2012 m. gegužės 6 d., sekmadienis

Kaip Kūtvėla latvišką sūrį pirko arba straipsnelis gurmanams


Kadangi pasauliui globalizuojantis darosi vis sunkiau išsirinkti tinkamą suvenyrą parsivežti namo, stengiuosi parsivežti ką nors valgomo vietoj magneto ant šaldytuvo ar kokio pliušinio žaislo. Tada galima žiūrėti nuotraukas ir degustuoti vietinę produkciją. Yra netgi pasaulinis judėjimas keliautojams, skelbiantis moto: "take nothing but photos, leave nothing but footprints". Be to, perkant vietinę produkciją palaikomi vietiniai ūkininkai ir tai savotiškai ekologiška. Taigi, nusprendžiau parsivežti gabaliuką latviško sūrio iš Rygos. Netoli mano hostelio buvo centrinis turgus.







Buvę seni vokiški cepelinų paviljonai paversti turgumi ir 1930 metais atvėrė duris pirkėjams. 1998 metais šis turgus kartu su Rygos senamiesčių buvo įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Dabar paviljonuose įsikūrę pieno produktų, mėsos, žuvies pardavėjai, vaisių ir daržovių bei gėlių prekystaliai ir šiaip galima nusipirkti įvairių gėrybių.

Taigi, nuėjau į pieno produktų paviljoną ir pradėjau tyrinėti sūrius. Iš pažiūros maloni pardavėja pasiūlė paragauti. Paprašiau, kad parodytų latviškus sūrius ir vieną išsirinkau. Užsirašiau jo pavadinimą: "Maasdam". Grįžusi į hostelį įsikūriau ant lovos ir apžiūrėjau pirkinį. Parsebėjau etiketės gabaliuką ir užrašą "Vilnius", greitai išmaniuoju telefonu paieškojau informacijos internete ir vos nenuvirtau: tai visai ne latviškas sūris, o lietuviškas! Gaminamas jis Vilkyšių pieninėje ir "2012 m. puskietis sūris „Maasdam“ tarptautinėje parodoje „ProdExpo“ laimėjo aukso medalį „Geriausio produkto“ kategorijoje." Tai nežinau, džiaugtis ar ne, kad apsuko. Čia daugiau apie šį produktą: Maasdam. Kitą dieną nuėjau į "Rimi" ir iš šaldytuvo pasiėmiau keletą gabaliukų tikrai latviško sūrio.

Kadangi jau paliečiau maisto temą, padarysiu išsamų reportažą apie tai, kuom palaikiau jėgas šios kelionės į Rygą metu. Savaime suprantama, kainos sėdint senamiesčio kavinėje yra turistinės. Galima bandyti nebrangiai prasimaitinti sumuštiniais ir vaisiais, bet kartą per dieną vis tiek reikia normaliai pavalgyti. 



Labai skanus sumuštinis išsinešimui iš Stockmann Deli. Stockmann yra didelis prekybos centras, o deli yra jo pirmame aukšte priešais iėjimą. Čekis kažkur nukištas, bet už porą jų sumokėjau kažkas apie porą latų. Prancūziška trapi bagetė perpjauta pusiau, viduje pelėsinis sūris, raudona paprika, meliono gabalėlis ir salotos lapas. Labai, labai skanu.
 


Sacher torto gabaliukas ir balinta kava nedidelėje kavinaitėje senamiestyje, kuri pardavinėja tiktais bandeles, pyragaičius, kavą ir arbatą, atsiėjo 3 latus. Pyragaičių gabaliukai kainuoja intervale 1.20-1.50 Lato.


Arbata "Jamaikos kokteilis", 3 puodeliai arbatinuke, 1, 50 Lato.

Arbatinė "Apsara" adresu Terbatas 2 su įėjimu iš Elizabetes gatvės (kavos neturi). Toks jaukus medinis arbatnamis su rytietiško stiliaus interjeru. Sakoma, porelės čia pasiglaustyti ateina :-) Nieko amoralaus pastebėti neteko, o arbatos pasirinkimas labai geras. Lauktuvėm nupirkau arbatos Darjeeling Badam, 100 g/ 3.29 Lato. Jų internetinė svetainė yra http://www.apsara.lv/
 


Senamiestyje galiu rekomenduoti nebrangią blyninę, esančią Škūnų gatvėje nr.6. Sultys, du blyneliai su mėsa ir grietine kainavo 1.85 Lato. Kitą kartą ėmiau tris blynelius su bananais ir sultis, mokėjau 1.75 Lato. 

O beveik priešais blyninę yra koldūninė.

Nors meniu ant sienos yra tik latviškai, papietauti nesutrukdė. Sultys, šaltibarščiai, koldūnai ir agurkų garnyras kainavo 2.46 Lato. Agurkai buvo baisūs, bet koldūnai skanūs, sriuba irgi nieko. Koldūnai yra kelių rūšių, įvairių padažų, keptų bulvyčių.


Labai galiu rekomenduoti restoraną "Armenia", Dzirnavu gatvė 62. Šiaip jį aptikau netikėtai, todėl internete pasižiūrėjau rekomendacijas ir jų tinklalapį: www.restoranarmenia.lv  Rekomendacijos patarė drąsiai eiti nesibaidant padavėjų armijos ir baltomis staltiesėmis nuklotų stalų. Pavarčiusi meniu buvau maloniai nustebinta, kad pasirinkti tikrai galima įvairių patiekalų ir palyginus labai padoria kaina; gyva pianino muzika Nuotraukoje matote vaivorykštinį upėtakį su granatų padažu, Aspeti Mosh vyną iš gervuogių 150 ml, ir nuotraukoje žemiau, armėnišką kavą. Sąskaita atėjo 11, 60 Lato, palikau 10 proc. arbatpinigiams.



Palyginimui, steikas (Fillet mignon džiovintų pomidorų padaže su bulvių koše) ir Kalifornijos namų vynas 150 ml senamiestyje TGIF (Thank God It's Friday) steikhause kainavo18.90 Lato, bet neprilygo nei vietos elegancijai, nei maisto gardumui, tiesiog mėsos gabalas. Aišku, steikas yra steikas, nėra čia ko kabinėtis.  

Padavėjas atnešė mano pageidaujamą well done steiką ir čia pat įteikė peilį, reikalaudamas perpjauti ir pažiūrėti, ar gerai iškepęs. 

Turaidoje netoli Gutmano olos prisėdau užkąsti šio bei to pietums, nes jau buvo pusiaudienis ir reikėjo pasistiprinti, o ir kelias dar buvo tolimas. Lietinis su braškių uogiene, balta kava ir gazuotas mineralinis vanduo kainavo lygiai 2 Latus. 


 Rygos geležinkelio stotis po rekonstrukcijos tapo gerai paslėpta po prekybos centro danga su laikrodžio bokštu. Tame bokšte yra "Neo" baras-restoranas. Į jį patenkama liftu, kuris paslėptas koridorių labirinte be aiškios nuorodos. Baras užima tris aukštus, kiekviename po 4-5 mažus staliukus.


 Iš baro galima pasižiūrėti panoramą. Meniu, be kokteilių ir desertų, yra sushi ir kinietiški patiekalai. Tačiau kažkaip tokius valgius man atrodo geriau valgyti specialiai jiems atidarytose įstaigose. Skaniai atrodė įvairių vaisių ir vanilinių ledų desertas, bet apsiribojau tik kokteiliu.

 Mojito, 3.50 Lato. Panašiai moku už Cosmopolitan Radisson Blu viešbutyje esančiame Sky Bar.

Jogurtams, kavai, vaisiams vietinės reikšmės "Rimi" ir "Maxima" išleidau apie 3 Latus. Latviškas sūris lauktuvėms atsiėjo apie 3 Latus. Lietuviško sūrio kainą paslaptingai nutylėsim :-)

Su meile,

Kūtvėla

2 komentarai:

Vio rašė...

Noriu to vaivorykštinio upėtakio ir kavytės iš to nuostabaus puoduko!

Ele Pranaityte rašė...

Bus atskirai info del zuvies valgymo subtilybiu, nes net irankiai kitokie. Dabar ieskau geros medziagos idejimui.