2012 m. birželio 27 d., trečiadienis

Praktiški patarimai pirmajai kelionei

Daug dalykų priimame kaip savaime suprantamus. Jau ir mokyklinukas jau moka įsijungt televizorių, paleist CD grotuvą, pasitikrint elektroninį paštą...Taip ir su kelionėmis, dabar tik pinigų turėk, o visos sienos yra atviros ( na, beveik visos, išskyrus kokį Tibetą, kai Kinija susinervina). Bet štai tik pradėjau džiaugsmingai twyterinti apie Simple Express bilietus į Varšuvą už 30 LT į abi puses ir žiūrau, kad kilo susidomėjimas kaip čia ir kodėl. Yra dar, pasirodo, jaunų žmonių, besirengiančių į pirmąją savo kelionę.

Parymojau kaip koks  Rūpintojėlis ir sudariau patarimų sąrašą besirengiantiems pirmajai savarankiškai kelionei. Daugiau galbūt bus taikytina merginoms, bet subalansuota ir vaikinams :-)




Pirmiausia kyla klausimas, kur geriausia keliauti į pirmąją savo kelionę užsienin. Nerekomenduočiau rinktis didelių miestų kaip Berlynas, Paryžius ar Londonas, net jeigu ir kaina patrauklesnė už patrauklią. Kodėl? Todėl, kad tokie miestai yra žymiai judresni nei esame įpratę, transporto sistema gali pasirodyti sudėtinga, daug norinčių pasinaudoti naiviais turistais...Pirmasis apsipirkimas maisto parduotuvėje, pinigų nusiėmimas iš bankomato-net tokios kasdieninės smulkmenos gali išmušti iš vėžių ir išgąsdinti. Pirmą kartą mane, 27 metų užsienio kalbas mokančią moterį su keliavimo patritimi, Berlynas tiesiog šokiravo, norėjau verkti ir prašytis atgal į lėktuvą.

Mano rekomendacija: kaimyninės šalys su beviziu režimu. Vizos gavimas yra atskiro reportažo verta istorija. Jų dažnai reikia keistai gyvenančiose šalyse kaip Baltarusija, kur dar reikia biurokratinio aparato išmanymo, pvz. teko girdėti apie vizos registraciją? Štai Latvijoje galima rinktis Rygą, Estijoje-Taliną, Norvegijoje-Oslą, Lenkijos miestus kaip Augustavas ar Lodzė. Bus pirma nebrangi patirtis su užsieniu, apsitrynimas savotiškas, tramplynas į didesnes keliones, nedidelis aplinkos pakeitimas ir nedidelis kultūros šokelis, visgi arti mes vieni kitų.

Kitas klausimas, ar reiktų keliauti vienam. Čia jau kiekvienas turi spręsti pats. Ar mokate tos šalies kalbą, o gal kitą ten suprantamą užsienio kalbą? Turite pakankamai lėšų kelionei ir nenakvosit pigiausiose vietose užmiestyje ar, neduokdie, parke ant suoliuko? Žinote Lietuvos ambasados kontaktus? Jūsų šeima žino, kur gyvensite, kada grįšite?

Mano rekomendacija: pirmą kartą į kelionę užsienin vykite su drauge, šeimos nariu, kolega...Bus saugiau, drąsiau, gal ir pasimokysit iš labiau patyrusių keliautojų pavyzdžio. Aišku, geriausia mokykla yra gyvenimas ir pirmoji kelionė vienam bus savotiškas asmenybės testas, bet aš tikrai manau, kad mokymasis "beždžionavimu" gali būti labai teigiama patirtis. Keliaujant su agentūra atpuola tokie kasdieniai rūpesčiai kaip viešojo transporto bilietai, etc. todėl susidaro apgaulingas įspūdis, kad kelionės planavimas yra lengvas.

Svarbus kelionės klausimas yra nakvynė. Dažniausiai ieškome pigiausio varianto. Pigiausias variantas nevisada reiškia blogiausią variantą, bet daug priklauso nuo konkurencijos apgyvendinimo srityje. Kartais pigi nakvynė būna miesto centre, kartais-tikrame užmiestyje. Čia jau reikia vadovautis protingumo principu.

Mano rekomendacija: Couchsurfing sistema gali būti geras variantas, bet reikia atidžiai perskaityti priimančio asmens profilį, rekomendacijas. Venkite apsistoti pas rekomendacijų neturinčius naujus narius, pas narius be nuotraukų, pas įkyriai kviečiančius narius, vienišus vyrus. Ieškokite, gal priima šeimoje. Jeigu prašytis nakvynės pas svetimus -kaip kaulas skersai gerklės, rekomenduoju Hostelworld tinklalapį. Hosteliai irgi gauna rekomendacijas, perskaitykite atidžiai. Ar rajonas tolimas? Saugus? Šalia transporto? Koks svečių kontingentas? Ar durys rakinamos? Ar turi moterų kambarius female dorms? Kiek žmonių dalinasi dušu? Ar gali suorganizuoti pasiėmimą iš oro uosto, stoties? ETC. Jeigu rezervuosite per patį hostelį, galbūt nemokėsite avanso visiškai.

! Pasidomėkite nakvynės rezervacijos atšaukimu. Pasikeitus planams, nakvynę gali tekti atšaukti ar perkelti datas, kada tai galima padaryti be mokesčio?

Kelionės metodą renkamės pagal daug kriterijų, bet artimai kelionei geriausia yra autobusas arba traukinys. Vairuoti pačiam nepatarčiau-kelią reikia sekti, rūpi organizaciniai reikalai, negalima degustuoti gėrimų...Autobusai ir traukiniai paprastai sustoja patogiai prie persėdimo į miesto transportą iki nakvynės vietos ar į atvykimo objektą (šventę, muziejų, susirinkimą...).

Saugumo niekad nebus perdaug. Palikite šeimai, draugams, žmonėms, kuriems rūpite, savo nakvynės vietos kontaktus, reguliariai rašykite SMS ar elektroninius laiškus (padės išmanusis telefonas), tegul jie žino grįžimo laiką. Kelionės metu saugokitės spąstų turistams.

Be to, reikia daryti namų darbus. Internete dabar galima susirasti viską, nuo lankomų vietų darbo laiko, kainų, nemokamų dienų, atvykimo iki jų. Susidėliokite dieną taip, kad lankytumėte objektus pakeliui, taip sugaišite mažiau laiko kelionėje. Dabar galima nemokamai atsisiųsti In Your Pocket knygutę daugeliui miestų.

Pabaigai, pakuojamų daiktų sąrašas pagal kelionių agentūrų atmintines: 1)Mobilusis telefonas ir fotoaparatas, vaizdo kamera, įkrovikliai 2) Higienos priemonės: muilas, dantų pasta, dantų šepetėlis, šampūnas, kremas rankoms ir veidui, servetėlės, higieniniai paketai (kai kuriose šalyse neįmanoma gauti tamponų) 3) Medikamentai: nuo savų ligų, nuo skausmo, peršalimo, vidurių užkietėjimo; virškinimo sutrikimų; pleistrai 4) Buitiniai elektros prietaisai, jei jie kelionės metu būtini: plaukų džiovintuvas, lygintuvas (patarčiau užsisakant nakvynę paklausti, ar bus galimybė pasinaudoti viešbučio prietaisais) 5) Siūlai, adata, žirklutės 6)Apsiaustas nuo lietaus arba skėtis 7)Galvos apdangalas ir akiniai nuo saulės 8)Drabužiai turėtų būti lengvi, medvilniniai. Avalynė patogi ir lengva, patartina storesniu padu 9) Jeigu reikia, maudymosi apranga, basutės, kepuraitė baseinui; rankšluostis (rankšluosčio vėlgi reiktų klausti viešbutyje, paprastai duoda arba išnuomuoja) 10) Kelionei skirti stalo įrankiai, puodelis, spiralė vandeniui užvirti 11)Arbata, kava, karštu vandeniu užpilama sriuba, greitai negendantis maistas, jeigu ketinate sutaupyti ir valgyti hostelio virtuvėje svečiams 12) Pasas, pinigai, bilietai.

Tegul nebaido ilgas grėsmių sąrašas. Kaip rusai sako, kas saugosi pats, tą ir Dievas saugo. Sėkmingos pirmos kelionės ir malonių įspūdžių!

Jeigu ką praleidau, pastebėjimų mielai laukiu komentaruose. 

Su meile,

Kūtvėla






Komentarų nėra: