2014 m. birželio 25 d., trečiadienis

Kas liko už kadro Londone.

Skrydis į Londoną buvo nusižiūrėtas pas Urkis Travel. Tiesioginis skrydis Vilnius-Londonas su rankiniu bagažu į abi puses kainavo nepilnai 250 LTL. Skridau Wizzair kompanijos lėktuvu. Jie vykdo skrydžius į Lutono oro uostą. Iki Londono ir atgal į Lutono oro uosta važiavau easyBus kompanijos autobusu. Iš anksto pasirūpinau bilietais į abi puses, todėl jie kainavo tik 5 svarus sterlingus (kreditinės kortelės aptarnavimo mokestis įskaičiuotas). Turiu įspėti, kad easyBus kompanija turi labai daug neigiamų atsiliepimų, nors mano kelionė su jais praėjo be jokių nuotykių, netgi pavyko pasinaudoti sąlyga ir įsėsti į ankstesnį autobusą. Tikrai patariu būti oro uoste bent dvi valandos iki skrydžio, nes saugumo patikroje būna labai daug žmonių.

Apgyvendinimas Londone yra labai brangus, jeigu neturite draugų, pas kuriuos galite apsistoti, arba nesinaudojate tokiais portalais kaip Couchsurfing. Kadangi mano kelionė buvo ilga, nenorėjau užsikrauti sau vargo kaitalioti nemokamos nakvynės vietas (juk nepadoru taip ilgai išnaudoti kieno nors svetingumą). Apsistojau labai geografiškai geroje vietoje esančiame Barmy Badger Hostel. Už nakvynę keturviečiame kambaryje su pusryčiais sumokėjau 930 LTL.

Viešasis transportas yra tikrai efektyvus, ypač metro. Aš pirkau savaitės bilietą už beveik 40 svarų sterlingų, taip vadinamą "Travelcard", 1-3 zonoms. Ją pakrovė į Oyster kortelę už 5 svarus sterlingus, kuriuos galima atgauti grąžinant kortelę. Jos visiškai pakanka aplankyti visas turistines vietas Londone, netgi Grinvičas yra 3 zonoje. Pasibaigus šiam bilietui, dar turėjau pusantros dienos Londone, tai tiesiog papildžiau Oyster kortelę vieną dieną dienos bilietu (buvo savaitgalis, galiojo off-peak tarifas), o kitą dieną- grynais pinigais ir naudojausi pagal poreikį.

Traukinių pasas man labai pravertė, nors buvau nusiteikusi skeptiškai jo atžvilgiu. Suskaičiavusi visas keliones su juo pamačiau, kad man susitaupė 530 LTL. Traukiniais keliauti Anglijoje yra labai brangus malonumas, bet dažnumas ir greitis verti tos kainos. Aš buvau išsirinkusi Britrail London Plus Pass, keturioms dienoms per aštuonių dienų laikotarpį, antra klasė. Siuntimas į Lietuvą atsiėjo nemažai, tikras plėšikavimas. Prieš pirmą kelionę traukinių pasą reikia aktyvuoti-tiesiog paduoti bet kurioje traukinių bilietų kasoe, kad uždėtų antspaudą. Įrašius datą, tą dieną galima naudotis traukiniais kiek tik norit toje zonoje, kurią dengia išsirinktas pasas. Antra klase keliauti yra tikrai patogu, todėl neverta mokėti brangiau už pirmąją klasę. Kiek pastebėjau, yra kontingentas žmonių, kurie sulenda į geresnę klasę su antros klasės bilietu ir ne visada kontrolieriai juos iš ten išguja. Bet didelis privaluma syra tas, kad nebūtinos vietų rezervacijos traukinyje- kitur Europoje nusiperki brangų traukinių pasą ir normalesniuose traukiniuose privaloma rezervacija siekia 3-10 EUR.

Lankytinos vietos- kiekvienam pagal skonį. Jeigu keliausite po Angliją be traukinių paso ir būsite ne vienas, atkreipkite dėmesį į gerus 2-4-1 pasiūlymus tiems, kas keliauja traukiniais su paprastais bilietais. Londone šiais pasiūlymais galima pasinaudoti čia: 2-for-1 London, o Kento grafystėje čia: Visit Kent Offers. Tai reiškia, kad pateikę kuponą ir parodę traukinių bilietus, dviese būdami mokėsite perpus mažiau už apsilankymą šiame pasiūlyme dalyvaujančiose vietose. Taip pat verta pasidomėti Plus Bus pasiūlymais, kurie keleiviams su įprastais traukinių bilietais siūlo pigius vietinio susisiekimo autobusų bilietus dienai. Bilietus autobusui galima gauti internetu arba traukinių stotyje.

Maistas vėlgi kiekvienam pagal dietą. Taupantiems rekomenduoju nenumoti ranka į Meal Deal pasiūlymus supermarketuose. Už fiksuotą mokestį gaunate užkandį (sumuštinį arba salotas), gėrimą (sultis, limonadą, vandenį) ir desertą (pyragaitį ar čipsus). Aš dažnai valgiau skaniuosius Cornish pasty pyragėlius su įdaru.

Primark parduotuvių tinkle galima nebrangiai apsipirkti. Moterys ten tokiais glėbiais tempia gėrybes, kad jų pačių nesimato. Aš nusipirkau striukutę, nes atšalau uodegą angliškame klimate, ir labai dailų šalikėlį su saulėgrąžomis.

Pinigais geriausia apsirūpinti dar namuose, nes keitimo kursas Londone yra prastas, oro uoste tai išvis siaubingas, kuom toliau nuo Londono, tuom kursas geresnis.

Kelionė su rankiniu bagažu- kur aš buvau anksčiau? Nerealus dalykas. Į paprastą kuprinę galima pritutinti tiek visokio gėrio, o ji vis tiek bus leidžiamose mažo rankinio bagažo ribose. Be to, keliaujant tik su rankiniu bagažu nebūtina laukti skrydžio registracijos-atsispausdinus įlaipinimo kortelę namuose, galima eiti tiesiai prie įlaipinimo vartų.

Bendra išlaidų suvestinė savaitei Londone:

Skrydis tik su rankiniu bagažu: 250 LTL
Apgyvendinimas: 930 LTL
Visokios transporto išlaidos: 200 LTL
Traukinių pasas: 500 LTL
Rūbai: 135 LTL
Popiečio arbata: 145 LTL
Krabas Braitone: 115 LTL
Žiurkėno žaislas: 30 LTL
Maistas: 200 LTL
Lankytinos vietos ir suvenyrai: 860 LTL

Viso: 3365 LTL

Atsižvelgiant į tai, kad gyvenau patogiai, valgiau sočiai, naudojausi transportu, lankiausi pilyse, pirkau knygas ir lauktuves žiurkėnui ir tai, kad Londonas yra vienas iš brangiausių pasaulio miestų (paskutiniais duomenimis, penkioliktas), tokios savaitės išlaidos nestebina. Atmetus nebūtinas išlaidas kaip rūbai, arbatos gėrimas viešbutyje ir krabas, būtų buvę galima sutaupyti 395 LTL.

Su meile,

Kūtvėla Antbankrotoribosaitė

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Laba diena, matau keliavot su Urkistravel.Norėčiau Jūsų atsiliepimo apie šią agentūra, nes niekur nerandu atsiliepimų.Norim užsisakyti poilsinę kelionę.Dėkui jei atsakysite.Neringa

Ele Pranaityte rašė...

Su šios agentūros pagalba užsakiau apgyvendinimą. Kitų paslaugų tai negaliu komentuoti.