2016 m. spalio 31 d., pirmadienis

Iš liepsnos gimęs liūtas Lvovas. Kodėl Sofija ir Nadia slėpdavo savo klientus?

Lyčiakovo (Lychakiv) rajonas yra bene unikaliausias visame Lvove. Jau XV a. šiame tuometinio Lvovo priemiestyje kūrėsi gyventojai, kurie matė, kaip pirklių karavanai traukia į Konstantinopolį. Vietos buvo laukinės, yra žinomas atvejis, kai vilkas, papjovęs sargybinį, įbėgo į Jono Sobieskio palapinę, tik-deja- tolimesnė įvykių eiga man nežinoma. Lyčiakovo rajonas garsėjo savo vaismedžių sodais ir vynuogynais, iš kurių vaisių padarytus vynus gudrūs vertelgos didesne kaina parduodvo kaip Kretos ar Ispanijos vynus. Šiandien Lyčiakovas dar garsėja senosiomis istorinėmis kapinėmis., iki kurių pirmą kartą šios kelionės metu važiavau tramvajumi. Nors tramvajai Nr. 2 ir 10 turėtų sustoti prie kapinių, dabar ten dideli kelio darbai, todėl eismas nukreiptas, taip kad patariu iš anksto pasidomėti alternatyviais transporto variantais. Turistams čia lankymasis mokamas, fotografavimas- už papildomą mokestį.

Šias kapines įkūrė Austrijos-Vengrijos valdžia 1786 m., nors čia buvo laidojama dar XVI a. Antkapiai ukrainiečių, rusų, vokiečių, armėnų, lenkų ir lotynų kalbomis primena įvairiatautę Lvovo gyventojų sudėtį. XIX a. čia laidojimo vietos buvo išskiriamos elitui ir vidurinei klasei, menininkams, mokslininkams, dvasininkams ar politikams, Sovietmečiu toks elitizmas, žinoma, nebuvo praktikuojamas ir tarp elito antkapių atsirado paprastų komunistų atminimo ženklai. Čia randami ir masiniai kareivių kapai, vienas žymesnių- Lvovo Ereliukų. Tai masinis žuvusių lenkų vaikų kapas, kurie kovėsi už Lvovą lenkų-ukrainiečių kare 1918-1919 m. Kai Lvovas buvo perimtas Sovietų sąjungos 1939 m., tai šio kapo vietoje buvo padarytas sąvartynas. 2005 m. kapas buvo sutvarkytas, nors Ukrainos nacionalistai ir protestavo.

P1540986
Mieganti moteris.


P1540997
Kilmingos moters antkapis.

P1540999
Sparnuotas liūtas.

P1550002
ATO kariai. Duobkasiai kasė naujas duobes :-(

P1550007
Amžiaus arba vandalų žymė.

P1550013
Daug begalvių statulų, nors kai kurioms galvos po truputį grąžinamos į vietas. 

P1550016
Miegantis liūtas. 
P1550019
Kariškio našlė, pagal geriausias paminklininkystės tradicijas. 
Stepano Banderos gatvėje yra Kačių kavinė. Apie ją sužinojau netikėtai iš reklaminio plakato gatvėje ir užsimaniau apsilankyti. Žinoma, meniu tokiose vietose kiek užkeltomis kainomis, bet ką dabar. Katinai ten vaikščiojo išdidžiai ir nė nesiartino prie manęs, bet koks pabandymas pereiti į glaudesnį kontaktą baigdavosi mano fiasko. "Tu esi niekinga žiurkėnų mylėtoja,"- sakė jų akys, Laimei, vienas, matyt dar jaunas ir apie žiurkėnus negirdėjęs katinas, susimyėjo ir ant manęs pavaikščiojo. Netrukus man atnešė štrudelį ir airišką kavą. Meniu buvo įspėjimas, kad katinų vaišinti negalima, bet jų plaukų gali pasitaikyti maiste. Šis katinas kaip mat nugvelbė kąsnelį iš mano lėkštės, bet tikiuosi jo virškinimas nesutriko.

cat
"Štrudelis? Man? Tikrai man?" 
Po katiniškos orgijos grįžau į senamiestį ir įveikiau rotušės bokštą, nuo kurio panorama man patiko labiau, nei nuo Aukštutinės pilies kalvos. Keturi šimtai laiptelių ir jokio lifto.
P1550035
Lvovo panorama nuo rotušės bošto stogo.
Ši rotušė- jau ketvirtoji Lvovo istorijoje. Ją pastatė XIX a. Austrijos klasicizmo stiliumi, o dantyti Lvovo gyventojai, ypač dar pamenantys renesansinę rotušės pirmtakę, kaip mat praminė naująją rotušę "šlykščiu kvadratu su kaminu". Pirmoji rotušė Lvove atsirado XIV a. vid. Po gaisro atstatytoje rotušėje XV a. buvo įkeltas miesto laikrodis. Renesanso stiliaus rotušė buvo pastatyta 1619 m. Šios rotušės stogą puošė vėtrungė su liūtu (Lvovo simboliu) ir ereliu su rutuliu (Lenkijos simboliu). Didelės audros metu 1672 m. vėtrungė nulūžo. Liūtas užstrigo ant stogo ir išliko, o va erelis su rutuliu tėškėsi žemyn ir subyrėjo. Tai buvo interpretuota kaip nedidelis nuostolis miestui, bet didelis negeras ženklas ATR, Tais metais miestą iš tikrųjų puolė turkai. O po metų švedai užėmė Lvovą ir tada prasidėjo miesto smukimo metai. 1826 m. visko matęs rotušės bokštas skilo. Ir štai tada buvo pastatytas "šlykštus kvadratas su kaminu". Kad to maža nepasirodytų, dar sklando legenda apie Juodąjį Karstą. Tiesiog kartas nuo karto rotušėje vidurnaktį pasirodydavo juodas karstas ir sklandydavo po klerkų kabinetus, o sargyba ir trimitininkas su šeima tik žegnotis galėdavo. Sakoma, kad kažkada čia posėdžiavę teisėjai nubaudė mirties bausme nekaltą žmogų, o šis fantomas turėjo priminti, kad geriau išteisinti nedorėlį negu atimti gyvybę nekaltąm žmogui. Priminimas apie šį karstą net buvo užrašytas ant knygos, kuria naudojosi teisėjai.

P1550038
Lvovo stogai ne tokie gražūs kaip namų fasadai. Čia jums ne į Vilniaus panoramą žiūrėti.

P1550041
Gražia eile išrikiuoti Turgaus aikštės pastatai.

P1550051
Lvovo liūtas ir po lietaus liūtas.

1979 m. vienoje seniausių Lvovo gatvių Virmenska atsidarė kavinė, kuri veikia ir šiandien. Ji išgarsėjo kava ant smėlio ir kaip magnetas traukė hipius. Netrukus čia ėmė rinktis poetai, menininkai, muzikantai, istorikai, studentai, kurie diskutavo apie politiką ir keitėsi draudžiamomis knygomis. Čia atvykdavo tokie pat žmonės iš Vilniaus, Talino, Maskvos ir Leningrado. Būdavo dienų, kai šimtas žmonių susigrūsdavo septynis (šiandien- devynis viduje ir tris lauke) staliukus turinčioje kavinėje. Žinoma, visi netilpo, todėl kavą jie išsinešę gerdavo lauke atsisėdę ant šaligatvio ar netolimose bromose. Sovietiniais metais toks elgesys buvo draudžiamas ir hipius galėdavo areštuoti, todėl padavėjos Sofija ir Nadia tokius nusikaltusius elementus operatyviai slėpdavo vidiniame namo kieme. Šiemetiniame kavos festivalyje Virmenka kavinė laimėjo pirmąją vietą. Jeigu pasiseks, jus aptarnaus Lilija, Nadios dukra.

P1550055
Kava ant smėlio.

P1550056
Kava ant smėlio, Napoleonas. Vanatalinas ir Ursulijus Lepečkojauskas. 


Toliau žada dvi dienas lietaus.

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Vanatalinaitė

4 komentarai:

Danutė rašė...

Labai smagiai skaitosi ;). Du kartus Lvove buvau. Bet daug ko nemačiau ;(.

Ele Pranaityte rašė...

@Danutė: dėkui už gerą žodį. Na tai reikės trečią kartą keliauti, ką?

Unknown rašė...

Super:)

Ele Pranaityte rašė...

@Ramūnas: dėkui už gerą žodį.