romėnų laikų. Kas labai nepatiko, tai visa užšaldyta suma už nakvynę ant kreditinės kortelės. Hostelis nesugeba jos nusiimti, reikia mokėti dar kartą atvykus, o paskui, po kurio laiko, bankas "atšaldo" tą sumą. Būtinai reikalaukite apmokėjimo kvito tam atvejui, jeigu hostelis visgi ims ir sugebės nusiskaičiuoti pinigus dar kartą. Įspėju, kad šiam hosteliui nepavykus užšaldyti Jūsų pinigų kaip garantą, kad atvyksite, galite atvykti ir rasti, kad viskas užsakyta ir Jūsų rezervacija taip ir nebuvo patvirtinta, todėl nakvosite gatvėje.

Maistas Kelne-ne problema. Labai anksti ryte atsidaro kepyklėlės. Kur tie vokiečiai nebus tokie nutukę, jeigu šlamščia sumuštinius nuo pat labo ryto! Pusryčiams man visiškai pakakdavo sotaus dvigubo sumuštinio ir puodelio kavos. Pietauti taipogi galima visur, ne problema nei tarptautinis maistas, nei vietiniai alaus bravorai. Tiesa, maistas alaus bravore nepigus, gal dėl to, kad į turistus orientuotas. Yra LIDL supermarketas ypatingai taupiems. Kai kuriuose kavinėse mokėti kortele leidžiama tik nuo tam tikros sumos.

P1660092
Silkė.
Miesto transportas mano kelionės metu kursavo pagal pakeistus tvarkaraščius ir nestojo ten, kur man reikėjo, todėl labai daug teko eiti pėsčiomis. Įsivaizduokite, nėra tiesioginio susisiekimo su Kelno centrine traukinių stotimi- iš bet kurios artimiausios stotelės teks dar pėsčiomis paeiti vietoje to, kad jau pačioje stotyje išlipti iš metro! Artimiausia tinkama metro stotis šiuo metu knisinėjama remonto darbininkų. Taigi, patarčiau įsigyti vienos dienos transporto bilietą, kad nereikėtų be lakstymo kaip voverei be galvos ieškant reikalingo tramvajaus dar ir drebėti, kad baigsis tos išganingosios 90 minučių. Miesto transportą Kelne sudaro autobusai ir tramvajai-metro, kurie moka važiuoti tiek ant žemės, tiek po žeme, kas sudaro problemų nepatyrusiam keliautojui ieškant reikalingos linijos persėti-ji gali būti ne ten, kur išlipote. Šiaip transportas kursuoja dažnai, kas trys-penkios minutės dienos metu ir kas dešimt minučių savaitgaliais. Bilietus galima įsigyti automatuose stotelėse arba kai kurių tramvajų salonuose, būtina pažymėti komposteryje, kad atsispaustų panaudos laikas. Automatai ima monetas, banknotus ir bankines korteles. BET! Rekomenduoju pirkti vienos dienos visuomeninio transporto bilietą arba turėti nemažą sumą monetomis, nes kai kur automatai gali imti tik Vokietijoje išduotas banko korteles, automatai gali neimti tam tikro nominalo banknotų, ir pan. Tokia pas juos sistema, nieko nepadarysi.

P1660176
Kelno tramvajus-metro.
Kalba yra vokiečių, bet nemažai žmonių kalba, arba bent jau supranta, angliškai. Kelne daug turistų, todėl muziejuose, kavinėse, viešbučiuose angliškai laisvai susikalbėti nebus problema. Tačiau užrašai mieste daug kur, tarkime, visuomeniniame transporte yra tik vokiški.

Apsipirkti galima Neumarkt aikštės rajone, kur išsidėstę prekybos centrai ir įvairios parduotuvės.

Kelno išlaidų suvestinė:

Rynair skrydis Vilnius-Kelnas-Vilnius su Priority: apie 50 eurų.
Maistas į kelionę: apie 5 eur.
Hostelis su turisto mokesčiais: apie 75 eur už tris naktis keturviečiame moterų kambaryje be pusryčių.
Maistas Kelne: 40 eur
Lankytinos vietos Kelne su Kelno miesto turistine kortele: 45 eur.
Miesto transportas: 6 eur.
Kelno miesto kortelė trečios dienos rytui: 9 eur.
Saugojimo kamera daiktams: 6 eur.
Suvenyrai: 35 eur.

Viso: 271 eur.

Ar apsimoka pirkti Kelno miesto turistinę kortelę? Pabandykime dabar suvesti galus. Turėjau tris Kelno miesto korteles po 24 val, dvi man padovanojo Kelno miesto turizmo viešųjų ryšių atstovai, vieną pirkausi pati. Iš viso būtų 3 x 9 eur= 27 eurai. Kokios nuolaidos buvo suteiktos? Visų pirma, nemokamas visuomeninis transportas. O kiek pavyko sutaupyti už lankytinų vietų bilietus? Per tas tris dienas aplankiau aštuonias mokamas Kelno turistines atrakcijas. Padirbėjau su kalkuliatoriumi; jeigu būčiau mokėjusi pilną kainą už lankytinas vietas, vietoje 45 eurų būčiau sumokėjusi 55 eurus ir 50 centų. Taigi, sutaupiau 10 eurų ir 50 centų.  Taipogi, būtų reikėję papildomai pirkti visuomeninio transporto bilietus.

Kelno miesto kortelės trims dienoms: 27 eur
Miesto transportas: 0 eur.
Muziejai trims dienoms: 45 eur.
Viso: 72 eur.

Muziejai be Kelno miesto turistinės kortelės trims dienoms: 55,50 eur
Miesto transportas: sunku paskaičiuoti, galima eiti pėsti, bet dienos bilietas kainuoja 8,60 eur, taigi jeigu pirktume jį trims dienoms, 3 x 8,60 = 25,80 eur.
Viso: 81,30 eur

Darau išvadą, kad didelio sutaupymo su Kelno miesto turistine kortele nėra. Ji patogi tuo, kad neverta sukti galvos dėl visuomeninio transporto bilietų, bet jeigu nesate muziejų fanas (fanatikas), galbūt ji jums ir neatsipirks.

Jeigu yra klausimų, atsakysiu į juos komentaruose.

Jūsų Kūtvėla Kelnaitė

Komentarų nėra: