2013 m. kovo 12 d., antradienis

Pergamono muziejus Berlyne: Islamo meno paroda

Mano trečias kartas Berlyne, trečias kartas Pergamono muziejuje, bet pirmas kartas Islamo meno skyriuje. Šį kartą aplenkiau tokias garsenybes kaip Ištar vartai ar Pergamono altorius. Jeigu būsite Pergamono muziejuje pirmą kartą, tikrai verta apeiti jį visą, tik turėkite omenyje, kad tai didelis kompleksas ir drąsiai skirkite tam visą dieną. Islamo meno skyrius buvo palyginti nedidelis, jeigu imti viso muziejaus dydį kaip atskaitos tašką. Į bilieto kainą įeina audiogidas, kurį rekomenduoju naudoti, nes pasakojimo metu sužinosite daugiau apie pačius svarbiausius parodos objektus. Nuolatinė paroda skirta Islamo menui nuo VIII- IX iki XIX a. Eksponatai atkeliavo iš įvairių šalių, tokių kaip Ispanija ar Indija, bet pagrindinis akcentas yra Vidurio Rytai-Egiptas ir Iranas. Štai keletas įdomiausių ekspozicijos akcentų.

Sienų puošyba. Sunku pasakyti, ar tai mozaikinė dėlionė ar akmuo iškaltas.

P1190651

P1190652

Keletas mihrabų iš mečečių-arkos, atgręžtos į Meką.


P1190653

P1190654

Medinės lubos iš Alhambra Granadoje, Ispanija. 

P1190657

P1190659

Dailus puošybos elementas su medžioklės scena.

P1190660

Mshatta rūmai, Jordanija (nors originalus pavadinimas nežinomas). VIII a. statinys, muziejaus įsigytas 1889 m. Fasadas buvo atkastas apie 30 km į pietus nuo db. sostinės Omano. Manoma, kad šis pastatas dykumoje buvo žiemos rezidencija arba saugykla. Po kalifo mirties, jis liko nebaigtas statyti ir sunaikintas žemės drebėjimo. Nors jau buvęs saugomas muziejuje, statinys nukentėjo per Berlyno bombardavimą Antro pasaulinio karo metu. Šiandien tai yra Islamo meno ekspozicijos pažiba.

P1190663

P1190666

P1190668

P1190665

P1190671

Muziejuje yra vertinga ir turtinga kilimų kolekcija.

P1190672

Aleppo kambarys irgi laikomas vienu vertingiausių parodos eksponatų, tačiau jis sulaukia mažai dėmesio dėl to, kad jį nuo lankytojų skiria stiklo siena, todėl neįmanoma nei nufotografuoti, nei iš arti apžiūrėti. Otomanų laikų kūrinys atkeliavo iš Sirijos. Turtingas Aleppo gyventojas užsakė ištapyti kambarį XVII a.pr. , ir tai yra anksčiausias to periodo tapybos pavyzdys. Kambarys buvo skirtas atvykstantiems svečiams užeiti. Tapybos temos yra tradicinės kaip gėlės ar geometriniai ornamentai, bet taipogi ir krikščioniški, nes užsakovas irgi buvo krikščionis, todėl galima pamatyti ir scenas iš Biblijos. Gaila, bet dėl stiklo sienos nebuvo įmanoma apžiūrėti šių grožybių iš arčiau.

P1190674

Kaip jau minėjau, ekspozicija nėra didelė, jai pilnai užteks valandos laiko. Man didžiausią įspūdį visgi paliko Mshatta facadas. Kilimai neįpatingai sužavėjo, nors turbūt didžiai vertingi. Labai nuvylė Aleppo kambario stiklo siena, nes eksponatas padarytas visiškai neprieinamu apžiūrai.

Kol kas savo internetinės svetainės muziejus neturi, lankymo valandas ir bilietų kainas bei kaip atvykti galima pasitikrinti čia: Staatliche Museen zu Berlin (anglų kalba).

Su meile,

Kūtvėla



Komentarų nėra: