2014 m. birželio 8 d., sekmadienis

Solsberio (Salisbury) katedra: čia stovi Žemės Stulpai.

Buvau nusprendusi neapsiriboti vien Londonu, o pamatyti kiek galima daugiau toks ūkanotos Albiono šalies, todėl investavau į traukinių pasą Britrail London Plus, 4 dienos, 2 klasė. Berašydama atsiminimus, pamažu suvesiu ir buhalteriją, todėl įrašų pabaigoje bus matyt, ar priverčiau jį atsipirkti. Solsberio (rašoma Salisbury) katedra yra garsi tuom, kad ją pastatė per rekordinį laiką (38 metus), joje yra seniausias laikrodis pasaulyje, jos bokštas yra aukščiausias šalyje ( lengva atsiminti-123 m), jai priklauso didžiausias šalyje arkomis puoštas kiemas, jos choro patalpa bažnyčioje buvo anksčiausiai šalyje pabaigta statyti, ji pirmoji 1991 m. sukūrė merginų chorą, joje saugoma Magna Carta (kuriai 2015 m. bus 800 metų), ir ji beveik vienas prie vieno kaip katedra, kurią knygoje "Pillars of the Earth" įamžino Ken Follett. Jeigu tai ne geriausia reklama ją pamatyti, tai jau tada nežinau.

P1320825
Aktyvuotas traukinio pasas. 
P1320827
Traukiniuose kartais būna galimybė nusipirkti gėrimų ir užkandžių. Praverčia tyrinėjant traukinių grafikus. 
Išlipusi iš traukinio sekiau kelio nuorodomis iki turizmo informacijos centro, kuris manęs nesužavėjo, bet gavau nemokamą miesto žemėlapį. Solsberyje planavau pažiūrėti tiktai jo garsiąją katedrą, todėl iškart ir nustrepsėjau jos link. Pakeliui dar savo žiurkėnui Cepelinui dovaną nupirkau. Pats Solsberio miestelis pasirodė mažas ir tylus. Galbūt todėl, kad dar anksti buvo?

P1320829
Solsberis, Anglija. 




P1320830
Turbūt kažkokiai šventei ruošiasi. 

P1320831
Įdomesni Solsberio pastatai. 

P1320835
Arka virš gatvės. Dar apipypino mane kažkoks automobilis. Kaip jis drįso. Juk aš -turistė, aš čia juos visus išlaikau. 

P1320838
Pasveikinimas prie katedros. 

P1320839
Garsieji Žemės Stulpai- Solsberio katedra. 

P1320846
Aukščiausias bažnyčios bokštas šalyje-123 m.

P1320847
Katedros išorės dekoras.
P1320852
Paradinių durų arka. 

P1320853
Solsberio katedros fasado detalė.

P1320854
Vandeniui nutekėti. 
Čia reikia pasakyti, kad Dievo namų lankymas Anglijoje kainuoja, ir kainuoja tiek, kad keturių asmenų anglų šeima sau tai nevisada gali leisti. Įsivaizduokite, kad pilnas mokestis už įėjimą (ir senjorams taip pat) į Vilniaus Arkikatedrą Baziliką būtų 25 LTL, vaikams (5-17 metų)- 12 LTL, norintiems sutaupyti būtų galima pasiūlyti šeimos bilietą (2 suaugę ir 1-3 vaikai), kuris kainuotų 60 LTL. Štai kur Anglijoje ir išėjo visos Kūtvėlos santaupos, kurias ji planavo skirti saulėtai senatvei- Dievo namų lankymui. Katalikų bažnyčios iš valstybės negauna nei vieno svaro stelingo paramos, o istoriniams statiniams išlaikyti ir prižiūrėti reikia apie 2 milijonų svarų sterlingų per metus. O dar, neduok Dieve, koks gaisras ar stogas prakiurs. Solsberio katedra bilieto kainą gražiai apiforminusi kaip donation, t.y. auka, bet jos išvengti neįmanoma, nes iš karto prie įėjimo stovi kasa. Už šią auką priklauso nemokama ekskursija po katedrą su savanoriu gidu. Kūtvėla paaukojo 10 svarų sterlingų už įėjimą į katedrą su ekskursija į bokštą. Šią kelionių atsiliepimų portaluose prieštaringai vertinamą ekskursiją patariama užsisakyti iš anksto, nes grupėje tik 12 asmenų, ir sezono metu jos greitai užsipildo, bet man pasisekė, nes dar buvo laisvų vietų (nenorėjau užsakinėti ir apmokėti avansu, nes nežinojau, kada tiksliai būsiu vietoje). Iki ekskursijos dar turėjau gerą valandą laiko apžiūrėti pačiai katedrai.

P1320864
Pirmas žvilgsnis į Solsberio katedrą. 

P1320865
Centrinė nava.
Katedra datuojama 1258 m., XIII a. pab. Man šioje kelionėje katedros paliko didžiausią įspūdį savo dydžiu, vidaus interjero sprendimais, antkapių gražumu. Lietuvoje tuo metu mes dar buvome pagonys ir tikrai nestatėme tokių architektūros perlų. 1323 m. žinome Vilnių paminėtą kaip šalies sostinę, valdant Gediminui. Nors prie jo minimos dvi krikščioniškos bažnyčios Vilniuje, bet apie jų architektūrą nieko negaliu pasakyti. Kita vertus, ar kelis šimtus metų vėlavęs krikštas būtų šiai dienai palikęs mums tokių įspūdingų statinių, atsižvelgiant į visus Vilniui tekusius gaisrus ir karus? Gera jiems ten, saloje sėdint, statydintis katedras*.

P1320860
Antkapio detalė. 
P1320869
Seniausias laikrodis pasaulyje, 1386 m. 
P1320875
2008 m. William Pye sukurta krikštykla. Moderniško dizaino elementas, kuriame kunigams ne taip lengva savo pareigas atlikti. Vandenyje iš visų kampų kas nors atsispindi. 
P1320876
Vitražo atspindys.
P1320874
In memoriam. 

P1320877
In memoriam. 
P1320881
Solsberio katedros vidaus interjero fragmentas. 

P1320883
Antkapiai. 

P1320884
Vitražai. 

P1320885
Yra kur akiai paklaidžioti. 

P1320892
Vyras su žmona laukia Prisikėlimo.

P1320901
Kita sutuoktinių pora irgi laukia to paties. 

P1320904
Vitražai.

P1320907
Antkapis su velionės dorybių išvardijimais. 
Kvapą gniaužiančio grožio vadinamas Chapter House datuojamas 1266 m. Jame, deja, fotografavimas draudžiamas, nes čia saugomas geriausiai iš keturių originalų išsilaikęs Magna Carta egzempliorius. 2015 m. šiam dokumentui sueis 800 metų. Šis dokumentas buvo naudojamas kaip atskaitos taškas JAV Žmogaus Teisių Deklaracijai ir daugelio kitų demokratiškų šalių dokumentams. 2009 m. Magna Carta buvo įtraukta į UNESCO Pasaulio Paveldo Atmintinę, skirtą dokumentams. Lietuvia šiame archyve turi du dokumentus: Radvilų archyvus ir Nesvyžiaus bibliotekos kolekciją bei Baltijos kelio dokumentiką. O apie Magna Carta yra ir britiškas anekdotas: " Ar žinote, kur karalius Jonas pasirašė Magna Carta dokumentą? Ogi apačioje. " Iš tiesų, šis svarbus dokumentas buvo, galima sakyti, išreketuotas iš karaliaus jo baronų, pirmasis toks dokumentas, kurį Anglijos valdovas pasirašė po priespauda, apribodamas savo teises ir suteikdamas garantijų savo didikams. Bet tokia jau ta demokratija-visiems geras nebūsi.

Sutartu laiku buvau prie kolonos, kur renkasi einantys į ekskursiją į bokštą. Mus pasitiko vienas iš katedros savanorių, garbingo amžiaus anglų džentelmenas, kuris pagal sąrašą suskaičiavo mus visus ir supažindino su saugos instrukcija; apžiūrėjo, ar niekas, gink Dieve, pliažankėmis apsiavęs neatėjo; įspėjo visus širdininkus nerizikuoti. Kai visi patikinome, kad patys atsakome už save, nesame kokie nors nėšti, be priežiūros palikti nepilnamečiai ir kenčiantys nuo aukščio baimės, buvome priimti į ekskursiją.

Pirmoji Solsberio katedra buvo pastatyta vietovėje, vadinamoje Old Sarum,1092 m. Tai yra maždaug 3 km nuo dabartinės katedros vietos. Pirmoji katedra buvo pastatyta netoli Old Sarum pilies, bet netrukus pilies komendantas ir katedros vyskupas susiginčijo, kuris gi vis dėlto valdo teritoriją. Vyskupas paprašė popiežiaus leidimo perkelti katedrą ten, kur jam niekas nekomanduos. Legenda sako, kad vietą naujai katedrai vyskupas išrinko paleidęs strėlę iš lanko-kur nukris strėlė, ten ir bus statoma nauja katedra. Primenu, atstumas-3 kilometrai. Legenda nenusileidžia- strėlė būktai pateikiusi į elnią, kuris nubėgo taip toli ir numirė dabartinio Solsberio apylinkėse. Iš tiesų, tai žemė, ant kurios stovi naujoji Solsberio katedra, buvo vyskupo asmeninė nuosavybė, ir jis be jokių ten strėlių irgi elnių puikiai žinojo, kur ir ką jis statys. Taip 1220 m. buvo padėtas pamatinis akmuo naujajai katedrai, kurią New Sarum pabaigė 1258 m., o su laiku "New Sarum" pasidarė "Salisbury".

P1320916
Pirmas sustojimas ekskursijoje į bokštą. Gidas papasakojo apie arkas, kuom angliškos skiriasi nuo prancūziškų, kam reikalingi kontraforsai, ir t.t.

P1320918
Kūtvėla Solsberio katedroje. 

P1320920
Seni ir vertingi originalūs vitražai. 

P1320925
Vaikštome palėpėje virš centrinės navos, po mumis- katedros arkos. 
Solsberio katedros arkose padaryti specialūs nutekėjimai vandeniui. Neseniai buvo gaisras garsiojoje Jorko katedroje, ten tokiuose įdubimuose be nutekėjimų susikaupęs gęsinimui skirtas vanduo, sakė mūsų gidas, vietomis sulaužė lubas.

P1320927
Kairėje-kopčios, kuriomis lipsime. 
Antrame sustojime mes pamatėme mechanizmą, kontroliuojantį varpų valandinį mušimą. Civilinė sauga pradėjo drausti vesti turistus prie pačių varpų, kai jie muša daug valandų, be specialių ausinių, tai mes vidurdienį pasitikome neutralioje teritorijoje. Garsusis architektas seras Christopher Wren buvo pakviestas 1668 m. pažiūrėti, kodėl aukščiausias bažnyčios bokštas šalyje krypsta. Jis atliko šiokius tokius suveržimo darbus, bet liko sužavėtas viduramžių meistrų darbu ir nuramino tautą, kad bokštas tikrai negrius. Kiti bokšto tvirtinimo darbai vyko po maždaug šimto metų, bet pakrypimo kampas buvo nežymus-ponas Wren išmanė savo amatą. 1778-1791 m. architektas James Wyatt atliko kai kuriuos perstatymo darbus. Mūsų gidas sakė, kad Anglijoje buvo trys naikintojai, tai Henrikas VIII, Oliveris Kromvelis ir architektas Wyatt. Šiai dienai žymesnių problemų su bokštu nėra užfiksuota.

P1320932
Karolio II varpas.
Nors Oliveris Kromvelis valdė naują respubliką gana sėkmingai, bet jo sūnus ir paveldėtojas iš tėvo neperėmė organizacinių gebėjimų, todėl anglų liaudis susigriebė ir nusprendė atstatyti monarchiją. Nukirsdintojo Karolio I sūnus žengė į sostą kaip Karolis II. Naujasis valdovas pasakė gi, kad jis laiko save teisėtu Anglijos karaliumi ne nuo šiandien, o jau trylika metų po tėvo mirties tapęs valdovu, todėl visos bažnyčios savo sąskaita privalo išlieti varpus, ant kurių būtų parašyta "Karolis II, tryliktieji valdymo metai", pakabinti, ir garsiai jais skambinti.

P1320933
Nelaimingas atsitikimas turistui. 
Trečiame ir paskutiniame sustojime galima pamatyti miestelio ir apylinkių panoramą. Trys iš keturių balkonų yra atviri turistams, o ketvirtas-po užraktu.

P1320935
Čia peri sakalai.
Sakalų šeima įsitaisė perėti ant katedros stogo, bet kiaušiniai vis nuriedėdavo žemyn ir suduždavo, todėl šiemet jiems perėti buvo įtaisyta speciali dėžė ir įrengta video kamera: trys paukštukai lizde laukė tėvų. Tai pirmoji vada per 61 metus! "1953, a fine year that saw Everest climbed for the first time, Ian Fleming publish his first ever Bond book in the shape of Casino Royale, Jackie Cochran become the first woman to break the sound barrier. Sadly, it was also the last time peregrines nested at Salisbury Cathedral.  Until now that is – because we are delighted to say, that the peregrines are back!"-rašo Solsberio katedros tinklalapis. 

P1320941
Ten aukštai-bokšto smaigalys.
Yra keletas žmonių, kuriems reikia lipti iki pat viršaus ir pakeisti ten esančią elektros lemputę, kuri šviečia naktimis, kad lėktuvai neatsitrenktų. Laimei, taip šiurpintis reikia tik kartą per dešimt metų.

P1320942
Panoraminis vaizdas. 

P1320946
Vaizdas žemyn į katedrą.
P1320945
Vaizdas į arkinį kiemą ir stiklu dengtą restoraną.

P1320954
Tokiu ratu ir virve naudodavosi keldami sunkius krovinius per specialias šachtas bokšte. Didelis žiurkėnas čia plušėjo. 
Žemyn nusileidome pakankamai greitai ir buvome apdovanoti ženkliukais su katedros logotipu ir prierašu "I've reached the heights". Rekomenduotina apsilankymo trukmė: 1-2 valandos tik apžiūrėti katedrai ir papildomai 1,5-2 val. ekskursija į bokštą. Rekomenduoju pasėdėti restorane ir pro stiklinį stogą pasigrožėti katedra. Informaciją apie Solsberio katedros darbo laiką, renginius, užsisakyti ekskursiją galite jų tinklalapyje: Salisbury Cathedral.

Dėmesio! Prie geležinkelio stoties stovi autobusas, kuriuo norintys gali nuvažiuoti iki Stonehenge. Spausti čia: The Stonehenge Tour. Autobusas taip pat užsuka į Old Sarum. Tai man irgi vertinga žinoti, nes toks transporto buvimas padės man kitą kartą susiplanuoti visos dienos kelionę į Solsberį ir jo apylinkes. Kadangi Stonehenge buvau prieš kelis metus, tai kreipiausi į geležinkelio stoties kasą patarimo, kaip man geriau pasiekti karaliaus Alfredo Didžiojo miestą Winchesterį; apie tai ir bus kitas reportažas.

Su meile ir kaip visada susivėlusi, Jūsų

Kūtvėla Straksintipokatedrasaitė

*Piktas pavydus pabumbėjimas, nes salos geografinė padėtis neatbaidė nei vikingų, nei Romos imperijos, nei Galingosios armados, nei Hitlerio. Tik vieniems pasisekė labiau, nei kitiems.


Komentarų nėra: