2012 m. liepos 3 d., antradienis

Kelionės ir rasizmas

Šiandien pakalbėsime apie rasizmą. Taip, neišsigąskite, čia vis dar Kūtvėlos kelionės ir klajonės. Vis dar rašau apie keliones ir rodau nuotraukas. Paklausite, prie ko čia rasizmas? Pasirodo, netgi labai prie ko. Bet pirmiausia, kaip sako advokatai, susitarkime dėl terminų. Rasizmas, kaip moko Vikipedija, yra įsitikinimas, kad rasė yra pagrindinis veiksnys, apsprendžiantis žmogaus gabumus, kad tam tikra rasė yra viršesnė arba kad su žmonėmis reikia elgtis priklausomai nuo jų rasinės kilmės.

Taip jau išėjo, kad Facebook'e priklausau kelionių blogerių grupei, kurioje visi rodom ką mokam. Kartas nuo karto pasirodo įvairių reportažų, vienas iš jų ir davė pradžią šiam straipsniui. Juodaodė keliautoja pastebėjo, kad jos Twiterio pranešimus seka daugiau žmonių. Jinai pasidomėjo, kodėl taip yra, ir sužinojo, kad jos tinklalapis yra įtrauktas į 17 juodaodžių keliautojų, kuriuos reikia sekti Twitteryje sąrašą.

Čia mano kantrybės taurė, matyt, ir buvo perpildyta. Juodaodžiai keliautojai visada pabrėžia, kad jie juodaodžiai. Jie kuria savo grupes, savo projektus, visur Facebookina ir Twitterina kad vat jie yra juodaodžiai keliautojai. Šitas perskaitytas reportažas man buvo paskutinis lašas. Na, kodėl, kodėl, KODĖL reikia pabrėžti, kokia tavo odos spalva? Gyvename globaliame pasaulyje, lygias galimybes (nekalbu apie Šiaurės Korėją kokią) turi visi, o jeigu neturi-tai bando išsikovoti. Manau, odos spalva jau seniai nustojo turėti reikšmės. Svarbu, ką tu darai, o ne kas esi.

Pasirodo, klydau.

Kadangi Facebook'as jau toks geras dalykas, kad galima susisiekti su tuom žmogum ir išsiaiškinti. Tačiau, kai ir klausiamoji pusė neturi paaiškinimo kodėl ji taip daro, viskas dar labiau susikomplikuoja. Aš užklausiau tiesiai šviesiai tos juodaodės merginos, kodėl jai taip svarbu jos odos spalva. Jeigu ką, tai rasizmas įdomiai pasireiškia iš juodaodžių tinklaraštininkų pusės, kurie kuria savus sąrašus žmonių, kuriuos verta žinoti dėl jų odos spalvos.

Kol kas juodaodžių keliautojų atsakymai yra aptakūs ir labai nekonkretūs, lyg patys nežinotų atsakymo. Pateikiu originalius atsakymus anglų kalba, kalba netaisyta.

"black travelers sometimes have different needs, issues, concerns or interest than than white travelers. just like people note they are female travelers versus male. [...] many times there are list 7, 8 ,20, 100, 1000 travelers you should follow on twitter and not one of them is a person of color. because we are excluded, intentionally or not, we have to create our list, to acknowledge our own achievements."


"it is true we are more global, diverse, fighting for equality and so on - that has nothing to do with the fact that being of color, something we can't obviously change, affects our travel perspective and experiences - it simply does." 


Kol kas neaišku dėl to "excluded", kas ir kur; taipogi, kaip konkrečiai odos spalva įtakoja keliones. Toks viešinimasis dėl odos spalvos man primena "gay pride" renginius, kur daug keistai nusirengusių žmonių irgi rėkauja, kad jie tokie, o ne kitokie ir būtent dėl tos savireklamos man jie nepatinka. 


Na, bandysiu aiškintis, kaip konkrečiai odos spalva įtakoja keliones. Gal ir pačiai pravers...


Su meile visoms odos spalvoms,


Kūtvėla 



Komentarų nėra: