2013 m. vasario 9 d., šeštadienis

Moterys, keliaujančios vienos: saugumo patarimai

Šitas reportažas yra pavėluotas, nes nemaniau, kad tema sukels tokią audrą internetinėje erdvėje. Bet apie tai reikia kalbėti, todėl prašau Jūsų dėmesio. Remiantis "Kauno diena", 11 asmenų buvo areštuota nužudytos amerikietės turistės Stambule byloje. 33 metų Sarai Sierra, dviejų vaikų mama, buvo rasta negyva netoli Stambulo senovinio miesto sienų su mirtinomis žaizdomis galvoje. Seksualinės prievartos ir apiplėšimo versijas policija jau atmetė. Liudininkė matė, kaip kūnas, suvyniotas į paklodę, buvo išneštas iš automobilio. Neatmetama versija, kad moteris buvo verbuota gabenti narkotikus į JAV.

Šaltinis: http://foxnewsinsider.com
Netrukus įsiplieskė debatai apie moteris, kurios keliauja vienos (angl. solo female traveller. Aš irgi esu tokia keliautoja). Internetiniai komentarai buvo negailestingi- moteriai keliauti vienai yra mažų mažiausiai kvaila. Moteris, keliaujanti viena, yra vaikščiojanti nelaimė. Pats "dibiliškiausias" komentaras yra toks: moteris, keliaujanti viena, "pati to prašosi".

KOKIA NESĄMONĖ!

Nėra tiksliai žinoma, ar žmogžudystę įvykdė vyras ar moteris, vienas žmogus ar grupė asmenų. Mano manymu, nėra aiškus ir nusikaltimo motyvas. Greičiausiai įvyko koks nors konfliktas. Tačiau problemos esmė yra tokia, kad  moteris negali jaustis saugi keliaudama viena vien dėl to, kad ji moteris. Ar ji vilkės žemę šluojantį sijoną, ar ji ryšės skarą, ar ji nešiosis žemėlapį ar naują kuprinę, ar jai reikės taksi- visa tai yra pagrindas prisikabinti ir ją užpulti, nes ji atrodo lengvas grobis. Ir tai yra baisu. 

Moterys keliautojos ir tinklaraštininkės reagavo į susidariusią situaciją. Twenty-Something Travel teisingai įvardino tris dalykus: ksenofobija ( moterys amerikietės dažnai nesiryžta keliauti vienos dėl to, kad bijo užpuolimo užsienyje, nors Vašingtone (JAV) žmogžudysčių įvykdoma daugiau nei Bogotoje (Kolumbija)),  dvigubi standartai (pasak autorės, statistiškai vyrų žmogžudysčių yra daugiau nei moterų, bet niekas vyrams nepasakoja, kaip nesaugu keliauti vienam), ir smurtas prieš moteris (pasirodo, tą savaitgalį buvo nužudytos dar keturios turkės moterys ) yra priežastys, laikančios moteris namie. Įsisąmoninkime štai ką: 

NE KELIONĖS ŽUDO ŽMONES. ŽMONĖS ŽUDO KITUS ŽMONES. 

Taigi, kaip rusai sako, Береженого бог бережет. Keletas patarimų išsiruošus į kelionę vienam:




1. Neblizgėkite papuošalais kaip Kalėdų eglutė. Auksą, sidabrą irgi briliantus palikite namie. Jeigu mėgstate papuošalus, būkite kuklūs ir neiššaukiantys. Esu skaičiusi apie tai, kad papuošalai tiesiog nutraukiami nuo kūno metro ar autobusų stotelėse (dabar įsivaizduokit, kas lieka iš Jūsų ausies, jeigu vagiui ten pasimato briliantas). Pasipuošti galima einant į teatrą, bet į muziejų-tikrai nebūtina. 

2. Tas pats liečia bendrą aprangą ir daiktus. Neverta demonstruoti gerai žinomų dizainerių etikečių (jeigu jos netikros-tuo labiau) ar brangios technikos, kaip video kamera ar naujas fotoaparatas. Aš atsisakiau išmaniojo mobilaus telefono šniūrelio su prisegtuku, kuris kyšo iš rankinės ir šviečia, jeigu skamba telefonas- tai tiesiog rėkte rėkia "pavok mane". Brangesnius daiktus ir pinigus bei dokumentus keliaudami visuomeniniu transportu ar eidami minioje neškitės ne ant nugaros, o ant krūtinės. Tai bus kiek nepatogu, bet saugu.

3. Viešbutyje neapsistokite kambariuose pirmame aukšte. Registruodamiesi žiūrėkite, kad registratūros darbuotojas garsiai nesakytų Jūsų kambario numerio, o geriau užrašytų ant lapuko. Neimkite kambario šalia lifto ar gelbėjimosi laiptų-statistiškai juos plėšia dažniausiai. Visada kilus įtarimui prašykite kito kambario. Galima ir paprasčiausiai užremti duris kėde.

4. Darykite namų darbus. Išlipę iš autobuso, traukinio ar lėktuvo, Jūs privalote žinoti, kaip nuvažiuoti iki nakvynės vietos ar lankytinų objektų. Jūs turite turėti vietos žemėlapį ir savo ambasados telefoną.

5. Registruokitės savo ambasadoje. Tai padės ir tuo atveju, jeigu reiks evakuoti savo šalies piliečius stichinės nelaimės atveju.

"Išvykstančiųjų registracijos

Vykstantiems į keliones ar gyventi užsienyje siūlome užsiregistruoti:
  arba Lietuvos diplomatinėje atstovybėje ar konsulinėje įstaigoje ("konsulinė registracija"),
  arba  - tik savo trumpalaikę kelionę Konsuliniame departamente.
Kelionių registracija“ – tai trumpalaikės (vienos ar kelių) kelionės registravimo vieta, kad pasinaudoję Jūsų pateikta informacija galėtume su Jumis susisiekti buvimo valstybėje atsitikus stichinei nelaimei, kilus kariniam konfliktui ar kitokiai ekstremaliai situacijai. Tai, kad mes turėsime galimybę su jumis susisiekti, gali pagelbėti jums išvykti iš šalies, palengvinti konsulinės pagalbos teikimą. Kelionių registracijos duomenys bus naudojami tik esant būtinybei. Duomenys apie registruotą kelionę bus automatiškai ištrinti iš sistemos praėjus 30 dienų nuo kelionės pabaigos (šio laikotarpio metu galite pakoreguoti kelionės duomenis, patikslinant trukmę). Registruodami savo kelionę, galite pateikti duomenis ir apie asmenis, kurie ketina vykti kartu (šeimos narius, draugus).
Savo keliones - vykstančias ar numatomas - užregistruoti gali tik prie šios sistemos prisijungę naudotojai, o prisijungti gali bet kuris, turintis elektroninį paštą."

 Šaltinis: http://keliauk.urm.lt

6. Pasakykite kur vykstate savo tėvams ir draugams. Tėvams palikite viešbučio rezervacijos kopiją su kontaktais (man jau seniai nebe penkiolika, bet aš visuomet taip darau). Turėkite jos kopiją ir savo elektroniniame pašte.

7. Nesiblaškykite. Jeigu lakstysite kaip paklaikę su žemėlapiu rankoje, ne visada prisišauksite padėti norinčią dūšią. Ramiai prisėskite kavinėje, pasiimkite puodelį kavos ir susiorientuokite vietovėje. Paskambinkite į viešbutį, kad atsiųstų ką nors Jūsų pasiimti. Idealiu atveju, pasinaudokite CouchSurfing sistema dar prieš išvykstant iš namų ir susitarkite su vietiniu gyventoju, turinčiu geras keliautojų rekomendacijas, kad Jus pasitiktų ir palydėtų. Prieš keliaujant į karštų kraštų šalies gilumą, geriausia pirma įdegti-neatrodysite šviežias turistas, kurį lengva išdurti. Į nepažįstamų žmonių klausimus ar čia esate pirmą kartą, visada sakykite, kad ne.

8. Jeigu pastebite, kad Jus seka-eikite į viešą vietą. Tiks bet koks didesnis žmonių susibūrimas- kavinė, restoranas, muziejus. Tenais palaukite, kol įtartinas asmuo pasišalins.

9. Be abejo, nevaikščiokite tamsoje vieni. Naktinis gyvenimas gali būti ne įdomi, o skaudi patirtis, jeigu elgsitės kvailai. Baruose niekada nepalikite savo gėrimo be priežiūros. Vakarais eidami gatvėje, kišenėje turėkite raktą ar rašiklį, kurį galite suimti tarp dviejų pirštų ir maktelti į akį agresyviai nusiteikusiam asmeniui. Klausimus užduoti galėsite paskui. Naudokite savo raktus, čia specialiai pailiustruoti nufotografavau:





10. Visada pasidomėkite aprangos taisyklėmis šalyje, į kurią keliaujate. Jeigu rekomenduojama ryšėti skarą, dengti kelius ir alkūnes, vyrams mūvėti kelnes, o ne šortus, ir panašiai- taip ir darykite.

11. Svarbiausia: pasitikėkite savo instinktais. Jeigu jaučiatės nepatogiai, nesaugiai, nepatinka pašnekovas, nemaloni aplinka ir panašiai-pasišalinkite iš ten.

Su meile,

Kūtvėla


Komentarų nėra: