2012 m. vasario 20 d., pirmadienis

Apie turizmą

Artėjant turizmo mugei, kyla man minčių pasivaikščioti po žemėlapį ir paieškoti priežasties, kodėl išvykstamasis ir atvykstamasis turizmas Lietuvoje toks nekoks ir net nežada gerėti. Čia mano subjektyvi nuomonė, bet galite man per ją suduoti rimtais argumentais.

Susiradus rytų Europos žemėlapį, man iš siaubo net plaukai pasišiaušia ( dabar esu Kūtvėla kvadratu). Ogi viską gadina mūsų gerieji kaimynai Rusija ir Baltarusija. Kaipgi jos tai daro? Visų pirma, vizos. Tiek mums, tiek jiems, tiek per juos ar per mus atvykstantiems. Tranzitinės, turistinės, ir kitos -nės iškart užkelia kelionės kainą, netgi jeigu keliaujate organizuotai su agentūra; jau nekalbu apie nuosavo automobillio draudimą ir pan. O gali vizos ir neduoti. Čia negaliu sakyti, kad tik Rusija ir Baltarusija kaltos, Jie pas mus su tom vizom irgi vargsta. Dar neseniai teko skaityti, kad Rusijoje norint gauti vizą į Lietuva reikėjo keliauti tik per kelionių agentūrą, o darbdavys turėjo parašyti patvirtinimą, kad laikys tau darbo vietą. Gal dabar šias nesąmones nuėmė. Antra, būtina užsieniečių registracija. Yra kelios išimtys (pvz. registracija reikalinga, jeigu būsit 3 darbo dienas Baltarusijoje, tai išvažiuojat ketvirtadienį ir grįžtat sekmadienį, gaunasi dvi darbo dienos ir registrutis nereikia, vsio zakonno), bet didesnė tikimybė, kad jos neišvengsi, o tai papildomas laiko gaišimas ir vėl pinigėliai; plius turistinei klasei nelabai yra kur nakčiai galvą priglaust įkandama kaina. Visų trečia, Lenkija. Jeigu nesuprantate, kodėl užtenka tik vieno žodžio kliūčiai įvardinti, siūlau susiruošti į kelionę, kurios metu reikės pervažiuoti per Lenkiją. Jeigu kelionės metu susilaikysite neišplūdę kelio, per Lenkiją Jūs nevažiavote.

Bet nenoriu niurzgėti. Geriau paskirsiu laiko apžvelgti ką gali pasiūlyti mūsų kaimynai, o ar verta, atsižvelgiant į jau paminėtas kliūtis, spręsti Jums. Pradedu laikrodžio rodyklės kryptimi nuo 12 val. žemėlapyje.

Latvija. Pasinaudoju jų pačių sudarytu TOP 10, kuriems tikrai pritariu: Rundalės pilis ir muziejus, Agluonos katedra, Rygos senamiestis, Jūrmala, Kuldiga, Gaujos nacionalinis parkas, Turaida, Ventspilis, Liepoja, Cesis. Reikia pripažinti, didesnėje daugumoje šių lankytinų vietų nesu buvusi, taigi reiks imti taisytis. Tuo labiau, kad yra kelionių agentūrų Lietuvoje, kurios veža 1-2 dienom būtent šiomis kryptimis, be vizų ar net navynės jeigu 1 dienai, bet su kuro mokesčiu.

Baltarusija. Praleidžiu didžiąją Rusijos žemę, nes tiesioginės sienos nesant, nelabai artima kaimynė gaunasi. Baltarusijoje pradžiai reiktų aplankyti Minską ir pakeliauti po buvusias LDK pilis: Gardinas, Lyda, Myras, Nesvyžius... Tada galima aglvoti, ką dar ten pamatyti. Baltarusijos sanatorijos taip pat aktyviai reklamuojasi. Pati nesu dar buvusi Baltarusijoje, bet esu girdėjusi atsiliepimų, kad tai tikrai įdomi kelionė. Tik tiek, kad vizas gauti mums, "VBS agentūros duomenimis", žymiai paprasčiau nei jiems.

Lenkija. Tai didelė šalis, ir įvardinti jos turizmo ptencialui turbūt "neužtektų ir jaučio odos." Prisiliesiu tik prie šiaurinės jos dalies, vis artimesnė kaimynystė. Suvalkuose, buvusiose jotvingių žemėse, vis dar gajus lietuviškas paveldas; vertas dėmesio Vygrių vienuolynas. Elblangas gali sudominti kanalais. Gdanskas, garsusis trimiestis, yra istoriškai vertas dėmesio. Dar yra Olštynas, Lomža. Didelė ta kaimynė, turi ką rodyti.

Kaliningrado sritis, Rusija. Nedidelis gabaliukas Rusijos su savo įstatymais tikrai apsunkina turizmą ir aplamai judėjimą per jį, nors tas pats pasakytina ir apie tą patį iš jų pusės Lietuvon. Iš lankytinų objektų Tolminkiemyje yra Donelaičio muziejus, pats Kaliningradas,  Jantarni, kur iškasama vos ne 90 proc. viso Pabaltijo gintaro. Kol kas nesu šio maršruto bandžiusi vien dėl to, kad 1-2 dienoms mokėti už vizą man neatrodo protinga. Kažkada ėjo gandas, kad Kaliningrade esant 3 dienoms viza nereikalinga, bet garantuoti negaliu.

Kaimynės, kurias skiria jūra, yra Danija ir Švedija. Ja būtų galima nagrinėti detaliau esant normalesniam susisiekimui. Be abejo, keltai tikrai kursuoja iš Klaipėdos, bet čia palikčiau vietos pasisakyti keltais ten plaukusiems ir paturistavusiems, nes kol kas šių krypčių kaip artimų geografiškai kaimynių ir patrauklių turizmui nematau.

Na, visgi pasišiaušimas sumažėjo. Padėtis nėra tokia jau tragiška. Taigi, ko trūksta suaktyvėti turizmui tarp kaimynų? Be pinigų, žinoma, nes jų niekada nėra pakankamai. Gal ryžto?

Jūsų Kūtvėla

Komentarų nėra: