2016 m. kovo 5 d., šeštadienis

Lietuvos turizmo gėdos lenta: imk vinį ir kalk!

Užtenka kalbėti ir rašyti politkorektiškai, reikia vieną kitą problemą ir ant kryžiaus prikalti.

Valstybinis turizmo departamentas pateikia skaičius, iš kurių aišku, kad turizmo srautai Lietuvoje auga. Tačiau mano įžvalgus kolega Evgenij, rašantis blogą "Turizmo įžvalgos", moka skaičiuoti, tai ir mane pamokino: "Optimistiškai nuteikia skaičiai, kurie apibūdina Japonijos (+45%), Kinijos (36%), Ukrainos (+27%), Didžiosios Britanijos (+17%)"..."Nereikia būti matematiku. Rusų (-33%) ir baltarusių (-13%) turistų srautų mažėjimas padarė didesnį efektą, nei bendras kitų šalių turistų augimas. Kitais žodžiais, Lietuva neteko tiek daug turistų iš Rusijos ir Baltarusijos, kad visos kitos šalys savais turistais vos ne vos kompensuoja šį praradimą,"- aiškina Evegij savo įraše Apie turizmo statistikos trumparegystę . Kad situacija turizme įtempta, rodo naujai prasidėjęs puolimas ant privataus apgyvendinimo paslaugas teikiančių smulkiųjų verslininkų: "„Mus dar neramina paslaugų kokybė, norėtume, kad juos patikrintų sveikatos centras ir priešgaisrinė tarnyba, tada jie galėtų išsiimti verslo liudijimą ir registruotųsi turizmo departamente. Juolab, kad dalis dabar jau teikia ir pusryčius“, – sako p. Šiškauskienė." Taip ir matau, kaip visas Palangos bobutes tikrina sveikatos centras ir priešgaisrinė tarnyba. Dar gal ir ginekologas, prie to paties?

Bet paskutinis lašas į mano kantrybės taurę papuolė perskaičius straipsnį apie tai, kaip žmonės bandė privažiuoti Mažąja kultūros sostine šiemet tituluotą Pagramančio miestelį. Keliai pasirodė neišvažiuojami, o seniūno reakcija- stulbinanti :"Deja, apgailestavimų, kad Mažosios kultūros sostinės lankytojams dėl sunkiai išvažiuojamų gatvių nepavyko pasiekti lankytinų objektų, neteko išgirsti nei iš Pagramančio regioninio parko direktoriaus, nei iš seniūno lūpų. Atvirkščiai, vyrai apie keliauninkus kalbėjo tarsi su pašaipos gaidele – „Na ir išlepę tie keliauninkai“." Jau turime du kandidatus ant kryžiaus. Gerbiamiems direktoriui ir seniūnui siūlau pasibaisėti, kaip lepina savo turistus Chantilly rūmų netoli Paryžiaus administracija: savivaldybė parūpina jiems nemokamą autobusą! Nemokamą autobusą, Karlai!

chantilly
Chantilly rūmų netoli Paryžiaus oficialiame tinklalpyje skelbiama informacija. 

Prieš kurį laiką išvadinau Lietuvos turizmo situaciją nusikalstama, bet tas pats Evgenij man paprieštaravo, todėl sutikau nusileisti iki to, kad Lietuvoje turizmas tvarkomas neūkiškai, nes Lietuvoje nėra valstybinės turizmo politikos.

kylanti
Kylame aukštyn laiptais, vedančiais žemyn?
Pereikime prie neūkiškumo pavyzdžių.

  • Vilniaus universiteto ir bibliotekos ansamblis. Ekskursijos vedamos darbo dienomis 09:00-15:00 val., penktadieniais iki 14:00 val. Sakykite, koks normalus dirbantis žmogus gali eiti į tokias ekskursijas? 
  • Šv. Jonų bažnyčios varpinė dirba gegužės- rugsėjo mėnesiais. Vadinasi, pusę metų nėra galimybės pasikelti į ten įrengtą apžvalgos aikštelę. Projektas kainavo 4,74 mln tuometinių litų, gautų iš ES struktūrinių fondų, informuoja Kultūros paveldo departamentas. Šis projektas gavo "Europos burių" apdovanojimą nominacijoje "Už turiningą laisvalaikį". Deja, tuo laisvalaikiu mes galime džiaugtis tik šešis mėnesius per metus.  O kodėl taip yra? "Liftas nefunkcionuoja lauko sąlygomis,"- kuklinasi Kultūros paveldo departamentas.
  • Užsieniečiai labai domisi, kaip iš Kauno ar Vilniaus nuvažiuoti iki Kryžių kalno. Jiems reiktų važiuoti iki Šiaulių, ten persėsi į autobusą Šiauliai-Joniškis, išlipti stotelėje, kuri yra 2 km nuo Kryžių kalno. Kodėl minėtas autobusas negali sustoti prie Kryžių kalno lankytojų centro? Du kilometrai yra 30 min pėsčiomis gera eigastimi, arba dvi minutės autobusu. 
  • Žemaitijoje kuriamas japoniško stiliaus sodas yra unikalus lankytinas objektas, bet iki jo neveža joks visuomeninis transportas iš Klaipėdos ar Palangos.
  • Turizmo informacijos centrai ne didžiuosiuose miestuose labai dažnai nedirba savaitgaliais. 
  • Į bažnyčias, esančias ne didžiuosiuose miestuose, be išankstinio susitarimo neįmanoma patekti.

Per šių metų Knygų mugės renginį, skirtą pristatyti kelionių knygai apie Lietuvą anglų kalba, dalyvavusi Turizmo departamento atstovė pasakojo, kad ekologinis turizmas bus labai populiarus kitais metais, ir kad visaip reikia skatinti keliones ne sezono metu, tačiau kaip Turizmo departamentas jie negali daryti įtakos neūkiškumo likvidavimui- ar čia tik man atrodo, kad pilstoma iš tuščio į kiaurą? Tai man įdomu, ką Turizmo departamento šviesiausi protai siūlo ne sezono metu atvykusiam turistui be automobilio- sunkiai prieinamas ekskursijas, neveikiančius liftus, savaitgaliais rajonuose ir mažesniuose miesteliuose nedirbančius turizmo informacijos centrus ir uždarytas bažnyčias?

Neūkiškumo pavyzdžius galite palikti komentaruose.

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Pasipiktinusaitė


Komentarų nėra: