2013 m. kovo 13 d., trečiadienis

ITB Berlin 2013: tarptautinė turizmo paroda Kūtvėlos uoslės, regėjimo, skonio ir lytėjimo receptoriais

Pagrindinė mano kelionės į Berlyną priežastis buvo apsilankymas ITB Berlin kelionių parodoje. Jau yra pateikiama oficiali renginio statistika: parodos lankomumas išaugo 25%,  dalyvavo 10,086 prisistatantys parodos dalyviai iš 188 šalių, apsilankė 110,000 lankytojų-profesionalų, kurių 43% buvo iš užsienio, 21,000 šių lankytojų apsilankė 200 paskaitų, diskusijų ir seminarų (tai 25% daugiau nei pernai), lankytojų-paprastų žmonių buvo 60,000 ir jie pirmą kartą galėjo užsisakyti keliones būtent šio renginio metu (1 iš 3 sakėsi dėl to ir atėjęs). Šių metų šalis partnerė buvo Indonezija. 6, 000 akredituotų žurnalistų iš 80 šalių bei 250 kelionių tinklaraštininkų atvyko į renginį. 350 diplomatų ir politikų apsilankė parodoje, taip pat 77 ambasadoriai ir 47 užsienio reikalų ministrai.

Na, o dabar pasidalinsiu pačiais-pačiausiais renginio įspūdžiais, kuriuos pavyko užfiksuoti fotoaparatu. Parodoje iš viso praleidau 2,5 dienas.

Lenkijos salė daug dėmesio skyrė būtent taip vadinamam wellness tourism, t.y. spa, masažai, druskos kambariai, etc. Sakėsi sulaukę didelio susidomėjimo. Šiaip aš pro jų stendus pratipenau greitai, nes bent jau artimiausiu metu į jokį lenkišką spa neketinu eiti. Vienintelis mane sudominęs stendas buvo Ščecino. Rugpjūčio pradžioje tenais vyks burlaivių regata. Daugiau info: The Tall Ships Races 2013 Turėtų būti gražus renginys ir reginys.

P1190683


Jungtinės Karalystės stendas nepasikuklino pastatęs Barako Obamos vaškinę figūrą.

P1190688

Jungtinės Karalystės stenduose ieškojau informacijos apie Giant Causeway (Milžinų Kelias) Airijoje ir laukinės gamtos bei paukščių-mormonų stebėjimą Škotijoje. Pastarasis gana nudžiugino, nes pasirodo yra viena vieta netoli Edinburgo, o į Edinburgą pasitaiko pigių skrydžių. Kiek labiau komplikuotas Giant Causeway pasiekimas Airijoje. Bet Kūtvėla dirba, dirba.

Rumunijos stendų buvo daug, atstovauta nemažai regionų, bet daugiausia lankytojų buvo apsupę jų degustacinius stendus: vyną ir stipriuosius gėrimus.

P1190690

Detaliau apie savo patirtį Rumunijoje esu rašiusi čia. O vyną degustavome labai gerą. Netgi turėjau progą parodyti šiokį tokį išprusimą šioje srityje, kai iš skonio atpažinau Sauvignon Blanc vynuoges (net pasišiaušiau dvigubai iš to išdidumo). Daugiau info: www.liliac.com Be to, paaiškėjo, kodėl daug egzotiškų ir nelabai egzotiškų šalių atstovų taip puikiai kalba vokiškai-jie yra vietiniai gyventojai, tiesiog atstovaujantys tas šalis parodoje. Štai degustuodama rumunišką vyną pastebėjau, kad jo įmonė yra Mures regione ir norėjau paklausti, ar toli nuo jų yra tos garsiosios "Linksmosios kapinaitės". Mergina ilgai nesuprato, ko man reikia. Na, pilsto jinai vyną, čia pat ir parduoda, o man staiga kažkokių kapinių prireikia...Tai ir išaiškėjo, kad ne rumunė jinai.

Belgijos stendas parodos lankytojus vaišino čia pat iškeptais dar šiltais vafliais ir šokoladu iš čiurlenančio fontanėlio.

P1190693

Parodoje apsilankė ir keletas nežemiškų būtybių. Turbūt ieškojo gero slidinėjimo kurorto?

P1190698

Vengrijos stende rankoves atsiraičiusios merginos plušėjo kepdamos kažką, kas vadinasi "kurtoskalacs".

P1190700

P1190702

Jis dar vadinamas "chimney cake" arba "Hungarian wedding cake". Toks mūsų šakočio ekvivalentas. Originalus receptas kilęs iš Transilvanijos, db. Rumunija, bet ten gyvena nemažai vengrų. To gardumyno paragavau, kai degustuojant vengriškus vynus įsišnekėjau su vienu austru. Angliškai, vokiškai, tarptautine pirštų kalba pasakojau kur yra ta Lietuva. Atrodo pavyko, pažadėjo apsilankyti. O dar paragauti šio vengriško produkto galima Budapešte. Daugiau info: www.kurtoskalacs.com (dirba kasdien 9.00-22.00)

Kas lankosi ITB Berlin parodoje nebe pirmą kartą žino, kur gaminamos gardžiausios sultys: Ispanijos stenduose, Kanarų salose. Eilutė nemaža nusidriekdavo, bet tikrai verta, nes sultys iki apsirijimo skanios.

P1190703

Šiaurės Kipro atstovė virė kavą ant smėlio. Buvau apie tokią girdėjusi, bet net neįsivaizdavau, kaip konkrečiai tai daroma. Buvo galima paimti nemokamai pakelį kavos pabandymui. Kaip sako turkiška patarlė, coffee should be black as Hell, strong as death and sweet as love.  Ką gi, bus proga įsitikinti.

P1190707

Tokią kavą reikia gaminti naudojant indą, vadinamą "cezve", jį matote nuotraukoje pas merginą. Kavos istoriją, patarimus kaip pasigaminti tokios kavos ir dar visko rasite čia: http://www.ozakahve.com

Tikrą fiestą skrandžiui surengė Italijos Piemonte regionas. Jis taipogi vaišino tinklaraštininkus Speed Dating renginio metu. Stovėjau tiesiai priešais virtuvės šefą, kuris gamino pastą. Tada jis čiupo kažką juodo į saują ir užtarkavo ant viršaus. Kai supratau, kad ten triufelis, maniau nuleipsiu vietoje. Man toks gurmaniškas dalykas niekaip neįsipaišo užtarkuotas ant makaronų kaip koks sūris. Tada šefas atseikėjo kiekvienam norinčiam tik po valgomąjį šaukštą to gėrio, bet užtat vyno buvo pasirinktinai. Ir ne tik vyno, kaip matote.

P1190712


P1190713

Iki šiol nebuvau turistiškai orientuota į Piemonte regioną. Jeigu reiktų bendrais bruožais nusakyti kur tai yra Italijoje, būtų kažkas panašaus kaip viršuje ir į kairę. Bet jie labai stipriai save reklamavo. Jeigu susidomėjote šiuo regionu, galite daugiau pasieiškoti informacijos čia: www.centroestero.org , www.piemonteonwine.it , www.langheroero.it ir www.italiandelights.it Viena iš reklamuojamų turistams veiklų- triufelių ieškojimas su šunimi ir "slow food" patyrimas.

Maltos stende buvo uoliai tepami sumuštiniai. Paima baltos duonytės, pavolioja aliejuje ir užtepa saulėje džiovintų pomidorų pastos ir baigta. Šalia buvo ekspozicija iš produktų, kuriais Malta garsėja. Belaukdami, kol oficialūs asmenys pasakys kalbas, nuo to stendo buvome bebaigią petražolių papuošimus nužleboti tų sumuštinių laukdami, bet man nepatiko ta pasta.

P1190717

O Maltos vynas buvo puikus. Netgi nustebau, nes esu buvusi Maltoje ir kiek to vietinio vyno beragavome, buvo baisus. Todėl galiu drąsiai rekomenduoti "Tanit" iš Tal-Massar Winery , 2012 metų. Jis yra pagamintas iš vermentino veislės vynuogių. Vynas turi persiko ir kriaušės poskonį. Jo pavadinimas kildinamas iš Finikiečių mėnulio deivės vardo. Tikrai labai geras.

Portugalijos stendas vos spėjo nuiminėti vienkartinius šaukštelius, taip buvo apsipistas degustuotojų.

P1190719

P1190727

Kurį laiką stebėjausi, kad padaryta tokia aliejų ekspozicija. O čia reikia imti duonytės ir merkti į aliejų bei ragauti. Tai vat, ketvirtas iš kairės aliejus buvo pats skaniausias. Ir aplamai Portugalijos stende patyriau gastronominę ekstazę, įsikibau pirmoje nuotraukoje matomam vaikinui į alkūnę ir sakiau, kad be šios mišrainės recepto nesitrauksiu. Kukliai nunarinęs akis, jis mane palydėjo pas virtuvės šefą, tiksliau, šefę moterį, kuri man padiktavo receptą. Ko nesupratau, atnešė iš virtuvės ir parodė. Woot! Taigi, ekskliuzyviai "Kūtvėlos kelionės ir klajonės" skaitytojams:

Bacalhau com grao de bico.  Ingredientai: virta menkė, virti avinžirniai, raudonasis saldusis pipiras, druska, pipirai, alyvuogių aliejus, actas. Smulkiname viską kas smulkinasi (avinžirnių nereikia smulkinti), raudonojo saldžiojo pipiro naudojama labai mažai, gal tik 1/10 visos mišrainės, acto tai visiškai nesijautė, viską sumaišome ir ragaujame. Jeigu išbandysit, praneškit kaip sekėsi. Kadangi buvo šioks toks kalbos barjeras, tai tikslių proporcijų nepavyko išgauti.

Graikijos stendai irgi kvietė paragauti ir jų stendas buvo vienas iš nedaugelio parodoje, kur buvo galima užsisakyti kavos nemokamai. Čia irgi pareikalavau mišrainės recepto. 

P1190726

Ekskliuzyviai "Kūtvėlos kelionės ir klajonės" skaitytojams:

Marinuoto aštuonkojo ir lęšių mišrainė. Išverdame lęšius al dente (t.y. išvirti, bet stangrūs, ne košė), sučiečkavojame svogūno, tada imame smulkintą šviežio pomidoro odelę (ne minkštimą),  extra virgin alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, druskos, pipirų, šviežio čiobrelio ar raudonėlio ir viską sumaišome. Aštuonkojis turi būti paruoštas iš anksčiau: išverdame ("virk kaip visada verdi", sakė virtuvės šefas. Nekomplikavau jam darbo porindama, kad pas mus tokie gyviai tik vaikams pasakose gąsdinti naudojami.), supjaustome gabaliukais, pašaliname odos perteklių, užpilame extra virgin alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, druskos, pipirų, ir paliekame 24 val. šaldytuve pasimarinuoti. Tada smulkius aštuonkojo gabaliukus dedame į lęšius ir valgome. Bandysit?

Peru stendas kaip ir pernai vaišino tradiciniu gėrimu, bet jis buvo baisiai "britkus" net ir mano gurmaniškai asmenybei.

P1190733

Laimei, netoliese Ekvadoro stendas vaišino skania arbata.

P1190735

Čia pat vaikščiojo pats Montesuma.

P1190742

Jau žinojau iš knygų apie keliones Pietų Amerikoje kad Argentina yra mėsėdžių rojus, bet pripažinkite, kad toks vizualinis stendo apipavidalinimas mažai įkvepia tenais apsilankyti. Šašlykas, škias?

P1190743

Panama kaip visada buvo parengusi įspūdingą stendą ir norintys galėjo nusifotografuoti su šiomis merginomis. 10 balų.

P1190745

Afrikos skyriuje irgi buvo visko. Ar matote šios moters kojas?

P1190765

Jeigu geriausios sultys yra Ispanijos/Kanarų salų stende, tai geriausias kuskusas randamas Maroko stende, be konkurencijos.

P1190770

P1190769

Berlyne esant, galima apsilankyti jų restorane "Kasbah".

Be visokių vergavimų pilvui, dar buvo ir darbščių žmonių. Štai Tuniso stende žmogus pynė krepšius.

P1190772

P1190774

Dar buvo ir mozaikų darymo meistras.

P1190776

Ne vienas stendas siūlė kaligrafiškai užrašysiantis vardus.

P1190782

Šokiai, dainos...Burundžio delegacija.

P1190785

Burundžio stendas irgi vaišino lankytojus arbata.

P1190788

Kai kurie stendai, kaip štai Ruandos, viliojo lankytojas papuošalais. Čia matote pintus auskarus.

P1190791

Ech...jeigu būčiau džinas, gyvenčiau tiktai šiame arbatinyje.

P1190795

Rytų (Islamo) šalių stenduose, be abejo, vynų degustacija nevyko, bet datulių valgoma ekspozcija veikė ne ką mažiau veiksmingai.

P1190802

Pribėrė datulių, pastatė kauliukams šiukšliadėžę, ir paliko. Lankytojai kaip skėriai tuoj viską ir suėdėme. Bet labai skanu buvo, labai. Kai kas net į popierines servetėles susisukęs namo nešėsi (ne aš). Kitąsyk reiks kokį kibiriuką neštis visam gėriui susikrauti ir "bambalį" skysčiams.

Jemeno stende šis padaras-sakau "padaras", nes taip apsitūlojęs, kad neaišku vyras čia ar moteris, ar gal labai negraži moteris, piešė ant rankų ornamentus.

P1190797

Egipto stenduose buvo galima gauti informacijos apie atotogas kurortuose. Mano viena svajonė yra kruizas Nilu, bet tokioje daugybėje labai sunku išsirinkti, kad geras būtų, o ir kainos laikosi stabiliai aukštos. Ne ką pigiau gaunasi perkant per vietinius kelionių operatorius.

P1190803

Taivano stendai buvo labai spalvingi ir smagūs.

P1190806


P1190916

P1190917

Malaizijos delegacija šoko ir dainavo. Visai neblogas toks "popsas" gavosi, su priedainiu "Malaysia- truly Asia", netgi rimuojasi. Paskui toks vyrukas šoko ir pilstė arbatą, labai taikliai tai darė ir beveik neprapylė.


P1190811

P1190812

Norintys pasikonsultuoti su ajurvedos specialistu, tai galėjo padaryti. Šis specialistas ligas gali atpažinti iš pulso. Čia matote visokių gamtos sugalvotų priemonių toms ligoms gydyti.

P1190831

Vokietijos stendų buvo nemažai, tik blogai tas, kad išsidėstę ne tik per kelis aukštus, bet ir per kelis paviljonus. Šiaip parodos išplanavimas, kaip ir pernai, yra gana durnas: jeigu 2.1 salė yra prieš Jus, tai 2.2 salė bus kitame paviljone ir dar trečiame aukšte, ir panašiai, nors jose abiejose atstovaujamas tas pats Europos regionas. Čia labiau išmanantiems pateikiamas automobilio skrodimas ir variklio nuotrauka.

P1190832

P1190833

Trumpam prisėdau arbatos.

P1190840

Slovakijos atstovas muzikantas Filip Jancik koncertavo prie savo šalies stendo. Norintys pasiklausyti sėdėjo kitapus praėjimo, kur Serbijos delegacija buvo pastačiusi savo klientams fotelius. Žiūrėjo serbai taip gana nedraugiškai į užimtas vietas, bet nevaikė klausytojų. O muzikantas geras.

P1190866

Daugiau info: http://www.filipjancik.com/ (atkreipkite dėmesį į video skyrelį).



Afrikos stenduose siautė Angolos būgnininkai, iki suprakaitavimo.

P1190869

P1190873

Angolos būgnininkas ir laiminantis Rio de Žaneiro Kristus? Tiesą sakant, lengva supainioti, tačiau plakate pavaizduotas Kristus Karalius iš Lubango miesto Angoloje. 30 metrų aukščio statula apšviečiama naktį, o lankytojai dar gali apžiūrėti miesto panoramą. Afrikos mastu unikali skulptūra yra viena iš keturių pasaulyje: Rio de Žaneire, Lisabonoje, Swiebodzine (Lenkija) ir čia, Lubangoje. Ši statula padaryta iš tos pačios medžiagos kaip ir garsioji Rio de Žaneiro statula.

O šokiai ir dainos tęsėsi....

P1190878


P1190882

Japonijos stendas siūlė kaligrafijos, sushi darymo pamokas, arbatos gėrimo ceremoniją. Kažkada mane tai be galo žavėjo, bet šįkart nusprendžiau tam laiko neskirti. Užtat jie taip mušė savo būgnus, kad gretimais buvusi Korėjos delegacija niekaip negalėjo pradėti koncerto.

P1190910

Na, turbūt smalsu pasižiūrėjus tokių grožybių kaipgi atrodė Lietuvos stendas? Štai, prašom:

P1190687

Tiesą sakant, šioje vietoje aš esu be galo pikta ir nusivylusi. Jūs patys matėte kaip prisistato kitos šalys: degustacijomis, šokiais, dainomis, rankdarbiais...Taip, tai kainuoja, bet sutraukia nepalyginamai daugiau žmonių. O mūsų stendai buvo išdalinti visokioms kelionių agentūroms, Vilnius ir Kaunas turėjo po savo kėdę, mergaitės sėdėjo ir dalino lankstinukus su informacija, kurią kiekvienas gudresnis žmogus gali susirasti internete. Tai ar mums turistų ne(be)reikia? Kažin kada supras mūsų organizatoriai, kad lankstinukų dalijimo laikai jau praeitis, o norint tokios parodos metu patraukti lankytojus reikia triukšmauti, kažką rodyti ir dar ką skanaus duoti? Šiemetinė Adventur paroda parodė, kad mes turime ką rodyti turistams Lietuvoje, bet kažkodėl didžiausioje parodoje Berlyne to pademonstruoti katastrofiškai nesugebėta. Manau, dėl to kalti du dalykai: pinigų ir iniciatyvos stoka. Gal net ne tiek pinigų, kiek iniciatyvos. Kaip visada. Ką aš būčiau dariusi? Visų pirma, tradiciniais rūbai apsirėdžiusi pilstyčiau ragauti Biržų alaus ir dar pakabinčiau plakatą "Recommended by New York Times". Prie alaus paraikyčiau paragauti lietuviško varškės sūrio arba "Džiugo", juodos kaimiškos duonos, skilandžio, rauginto agurko. Juk ne karvę kainuotų, ką? Surengčiau ir maisto produktų parodą, kaip kad Malta padarė, su šakočiais ir karaimiškais kibinais. Dar pakviesčiau mūsų garsias verbų pynėjas rodyti, kaip toks dalykas daromas. Dėl sutartinių dainų nesu tikra, nors irgi galima. Dar atvežčiau dirbinių iš gintarų bei mūsų pagonišką paveldą reprezentuojančių meistrų darbų ir parduočiau (jeigu jau kokiame Indijos stende rankų darbo šalikas už 40 EUR parduodamas).

Tai vat tokie tie šiemetinės parodos įspūdžiai. Ką manote?

Su meile ir kaip visada susivėlusi Jūsų

Kūtvėla

Komentarų nėra: