2012 m. gegužės 7 d., pirmadienis

Žuvies valgymo taisyklės

Kaip valgyti žuvį, žino kiekvienas. Pirmiausia parsineši nusipirkęs file arba visą žuvį. Jeigu žuvis visa, ją reikia nužvyninti ir išdarinėti, todėl aš daugiausia perku file-mažiau reikia įdėti "rankų darbo". Tada į dubenį įdedu miltų, druskos, maltų juodų piprų, Provanso žolelių mišinio, čiobrelio ir džiovintos levandos, pavolioju žuvį ir kepu ant įkaitinto aliejaus kol plutelė užsideda. Tada pasidarau bulvių košės, susitarkuoju virtą burokėlį ir valgau šakute ir peiliu. O mano pažįstamas rusas išvis sako, kad "žuvį, vištą ir moterį reikia imti rankomis" :-)

Taigi, kaip jau minėjau praeitame reportaže, armėnų restorane Rygoje užsisakiau vaivorykštinį upėtakį su granatų padažu.




Pirma mintis- kur garnyras? Kur bulvės, ryžiai, daržovės? Iš skųstis nėra kuom-užsisakiau žuvį, ir ją gavau. Taip, restoranas ir mamos virtuvė tikrai skiriasi :-) Todėl ir atsirado priežastis šiam straipsneliui: o kaipgi taisyklingai valgoma žuvis nepasidarant gėdos?

Visų pirma, stalo įrankiai žuvies valgymui yra kitokie nei įprastai.

Skolinta iš connox.com

Mano nauja pažįstama Zoe Dawes pasidalino savo šeimos turto nuotrauka, kur matosi jos močiutės žuvies valgymo įrankiai. (Įdomu, ką mano močiutė apie tai pasakys? Ką jie valgė tuo istoriniu laikotarpiu?)



Kaip matote, peilis labiau primena lopetėlę tortui pjaustyti ir tikrai skiriasi išvaizda nuo paprasto peilio, todėl nepatyręs gurmaniško valgymo meno žmogus gali gauti lengvą šoką :-) Dar kitais atvejais šalia šių dviejų įrankių gausite ir šaukštą. Taip, jis irgi skirtas keptai žuviai valgyti.

Na, o paskui prasideda tikrasis darbas-žuvies apdorojimas.Yra keletas būdų, bet esminiai žingsniai yra tie patys. Pirmiausia, nupjauname galvą ir uodegą. Tada peiliu perpjauname žuvį nuo galvos iki uodegos maždaug per kūno vidurį per kaulą ir atveriame. Šaukštas padeda pakelti file nuo kaulo, reikalui esant. Išimame kaulą ir kartu su galva bei uodega atidedame į kitą lėkštę arba pastumiame į lėkštės kraštą. Kitas variantas yra perpjovus žuvį ją apversti ir pakartoti pjovimą iš kitos pusės, nes taip gausit 4 file gabaliukus. Dėmesio ypatingai prietaringiems arba užsakius žuvį kiniečių restorane- jeigu žuvį apversit valgant, nuskęs kitas laivas į kurį sėsit, sako kiniečių prietaras. Pasitaiko, kad padavėjas restorane žuvį valgymui išdarinės prie Jūsų, išgelbėdamas nuo painiavos.

Na, o kad būtų galima geriau aukščiau pateiktas instrukcijas įsivaizduoti, štai čia yra vaizdinė medžiaga.

http://www.videojug.com/film/how-to-eat-fish-on-the-bone


Su meile,

Kūtvėla Upėtakytė-Granataitė

Komentarų nėra: