2013 m. spalio 22 d., antradienis

Kijevo miesto kortelė

Kijevas yra tarp daugelio miestų, siūlančių miesto kortelės paslaugas turistams. Jomis jau esu naudojusis Taline ir Rygoje. Kijevo miesto kortelė atsirado tik 2013 metų pavasarį, todėl reikia būti atlaidiems naujam projektui.

Kijevo miesto kortelė.
Nors Kijevo miesto kortelės personalas man mielai ją suteikė, pasinaudoti neturėjau progos dėl to, kad kortelė buvo atnaujinama. Jų interneto tinklalapyje buvo įkelti nauji pasiūlymai su šia kortele, todėl aš logiškai primečiau, kad jie jau įsigaliojo, bet tik jeigu būčiau keliavusi bent savaite vėliau, būčiau galėjusi ja pasinaudoti. Taigi, šitame reportaže pateiksiu jau atnaujintos Kijevo miesto kortelės privalumus.

Apie privalumus kalbėti geriausia pradėti nuo trūkumų-Kijevo miesto kortelė šio reportažo rengimo metu kol kas neintegruota  į miesto viešąjį transportą, nors toks planas yra svarstomas. Iš patirties sakau, kad tokios kortelės įgauna pridedamąją vertę tik su integruotu miesto transportu, nes turistui nereikia sukti galvos dėl bilietų pirkimo, žymėjimo, galiojimo, pratęsimo ir taip iki begalybės. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad metro Kijeve važiuoti galima už tiesiog absurdiškai niekingus 2 UAH (10 UAH yra apie 3 LTL), tai viešojo transporto integravimas į miesto kortelę būtų daugiau ne sutaupymas, o didelis patogumas rusiškai ir ukrainietiškai nekalbantiems turistams. Atnaujinta informacija 2013-10-26: nuo šiol Kijevo miesto kortelė suteikia galimybę naudotis metro. Kol kas metro važiavimų skaičius yra ribotas pagal kortelės tipą (3 dienų kortelei duodami 6 nemokami važiavimai metro, paskui kortelę galima papildyti bilietais iš automatų stotyse jau savarankiškai). 

Neatnaujinta kortelė buvo labai specifinė ir sulaukė nelabai palankių atsiliepimų. Joje siūlomi muziejai vargu ar būtų pritraukę turistus iš užsienio, o joje nebuvo įtraukti Kijevo pagrindinėmis įžymybėmis laikomi objektai. Labai džiugu, kad atnaujinta kortelė jau yra stipriai patobulinta. Taigi, imame 3 dienų kortelę už 250 UAH (apie 77 LTL) ir žiūrime kada atsipirks.

Pirma džiugi žinia yra ta, kad Šv. Sofijos cerkvė yra įtraukta į šią kortelę. Visgi, tai vienas iš Kijevo simbolių ir vienas iš lankomiausių objektų. Nors tinklalpyje rašo "*Privilege of FREE PASS only with a Kyiv City Card catalogue issued in September 2013", spalio mėnesį dar mokėjau pati. Kol kas sunku pasakyti kas būtent įtraukta į kortelę, bet Šv. Sofijos cerkvės-muziejaus ir dar dviejų objektų lankymas kainavo 50 UAH, dar 3 UAH kainavo įėjimas į kiemą (jeigu nenorite lankytis objektų viduje). Dėl šventos ramybės paimkime tuos 50 UAH, nes tai yra mokestis už pagrindinius lankytinus objektus tame komplekse.

Šv. Sofijos cerkvė, Kijevas. 
Kitas naujai įtrauktas lankytinas objektas, kuris man tikrai labai patiko, yra Pirogov  kaime esantis ukrainiečių buities ir kaimo gyvenimo muziejus. Deja, šiuo metu jų tinklalapis sukvailiojęs, todėl neturiu nuorodos, kurią galėčiau įdėti. Už įėjimą mokėjau 30 UAH.

Pirogov kaimo muziejaus eksponatas. 
Vienas iš įspūdingiausių Kijevo statinių yra Auksiniai vartai.

Kijevo Auksiniai vartai. 
Prisipažinsiu, šio objekto iš vidaus nelankiau. Jeigu būčiau turėjusi šią kortelę, be abejo būčiau apsilankiusi. Manau, jis tikrai būtų palikęs įspūdį ir būčiau sužinojusi daugiau apie Kijevo istoriją. Bet nebuvo kortelės-nebuvo ir motyvo apsilankyti. O tai yra, kaip ne kaip, vienas iš seniausių pastatų Rytų Europoje, 1037 metai. Bilieto kaina internetuose užslaptinta, pavyko rasti viename atsiliepime, kad mokėjo 2 USD, tai būtų apie 15 UAH. Tiesiog kai esi naujame mieste ir yra daug ką žiūrėti, tenka prioritetus susidėlioti.

Andrėjaus gatvėje esančio M. Bulgakovo muziejaus taip pat neaplankiau.

M. Bulgakovas.
Jeigu būčiau turėjusi šią kortelę, būčiau apsilankiusi ir papasakojusi ką mačiau, bet šį kartą nusprendžiau atidėti šio muziejaus lankymą kitam kartui, kadangi memorialiniai muziejai, skirti rašytojams ar kitiems menininkams manęs labai nežavi. Kijeve reiktų lankyti tai, ko kitur nelabai pamatysi-pavyzdžiui, cerkvių kompleksus. Be to, ant muziejaus durų kabojo užrašas, kad lankymas ribojamas, tik pagal išankstinį užrašymą. Nors muziejus turi tinklalapį, lankymo kaina irgi karinė paslaptis, bet internetuose sklando 30 UAH kaina.

Vienas iš labiausiai įsimintinų memorialų yra paminklas holodomorui. Muziejaus lankymo kaina-5 UAH.

Holodomorui atminti.
Iš viso esame išeidę 130 UAH ir dar 120 UAH lieka kortelėje. Bandome datraukti iki reikiamos sumos.

Kijevo Hop on-Hop off autobusui gali būti pritaikyta 10 % nuolaida, tai sudarytų 25 UAH. Lieka 95 UAH. Garlaivių kompanija (kita, nei aš naudojausi, nes šios per masinius statybos darbus tiesiog nesugebėjau rasti) siūlo 1 valandos trukmės turą Dnepru ir nuo 50 UAH (tiek ir aš mokėjau) padarys nuolaidą iki 35 UAH (bet pasitikrinkit jų tinklalpyje iš kur išvyksta ir ar nuolaidas tikrai taiko), taigi lieka 60 UAH.

Galimi variantai: daug kur internetuose pagirtas Museum of Historical Treasures of Ukraine bus nemokamas vietoje 30 UAH už bilietą, taip pat neblogų atsiliepimų turi Leading Museum of Ukraine, o jo bilietas paprastai kainuoja 24 UAH, taigi liekame su 6 UAH. Jeigu už bilietus muziejuose mokėti apsimoka labiau savarankiškai, tai be kortelės nebus nuolaidos turistiniam autobusui ir kruizui upe, taip gal tos 6 UAH, kurios lieka kaboti, gal ir nėra taip baisu, tai bus kažkur 2 LTL. Be to, integravus 6 važiavimus metro, jau dabar šiek tiek išeinama į pliusą, nes kortelė nepabrango, o senos, be metro, atpigintos 50 UAH. 

Miesto kortelių turėjimas yra toks azartinis žaidimas-reikia, kad būtinai atsipirktų ir dar į pliusą išeiti. Su Kijevo miesto kortele beveik pavyko.

Juos rasite Feisbuke Kyiv City Card.

Su meile,

Kūtvėla

Komentarų nėra: